Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η ΔΕΗ έβαλε φρένο στον Γενικό Δείκτη

Η βουτιά κατά 11,75% στη ΔΕΗ αντιστάθμισε την ανοδική κίνηση από Πειραιώς και Coca Coca. Οι πωλητές επικράτησαν στα περισσότερα blue chips και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 776 μονάδες. Στα 52,2 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών.

ΧΑ: Η ΔΕΗ έβαλε φρένο στον Γενικό Δείκτη

«Ατασική», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Καθολικού Πάσχα, με τους αγοραστές, αφού δεν μπόρεσαν να υπερκεράσουν τις 780 μονάδες, να προσπαθούν να αποφύγουν το αρνητικό πρόσημο, για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που τελικά δεν το κατάφεραν, “προδομένοι” και από τις τελικές δημοπρασίες, που έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. στα χαμηλά ημέρας.

Οι Τράπεζες, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά όχι στο κρίσιμα “τελευταία φουλέ” και οι ΕΕΕ (+2,76%) και ΟΛΠ (+2,05%), βρέθηκαν να αντιπαλεύουν τις σημαντικές απώλειες για την ΔΕΗ, αλλά και την γενικότερα επιφυλακτική εικόνα, στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο του μη Τραπεζικού 25αρη, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε με θετικό πρόσημο μόνο τους ΕΕΕ (+2,76%), Ελ. Πετρέλαια (+0,12%), ΟΠΑΠ (+0,21%), ΟΛΠ (+2,05%) και Τέρνα Ενεργειακή (+0,58%).

Τηρουμένων των αναλογιών σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υποχώρησε ο τζίρος, αν συνυπολογιστεί ότι μας χωρίζουν άλλες δύο συνεδριάσεις από τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα, ενώ σαφώς μειωμένες ήταν οι πρωτοβουλίες που σημειώθηκαν, από τους αγοραστές, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα, στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, αλλά και στην τελική εικόνα, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο να είναι περισσότεροι αυτών με θετική ημερήσια μεταβολή.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και μικτών προσήμων για τις Ευρωπαϊκές Αγορές και διστακτικής εκκίνησης στην Wall Street, αλλά και ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 3,317% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

Το θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο συντηρείται, με τις προσδοκίες περαιτέρω εισροών να εκτρέφονται ενόψει της πιθανής αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας τη Μ. Παρασκευή 26/4. Με την περιοχή των 780 μονάδων να πιθανολογείται ότι θα υπερπηδηθεί και με το ΓΔ να στρέφεται προς τις 800 μονάδες στη συνέχεια. Αν και η εβδομάδα περιλαμβάνει μόνο 3 συνεδριάσεις, ενόψει του Πάσχα, πλειάδα εταιρειών ανακοινώνουν τα ετήσια αποτελέσματά τους (ΔΕΗ, ΟΛΘ, Τράπεζα Αττικής, Λούλης, MLS, Κρι - Κρι, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ελτράκ και Καραμολέγκος)”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά ήδη προεξοφλεί νέα αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P’s την Παρασκευή και από την DBRS στις 3 Μάϊου. Σήμερα περιμένουμε μία ήσυχη συνεδρίαση, με κίνηση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών”, εκτιμούσε η Beta Sec.

Η συνεδρίαση

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-1,70% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και της Eurobank (-0,07% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Εθνική (+0,74%) και Πειραιώς (+4,21%).

Με θετικό πρόσημο, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 670,32 μονάδες (+2,76%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 655,39 (+0,47%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και στις 651,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,13%.

Τόσο για τον ΔΤΡ, όσο και για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, η στήλη ζήτησε και έλαβε τεχνικές οδηγίες από την AENAON MARKETS και από τον υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής. Σύμφωνα με τον Απόστολος Μάνθο: Ο Τραπεζικός δείκτης, έχει χάσει λίγο από τον ανοδικό “ατμό”, καθώς πλέον κινείται στην κάτω λωρίδα του ανοδικού καναλιού του Ιανουαρίου. Σημεία με ιδιαίτερη προσοχή οι 670 μονάδες και οι 616 μονάδες (κάτω πλευρά καναλιού). Σε αγρανάπαυση βρίσκεται προς το παρόν και ο Relative Strength Index. Εδώ η επιβεβαιωμένη τμήση των 670 μονάδων μπορεί να δώσει ανοδικό περιθώριο έως και 100 μονάδες, στις 770 μονάδες. Αντιθέτως καθοδική διάσπαση του ανοδικού καναλιού, στις 616 μονάδες, θα προκαλέσει γρήγορο κατέβασμα προς τις 550 μονάδες.

