Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντεξε στο profit taking η αγορά

Πειραιώς, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ «έβαλαν πλάτη» και διατήρησαν τον ΓΔ στις 753 μονάδες. Ρευστοποιήσεις σε Coca Cola, Εθνική, Eurobank. Στα 46 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών. Η εικόνα στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Αντεξε στο profit taking η αγορά

Συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα και περιορισμένου ενδιαφέροντος, η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με την προσπάθεια των λίγων αγοραστών να εξαντλείται στην μη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 750 μονάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με μικρά κέρδη, όμως σχετικά γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές, αλλά και όσοι προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, πήραν τον έλεγχο της τάσης, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε αρνητικό πρόσημο και ελεγχόμενες απώλειες και το διατήρησε μέχρι τέλους.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, την ώρα που και νέα αποκλιμάκωση σημείωσε η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, στην Αγορά ομολόγων (3,477%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, με αποτέλεσμα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών και μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, οι πτωτικές μετοχές να είναι περισσότερες των ανοδικών, όμως εκείνο που αύξησε σημαντικότατα τους προβληματισμούς των Επαγγελματιών του χώρου, ήταν η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η βελτιωμένη τεχνική εικόνα επιτρέπει στους Αναλυτές να βλέπουν την περιοχή των 780 μονάδων ως επόμενη περιοχή αντίστασης, έστω και με τα παρόντα ‘μη εκρηκτικά’ επίπεδα ημερήσιων συναλλαγών, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο, που καλείται να υλοποιήσει αδιατάρακτα φιλόδοξους στόχους, σε σχέση με την εξυγίανση του ενεργητικού του. Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία η 26η Απριλίου, με την S&P να δημοσιοποιεί την έκθεσή της για το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και το ‘rotation’ σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα κρατήσει την Αγορά σε θετικό έδαφος και στη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος έκλεισε την Παρασκευή στις 754,42 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 760 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 740 μονάδες”, ήταν η άποψη της Merit Sec.

“Νέα υψηλά για τον ΓΔ, με τον Τραπεζικό κλάδο να δίνει και πάλι την τάση. Κινητικότητα και στο υπόλοιπο ταμπλώ, με συναλλαγές στα 65 εκατ. και κλείσιμο, κοντά στα υψηλά της ημέρας. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 738 και αντιστάσεις στις 764 – 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1898 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 590 και αντίσταση στις 671 μονάδες. Συμπερασματικά: Νέα υψηλά και πάλι για τον ΓΔ, ο οποίος κατευθύνεται προς τις 764 -780 μονάδες, που αποτελούν και τις επόμενες αντιστάσεις με σημαντικότερη, τεχνικά, αυτή των 780. Η Αγορά είναι έντονα ανοδική και βρίσκεται πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με την ορμή που έχει δημιουργηθεί, να καθυστερεί την αναγκαία διόρθωση. Μία υποχώρηση μέχρι τις 730 -715, θα δώσει ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών και επανατοποθετήσεις χωρίς να επηρεάζει την τάση”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, όλες ανεξαιρέτως “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια των συναλλαγών, με την Πειραιώς (+4,05%), για μία ακόμα συνεδρίαση, να επιδεικνύει τις πιο ευδιάκριτες αμυντικές ικανότητες.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 631,79 (+1,23%) και 612,27 μονάδων (-1,90%), ενώ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 621,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,49%

