Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμο σταυροδρόμι για τις διεθνείς αγορές

Ευκαιρία αγορών οι διορθώσεις ή κορυφώνεται το μεγαλύτερο bull market όλων των εποχών; Τα επιχειρήματα «ταύρων» και «αρκούδων» και ποιες είναι οι πιο ευάλωτες αγορές στο «κακό σενάριο». Τι δείχνουν τα θεμελιώδη και η τεχνική ανάλυση.

Κρίσιμο σταυροδρόμι για τις διεθνείς αγορές

Οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους αγοραστές επικρατούν στις αμερικανικές μετοχές όσο και στις παγκόσμιες αγορές μετοχών, ενώ κίνδυνοι όπως π.χ. το Brexit που παλαιότερα προκαλούσαν τριγμούς, δεν φαίνεται να προεξοφλούνται στις ευρωπαϊκές μετοχές.

Στον δείκτη S&P 500 τα κέρδη από αρχές έτους έχουν διαμορφωθεί στο 15%, σε επιμέρους μετοχές τα ποσοστά ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το ποσοστό και κατά μέσο όρο ανέρχονται στο 25%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset. Τον Μάρτιο, το αντίστοιχο μέγεθος στις αμερικανικές μετοχές ήταν 5%, ενώ στην Ευρώπη, που συνεχίζει να υποαποδίδει της αμερικανικής αγοράς μετοχών, η άνοδος ήταν 4,5% περίπου.

Το ερώτημα συνεπώς που ξεχωρίζει, και για την ώρα έχει δεν έχει απάντηση είναι αν οι μικρές διορθώσεις συνεχίσουν να αποτελούν ευκαιρίες για αγορές από τους επενδυτές ή είναι οι τελευταίες στροφές του μεγαλύτερού bull market την ιστορία των μετοχών.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, οι διεθνείς αγορές θα ξεκινούσαν να προεξοφλούν αλλαγές, όπως το υψηλότερο έλλειμμα των ΗΠΑ, την πιθανότητα ύφεσης το 2020, τη μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης του ισολογισμού της Fed αλλά και τη μη-μείωση των επιτοκίων, την αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ, τη συμφωνία με την Κίνα αλλά και αρκετά ακόμα ζητήματα πολιτικής φύσεως.

Αυτό που έχει εκ νέου βγει από το κάδρο στις αμερικανικές μετοχές, είναι ο εμπορικός πόλεμος και η συμφωνία που θα έρχεται. Πολλοί διαχειριστές εκτιμούν όσο βρισκόμαστε στην περίοδος των συζητήσεων, οι αμερικανικές μετοχές δεν φοβούνται, όπως φαίνεται και στο δείκτη VIX, ωστόσο με το κλείσιμο της συμφωνίας, πολλά αναμένεται να αλλάξουν.

Οι πιο ευάλωτες χώρες σε μια έναρξη των πιέσεων στις αμερικανικές μετοχές, κρίνοντας από την έως τώρα πορεία, είναι η Κίνα, η Γερμανία και οι αναδυόμενες αγορές. Συνεπώς οι κίνδυνοι είναι πολύ αυξημένοι όσο πλησιάζουμε τη συμφωνία Κίνας - ΗΠΑ, αφού και οι αποτιμήσεις είναι στο ανώτερο εύρος σε πολλές μετοχές μετά το πολυετές ράλι.

