Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποια είναι η βραχυπρόθεσμη στόχευση των επενδυτών

Αντιμέτωπο με την κρίσιμη αντίσταση στη ζώνη των 744 μονάδων βρίσκεται το χρηματιστήριο. «Κλειδί» για τις εξελίξεις ο τραπεζικός κλάδος, που υπεραποδίδει σε επίπεδο μήνα και τριμήνου. Τι προβλέπει το σενάριο της συσσώρευσης.

ΧΑ: Ποια είναι η βραχυπρόθεσμη στόχευση των επενδυτών

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, συντήρηση δυνάμεων και stock picking στο ΧΑ. Σε σημείο καμπής οι αγορές, σε αναμονή οι traders, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να ξεκαθαρίζει σήμερα-Παρασκευή.

Σε 2+1 συνεδριάσεις θα έχουμε εικόνα για το αν στη Νέα Υόρκη ο S&P 500 μπορεί να κάνει την επόμενη κίνηση που θα τον φέρει υψηλότερα των 2.900 ή θα «γυρίσει» χαμηλότερα, με κρίσιμο σημείο αναφοράς και στήριξης στις 2.785 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και σε Ευρώπη, από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με τη χθεσινή συνεδρίαση να είναι η πρώτη από μία σειρά δοκιμασιών για την κατεύθυνση της αγοράς στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στις 743,46 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, και σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, από την πειστική υπέρβαση (ή όχι) των 744 μονάδων θα κριθεί το στοίχημα. Εκτός εάν ακολουθηθεί μία πορεία συσσώρευσης μεταξύ 710-750 μονάδων για ένα εύλογο διάστημα και στη συνέχεια, ανάλογα με την αφορμή, να κινηθεί προς τη μία (προς τις 780) ή την άλλη (προς τις 698) κατεύθυνση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, στην τελευταία φάση αντίδρασης του οποίου έχει προεξοφληθεί και... αφομοιωθεί η προοπτική μίας θετικής έκβασης στο Eurogroup της Παρασκευής, μίας απόφασης για την έγκριση χορήγησης της περίφημης δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν σε διαστήματα μηνός και τριμήνου, η τελευταία φάση της όλης κίνησης (9,32% σε διάστημα εβδομάδας) οδήγησε τον ΔΤΡ στην ευρύτερη περιοχή των 610 μονάδων. Μέχρις εδώ καλά, το πολύ μία θετική εξέλιξη στο Βουκουρέστι να δώσει ακόμη μία τελευταία ώθηση, συνάμα ευκαιρία να κατοχυρωθούν διψήφιες υπεραξίες και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

Για το παραπάνω χρειάζονται φρέσκα νέα και εξελίξεις που θα βεβαιώνουν τα funds πως το σύστημα όντως προχωρά σε λειτουργική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενδεχομένως μία έγκριση των Βρυξελλών στις προτάσεις της Αθήνας (ΤΧΣ, ΤτΕ) να είναι η αφορμή για την επόμενη ανοδική κίνηση στον κλάδο. Ωστόσο ακόμη είμαστε σε φάση παράλληλης μερικής κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων αποδόσεων και αναμονής για τις επόμενες αφορμές.

Στις 1.924,53 μονάδες ο FTSE25 και σύμφωνα πάντα με τον ίδιο αναλυτή, η υπέρβαση των 1.912 μονάδων ανοίγει τον δρόμο προς τις... 2.000 μονάδες, όμως μένει να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά της. Συνεπώς κατ' αρχήν για σήμερα απαιτείται ένα δεύτερο συνεχόμενο πειστικό κλείσιμο του δείκτη πάνω από τις 1.912 μονάδες. Απαραίτητη προϋπόθεση, είτε η συνέχιση της ανόδου για την Coca Cola είτε η επιβεβαίωση των 12 ευρώ για τον ΟΤΕ ή -το καλύτερο για τους long- ένα θετικό πρόσημο και για τις δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου. Καλή, για τους long, θα είναι η συνέχιση της αντίδρασης και για κάποια εκ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ενώ... εφεδρικά μπορεί να λειτουργήσουν Motor Oil, Jumbo και ΕΛΠΕ, που χθες υποχώρησαν.

Ειδικότερα για τα ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τον Χρήστο Κολώνα, σήμερα αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 50,1% του μ.κ. της εταιρείας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v