Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά 9μήνου για το χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη αλλά και υποχώρηση του όγκου συναλλαγών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Εθνική και Coca Cola στήριξαν την αγορά. Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, νέα κάμψη στις αποδόσεις των ομολόγων.

Νέα υψηλά 9μήνου για το χρηματιστήριο

Επιφυλακτικά ξεκίνησε, στο Χ.Α., η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όμως σταδιακά οι αγοραστές αύξησαν τις πρωτοβουλίες τους, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο και το κράτησε μέχρι τέλους, έστω και αν σήμερα η επικράτηση των αγοραστών, μόνο απόλυτη δεν ήταν στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, υποστηρίχθηκε από τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών, από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα στην πέραν του Ατλαντικού όχθη (JP Morgan, Wells Fargo), αλλά και από την νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 3,30% η απόδοση του 10ετους).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ, η ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών με ζητούμενο την διάρκεια, αλλά και η αισθητή υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά 9μηνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 19/7/2018 (766,64 μονάδες), ενώ η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη ανοδική, με εβδομαδιαία κέρδη 1,49% για τον Γενικό Δείκτη και 2,7% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 24,84% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 45,81%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Με τα μάτια στραμμένα στη σύνοδο του ΔΝΤ, όπου ο Υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει τους όρους και το ύψος της αποπληρωμής του ακριβού δανεισμού προς το Ταμείο, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος δύσκολα θα διακόψει την ανοδική τάση του ΓΔ. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η αυξημένη διάθεση ρευστοποιήσεων για την κατοχύρωση κερδών, καθώς σύντομα προσεγγίζεται η κομβική περιοχή των 780 μονάδων του ΓΔ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το ανοδικό momentum οδηγεί το Χ.Α. σε νέα υψηλά, οι Επενδυτές έχουν την καλύτερη ψυχολογία των τελευταίων 12 μηνών και οι ‘ταύροι’ έχουν το πάνω χέρι στην Αγορά”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, η χθεσινή, με τον Γενικό Δείκτη στις 764,13 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται, πλέον, στις 770 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 750 μονάδες”, ήταν οι εκτιμήσεις της Merit Sec.

“Αναμένουμε η συνεχής μείωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, να υποστηρίξει το θετικό momentum στην Αγορά μετοχών”, σημείωνε η Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά, ως συνήθως, από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών και οι τέσσερις τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με μικτές τις διαθέσεις, αλλά και την τελική εικόνα.

Όμως, επειδή και σε αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις οι εκτιμήσεις των Αναλυτών για πιθανές ενδείξεις κοπώσεως, βρέθηκαν εκτεθειμένες στην επόμενη επιστροφή των αγοραστών, καλό θα ήταν να μην βγουν βιαστικά συμπεράσματα, έστω και αν το δέλεαρ κατοχύρωσης κερδών στο Τραπεζικό ταμπλώ, είναι ισχυρότατο.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” ο Τραπεζικός δείκτης, κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, κινούμενος σε ένα εύρος 10 μονάδων, με χαμηλό τις 640,75 (-0,68%) και υψηλό τις 650,8 μονάδες (+0,88%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 643,83 (-0,20%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 641,01 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και τα νεότερα δεδομένα, το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στις 613 μονάδες, με επόμενες αντιστάσεις στις 661 και 710 και τις πρώτες στηρίξεις στις 611 και 576 μονάδες.

Συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, οι περισσότεροι Παράγοντες της Αγοράς, επισημαίνοντας ότι “το Χ.Α. συνεχίζει να βρίσκει στήριξη από την πορεία των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τις συνεχιζόμενες, θετικές, εκθέσεις των Ξένων Οίκων. Επιχειρηματικές ειδήσεις όπως η έγκριση επενδύσεων για το Λιμάνι του Πειραιά, αλλά και η κινητικότητα στη ΔΕΗ για άντληση χρηματοδότησης, στέλνουν θετικά μηνύματα”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και σήμερα μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΛΠ (+0,74%), συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σημειώνοντας νέα υψηλά 57 μηνών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, “πέρασε ο ΟΛΠ τον ‘σκόπελο’ του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Κ.Σ.Ν.Μ.) του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς εγκρίθηκε το από το επενδυτικό του σχέδιο (Master Plan) με ελάχιστες τροποποιήσεις. Το Κ.Σ.Ν.Μ. ενέκρινε το σχέδιο μετατροπής των δύο μεγάλων Αποθηκών στο Λιμάνι του Πειραιά σε Ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων χωρίς παρατηρήσεις. Εγκρίθηκε, επίσης και η μετατροπή του κτιρίου της Παγόδας σε πεντάστερο Ξενοδοχείο αρκεί να μην μεταβληθεί η όψη του. Η συνολική επένδυση για τα τρία Ξενοδοχεία προσεγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ. Το Master Plan του OΛΠ εξακολουθεί, πάντως, να αντιμετωπίζει προβλήματα, λόγω της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), αλλά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που ακολούθησε”.

