Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διατηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές

Σε υψηλότερα επίπεδα ο ΓΔ στο ξεκίνημα. Οσο παραμένει πάνω από τις 759 μονάδες, οι long παίζουν με «πλεονέκτημα». Κατεβάζει ταχύτητες λόγω Πάσχα η αγορά, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα. Διευρύνεται το ενδιαφέρον και σε mid-small caps.

ΧΑ: Διατηρούν το προβάδισμα οι αγοραστές

Εβδομάδα με προσδοκίες για τους traders, μετά τα κέρδη της προηγούμενης, που διαμόρφωσαν τον ΓΔ στις 765,67 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 641,01 και τον FTSE25 στις 1.959,99 μονάδες.

Πλέον σε περιοχή... δύσβατη το ΧΑ, με πληθώρα εμποδίων και αντιστάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τους long και για τους short. Αμφότερες οι πλευρές έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες για να αποκομίσουν οφέλη αυτή την εβδομάδα, θυμίζοντας το Πάσχα των Καθολικών και τις ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου στη Wall Street. Λογικά αυτές οι συνεδριάσεις αναμένεται πως θα έχουν λιγότερες συναλλαγές, ωστόσο, λόγω Νέας Υόρκης, πιθανόν να χαρακτηριστούν από αυξημένη μεταβλητότητα.

Με κέρδη 1,5%-2% η προηγούμενη εβδομάδα και για τους 3 βασικούς δείκτες, με την τάση να παραμένει ανοδική και τη Wall Street σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά υψηλά της. Θετική η μεγαλύτερη εικόνα για ελληνικές μετοχές και ομόλογα, με το 10ετές μετά την υποχώρησή του χαμηλότερα του ανθεκτικού 3,60% να βρεθεί στα 3,30% μετά από πολύ καιρό, αλλάζοντας επίπεδο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Στο χθεσινό σχόλιό μας επιχειρήσαμε να δούμε πού παίζεται τώρα το «ριψοκίνδυνο ελληνικό στοίχημα», με την τεχνική βοήθεια και του Γιώργου Α. Σαββάκη (από το προσυνεδριακό σχόλιό του, την Παρασκευή).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, όπου και το πιο ριψοκίνδυνο μέρος του... στοιχήματος με υψηλότατες αποδόσεις, μέχρι τώρα, και με την Πειραιώς να «μετρά» τριψήφια σε ποσοστό αντίδραση.

Ο ΓΔ έρχεται με κέρδη 1,59% ενώ όσο συντηρείται υψηλότερα των 759 μονάδων οι long έχουν το προβάδισμα, με πολύ κρίσιμη τη ζώνη των 780-788 μονάδων, που είναι και το 61% όλης της πτώσης. Κοντινές στηρίξεις στις 754 και κύρια στις 740-735 μονάδες, θυμίζοντας πως την προσεχή εβδομάδα είναι το δικό μας Πάσχα.

Από τα χαρακτηριστικά των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας η διάχυση ρευστότητας και ενδιαφέροντος σε εισηγμένες/μετοχές της μεσαίας/χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η κίνηση πραγματοποιείται με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους.

Ενδειξη πως στο... παιχνίδι μπαίνουν και εγχώρια επενδυτικά σχήματα, ενεργοποιούνται επαγγελματίες και λίγοι... ξεχασμένοι ιδιώτες επενδυτές. Ωστόσο είναι προφανές, και αποτυπώνεται και συναλλακτικά στο ταμπλό, πως κάτι κινείται και πέραν των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας. Άλλωστε εδώ και καιρό το... μότο μας είναι: δεν κοιτάζουμε τόσο δείκτες όσο επιμέρους μετοχές.

Η διάχυση σε μεσαιo-μικρές κατηγορίες μπορεί και να μας προετοιμάζει για μία επικείμενη διόρθωση της αγοράς -από λίγο υψηλότερα επίπεδα-, γι' αυτό και από νωρίς «ανεβάσαμε» (στον Εκη) μέτρηση του FTSE25 για κάθε ενδεχόμενο.

Από ένα ενδεικτικό καλάθι μετοχών, τάση long έχουν Alpha Bank, OTE, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda, Eurobank, Aegean, Viohalco, αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, Profile, Quest, ΟΛΘ.

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι διεθνείς αγορές, προειδοποιεί ο Γιώργος Α. Σαββάκης, γι' αυτό και προσοχή σε Wall Street και οικονομικά αποτελέσματα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v