Για την Alpha Bank, δύο είναι τα σημεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή: τα 1,54 ευρώ, όπου εάν διασπαστεί θα σπρώξει προς τα 1,72 ευρώ και τα 1,40 ευρώ, όπου εάν χαθεί, θα προκαλέσει άμεσες ρευστοποιήσεις με σπάσιμο του καναλιού και κατεύθυνση προς το 1.28. Το κανάλι πάντως μένει ακόμα ενεργό. Για την Εθνική Τράπεζα, μετά το “πάτημα” στα 1,80 ευρώ, πραγματοποιεί “διερευνητικές επισκέψεις” κοντά στο επίπεδο αντίστασης των 2,00 με 2,10 ευρώ. Ανοδική “δραπέτευση” πάνω από τα 2,10 ευρώ, θα την απελευθερώσει προς τα 2,54 ευρώ!! Αντιθέτως εάν δηλώσει αδυναμία, θα πρέπει να αναμένουμε “pullback” προς τα 1,80 με 1,74 ευρώ. Για την Eurobank, έχει δώσει εξ ολοκλήρου το ύψος του ανάποδου σχηματισμού “Head & Shoulders”, στα 0,7515 ευρώ, περιοχή όπου έχει αποτυπώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις και μια βραχυχρόνια διπλή τοπική κορυφή. Αδυναμία διαπερατότητας θα δώσει πτωτικά τα 0,70 με 0,688 ευρώ. Τέλος, για την Τρ. Πειραιώς, θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια για να περάσουν οι αγοραστές πάνω από την “ακανθώδη” ζώνη των 1,90 με 2,00 ευρώ, γνωρίζοντας όμως ότι αμέσως μετά, το πεδίο θα είναι ελεύθερο έως τα 2,50 ευρώ. Στα “μετόπισθεν”, η προσοχή τους είναι εντοπισμένη στα 1,62 ευρώ, σημείο από όπου διέρχεται η κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχουν καταθέσει οι Τράπεζες, προκειμένου να διασφαλίσουν την πληρωμή των εγγυήσεων σε δάνεια ύψους 3 - 3,2 δισ. ευρώ, τα οποία σε ποσοστό περίπου 70% είναι ‘κόκκινα”. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών περιμένουν οι περισσότεροι από τους Αναλυτές, ενώ οι ίδιοι θεωρούν σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της φθίνουσας πορείας των συναλλαγών, λόγω των επικείμενων αργιών του Ορθόδοξου Πάσχα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν οι μετοχές των εταιρειών που δημοσιεύουν αποτελέσματα για τη χρήση 2018. Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης. Σύμφωνα με την τελευταία, “η Αγορά έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος και έχει αρχίσει να προεξοφλεί θετικά νέα που θα δημοσιευτούν τις επόμενες μέρες. Οι ενεργοί Παίκτες θα πρέπει να έχουν αυξημένη ρευστότητα, καθώς ακόμα και αν σημειωθεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 780 μονάδων, πολύ δύσκολα το Χ.Α. θα περάσει με την πρώτη την επόμενη σημαντική αντίσταση, στην ζώνη 800 - 806”.

Οπως κατέγραψε το Euro2day.gr,  “άλμα πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,29% του ΑΕΠ ανακοίνωσε η Eurostat επικυρώνοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018. Πρόκειται για πρωτογενές αποτέλεσμα έκπληξη, δεδομένου ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αποτέλεσμα 3,9% του ΑΕΠ για το περασμένο έτος, ενώ στο τέλος του 2018 η Κυβέρνηση προχώρησε σε διανομή κοινωνικού μερίσματος και καταβολή αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια, άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι διανομές, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα είχε προσεγγίσει το 5,5% του ΑΕΠ, δυο μονάδες πάνω από τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%”.

Η τεχνική ανάλυση

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στο ταμπλό του μη Τραπεζικού 25αρη, όπως προαναφέρθηκε, η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, ενώ τα αποτελέσματα που ανακοίνωση η ΔΕΗ (-11,7%) είχαν σαν αποτέλεσμα την κίνηση του τίτλου μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφθασαν μέχρι το -13%.

