Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Περιορίζονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, μετά το ενθουσιώδες ξεκίνημα, στον απόηχο ττης ρύθμισης για την πρώτη κατοικία. Συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες, βοήθειες από ΟΤΕ, πιέσεις για Coca Cola.

Προσεκτικές κινήσεις στο ΧΑ

Υποτονική η συνεδρίαση τόσο εκτός όσο εντός, με οριακές διακυμάνσεις για βασικούς δείκτες/μετοχές, μειωμένες συναλλαγές, παραπέμποντας σε αναμονή των ευρω-αγορών ενόψει της αποσαφήνισης της τάσης στη Wall Street.

Θα επιμείνουμε, αναφέροντας για πολλοστή φορά ότι η ανακοίνωση στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ (Q4) είναι αυτή που θα κρίνει (κατ' αρχάς) τη στάση των traders βραχυπρόθεσμα, με εξίσου πιθανά τα δύο κύρια σενάρια, της επαναπροσέγγισης των 2.850 ή της διόρθωσης χαμηλότερα των 2.460 μονάδων. Σήμερα- Παρασκευή θα ξέρουμε προς τα πού μας πηγαίνει η Νέα Υόρκη.

Σε αναμονή Φρανκφούρτη, Λονδίνο, με τον DAX και τον FTSE100 λίγο χαμηλότερα, στις 11.406 και 7.176 μονάδες αντίστοιχα.

Aπό τις 2.816 κατά 0,23% «δείχνουν» τα futures του S&P 500, θυμίζοντας πως μέχρι και μεθαύριο η συνεδρίαση στη Wall Street ξεκινά στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Στο ΧΑ, συναλλαγές και τζίρος χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας αλλά και μήνα, ενδεικτικά της στάσης των traders και των επενδυτών που ως προτεραιότητα έχουν, λογικά, ένα θετικό κλείσιμο μήνα.

Μεθαύριο Παρασκευή είναι η τελευταία συνεδρίαση εβδομάδας και Μαρτίου, με τον ΓΔ στις 713 μονάδες να «γράφει» οριακές απώλειες (0,31%) στο πρώτο διάστημα και θετική απόδοση (2,59%) στο δεύτερο.

Συνολικά για τον ΓΔ η μεταβολή από την αρχή του έτους διαμορφώνεται στο 16,28%, κατατάσσοντας το ΧΑ μέσα στην 3άδα των ευρω-χρηματιστηρίων με την υψηλότερη απόδοση πρώτου τριμήνου. Κάτι είναι και αυτό, μάλιστα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Με θετικό πρόσημο ο τραπεζικός κλάδος μεν, σε υποχώρηση όμως σε σχέση με τα αρχικά υψηλά της πρώτης ώρας. Εύλογα, καθώς με την κίνηση του κλαδικού δείκτη προς την ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης, με συνέπεια σταδιακά να εξανεμιστεί μέρος των αρχικά μεγαλύτερων κερδών.

Για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο η Αναστασία Παπαϊωάννου από νωρίς αναφέρθηκε στα «ψιλά γράμματα» στην προστασία της πρώτης κατοικίας, με την αγορά να αποτιμά κατ' αρχάς θετικά τα νεότερα, πριμοδοτώντας τις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζικών.

Στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης, οι υψηλές τιμές ημέρας, που για την Alpha Bank ήταν στο 1,263 ευρώ, την Εθνική στο 1,59, τη Eurobank στο 0,672 και στο 1,26 ευρώ για την Πειραιώς. Συνολική αποτίμηση των ομίλων στα 5,4 δισ., δηλαδή σχεδόν 2 δισ. περισσότερα από τα χαμηλά της 18 Ιανουαρίου.

Στην περιοχή των 1.862 ο FTSE25 (επίσης με εικόνα... αναμονής), με ΟΤΕ στο συν 0,35% και την Coca Cola στο μείον 0,20% να ενεργούν αντίρροπα για τη διαμόρφωση των δεικτών. Στα 5 εκατ. η αξία των συναλλαγών στη μετοχή του Οργανισμού, μετριότερη σε σχέση με το χθεσινό... κρεσέντο. Ωστόσο 5 εκατ. (στις 14:30) είναι λίγο περισσότερα του μέσου όρου Μαρτίου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τάση της μετοχής το επόμενο διάστημα.

Συγκριτικά αυξημένος ο τζίρος στη μετοχή του ΟΠΑΠ (στα 2 εκατ.), με τις συναλλαγές στα 8,96-9,03 ευρώ. Θα μπορούσε ο ΟΠΑΠ να αποτελέσει το επόμενο βαρύ «χαρτί» του δείκτη που θα υπεραπέδιδε; Eνδεχομένως ναι, εάν υπερέβαινε τη διπλή κορυφή των 9,28-9,27 (1-4 Μαρτίου).

Με αγοραστές ο ΑΔΜΗΕ στο 1,796 ευρώ (μέτρησε τελικά το μέρισμα), στα 7,91 η Aegean (ουσιαστικά χωρίς τάση σε διάστημα εβδομάδος, μηνός), στα 10,30 ευρώ η Grivalia (όσο πλησιάζει η ώρα, θα μπορούσε και υψηλότερα), στα 8,96 ο Μυτιληναίος (σημείο αναφοράς τα 9,37 της 1ης Μαρτίου), στα 19,40 η ΤΙΤΑΝ, στα 6,55 η Τέρνα Ενεργειακή και στα 5,17 ευρώ η μετοχή της Fourlis.

Στις 14:40 η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 38/58, με την Profile να κάνει την έκπληξη, καθώς με αυξημένες συναλλαγές (τζίρος στις 169.650 ευρώ ) αντιδρούσε θεαματικά κατά 6,22% έως τα 2,07 που αποτελούν νέο υψηλό, μετά το 1,995 ευρώ της 14ης Μαρτίου.

Η Profile σήμερα, όπως τα ΚΡΙ ΚΡΙ χθες, αλλά και ακόμη αρκετές από τις χαμηλότερες κατηγορίες είναι περιπτώσεις ενδεικτικές μετοχών αυτής της ομάδας, που συνεχίζουν ανοδικά, ασχέτως της εικόνας στασιμότητας που εμφανίζει η αγορά σε επίπεδο δεικτών. Γι' αυτό, για πολλοστή φορά, επαναλαμβάνω το... μότο μας: ΔΕΝ κοιτάζουμε (τόσο) δείκτες, όσο επιμέρους μετοχές. Και το ενθαρρυντικό, εδώ και καιρό, αρκετές είναι αυτές από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v