Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υψηλά με Eurobank και… Coca Cola

Στις 773 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα. Τονωτική ένεση από τον MSCI στη μετοχή της Eurobank, κέρδη και για Coca Cola, Grivalia και Alpha Bank. Ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς και τη ΔΕΗ.

ΧΑ: Νέα υψηλά με Eurobank και… Coca Cola

Καθαρά ανοδική, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε νέα υψηλά εννέα μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/7/2018 (773,78 μονάδες).

Η νέα αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων, μικρές αλλά ουσιαστικές ειδήσεις, αλλά και οι προσδοκίες για πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, στις 26/4, συντηρούν το θετικό κλίμα, ενώ παραμένει ζητούμενο οι νέες “επενδυτικές ιδέες”, αλλά και η αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους τίτλους από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Το θετικό κλίμα που καταγράφεται στο τελευταίο διάστημα στο Χ.Α. αναμένεται να συντηρηθεί, καθώς οι συζητήσεις για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ έγιναν σε θετικό κλίμα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, να δηλώνει πως έχει ξαναγίνει στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Από την άλλη, την Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της Αγοράς, η MSCI ανακοίνωσε ότι μετά την εξαγορά της Grivalia από τη Eurobank, σχεδιάζει να προσθέσει τη μετοχή της Τράπεζας στον δείκτη ΜSCI Mid Cap.

Όπως εκτιμά η Wood στο πρωινό της report, με βάση και τους κανόνες της MSCI, αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της Τράπεζας αναμένεται να προστεθεί και στον δείκτη MSCI Greece. Η ημερομηνία εισαγωγής προσδιορίστηκε από την MSCI ως η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της Grivalia στο Χ.Α. (που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη), αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χ.Π.Α., η διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων ΣΜΕ της Grivalia αναμένεται στις 18 Απριλίου, όταν και θα λήξουν τα συμβόλαια Απριλίου, καθώς στις 19/4 είναι αργία στο Χ.Α., λόγω του επερχόμενοι Πάσχα των Καθολικών. Στα Παράγωγα προϊόντα και στα προϊόντα του μηχανισμού δανεισμού τίτλων επί της μετοχής της Eurobank, δεν θα πραγματοποιηθεί καμία μεταβολή.

Όταν η μετοχή της Eurobank προστεθεί στον δείκτη, η Wood αναμένει εισροές ύψους $128 εκατ. από παθητικά χαρτοφυλάκια.

Ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+6,68%) σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και φαίνεται να δοκιμάζει κίνηση προς τα 0,75 και 0,80 ευρώ, που είναι οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις.

Τα 0,72 ευρώ κοντινή στήριξη και το ημερήσιο “stop long” στα 0,6890 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., διεξήχθη εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκών Αγορές, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, στην Αγορά ομολόγων (στο 3,278% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η εβδομάδα με το Πάσχα των Καθολικών ενόψει, σηματοδοτεί ημέρες μείωσης των ημερήσιων συναλλαγών, με την κόπωση να εμφανίζεται ήδη από την Παρασκευή και με τον ΓΔ να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 768 μονάδες. Το σενάριο μιας λελογισμένης διόρθωσης έχει, επομένως, αυξημένη πιθανότητα για τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το θετικό momentum στις Αγορές του εξωτερικού, θα δώσει, πιθανότατα, στήριξη για μία ήπια άνοδο, στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α.”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών για τον Γενικό Δείκτη (+1,49%), αυτή που ολοκληρώθηκε με την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 770 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 750 μονάδες”, επεσήμαινε ο Merit Sec.

“Μετά από επιφυλακτικό ξεκίνημα, ο ΓΔ, την Παρασκευή, κατάφερε να κινηθεί θετικά, κλείνοντας οριακά πάνω, με σχετική υποχώρηση του όγκου συναλλαγών και πτώση στις Τράπεζες. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 754 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1921 και αντίσταση στις 1955. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 623 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Μικρή στάση για τον ΓΔ, δείχνοντας ότι προσπαθεί να αφομοιώσει, τα τωρινά επίπεδα. Επόμενος στόχος, παραμένουν οι 780 μονάδες, με στήριξη τις 754. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται με μειωμένες συνεδριάσεις και πιο χαλαρό κλίμα, λόγω Πάσχα Καθολικών, με ειδήσεις για το outlook από Standard & Poor's, πιθανή νέα έκδοση ομολόγων και συνέχεια εξελίξεων στις Τράπεζες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Όλα τα παραπάνω, κάνουν εύκολα αντιληπτό ότι η Αγορά, με την σημερινή δυναμική που επέδειξε, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, εξέπληξε θετικά την συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών, που περίμεναν σαφώς πιο μειωμένες συναλλαγές.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank (+2,7%), Εθνική (+1,26%) και Eurobank (+6,68%), κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο τίτλος της Πειραιώς (-3,29%), που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 661,73 μονάδες (+3,23%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 659,10 (+2,82%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 658,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,76%.