Η μετοχή διάσπασε καθοδικά τα 1,738 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) δίνοντας σήμα εξόδου, ενώ χάθηκε και η επόμενη στήριξη στα 1,68 ευρώ. Η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί δραματικά, να χαθεί και η θεωρούμενη ισχυρή στήριξη στα 1,55 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,839 ευρώ.

«Καρέ» πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η ΕΧΑΕ (-1,55%), που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 4,50 ευρώ και οι αγοραστές ελπίζουν να μην απειληθεί η αμέσως επόμενη στα 4,15 ευρώ (ημερήσιο «stop long»). Όσο ο εν λόγω τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,70 ευρώ, οι συντηρητικοί παίκτες δεν έχουν λόγους κινητοποίησης.

«Κατηφορίζοντας» σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές των Μινωικών Γραμμών τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης, σε συνέχεια απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον εντυπωσιακά τα συναλλακτικά σκαμπανεβάσματα στην Audiovisual (-0,76%), η οποία στη τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και στον απόηχο της πρόσφατης εξαγοράς, διακίνησε 144420 τεμ. (+10%) και σήμερα άλλαξαν χέρα μόλις 7615 τεμ. (!)

Δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (-4,85%), αλλά και για ΕΥΑΘ (-3,23% και λόγω αποτελεσμάτων) και Μοτοδυναμική (-4,95%, λόγω επικείμενης Α.Μ.Κ.)

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Sato (+8,11%) με αυξημένη την προσφορά σήμερα, τρεις οι ανοδικές για την Trastor (+9,09%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Κέκροπα (+6,79%) και Χαϊδεμένο (+2,56%).

Τέσσερις πτωτικές και τρεις αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες επτά, για την AlphaΑστικά Ακίνητα (0%), που σήμερα ανέβασε συναλλαγές, ενώ μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσαν ανοδική αντίδραση Intralot (+1,94%) και AtticaGroup (+2,73%).

Τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ (+2,19%), εμφάνιση μικρού πωλητή στην Mermeren (-3,02%), “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων στην Creta Farm (-0,91%), ενώ «ντουμπλάρισε» τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ευρ. Πίστη (+3,12%).

Τεχνικά, οι μικρές μεταβολές της σημερινής συνεδρίασης ασφαλώς και δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 780, 794 και 800 – 806 μονάδες και οι στηρίξεις στις 762, 737, 732 και 706 μονάδες (ημερήσιο «stop long»). Όσο ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 762 μονάδων, η τάση είναι επιθετική.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες αντιστάσεις στις 2000 – 2020 και 2080 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Οι στηρίξεις στις 1977, 1968 – 1960, 1913, 1862 και 1845 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Όσο ο FTSE25 παραμένει υψηλότερα των 1977 μονάδων, η τάση είναι επιθετική.

Σχετική επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στις Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Γυρίζουν σε μικρά κέρδη τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, η ίδια θετική εικόνα και για τηνWall Street.
Ενισχύεται το Πετρέλαιο, υποχωρούν Χρυσός και Ευρώ.

Το 2018, το Κρατικό έλλειμμα και χρέος και στην Ευρωζώνη των 19 Χωρών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 Κρατών – Μελών, υποχώρησε σε σύγκριση με το 2017. Στην Ευρωζώνη το Κρατικό έλλειμμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διολίσθησε από 1% το 2017, στο 0,5% το 2018, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε από το 1%, στο 0,6%.

Στην Ευρωζώνη το Κρατικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διολίσθησε από 87,1% στα τέλη του 2017, στο 85,1% στα τέλη του 2018 και στην ΕΕ των 28 από 81,7%, στο 80%.

«Ενισχύεται τις τελευταίες ημέρες η αντίσταση του Εποπτικού Συμβουλίου της Deutsche Bank, κατά της συγχώνευσης με την Commerzbank», σύμφωνα με τη Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, «μεγάλοι Μέτοχοι όπως τo Εμιράτο του Κατάρ, η εταιρεία διαχείρισης assets BlackRock και η Κινεζική HNA, θεωρούν τη συγχώνευση πολύ σύνθετη για να είναι επιτυχημένη».

Η Deutsche Bank αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις των συνομιλιών την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της δημοσίευσης τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διολίσθησε στις -7,9 μονάδες, από -7,2 τον Μάρτιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο -7.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε 0,6 μονάδες χαμηλότερα, στο -7,7.

