Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού παίζεται τώρα το «ριψοκίνδυνο ελληνικό στοίχημα»

Αμφίσημο το διεθνές περιβάλλον -κοντά σε ιστορικά υψηλά οι δείκτες στις ΗΠΑ, πιο δύσκολη η κατάσταση στην Ευρώπη, με τον DAX να υπολείπεται της κορυφής του. Ορόσημο για την Ελλάδα η βαθμολόγηση από τον S&P και η νέα έκδοση ομολόγου.

ΧΑ: Πού παίζεται τώρα το «ριψοκίνδυνο ελληνικό στοίχημα»

Σε εορταστικό ρυθμό οι αγορές, από αύριο λόγω του Πάσχα των Καθολικών και μία εβδομάδα αργότερα το... δικό μας. Συνάμα εβδομάδα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, στην Wall Street, αλλά και επαφών μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας με τον χρόνο που είχε ορίσει ο Ντόναλντ Τραμπ ως καταληκτικό για την επίτευξη (ή όχι) μίας συμφωνίας των δύο πλευρών να πλησιάζει.

Ηδη στην Νέα Υόρκη οι κύριοι δείκτες είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, ενδεικτικά ο S&P 500 στις 2.907,41 υπολείπεται μόλις 37 (!) από το all year high, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα. Το αν θα κορυφωθεί η κίνηση των δεικτών, στην "αγορά των αγορών" θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα Q1 των εισηγμένων, συνεκτιμώντας ότι αύριο Δευτέρα ανακοινώνουν (μεταξύ άλλων) Citigroup, Goldman Sachs, ακολουθούν την Τρίτη Johnson&Johnson, United Health, Black Rock, BofA κ.ο.κ μέχρι το χρηματιστηριακό κλείσιμο της εβδομάδος. Συνεπώς η καταγραφή νέου ιστορικού υψηλού στην Wall Street θεωρείται ως πιθανότερο ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις επηρεάζοντας προφανώς σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τις διεθνείς αγορές, τις ευρωπαϊκές.

Ωστόσο για την Ευρώπη η κατάσταση μόνο ρόδινη δεν είναι, το γεγονός ότι ο DAX στις 11.999 υπολείπεται κατά πολύ της κορυφής των 13.204 μονάδων είναι ενδεικτικό της απόκλισης του γερμανικού χρηματιστηρίου, "ψαλίδα" που όλο και διευρύνεται. Ενας από τους λόγους αναφέρθηκε τελευταία από τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προειδοποίησε πως φέτος θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ποια είναι η ουσία; Εάν όντως η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνει -που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τους ίδιους τους αμερικανούς αναλυτές - η οικονομία της Ευρώπης θα υποστεί πολλαπλάσια πλήγματα. Συνεκτιμώντας δε τις εκλογές της 26 Μαΐου και τα... μεθεόρτια ουδείς μπορεί να διακινδυνεύσει την όποια εκτίμηση για το πως θα κινηθούν Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α.

Σε αυτό το αμφίσημο διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ, traders και επενδυτές χαράσσουν μίαν άλλη πορεία από αυτή των κύριων ευρωπαϊκών, καθώς από την τελευταία θέση σε αποδόσεις (το 2018) έχει βρεθεί στην πρώτη (τους πρώτους 3,5 μήνες του 2019). Στο 2/1 η σχέση ΧΑ/Φρανκφούρτης εάν συγκρίνουμε ΓΔ (απόδοση 24,84%, από την αρχή του έτους) vs DAX (13,65%). Πράγματι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι αυτή την περίοδο ένα risky bet που δίνει αποτελέσματα και σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Στο 45,81% η απόδοση για τον ΔΤΡ αλλά και στο 30,46% για τον ΟΤΕ ή στο 39,95% για την ΔΕΗ ή ακόμη και 10,59% για την Coca Cola, από την αρχή του έτους.

Για το ΧΑ, για το risky greek bet, σε πολύ μεγάλο ποσοστό η συνέχιση (ή όχι) εξαρτάται- προφανώς από το κλίμα στα διεθνή- αλλά κυρίως από τα αποτελέσματα στο μέτωπο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Οσο οι συστημικοί όμιλοι, υπό την ασφυκτική πίεση και του SSM/ECB επισπεύδουν σχέδια και λύσεις για τον δραστικό περιορισμό των 'κόκκινων" τόσο τα funds θα εντείνουν τα πονταρίσματα τους. Φιλόδοξος ο στόχος για το 2019, καθώς προβλέπεται μείωση κατά 24 δισ. που όμως εάν φανεί πως επιτυγχάνεται τότε οι... ανάσες για τον κλάδο και περισσότερες και πιο ζωογόνες θα είναι. Θα δείξει.

Παράλληλα το "ριψοκίνδυνο ελληνικό στοίχημα" έχει και άλλες παραμέτρους που μπορεί να λειτουργήσουν υπέρ των long ή των short. Για παράδειγμα "κλείνει η συμφωνία για την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ" αναφερόταν το πρωί του Σαββάτου, σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr. Για το τραπεζικό story και τα νέα δεδομένα στις αποτιμήσεις, μιλούσε ο Γιώργος Α. Σαββάκης το πρωί της ίδιας μέρας, δίνοντας μας μία εικόνα για τον κλάδο-κλειδί.

