Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για το Γενικό Δείκτη. Τα νέα δεδομένα για τις μετοχές των τραπεζών, η ενεργοποίηση αγοραστών σε blue chips, ο «μπαλαντέρ» Coca Cola και το σήμα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Χρηματιστήριο: Τα σινιάλα για τη συνεδρίαση

Σε αρνητικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον S&P 500 στις 2.895,77 μονάδες. Και πλέον, εάν ο «δείκτης των δεικτών» υπερβεί πειστικά και τις 2.915, τότε οδεύει για νέο ιστορικό υψηλό, δηλαδή πάνω και από τις 2.940,91 μονάδες, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις αγορές. Μία εκτίμηση θέλει αυτό το σενάριο να βγαίνει και την τάση να κορυφώνεται λίγο πριν ή με την ανακοίνωση μίας συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας για τις μεταξύ τους εμπορικές -και όχι μόνο- σχέσεις. Θα δείξει, ακόμη έχουμε δρόμο μέχρις ότου επιβεβαιωθεί (ή όχι) αυτό που προέβλεπε ο Ντόναλντ Τραμπ. Παρεμπιπτόντως, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε και νέα ευθεία παρέμβαση στην πολιτική της Fed με επίκεντρο τα επιτόκια, ενισχύοντας όσα εκτιμούσε για την ύφεση η JP Morgan (*).

Στα καθ' ημάς, όπως εύστοχα σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, το ΧΑ άντεξε στο profit taking, με Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ να «βάζουν πλάτη» απορροφώντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων σε Coca Cola, Εθνική, Eurobank. Αποτέλεσμα, το κλείσιμο του ΓΔ στις 753,58 μονάδες, του ΔΤΡ στις 621,08 και του FTSE25 στις 1.924,02 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 44,865 εκατ. ευρώ, με το 51% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΔEH και τα 5 blue chips με θετικό πρόσημο και αγορές στην άνοδό τους.

Στα ενθαρρυντικά για τους long η επιβεβαίωση των 12 ευρώ για τον ΟΤΕ, αρκεί να επαναληφθεί σήμερα-αύριο, το ανοδικό momentum της Μυτιληναίος, η επαναφορά της Motor Oil, η κινητικότητα σε ΔEH και η διαφαινόμενη «κατάκτηση» του ορίου των 3 δισ. όσον αφορά στην αποτίμηση του ΟΠΑΠ.

Ανάλογο... στοίχημα ισχύει και για τον ΟΤΕ, που με τρέχουσα αποτίμηση στα 5,85 τον περιμένω να ξεπεράσει το όριο των 6 δισ. ευρώ, για σημειολογικούς αλλά και λόγους που θα αναδειχθούν στη συνέχεια.

Για τον δείκτη, το «κλείσιμο» δεν δίνει σήμα ούτε για long αλλά ούτε για short (για σήμερα, κατ' αρχήν), με αδύναμο... κρίκο την Coca Cola, που δεν θα πρέπει να συνεχίσει χαμηλότερα των 29,50 ευρώ. Περιοχή, που θα μπορούσε να βγάλει αντίδραση σήμερα-αύριο.

Με τον FTSE25 δύσκολα να μπορεί να κάνει τη θεαματική υπέρβαση, σε αυτή τη φάση, και να κινηθεί προς τις 1.980-2.000, θα πρέπει να περιμένουμε την επανεργοποίηση των funds ως αγοραστών στις τράπεζες και 2-4 βαριά χαρτιά. Ωστόσο σε αυτή τη φάση πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο της συντήρησης δυνάμεων σε λίγο χαμηλότερες τιμές (**), χωρίς να διαταραχθούν η τεχνικότητα και η τάση της αγοράς που παραμένει ανοδική. Κάτι που διευκολύνει και όσους επιλέγουν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους (και ορθά πράττουν, με τον ΔΤΡ να δίνει 17,13% σε μηνιαίο και 4,35% σε εβδομαδιαίο), με ενδεικτικά τα ποσοστά 22,83% και 19,70% αντίστοιχα για τη μετοχή της Πειραιώς, αλλά και εκείνους που θέλουν να ξαναπάρουν θέσεις από λίγο χαμηλότερα. Τεχνικά σημεία έχουν αναφερθεί αναλυτικά στις τελευταίες δύο αναρτήσεις μας (στον Εκηβόλο, σε μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) για ΓΔ και δείκτες.

Για τον τραπεζικό κλάδο, ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, καθώς όπως σημειώνει από νωρίς ο Χρήστος Κίτσιος, ετοιμάζεται για DG Comp το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν αλλά και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είναι κατ' αρχήν (ανεπίσημα) θετικοί στην πρωτοβουλία της ΤτΕ και στο λεγόμενο «σχέδιο Στουρνάρα».

Με ηπιότερους ρυθμούς συνεχίζεται η κινητικότητα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, αν και η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφώθηκε τελικά υπέρ των πρώτων (53) και αρκετών με ικανοποιητικά αποτελέσματα (Σελόντα, Νηρέας, Autohellas, Χαϊδεμένος, ΚΛΜ, Ιατρικό, Κτήμα Λαζαρίδη, ΕΛΤΟΝ κ.ά.).

Για εισηγμένες/μετοχές αυτών των κατηγοριών, μέρος της κινητικότητας/μόχλευσης αποδίδεται και στις κάθε λογής διεργασίες που συντελούνται. Ο Στέφανος Κοτζαμάνης θίγει το πρόβλημα του delisting και του ανησυχητικού ρυθμού εξόδου (χωρίς καν έστω μία νέα είσοδο... θα συμπλήρωνα), διαδικασία που δημιουργεί κλίμα για κινήσεις traders και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

(*) εξαιρετικά χρήσιμη, ενδιαφέρουσα η έκθεση/ανάλυση του οίκου για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, της ύφεσης διεθνώς, της πολιτικής σε επιτόκια και χρέος. Για τον επιπλέον λόγο καθώς ο οίκος προτίθεται να είναι ο κυριότερος αγοραστής ελληνικού χρέους στην επόμενη έκδοση της Αθήνας.

(**) στη χθεσινή ανάρτησή μας (Εκηβόλος: Τι... δείχνει τώρα ο Γενικός Δείκτης), ο Mimis Tsantos έχει ανεβάσει διαγράμματα/μετρήσεις (στα σχόλια).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v