Ο τίτλος έχει σαν απόλυτα θεωρητική αντίσταση τα 19,20 ευρώ και ημερήσιο “stop long” στα 15,94 ευρώ, όμως δεν αποκλείεται να ανέβει από την Δευτέρα κιόλας.

Ενδείξεις ήπιων κινήσεων κατοχύρωσης κερδών στον ΟΤΕ (-0,88%). Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 12,00 ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί η δοκιμασία της ζώνης 11,67 – 11,50 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 10,56 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 12,42 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, προαιρετική δημόσια προσφορά υπέβαλλε η Oaktree Capital για το Ιασώ, με το προσφερόμενο αντάλλαγμα να ανέρχεται στο €1,5 όπως αναμενόταν. Έχουν ήδη συμφωνήσει 105 Μέτοχοι, οι οποίοι κατέχουν το 33,21% του μετοχικού κεφαλαίου του Ιασώ.

Από εκεί και πέρα, νέα υψηλά 10ετιας για την Profile (+5,78%), νέα ιστορικά υψηλά για την Quest (+4,62%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τεχν. Ολυμπιακή (+11,89%, είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), ενώ οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις καλούνται να δείξουν αν τελείωσε ο πωλητής στον ΟΛΘ (+5,93%), ή πρόκειται για αντανακλαστική αντίδραση, λόγω κίνησης στον ΟΛΠ.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (-7,91%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για την Creta Farm (+8,82%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για MIG (+4,32%), Λύκο (+3,41%) και Έλτον (+3,60%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Ικτίνο (+1,95%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά η Centric (+8,84%), αυξομειώνοντας τον όγκο συναλλαγών.

Χωρίς αλλαγή τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα μεταξύ 708 και 780 μονάδων και ο FTSE25, μεταξύ 1904 και 1997 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Το Χρηματιστήριο χώνεψε τα ψηλά επίπεδα τιμών που έφτασε και προχώρησε σε ψηλότερα με αυξημένο τζίρο. Αυτό είναι καλό” εκτιμά ο Κώστας Φέγγος.

Το αξιοπρόσεκτο είναι πως σε αυτή την άνοδο συμμετέχει και η Περιφέρεια, αν και εκεί οι τζίροι και η εμπορευσιμότητα παραμένουν χαμηλοί, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού να παραμένει κυρίαρχος.

Οι Ξένοι Επενδυτές, που είναι και οι μόνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επενδύουν, έχουν ρίξει τις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα της Ελλάδας και τοποθετούνται στο Χρηματιστήριο.

Ήδη Επενδυτές που γυροφέρνουν τη χώρα όλα τα χρόνια της κρίσης και ψάχνουν ευκαιρίες, έχουν επανακάμψει και διερευνούν τις επιλογές που υπάρχουν. Φυσικά, το ίδιο έχει επαναληφθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν και μετά απλώς αποχώρησαν.

Τα Ξένα Χρηματιστήρια έχουν επίσης προσφέρει αποδόσεις στους Επενδυτές, μετά την κατάρρευση στο τέλος του περασμένου έτους και αυτό κάνει τους Αναλυτές επιφυλακτικούς για τη συνέχεια, καθώς οι τιμές κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Φυσικά κάθε διόρθωση στο εξωτερικό θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην Ελλάδα και αυτό επίσης φοβίζει.

Τεχνικά, βρισκόμαστε, περίπου, στην κατάσταση που ήμασταν πέρυσι τον Μάϊο. Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 μετρήσεων, με εβδομαδιαία στοιχεία, βρίσκεται στις 771 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 21 μετρήσεων, με εβδομαδιαία στοιχεία, βρίσκεται στις 687 μονάδες και ανεβαίνει γρήγορα. Αν ο δεύτερος διασπάσει ανοδικά τον πρώτο, αυτό θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της τάσης του Χρηματιστηρίου που εδώ και χρόνια είναι καθοδική. Μια τέτοια διάσπαση συνήθως σηματοδοτεί μεγάλη άνοδο των τιμών σε μακροχρόνια βάση.