Για τους traders και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια “stop long” έχουν ανέβει, για τον Τραπεζικό δείκτη στις 641 μονάδες, για την μετοχή της Alpha Bank στα 1,197 ευρώ, της Εθνικής στα 1,782 ευρώ, της Eurobank στα 0,689 ευρώ και της Πειραιώς στα 1,673 ευρώ.

Μικτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι διαθέσεις στα μη Τραπεζικά blue chips, όπου εκτός της Grivalia (+5,12%), την οποία “τράβηξε” ψηλότερα η κίνηση της Eurobank, σημαντικές βοήθειες έδωσε η ΕΕΕ (+2,27%), της οποίας η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση επαναπροσεγγίζει τα 11,5 δισ. ευρώ και ΟΛΠ (+2,85%) που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε σε νέα υψηλά 57 μηνών.

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,49%), ο τίτλος της οποίας σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ο μοναδικός από το σύνολο των μετοχών του FTSE25. Στα 5,23 το ημερήσιο “stop long”, ενώ καθοδική διαφυγή μπορεί να οδηγήσεις προς τα 4,97 ευρώ. Οι πρώτες αντιστάσεις στα 5,53 και 6,20 ευρώ.

Ελεγχόμενη διόρθωση στην Τέρνα Ενεργειακή, με την εικόνα να αναστρέφεται στο τέλος (+0,29%) και τον τίτλο να συμπληρώνει πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις κινούμενος σε υψηλά 11ετιας. Στα 6,40 το ημερήσιο “stop long”, στα 7,96 ευρώ η τελευταία, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αλλά επιστρέφοντας στα Λιμάνια, πέντε ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, αθροίζει η μετοχή του ΟΛΘ (+4,10%), κινούμενη σε υψηλά 12μηνου.

Το ημερήσιο “stop long” στα 24,30 ευρώ και πολύ σημαντική η ζώνη αντίστασης στα 28,90 – 30,90 ευρώ, καθώς ανοδική διαφυγή, τεχνικά, θα αλλάξει επίπεδο στον τίτλο.

Μένει να φανεί αν η εν εξελίξει κίνηση στον ΟΛΘ, είναι αντανακλαστική αντίδραση λόγω ΟΛΠ, ή εμπεριέχει και είδηση που θα δικαιολογεί την συναλλακτική αφύπνιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος πωλητής στον ΟΛΘ ολοκλήρωσε το “έργο” του και μένει να φανεί η δυναμική του τίτλου.

Από εκεί και πέρα, με “ανοιχτές” εντολές αγορών ανέβηκαν σήμερα οι Ελγέκα (+5,83%), Fieratex (+27,88%), Creta Farm (+3,15%), ενώ η Αλουμύλ (-5,54%) συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Byte (+14,96%) και Έλαστρον (+2,82%), τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις για την Reds (+4,64%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Εβροφάρμα (+1,76%), Πλαίσιο (+2,81%) και Τρ. Αττικής (+8,68%).

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε για την Centric (+2,03%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Μουζάκης (+4,42%), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Ικτίνος (+4,60%).

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δίνουν πόντους στους “buyers”.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η επόμενες αντιστάσεις στην ζώνη 781 – 788 και στις 806 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 758, 740 – 735 και 706 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο υψηλότερα των 1698 - 1972 μονάδων, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για κίνηση προς τις 2020 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 1936, 1910, 1862 και 1845 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Τo κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας μας βρήκε με κέρδη της τάξεως του 1,49%, σε ΓΔ και με την ρευστότητα να διαχέεται και σε τίτλους της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης και εκτός Τραπεζικού ταμπλώ”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η επιθετική τάση παραμένει κραταιά, παράλληλα με τα Ξένα Χρηματιστήρια, με τα επίπεδα να θέλουν την απαραίτητη προσοχή.