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 604 και σε ακρότητα, υψηλότερα των 547 μονάδων, οι “buyers” δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας. Πάντως, πιθανή υποχώρηση του εν λόγω δείκτη, με κλείσιμο χαμηλότερα των 604 μονάδων, θα δημιουργήσει τις πρώτες ανησυχίες στις τάξεις των Αναλυτών.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων ενυπόθηκων δανείων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας να εισπράξει τουλάχιστον το 30% του οφειλόμενου κεφαλαίου. Ο διαγωνισμός, με την κωδική ονομασία ‘Symbol’, ξεκίνησε στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Στη δεύτερη φάση, μετά την αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών, πέρασαν ‘Centerbridge’, ‘Elliott’, ‘Fortress’ και ‘Ellington Management’, με τις τρεις πρώτες να συνεχίζουν στη διαδικασία”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “καταγγελμένα δάνεια σε ποσοστό που φθάνει στο 75% της ονομαστικής αξίας του χαρτοφυλακίου, θα περιλαμβάνει η δεύτερη τιτλοποίηση (project ‘Cairo’) στην οποία προχωρά η Eurobank, με στόχο να ρίξει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs), φέτος, στο 16% των χορηγήσεων σε εταιρικό επίπεδο. Το project ‘Cairo’ αποτελεί το σημαντικότερο εγχείρημα τιτλοποίησης δανείων, λόγω μεγέθους και πολυπλοκότητας της συναλλαγής. Η περίμετρος του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 7 δισ. ευρώ, τα οποία διαθέτουν εξασφαλίσεις καθώς και ενήμερα ύψους 0,5 δισ. ευρώ”.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ο διαγωνισμός (project “Mirror”) για την πώληση από την Εθνική, χαρτοφυλακίου δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης. Στόχος της Τράπεζας να πιάσει τίμημα τουλάχιστον 7% της αξίας του οφειλόμενου κεφαλαίου, καθώς οι τόκοι έχουν ήδη διαγραφεί.

Από εκεί και πέρα, εμφανώς προβληματισμένοι δηλώνουν αρκετοί Αναλυτές, λόγω της εμφανούς υποχώρησης του τζίρου, ενώ οι ίδιοι περίμεναν και σημαντική μετακύλιση του ενδιαφέροντος σε, θεωρητικά, καλές και ποιοτικές μετοχές της μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που δεν έγινε, τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό.

Από την άλλη, δεν παραλείπουν να επισημάνουν την επιφυλακτική διάθεση στις Διεθνείς Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε περίπτωση βαθύτερης διόρθωσης στα Διεθνή Χρηματιστήρια.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Χ.Α., τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, υπερτερεί σε αποδόσεις των Διεθνών Αγορών και αυτό μπορεί να το κάνει πιο “ευάλωτο” σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και πρόωρη προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, προαναγγέλλει μέσω του Οικονομικού Δελτίου το Υπουργείο Οικονομικών. Εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, με βάση τους ορισμούς της ενισχυμένης εποπτείας, διαμορφώθηκε στο 3,9%, αν και παραπέμπει στις επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, ενώ, χωρίς αμφιβολία, ξεχώρισαν οι ΔΕΗ (+3,13%) και ΟΛΠ (+3,57%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, στον απόηχο της είδησης για χρηματοδότηση του επενδυτικούς της πλάνου, κατά 160 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου.

Η πρώτη αντίσταση στα 1,739 ευρώ, το ημερήσιο “stop long” στα 1,592 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΛΠ, ο τίτλος του οποίου σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, στον απόηχο των δηλώσεων – εκτιμήσεων της Διοίκησης, στην παρουσίαση της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί υψηλά 57 μηνών, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 18,38 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 15,94 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κινητικότητα σε Νηρέα (+9,86%) και Σελόντα (+21,28%), Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ιντρακόμ (+0,19%) και τον Χαϊδεμένο (+7,55%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΥΑΘ (+1,51%), τέσσερις για την Έλτον (+2,75%), ενώ η Autohellas (+3,59%), αθροίζει έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες επτά.

Έξι ανοδικές και δύο αμετάβλητες, στις τελευταίες οκτώ για την ΕΥΔΑΠ (+1,22%), που βοηθήθηκε και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, επιστροφή αγοραστών στην ΚΛΜ (+3,31%), ενώ από τις 26/3 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η AS Company (+0,38%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 8.723.237 νέες μετοχές της Forthnet που προέκυψαν από την μετατροπή 8.723.237 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,30 ανά ομολογία. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 172.577.414.

