Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων

Με πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 0,53% ξεκίνησε η συνεδρίαση. Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η πίεση στη ΔΕΗ που βρίσκεται σήμερα στο -6,50%. Ζητούμενο η επιβεβαίωση των στηρίξεων και, από αρχές Μαΐου, η προσπάθεια για υπέρβαση των 780 μονάδων. Ικανοποιητικός ο τζίρος για τα δεδομένα της περιόδου.

ΧΑ: Συντήρηση δυνάμεων

Νέα ρεκόρ στη Wall Street, στις 2.933 μονάδες ο S&P 500, σε μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη πορεία προς τα νέα ιστορικά υψηλά του.

Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, προτελευταία πριν τη διακοπή του Πάσχα, ξεκίνησε με τον γενικό δείκτη σε αρνητικό έδαφος και τον τόνο να δίνει η μετοχή της ΔΕΗ που για δεύτερη ημέρα δέχεται ισχυρές πιέσεις, απόρροια των βαριών ζημιών 542 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε χθες.

Στο ΧΑ, traders και επενδυτές επιδόθηκαν σε συντήρηση δυνάμεων, με την αγορά ήδη εντός πολύ σημαντικής περιοχής, μεστής τεχνικών σημείων. Στις 770-780 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη η δοκιμασία, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν εκ προοιμίου δεδομένο πως η υπέρβαση των 780 μονάδων θα απαιτήσει και εξελίξεις/αφορμές και λίγο περισσότερα «καύσιμα».

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, αν και στην περίπτωσή του η προσέγγιση -και μόνο- των 680 μονάδων, όπως έδειξε χθες, θα χρειαστεί την ενεργότερη συμμετοχή βραχυπρόθεσμων παικτών και κινήσεων προεξόφλησης που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις μετοχές του κλάδου υψηλότερα.

Στις 651,41 μονάδες ο ΔΤΡ, πρακτικά σε απόσταση από το άνω όριο που θα πρέπει να υπερβεί, δύσκολο στις 2+1 συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το κλείσιμο του μηνός, αλλά ενδεχομένως η τάση να κριθεί με αφορμή τη βαθμολόγηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας μεθαύριο Παρασκευή, από τον Standard & Poor's.

Ωστόσο χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν πως σε αυτή τη φάση της αγοράς και προκειμένου να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη σε διάστημα μηνός, ζητούμενο θα ήταν η επιβεβαίωση των στηρίξεων και στη συνέχεια από τις αρχές Μαΐου η προσπάθεια για πειστική υπέρβαση των 780, με προοπτική τα επίπεδα τιμών Μαΐου 2018 (επαναφορά πάνω από το επίπεδο των 800) σταδιακά.

Ικανοποιητικές για αυτή την περίοδο οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, στα 50,737 εκατ., με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά αυξημένο σε μετοχές των Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕH, Fourlis, Motor Oil, Μυτιληναίος.

Aπό τα θέματα της χθεσινής συνεδρίασης αλλά και των ημερών, η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσίασε η ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων όσο, συνακόλουθα, στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Το μείον 11,75% με 2,773 εκατ. ευρώ είναι ενδεικτικό, αν και με όρους trading η μεταβλητότητα έλκυσε αρκετούς βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι δοκίμασαν τα... ρίσκα τους από τα χαμηλά του 1,56 ευρώ.

Περισσότερο για συνεδρίαση επιλεκτικών κινήσεων προοιωνίζεται η σημερινή, με τζίρους στα 40 plus εκατ., με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει να δίνει ευκαιρίες απόδοσης (Πειραιώς), όπως και συγκεκριμένα blue chips (ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή) αλλά και από τις χαμηλότερες κατηγορίες (Trastor, ΚΕΚΡΟΨ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Attica Συμμετοχών κ.α.).

Εγγύηση, για τους long, η Coca Cola, με νέα μεγάλη κίνηση χθες στα 32,03 ευρώ, προφανώς συνεπικουρούμενη από τα αποτελέσματα του αμερικανικού μητρικού πολυεθνικού ομίλου (3% πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών), με νέο υψηλό και αποτίμηση στα σχεδόν 12 δισ. (!).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v