«H Ευρωζώνη ανησυχεί για την αδύναμη ανάπτυξη της βαριά υπερχρεωμένης Ιταλικής Οικονομίας και χρειάζεται η Ρώμη να εφαρμόσει τα δημοσιονομικά της σχέδια με αξιοπιστία», ανέφεραν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters, ο Μάριο Σεντένο υποστήριξε πως «είναι κρίσιμο η Ιταλική Οικονομία να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους δημοσιονομικούς της στόχους».

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα, για τρίτο διαδοχικό μήνα, τον Μάρτιο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 4,5%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 692.000. Ο ρυθμός πωλήσεων ήταν ο υψηλότερος από τον Νοέμβριο του 2017.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε «outperform» από «neutral» αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει την τιμή - στόχο στα 12, από 10,3 ευρώ.

«Μακριά από τον φόβο πολιτικών εξελίξεων η Αγορά, προεξοφλεί καταστάσεις έχοντας ξεπεράσει τους φόβους του παρελθόντος», επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Απρίλιος τελειώνει έχοντας μπροστά του της 26η του μήνα, περιμένοντας την S&P και το καινούργιο outlook για την Ελληνική Οικονομία και αμέσως μετά και αν δούμε αναβάθμιση, το πιο πιθανό είναι να δοκιμάσουμε ακόμα μία έξοδο στις Αγορές, με ένα, πιθανότατα, 7ετες ομόλογο, γεγονός που θα μας δώσει σημαντικό αέρα, ενώ παράλληλα μπορεί να αποπληρωθεί μέρος του δανείου από το IMF.

Ουσιαστικά και για όσο διαρκούν τα θετικά νέα, η Αγορά δεν έχει λόγο να κάνει κάποια βαθιά διόρθωση, παρόλα αυτά ακόμα και αν είναι «ταύρος» πάντα μία διόρθωση είναι υγεία για μία Αγορά.

Το θετικό είναι ότι, πλέον, οι πωλητές αποχωρίζονται πολύ πιο δύσκολα τίτλους, από την στιγμή που βλέπουν τα θετικά του επόμενου διαστήματος, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσομακροπρόθεσμα. Το αντίθετο από αυτό που είδαμε να εξελίσσεται το 2014.

Βασικό αγκάθι είναι ο Τραπεζικός κλάδος, αν και όπως όλα δείχνουν και μετά την Eurobank, θα βρεθούν λύσεις και για τις υπόλοιπες Τράπεζες.

Μην ξεχνάμε ότι ο κλάδος είναι απαραίτητος χορηγός για την πιο γρήγορη ανάπτυξη της Οικονομίας, κάτι που οι Αγορές το ξέρουν και θα σπεύσουν να τοποθετηθούν, από την στιγμή που τα ρίσκα θα μειωθούν αισθητά.
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, έχοντας μπει σε επίπεδα που, αν μη τι άλλο, δεν θέλουν τολμηρές κινήσεις χωρίς κανόνες.

Είναι δεδομένο ότι πάντα σε μία «bull market» έρχονται διορθώσεις σε ανύποπτο χρόνο, που δίνουν ευκαιρίες για είσοδο και μάλιστα συνηθίζεται να είναι βαθιές και σύντομες.

«Ειδικά σε μία Αγορά που αλλάζει ρότα μετά από πολλά χρόνια, μην μπαίνετε στην διαδικασία να βάζετε στόχους, ή να ψάχνετε κορυφές, μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι οι σωστές επιλογές και η ακολουθία των κανόνων» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

«Το θετικό momentum για το Ελληνικό Χρηματιστήριο διατηρείται, αν και δεν έχουν προκύψει νεότερες εξελίξεις, πέραν εκείνων που οδηγούν στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P τη Μ. Παρασκευή 26/4 και τον απόηχο από την αποπληρωμή ποσού ύψους 3,7 δισ. με επιτόκιο πάνω από 5% προς το ΔΝΤ» επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ωστόσο, ακόμη και αποφάσεις όπως αυτή του Αρείου Πάγου που δεν δικαιώνει τους 70 χιλ. Δανειολήπτες στεγαστικών, κυρίως, δανείων σε Ελβετικό Νόμισμα, συμβάλουν σε συντήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Τραπεζικές μετοχές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προεξόφλησης, ότι η διαδικασία εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους θα επιταχυνθεί, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα δρομολογηθεί: με πώληση δανείων σε funds, όπως ήδη διενεργείται, με την τιτλοποίηση απαιτήσεων (σχέδιο ΤΧΣ) και με τη σύσταση Φορέα Ειδικού Σκοπού (σχέδιο της ΤτΕ), με τις Βρυξέλλες (DG Comp) και τη Φραγκφούρτη (SSM) να αναμένεται να γνωμοδοτήσουν στο επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, η περιοχή των 780 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση και οι παρόντες όγκοι συναλλαγών είναι μάλλον ανεπαρκείς για να οδηγήσουν στην υπέρβασή της.

