Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ηλεκτροσόκ για τον Γενικό Δείκτη

Μαζεύονται οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη μετά την υποχώρηση προς τις 760 μονάδες. Στο 15% η πτώση για τον τίτλο της ΔΕΗ. Θετικό γύρισμα για Εθνική Τράπεζα, ανοδος για Motor Oil και Jumbo. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Ηλεκτροσόκ για τον Γενικό Δείκτη

Η ΔΕΗ ρίχνει την τάση στο ΧΑ, και με την ανακοίνωση της είδησης πως οι τράπεζες αποδέσμευσαν καταθέσεις 690,4 εκατ. για την ενίσχυση της προβληματικής επιχείρησης σχεδόν αντανακλαστικά ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτικό το ότι, ενώ αρχικά και μέχρι τις 11.25 ο κλαδικός δείκτης διέγραφε μία μάλλον σταθεροποιητική διακύμανση, και μάλιστα με ελεγχόμενες συναλλαγές από το σημείο εκείνο και μετά στο χρηματιστηριακό ταμπλό όλα άλλαξαν. ' Η καλύτερα όλα... κοκκίνισαν καθώς οι εντολές πώλησης και στις 4 τραπεζικές μετοχές ήταν σχεδόν άμεσες, με συνέπεια ο ΔΤΡ να χάσει μέσα σε 5΄ σχεδόν 40 μονάδες, μία σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη παρασύροντας στη συνέχεια και ορισμένα blue chips.

Συνέπεια αυτών, των μη αναμενόμενων αρνητικών εξελίξεων, η κλίση του ΔΤΡ έως 3,82% χαμηλότερα, με την τεχνική εικόνα- σε εβδομαδιαία μέτρηση- να χαλά σε αρνητική, λειτουργώντας σαν ντόμινο ευρύτερα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Δυστυχώς, για τους long, τα επίχειρα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ επιβαρύνουν το μέχρι τελευταία καλό κλίμα, με τον ΓΔ να διορθώνει και χαμηλότερα των 760 μονάδων. Αρνητική εξέλιξη, πάντα σε εβδομαδιαία προσέγγιση, που δίνει ένα επιπλέον ισχυρό κίνητρο στους βραχυπρόθεσμους παίκτες να επισπεύσουν τις κινήσεις τους κατοχύρωσης/κλειδώματος θέσεων. Εύλογα, θα πει κάποιος, καθώς μένουν 2 και η σημερινή συνεδριάσεις μέχρι την ολοκλήρωση του Απριλίου.

Στο μείον 18,50% και τα 1,29 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με την άτακτη διόρθωση να προκαλεί...βραχυκύκλωμα, κυρίως στην μεγάλη κατηγορία. Με συναλλαγές αξίας που προσεγγίζουν τα 3,5 εκατ. ευρώ- λίγο πριν τις 12.25΄- ανεβάζοντας τες συνολικά σε 17 εκατ και με τον ρυθμό των εντολών (από την πλευρά των πωλητών) επιταχυνόμενη για πάνω από ένα 30λεπτο.

Ενδεικτικό της αρνητικής ανατροπής το γεγονός, πως σε μόλις 1+2 μετοχές δεν υπερίσχυαν οι πωλητές, με την Motor Oil στα 21,80 και ΟΤΕ, Sarantis σταθερές στα 12,24 και 7,41 ευρώ αντίστοιχα.

Αρνητική ανατροπή και σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με την σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 16/77 συντριπτικά σε βάρος των πρώτων. 

Σταδιακά πάνω από το 2% οι απώλειες για τον ΓΔ που "κινδυνεύει" με δοκιμασία στην ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Να σημειωθεί, πως από τις μετοχές του δείκτη συγκριτικά καλύτερη εικόνα διαμορφώνεται για: Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ.

Υποχωρεί η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κατά 21 μονάδες βάσης, στο 3,297%, πτωτικά κινείται και η απόδοση του πενταετούς στο 2,225%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v