Στις 641,01 μονάδες ο ΔΤΡ και όπως εκτιμά έμπειρος αναλυτής "...για όσο διάστημα διατηρείται πάνω από τις 547 η αγορά προεξοφλεί ότι ΔΕΝ θα χρειαστούν στο απώτερο μέλλον νέες ανακεφαλαιοποιήσεις..." Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους υφιστάμενους μετόχους, τα funds και τους εν δυνάμει να τοποθετηθούν είναι εύλογο.

Ωστόσο για να εκλείψει μία και καλή ο κίνδυνος νέων ιστορικών χαμηλών θα πρέπει ο ΔΤΡ να υπερβεί τις 900 μονάδες, σενάριο που με βάσει τα ισχύοντα φαντάζει μάλλον απίθανο. Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σε... δεύτερο χρόνο ο ΔΤΡ να κινηθεί προς τις 800 μονάδες, δηλαδή στα υψηλά των αρχών Αυγούστου 2018.

Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε, με την κατάλληλη αλληλουχία θετικών εξελίξεων να επιβεβαιωθεί αλλά αυτά θα τα δούμε συν τω χρόνω.

Προσώρας εστιάζουμε στην προσεχή εβδομάδα και τις επόμενες 2-3 που ακολουθούν, καθώς περιλαμβάνουν τα ορόσημα της βαθμολόγησης του ελληνικού outlook από τον Standard & Poor's (26 Απριλίου) και μία νέας έκδοσης ομολόγου (πιθανότατα την πρώτη-δεύτερη εβδομάδα μετά το Πάσχα μας). Στηρίξεις για τον ΔΤΡ στις 622 και 610 μονάδες, θα φανεί όμως από το αν οι short καταφέρουν να πιέσουν τον δείκτη χαμηλότερα της πρώτης. Πρακτικά εάν δεν το πετύχουν τότε το πιθανότερο είναι πως ο τραπεζικός κλάδος θα "φύγει" υψηλότερα με πρώτο στόχο τις 680 μονάδες.

Υποαποδίδει σε σχέση με τον ΔΤΡ ο FTSE25 σε σχέση 2/1 αλλά μην ξεχνάμε πως όταν η πλειονότητα των blue chips είχε ενισχυθεί σε πολυετή υψηλά οι τραπεζικές κινδύνευαν με νέα χαμηλά. Συνεπώς λογικός ένας λόγος 2/1 για ΔΤΡ vs FTSE25 που μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο υπέρ των τραπεζικών. Το σημειώνω αυτό γιατί ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα η αποτίμηση των 4 συστημικών είναι σχεδόν όση του ΟΤΕ και στο περίπου ήμισυ της Coca Cola.

Από τον κλάδο και τα blue chips, 3-4 είναι τα... στοιχήματα που παίζει ένα μέρος της αγοράς α) αποτίμηση ενός δισ. για την Πειραιώς (στα 808,69 εκατ. , με τιμή 1,852 της Παρασκευής), β) αποτίμηση πάνω από τα 6 δισ. για τον ΟΤΕ (στα 5,96 δισ. ήδη, με τιμή 12,42 ), γ) αποτίμηση ενός δισ. για την Viohalco (στα 903,28 εκατ., με τιμή 3,485 ευρώ). Τέλος ένα ριψοκίνδυνο bet είναι το αθροιστικά ένα δισ. για ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ (στα 420,15 και 417,6 εκατ. ).

Πολλά και κυρίως ενδιαφέροντα τα «στοιχήματα» και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, ξεκινώντας από τον FTMid Cap, με πιο hot αυτά της ΑΒΑΞ, της ΚΡΙ ΚΡΙ, της Τεχνικής Ολυμπιακής και της Intralot. Για την τελευταία με εύλογο ενδιαφέρον- μετά τις...αναταράξεις της τελευταίας εβδομάδος- αναμένεται η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, κυρίως όμως η ενημέρωση των επενδυτών ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και παρέμβαση του ίδιου του προέδρου του ομίλου.

Κινητικότητα αναμένεται και στο μέτωπο της υγείας, καθώς οι εξελίξεις στο ΙΑΣΩ πηγαίνουν... by the book και σύντομα θα ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα του OAKTREE. Κινητικότητα όμως και στις χαμηλότερες κατηγορίες με αφορμή και τα οικονομικά αποτελέσματα (Profile), τις επιχειρηματικές κινήσεις και νεότερα (Quest, ΕΛΤΟΝ, ΕΚΤΕΡ κ.α. ).

Και θα κλείσω, παραπέμποντας στη "μέτρηση" του έμπειρου αναλυτή για τον FTSE25 για να έχουμε και έναν γνώμονα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τις επόμενες συνεδριάσεις. Στις 1.959,99 ο δείκτης "...με την επόμενη ισχυρή αντίσταση στις 1.997 περιοχή που δύσκολα θα υπερβεί με την πρώτη και χωρίς να προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση, τουλάχιστον μέχρι τις 1.912 μονάδες. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη προσέγγιση των 1.997 θα αποτελέσει ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών και ίσως λήψη αντίθετης θέσης/short..."

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v