Τα θεμελιώδη, τα τεχνικά και το ρίσκο

Τόσο η αισιόδοξη όσο και η απαισιόδοξη πλευρά, έχουν σημαντικά επιχειρήματα. Τα σημεία εστίασης που διατηρούνται σε θεμελιώδες επίπεδο είναι τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών και οι δείκτες αποτίμησης.
Το πρώτο στοιχείο για τις αμερικανικές μετοχές είναι ότι στα τρέχοντα επίπεδα απέχουν ελάχιστα από τα ιστορικά τους υψηλά και οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται αρκετά υψηλότερα από τους ιστορικούς μέσους όρους τους. Θεωρητικά, αυτό το στοιχείο αλλά και η πορεία των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών μετοχών θα έπρεπε να κλείνουν την ψαλίδα στις αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, o κυκλικά αναπροσαρμοσμένος δείκτης P/E (CAPE - Cyclically Adjusted Price Earnings ratio) των αμερικανικών μετοχών βρίσκεται στις 25 φορές, αρκετά υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, ενώ στην Ευρώπη ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στις 16 φορές, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της 25ετίας.

Ωστόσο, οι πραγματικά φθηνές αγορές βάσει του δείκτη αξίας είναι οι αναδυόμενες και ειδικότερα οι αναδυόμενες αγορές της ΝΑ Ευρώπης, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα.

Σε όρους θεμελιωδών, οι θετικές αναθεωρήσεις των κερδών που παρατηρούνται από τα μέσα Μαρτίου για την πλειονότητα των αμερικανικών μετοχών, ως αποτέλεσμα των ενδείξεων για μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, είναι σε χαμηλά επίπεδα. Οι αναλυτές φοβούνται μόνο οι επαναγορές μετοχών μπορεί να μην είναι αρκετές για να ξεπεράσουν τις επιδράσεις των εμπορικών συμφωνιών, των ακραίων πολιτικών επιλογών αλλά και αδυναμία της Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Από την άλλη, η περίοδος ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στην αγορά των ΗΠΑ που ξεκινάει αυτό το μήνα μπορεί να προσφέρει βοήθεια ή και καύσιμο στην άνοδο των τιμών των μετοχών, αλλά οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων φοβούνται ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις ανησυχίες ότι τα κέρδη κορύφωσαν και το επόμενο έτος θα πρέπει να αναμένεται πτώση.

H τεχνική εικόνα των αγορών είναι σαφώς πιο περίπλοκη από τη θεμελιώδη. Με πολλές μετοχές στην αμερικανική να προσεγγίζουν γρήγορα ή και να ξεπερνούν τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους των 200 ημερών, η ψυχολογία είναι ακόμα θετική. Η ανοδική κίνηση της αγοράς τώρα όμως είναι πολύ πιο επιλεκτική από ό,τι τον Ιανουάριο, χωρίς αυτό ωστόσο να απεικονίζεται στο δείκτης μεταβλητότητας VIX.

Τεχνικά, ως τώρα, ο δείκτης S&P 500, παρότι έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στο πάνω εύρος του, βρίσκει αντιστάσεις στις 2.900 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι αγορές στις μετοχές των επικοινωνιών, χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών προϊόντων ήταν τόσο ισχυρές από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι θεσμικοί επενδυτές αλλάζουν στυλ και προσέγγιση αυτή τη στιγμή, που είναι λογικό η αγορά να πατήσει λίγο «φρένο». Αν υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση και υπάρξει rotation υπερ των αμυντικών μετοχών, αυτό θα σημάνει ότι οι μεγάλοι οι επενδυτές γίνονται πιο bearish. Όσο όμως διατηρούν τους κυκλικούς τομείς σε πρώτο πλάνο, η άνοδος είναι το βασικό σενάριο.

Κρίνοντας από την πορεία των τραπεζικών μετοχών και την υπεραπόδοσή τους, οι αγορές προεξοφλούν ακόμα χαμηλή μεταβλητότητα στο κοντινό μέλλον.

Τέλος, το ρίσκο στην πορεία των αμερικανικών αλλά και των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ο πολιτικός κίνδυνος του Brexit, των ευρωεκλογών και της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας. Ο κίνδυνος απρόσμενων γεγονότων είναι υπαρκτός, αν και για την ώρα, ούτε οι ευρωπαϊκές δείκτες επηρεάζονται και πολύ περισσότερο οι αμερικανικοί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v