Δυστυχώς ακριβώς η ίδια εικόνα παρουσιαζόταν και πέρυσι και τελικά οι Καλοκαιρινές υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης, όσον αφορά την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, ανέστρεψαν για πολλοστή φορά την τάση. Οι Επενδυτές που πίστεψαν σε καλύτερες μέρες, “κάηκαν” για πολλοστή φορά.

Ας ελπίσουμε να μην συμβεί το ίδιο και φέτος.

Με το Πάσχα, τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές μπροστά μας, είναι πιθανόν να δούμε τις ανόδους να μετριάζονται και να γίνει προσπάθεια για σταθεροποίηση των τιμών στα επίπεδα που έχουν κατακτηθε,ί ή λίγο ψηλότερα.

“Σε κάθε περίπτωση, οι τζίροι και οι διακυμάνσεις δικαιολογούν να γίνεται κάποιο trading από τους πιο τολμηρούς” επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Η ανοδική διάσπαση των 750 μονάδων και η διατήρηση των κεκτημένων, με την αποτύπωση κατά την αρχή της εβδομάδας μιας πλάγιας σταθεροποιητικής κίνησης ‘χωνέματος’ των όποιων ρευστοποιήσεων, έδωσε το κατάλληλο δικαίωμα στο Γενικό Δείκτη να περάσει στην αντεπίθεση σχηματίζοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών γωνία προσέγγισης των 780 μονάδων”, σημειώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Τώρα, εάν στις επόμενες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης διέλθει μέσα στην ισχυρή ζώνη αντίστασης των 780 με 800 μονάδων, τότε είναι πολύ πιθανό να προκληθούν αναταράξεις και πιθανά “κενά αέρος με απότομες βυθίσεις”, καθώς κατά πρώτον ο Δείκτης θα έχει ήδη διανύσει ένα +29% δίχως σημαντικά πτωτικά γυρίσματα, ενώ κατά δεύτερον το επίπεδο των 800 μονάδων φαντάζει αρκετά “βαρύ” σε αρκετούς Αναλυτές, διότι αποτελεί τη γραμμή αφετηρίας αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης από καθοδική σε ανοδική και θα πρέπει να “δουλευτεί” αρκετά για να επέλθει οριστική αλλαγή σελίδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επίσης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει, πλέον, περάσει πάνω και από τις 1953 μονάδες, παραμένοντας έτσι χωρίς εμφανή διαγραμματική κόπωση, στην ανηφορική πορεία που έχει χαράξει μέσα στο μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που τον διέπει από τις αρχές του χρόνου. Επιβεβαιωμένο πάτημα του δείκτη πέριξ των 1945 μονάδων, θα θέσει ως επόμενο διαγραμματικό σταθμό τις 2055 μονάδες, περιοχή όμως όπου αντιμετώπισε προβλήματα ανοδικής διαπερατότητας καθ ‘όλη τη διάρκεια του περασμένου Καλοκαιριού.

Τέλος, την αναρρίχησή του γύρω από τη βραχυχρόνια γραμμή ανοδικής τάσης συνεχίζει ο Τραπεζικός Δείκτης, έχοντας βάλει ως πρώτο στόχο τη κορυφή των 670 μονάδων. Κατάκτηση του εν λόγω επιπέδου, με ταυτόχρονη αύξηση στο τζίρο συναλλαγών των Τραπεζών θα επιφέρει έντονη “εφίδρωση” στους “short sellers”, καθώς το επόμενο σοβαρό σημείο αντίστασης εντοπίζεται σχεδόν 15% υψηλότερα, στις 770 μονάδες.