Το σύνολο εισηγμένων ομολογιών της εταιρείας Forthnet στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώνεται σε 171.268.704 ομολογίες, μετατρέψιμες σε μετοχές.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για τον Γενικό Δείκτη το “stop long” στις 706 μονάδες.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 762, 773 και 806 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 741 και 732. Κλείσιμο χαμηλότερα των 706 μονάδων, θα ανοίξει την “καταπακτή” για υποχώρηση προς τις 689 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” στις 1845 μονάδες.

Οι αντιστάσεις στις 1950, 1968 και 2020 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 1911 και 1862. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1845 μονάδων, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1823, 1758 και 1677 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Το επίπεδο του 750 κατοχυρώθηκε και πλέον τα κλεισίματα των ‘short’ οδηγούν την κίνηση. Το 10ετες έχει βρεθεί μετά από 10 χρόνια κάτω από τις 350 μονάδες βάσης, ενώ τα σχέδια των Τραπεζών για μείωση των NPEs, αλλά και ο νέος Νόμος Κατσέλη, βοηθούν την Αγορά στην επιθετική της κίνηση, με τους πωλητές να είναι λιγοστοί μιας και υπάρχει ανοιχτή και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών” αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Τα reports των Οίκων με υψηλότερους στόχους αρχίζουν να προσελκύουν, σταδιακά, Ξένους Επενδυτές, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα έξοδο στις Αγορές.

Η αποτιμήσεις στον Τραπεζικό επιτρέπουν και πάλι την αισιοδοξία για τον κλάδο, ενώ μπροστά έχουμε και την συγχώνευση της Eurobank. Από την άλλη το σενάριο της αποπληρωμής του ΔΝΤ και ουσιαστικά αποχώρησής του από την Ελλάδα, με τον ESM να βοηθάει στην λύση, είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός.

O ΓΔ κινείται σαφώς πιο επιθετικά από τον ftse25, λόγω της έξαρσης του Τραπεζικού, κάτι που δείχνει ότι, πιθανότατα, να έχουμε μία αλλαγή σελίδας μπροστά μας στον κλάδο μετά από χρόνια.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, αν και πλέον έχουμε μπει στην μεγάλη ζώνη του μεσοπρόθεσμου στόχου μας, που μας κάνει να είμαστε πιο προσεχτικοί στις όποιες τοποθετήσεις μας, ή και να κρατάμε άμυνες ρευστότητας, μιας και μία διόρθωση θα δώσει ευκαιρία για χαμηλότερες τοποθετήσεις.

Η Οικονομία δείχνει ότι αρχίζει να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς, μετά από αρκετά χρόνια, με την ψυχολογία να ανεβαίνει σταδιακά για πολλούς λόγους. Τουρισμός, real estate και Ενέργεια οδηγούν την ανάπτυξη, ενώ βλέπουμε πως ο Κατασκευαστικός κλάδος, αλλά και η Βιομηχανία ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. “Ακόμα και αν κάποιος είναι εκτός Χ.Α., πάντα υπάρχουν περίοδοι που η Αγορά κάνει διορθώσεις, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα τοποθέτησης, ειδικά μετά από μεγάλα ράλι”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, ελεγχόμενες απώλειες στην Wall Street.

Κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό, μικρότερα για το Ευρώ.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την Οικονομία της Ευρωζώνης και οι αυξημένες ανησυχίες για την κατάσταση της Παγκόσμιας Οικονομίας, έχουν παρακινήσει τα hedge funds και άλλους Κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν κατά του ευρώ”.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Goldman Sachs, “οι καθαρές θέσεις ‘short’ στο Ευρώ, αυξήθηκαν κατά $2,6 δισ., την εβδομάδα που έληξε στις 2 Απριλίου στα 13,9 δισ.”

Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg, οι καθαρές θέσεις “short” στο Χρηματιστήριο CME, ήταν οι υψηλότερες από τον Δεκέμβριο του 2016.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους Επενδυτές να περιμένουν περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Γερμανίας τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές υποχώρησαν κατά 1,3%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 1,6%.

Το εμπορικό πλεόνασμα κινήθηκε ανοδικά, στα 18,7 δισ. ευρώ ($20,99 δισ.), από το αναθεωρημένο ποσό των 18,6 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Δημοσκόπηση του Reuters έδειχνε 0,5% πτώση των εξαγωγών και 0,7% πτώση στις εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα αναμενόταν να μειωθεί στα 18 δισ. ευρώ.

Βελτιώθηκε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο από τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης επενδυτικού κλίματος του Οργανισμού Ερευνών Sentix, ενισχύθηκε στο μείον 0,3, από μείον 2,2 τον Μάρτιο. Οι Αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο μείον 2,1.

“Μια Τράπεζα διαθέτει λιγότερα κεφάλαια από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της ΕΚΤ για το 2019, κάτι που σημαίνει ότι θα έλθει αντιμέτωπη με περιορισμούς για τα ποσά που μπορεί να διαθέσει σε Στελέχη και Μετόχους”, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά την άσκηση “Supervisory Review and Evaluation Process”.

Η ΕΚΤ δεν κατονομάζει την Τράπεζα, στην ετήσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων της άσκησης, στην οποία εμφανίζεται μια μικρή αύξηση στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, στο 10,6% από 10,1%.

“Οι περισσότερες από τις 119 Τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ είχαν περισσότερα κεφάλαια CET1, σε σχέση με τις απαιτήσεις της ΕΚΤ. Τέσσερις πέρασαν οριακά το όριο”, σύμφωνα με το Reuters.

Οι νέες παραγγελίες για Αμερικανικά Προϊόντα κατέγραψαν πτώση τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ διολίσθησαν κατά 0,5%. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν απώλειες 0,6%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, στα 11,17, από 10,20 ευρώ δίνει η Εθνική Χρηματιστηριακή, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Την προτίμησή της στα Ελληνικά ομόλογα εκφράζει η JP Morgan Asset Management, η οποία βλέπει αξία τόσο στους τίτλους του Δημοσίου, όσο και στις καλυμμένες ομολογίες των Τραπεζών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 757,02 (+0,34%) και 747,23 μονάδων (-0,95%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 753,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,11%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 44,9 εκατ., από τα οποία τα 0,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ), ενώ οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, απασχόλησαν το 51% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν “πρασίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Με ήπια διόρθωση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ υποχώρησαν σημαντικά οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.363 συμβόλαια).

Στα 6.907 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.897 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.052, 965 για τον Απρίλιο, 83 για τον Μάιο και 4 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.932,5) κινήθηκε μεταξύ 1.917 και 1.947 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.284), Alpha Bank (6.432), Πειραιώς (6.390), ΔΕΗ (2.531), Εθνική (2.922), Ελλάκτωρα (369), ΟΤΕ (138), Μυτιληναίο (282), MIG (386), ΑΔΜΗΕ (138), Τρ. Αττικής (204), ΟΠΑΠ (178), Ιντρακόμ (279), Τέρνα Ενεργειακή (335).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 62.582, Alpha Bank 45.981, Εθνική 41.766, MIG 66.285, ΔΕΗ 18.080, Πειραιώς 28.704, Ελλάκτωρα 11.012.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                   Name of Issuer                          NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,50%

2019-03-29

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,81%

2019-03-18

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.364.804 τεμ., (από 42.770.143 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.748.059 τεμ. (25.750.459), ΔΕΗ 6.516.537 τεμ. (6.461.016), Eurobank 77.953.571 τεμ. (80.879.902), Εθνική 14.756.371 τεμ. (14.612.371), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.333.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v