Σε αυτό συντείνει και η εορταστική περίοδος με το Πάσχα των Ορθοδόξων να διαδέχεται εκείνο των Καθολικών και τον αριθμό συνεδριάσεων και της τρέχουσας εβδομάδας να συρρικνώνονται σε μόλις 3.
Έτσι, οι συνεδριάσεις των ημερών αυτών είναι μάλλον διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, με το Γενικό Δείκτη να κινείται με χαμηλή μεταβλητότητα, συσσωρεύοντας σε μικρό εύρος. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία έκδοσης των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών, με τις επιδόσεις των μεγεθών να κινούνται ανοδικά, ιδιαίτερα δε η καθαρή κερδοφορία τους και με αρκετές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να ξεχωρίζουν.

Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που προκαλούν σκεπτικισμό, όπως εκείνα της Intralot και της ΔΕΗ, που ανακοίνωσαν υψηλές ζημιές, αλλά και αισθητή υποχώρηση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων, προκαλώντας αναταράξεις στις χρηματιστηριακές τιμές τους.

Στο διεθνές περιβάλλον, η στασιμότητα τόσο γύρω από το «Brexit], όσο και γύρω από τις Σινοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν. Επιπλέον, η πιθανολογούμενη αποκάλυψη για αλχημείες στο ύψος των συν/κών αποθεμάτων της Τουρκίας, διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ανάδυση ενός ακόμη «μαύρου κύκνου».

Παράλληλα, η απροθυμία του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του Πετρελαίου, οδηγεί σε αναρρίχηση της τιμής του πάνω από τα 70 δολάρια για το brent. Την ίδια ώρα, οι αγορές χρυσού από Ασιατικές Χώρες (Κίνα και Ινδία) οδηγούν στην άνοδο της τιμής και του Χρυσού, υπενθυμίζοντας ότι η λάμψη του είναι συνδεδεμένη με τους χαλεπούς καιρούς για την Οικονομία, καθώς συνιστά ένα ακόμη «ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο».

«Από κοινού με τα μετρητά, που ήδη επιλέγονται από τους Διαχειριστές», σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 785,31 μονάδες (+0,89%), όμως από εκεί και πέρα επικράτησε νευρικότητα και στις 17.00 ο Δείκτης είχε υποχωρήσει στο μέχρι εκείνη την στιγμή χαμηλό των 777,54 μονάδων (-0,11%), για να έλθουν οι τελικές δημοπρασίες και να τον κλείσουν σε νεότερα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 776,4 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,26%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 50,7 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΕΕ και ΟΛΠ και με το θετικό οι ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι AlphaBank, Eurobank, Grivalia, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 60 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

Ηπια κέρδη στα παράγωγα 

Με μικρά κέρδη, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση, μετά τις αργίες του Καθολικού Πάσχα στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.921 συμβόλαια).

Στα 6.978 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.203 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 759, 720 για τον Μάιο και 39 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.012) κινήθηκε μεταξύ 2.006 και 2.020 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.288 ΕΕΕ, 25.000 ΟΠΑΠ, 16.730 ΟΤΕ, 5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.123), Alpha Bank (5.279), Πειραιώς (4.920), ΔΕΗ (4.707), Εθνική (3.740), Ελλάκτωρα (531), Μυτιληναίο (304), MIG (1.377), Intralot (646), Τρ. Αττικής (214), ΕΧΑΕ (268), Ιντρακόμ (147), ΓΕΚ (453), Ελ. Πετρέλαια (136), ΟΠΑΠ (178), Lamda Development (207), ΟΤΕ (207) Cenergy (178).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 74.443, Alpha Bank 44.873, Εθνική 52.524, MIG 74.693, ΔΕΗ 19.220, Πειραιώς 28.038, Ελλάκτωρα 10.248.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v