“Το μόνο, ίσως, αρνητικό στοιχείο στην παρούσα φάση, είναι η είσοδος του τεχνικού δείκτη Σχετικής Δύναμης (RSI) μέσα σε επίπεδα υπερθέρμανσης, όπου συνήθως στατιστικώς επέρχεται διόρθωση”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής, της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στα υψηλά εννέα μηνών και τα Ελληνικά ομόλογα να βρίσκονται σε υψηλά 13 ετών, η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται στο απόγειο των τελευταίων χρόνων” επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η Αγορά διανύει τον τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, με συνολικά κέρδη 25% από την αρχή του έτους, έχοντας παράλληλα βελτιώσει αισθητά τις συναλλακτικές της επιδόσεις. Οι Τράπεζες, παρά τις δυσκολίες που έχουν στο κομμάτι της αποδέσμευσής τους από τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις, έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υπεραποδίδοντας και δυναμώνοντας τις αποτιμήσεις και τις αντοχές του Δείκτη στις φάσεις της διόρθωσης.

Η υποχώρηση των Ελληνικών επιτοκίων έχει παίξει σαφώς τον πρωτεύοντα ρόλο, καθώς η τάση παρατηρείται σε όλες τις διάρκειες. Μάλιστα οι πρόσφατες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, τόσο σε τρίμηνη, όσο και σε εξάμηνη διάρκεια, κατέγραψαν ιστορικά χαμηλές αποδόσεις. Υποστηρικτικά έχουν λειτουργήσει και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς στο 30% του συνόλου που έχουν ανακοινώσει μεγέθη, το 87% εμφανίζει κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το δείγμα, εκτός από την πληθωρική εικόνα των κερδοφόρων εταιρειών, ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 11%, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 1,9% και η καθαρή κερδοφορία έχει βελτιωθεί κατά 13%.

Ως τώρα ο δανεισμός των εισηγμένων δεν δείχνει μεγάλες διαφοροποιήσεις, σε σχέση με πέρυσι (+0,6%), ενώ η μερισματικές διανομές είναι ικανοποιητικές, δεδομένης και της μικρότερης φετινής φορολογίας από 15%, σε 10%.

Το πλήθος των εισηγμένων που έχει ανακοινώσει μέρισμα για την χρήση αναμένεται να ξεπεράσει τις 50 εταιρείες, διατηρώντας, στην χειρότερη περίπτωση, την περυσινή καλή εικόνα. Τα καλά μερίσματα είναι ένας επιπλέον λόγος για την κινητικότητα πολλών κωδικών, οι οποίοι εστιάζουν σε κινήσεις διμήνου, όταν και πληρώνονται τα περισσότερα από τα προαναγγελθέντα μερίσματα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει εισέλθει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής κίνησης, καθώς η περιοχή πάνω από τις 750 μονάδες έχει σειρά εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο εύρος συσσώρευσης από το κοντινό παρελθόν.

Ο τεχνικός παραλληλισμός είναι αυτός του “no mans land”, μια “σκαμμένη ζώνη τιμών από ναρκοπέδια απωλειών και πλήθος μαχών” που έχασαν οι αγοραστές το Καλοκαίρι του 2018, μετά τα γεγονότα της Folli – Follie. Μετά όμως ανοίγεται ένα διαγραμματικό “ξέφωτο” που έχει 100 μονάδες “εύκολου δρόμου”, έως τις 900 μονάδες. Βρισκόμαστε επομένως στο πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό πεδίο αντίστασης. Και η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι από κάθε άποψη καθοριστική των προθέσεων των “δυνατών χεριών” της Αγοράς.

Οι ταλαντωτές είναι υπεραγορασμένοι, ενώ πλέον υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ασφαλείας από τους δείκτες τάσεις, που παραμένουν αγορασμένοι σε κάθε διάστημα περιόδου. Η εβδομαδιαία εικόνα των ταλαντωτών που βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των υπερτιμημένων ζωνών χρήζει επισήμανσης, αφού στο παρελθόν η προσέγγισή της έχει συνοδευτεί και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσής κερδών.

Η ερχόμενη Παρασκευή είναι αργία λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα. Ωστόσο το κλείσιμο των Παραγώγων για το μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 18/4. Αν και η μείωση του ενδιαφέροντος είναι μέσα στο πρόγραμμα, λόγω της Πασχαλινής εποχικότητας, η εβδομάδα θα έχει κάποιες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων όπως αυτές των Intralot, Έλαστρον (15/4) και Πλαστικών Θράκης (17/04).