Τα νέα φαίνεται να είναι θετικά σε όλα τα επίπεδα, μιας και το 10ετες κατάφερε να σπάσει το επίπεδο του 3,60 και να βρεθεί στις 3,30 μονάδες βάσης, ή και χαμηλότερα, αλλάζοντας επίπεδο μετά από πολλά χρόνια και δείχνοντας ότι έχει ξεκινήσει να κλείνει η ψαλίδα με τις υπόλοιπες Χώρες.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να αποπληρώσει πρόωρα το δάνειο του IMF, γεγονός που μας δείχνει πως πλέον έχουμε ξεκινήσει την ανοδική πορεία της Οικονομίας.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος ωφελημένος από τα γεγονότα και δείχνει πως μπορεί να καταφέρει, έστω και με καθυστέρηση, να μπορέσει να λύσει τα πολύ σοβαρά προβλήματά του. Από την άλλη ορόσημο είναι η 26η Απριλίου, μιας και περιμένουμε την βαθμολόγηση της S&P, που σε περίπτωση αναβάθμισης η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μία νέα έξοδο στις Αγορές, με 10ετες ομόλογο και με χαμηλότερο επιτόκιο από τα δάνεια του IMF.

Από την άλλη βλέπουμε οι Ξένοι να συνεχίζουν, όχι απλά με τοποθετήσεις, αλλά και με εξαγορές (βλέπε ΙΑΣΩ) κάτι που όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, έχοντας μπει στην ζώνη του μεγάλου πρώτου μεσοπρόθεσμου στόχου μας, που δικαιολογεί διόρθωση το επόμενο διάστημα.

Το τεχνικό σκέλος μπορεί να μας βοηθήσει, ενώ είναι δεδομένο ότι η Χώρα αλλάζει πορεία, με τα μάκρο και τα νέα να αρχίζουν να υποστηρίζουν την ανοδική κίνηση.

Ο τζίρος αυξάνεται όσο η Αγορά ανεβαίνει, γεγονός που προσελκύει καινούργιους Επενδυτές τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό.

“Το 2019 είναι διπλή προεκλογική χρονιά και για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, η Αγορά όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά και περιμένει τις εξελίξεις που έρχονται”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

“Η Κινεζική Οικονομία είναι σε γενικές γραμμές σταθερή, με το Χρηματιστήριο να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης,” σύμφωνα με δήλωση του Τσεν Γιούλιου που είναι αναπληρωτής διοικητής της Κινεζικής Λαϊκής Τράπεζας.

“Κατά το 2018, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6%, ενώ η συνεισφορά του στην διαμόρφωση του παγκόσμιου ΑΕΠ πλησιάζει στο 30%,” σύμφωνα με την ίδια δήλωση, που έγινε σε Υπουργική συνάντηση για την 39η συνεδρία της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής (IMFC).

“Πολλοί από τους Παγκόσμιους παράγοντες που επιβαρύνουν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φαίνεται να μειώνονται, διατηρώντας ζωντανές τις προσδοκίες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, οι παράγοντες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ενός ‘σκληρού Brexit’ και ενός Παγκοσμίου εμπορικού πολέμου, συνεχίζουν να είναι μεγάλοι, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Εν τω μεταξύ, την επίσημη έγκριση από τα Κράτη - Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από μήνες καθυστερήσεων, λόγω της αντίστασης από τη Γαλλία. Οι Κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισαν και με σαφή πλειοψηφία ενέκριναν τη διαπραγμάτευση από την Κομισιόν, με τη Γαλλία να ψηφίζει κατά και το Βέλγιο να απέχει.

“Η Οικονομία της Ελλάδας θα δοκιμαστεί, στην περίπτωση που η ύφεση επιστρέψει στην Ευρωζώνη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σοβαρά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η Ιταλία. Η κούρσα διαδοχής ενόψει της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της ΕΚΤ, το ‘Brexit’ και ο λαϊκισμός, αποτελούν κινδύνους για την πορεία της Ευρωζώνης”, σημειώνει, σε ανάλυσή της, η UBS.

“H Deutsche Bank εκτιμά ότι μια συγχώνευση με τη Commerzbank μπορεί να οδηγήσει σε χαμένα έσοδα €1,5 δισ., εξαιτίας της φυγής Πελατών από τη νέα Οντότητα. H εκτίμηση θεωρείται σημαντική για την αξιολόγηση του deal με τη Commerzbank” ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

H μεταποιητική παραγωγή στη Νέα Υόρκη κινήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed Νέας Υόρκης ανέκαμψε στις 10,1 μονάδες, από 3,7 μονάδες τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 10 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης μελλοντικών επιχειρηματικών συνθηκών βούτηξε στις 12,4 μονάδες τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών.