“Στην Αμερική η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου έχει ξεκινήσει, με τις κυριότερες για την ερχόμενη εβδομάδα τις Bank of America, BlackRock, Netflix, Johnson & Johnson (16/4) Alcoa, Pepsico, Morgan Stanley, (17/4) και American Express (18/4)”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

“Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να επιβραδυνθεί σε χαμηλό 30 ετών, στο 6,2% φέτος”, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε. Ο μέσος όρος πρόβλεψης είναι χαμηλότερα από την πρόβλεψη των Οικονομολόγων του Ιανουαρίου για 6,3%.

Οι Κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 14,2% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις έρευνας του Reuters για ετήσια αύξηση 7,3%.

Οι εισαγωγές υποχώρησαν 7,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι Αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση ύψους 1,3%.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας διαμορφώθηκε στα $32,64 δισ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, την ώρα που δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου προέβλεπε ότι θα φτάσει τα $7,05 δισ.

“Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017, δεν μπορεί να διατηρηθεί” υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως “είναι αναπόφευκτο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να οδηγήσει σε οικονομική επιβράδυνση”.

“Είναι ασφαλές να πει κανείς ότι τα καλύτερα τελείωσαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κρίση” ανέφερε στο CNBC ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επί τα χείρω αναθεωρεί, εκ νέου, την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το τρέχον έτος η Γερμανική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας, το Βερολίνο αναμένει, πλέον, ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ, από 1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

“Η Γερμανική Οικονομία, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% φέτος, καθώς οι εμπορικές διαμάχες και η αβεβαιότητα του ‘Brexit’ επιβαρύνουν τις επενδύσεις”, σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν.

Υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο. Διολίσθησε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν 0,6% μηνιαία πτώση και 1% ετήσια.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ κινήθηκε χαμηλότερα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διολίσθησε στις 96,9 μονάδες, από 98,4 τον Μάρτιο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 98 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Θα καλωσόριζα την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Η βοήθεια του ΔΝΤ πρέπει να είναι προσωρινή, όταν τη χρειάζονται οι Χώρες - Μέλη”, δήλωσε ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.

Απαντώντας για το θέμα των μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε ότι οι περικοπές στις συντάξεις (που ακυρώθηκαν) και στο αφορολόγητο όριο είναι σημαντικές, όχι για να πιαστεί το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο όπως είπε, είναι σίγουρος πως η Χώρα θα πετύχει.

Σε αύξηση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς προχωρά με έκθεσή της η Wood & Company, διατηρώντας και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες αμετάβλητη τη σύσταση “αγοράς”.

Συγκεκριμένα, αυξάνει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή, από 2,2 ευρώ προηγουμένως, στα 2,3 ευρώ, από 1,8 ευρώ προηγουμένως για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ για την Alpha Bank και τη Eurobank οι τιμές - στόχοι διατηρούνται στα 1,9 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 761,54 (-0,34%) και 768,12 μονάδων (+0,52%), στις 17.00 βρέθηκε στις 765,86 (+0,23%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 765,67 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,20%.

Ο τζίρος στα 55 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ, ΕΤΕ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 67,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ και ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Viohalco, Jumbo και στο χαμηλό οι Eurobank, Motor Oil και ΕΧΑΕ.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.109 συμβόλαια).

Στα 6.358 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.427 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 986, 751 για τον Απρίλιο, 235 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.969,5) κινήθηκε μεταξύ 1.959,5 και 1.971,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.791), Alpha Bank (4.330), Πειραιώς (7.297), ΔΕΗ (1.135), Εθνική (6.716), Ελλάκτωρα (281), Μυτιληναίο (683), MIG (2.131), Intralot (862), Ελ. Πετρέλαια (169), ΟΠΑΠ (280), Ιντρακόμ (161), Cenergy (218), Viohalco (114), ΟΤΕ (134).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 68.775, Alpha Bank 43.578, Εθνική 51.048, MIG 70.279, ΔΕΗ 18.986, Πειραιώς 31.059, Ελλάκτωρα 10.858.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                             Name of Issuer                        NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.755.109 τεμ., (από 42.459.625 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.894.359 τεμ. (25.544.359), ΔΕΗ 6.516.537 τεμ. (6.572.058),Eurobank 82.154.044 τεμ. (82.154.044), Εθνική 15.516.488 τεμ. (15.216.488), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.285.204), Folli Follie Group1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι λόγω του επερχόμενου Πάσχα των Καθολικών και την αργία στο Χ.Α. στις 19 και 22/4, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου θα γίνει μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 18/4.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v