“Η επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας έχει έναν ήπιο αντίκτυπο στην Αμερικανική Οικονομία”, δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Υπογράμμισε επίσης πως δεν βλέπει κάποιο σημάδι ότι η Οικονομία των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη με πιθανή ύφεση το 2020.

Όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα, ο κ. Μνούτσιν υποστήριξε πως “έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πιστωτικά θετική κρίνει η Moody’s την απόφαση της Alpha Bank Romania να προχωρήσει πρόγραμμα έκδοσης καλυμμένων ομολόγων ύψους 1 δισ. ευρώ. Όπως έγινε γνωστό οι συγκεκριμένοι τίτλοι θα έχουν πλήρη κάλυψη από την Τράπεζα και έχουν εξασφαλίσεις στεγαστικών δανείων στη Χώρα. Η Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει την πρώτη έκδοση, 200 εκατ. ευρώ, ως τα τέλη του β’ τριμήνου.

Σύμφωνα με τον Οίκο “το γεγονός είναι θετικό, γιατί διαφοροποιεί τη βάση χρηματοδότησης της Τράπεζας και μειώνει την εξάρτηση από την μητρική Alpha Bank. Παράλληλα περιορίζει την απόκλιση στην ωρίμανση, σε ότι αφορά το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις σε ευρώ και περιορίζει το κόστος χρηματοδότησης”.

“Neutral” είναι, πλέον, η UBS για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο, καθώς προηγήθηκε το ισχυρό ράλι των μετοχών από τις αρχές της χρονιάς. Επιμένει στην προτίμηση για τη μετοχή της Eurobank, σε ότι αφορά την επενδυτική έκθεση στον κλάδο.

Η UBS, υποβαθμίζει τη σύσταση της Αlpha Bank σε “neutral”, από “buy”. Ταυτόχρονα, αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,62 ευρώ, από 1,27 ευρώ. Αυξάνει την τιμή - στόχο για τη Eurobank στα 0,92 ευρώ, από 0,78 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “buy”. Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή - στόχος ανεβαίνει στα 1,71 ευρώ, από 1,41 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “neutral”. Στην Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή - στόχος τίθεται, πλέον, στα 1,48 ευρώ, από 0,48 ευρώ. Η σύσταση παραμένει “sell”.

Τα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης για τη μετοχή της Μυτιληναίος και τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και ταμειακές ροές της εταιρείας αναλύει η Edison σε έκθεσή της, με την οποία ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο.

Συγκρίνοντας την Ελληνική εταιρεία με ομοειδείς Ευρωπαϊκές εταιρείες, επισημαίνει ότι η “μέση αξία” για τη Μυτιληναίος διαμορφώνεται στα 16,5 ευρώ.

Εφαρμόζοντας τη μέθοδο αποτίμησης “Sum of the Parts”, η “δίκαιη τιμή” για τη μετοχή διαμορφώνεται στα 12,3 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακή κορυφή στις 775,10 μονάδες (+1,23%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 772,37 (+0,88%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 773,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο τζίρος στα 72,1 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑΑ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν “πάτησε σε θετικό έδαφος” η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το “κόκκινο”, οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Fourlis και Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΔΕΗ και Ελ. Πετρέλαια.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.613 συμβόλαια).

Στα 6.341 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.358 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.638, 1.538 για τον Απρίλιο, 1.100 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.987,75) κινήθηκε μεταξύ 1.970 και 1.993 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (80.207 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.106), Alpha Bank (4.889), Πειραιώς (6.226), ΔΕΗ (1.976), Εθνική (6.870), Ελλάκτωρα (414), Μυτιληναίο (574), MIG (2.131), Intralot (1.387), Τρ. Αττικής (882), ΟΠΑΠ (446), Ιντρακόμ (287), Cenergy (202), Viohalco (128), ΑΔΜΗΕ (112), Jumbo (179), Τέρνα Ενεργειακή (404).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 68.991, Alpha Bank 43.454, Εθνική 52.319, MIG 71.708, ΔΕΗ 19.465, Πειραιώς 29.969, Ελλάκτωρα 10.815.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                    Name of Issuer                    NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 42.785.109 τεμ., (από 42.755.109 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.894.059 τεμ. (25.894.359), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.516.537), Eurobank 82.154.044 τεμ. (82.154.044), Εθνική 15.516.488 τεμ. (15.516.488), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Να σημειωθεί ότι λόγω του επερχόμενου Πάσχα των Καθολικών και την αργία στο Χ.Α. στις 19 και 22/4, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου θα γίνει μία μέρα πριν και πιο συγκεκριμένα στις 18/4.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v