Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η διόρθωση και οι... εφεδρείες των long

Σταθεροποιητική η εκκίνηση με άνοδο για τη ΔΕΗ. Με αποδόσεις 9,1% για ΓΔ και 21% για τράπεζες κλείνει ο Απρίλιος, πιθανή μια κίνηση κλειδώματος κερδοφόρων θέσεων από βραχυπρόθεσμους. Οι μετοχές που σώζουν την τάση.

ΧΑ: Η διόρθωση και οι... εφεδρείες των long

Διατηρήθηκε η τάση στο ΧΑ, παρά το... βραχυκύκλωμα στη ΔΕΗ. Μικρή διόρθωση στη Wall Street, μεγαλύτερες οι απώλειες στις ασιατικές αγορές και σε Ευρώπη, Ελλάδα οι traders πραγματοποιούν τις τελευταίες τους, για τον Απρίλιο, κινήσεις.

Στο ΧΑ απομένουν πλέον μία και η σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να «μετρά» απόδοση 9,10% και 21,04% για τον Δείκτη Τραπεζών σε ένα μήνα που για ακόμη μία χρονιά επιβεβαιώνει τον κανόνα του «φιλικού προς τους long παίκτες».

Και ακολουθεί ο Μάιος, με τον κανόνα... sell in May and go away αλλά σε μία εντελώς ιδιαίτερη και κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, την Ελλάδα, καθώς οι εκλογές στο τέλος του πιθανότατα θα δρομολογήσουν σε συστημικές αλλαγές στα περισσότερα πεδία.

Στις 772,66 μονάδες ο ΓΔ, «σώζοντας» τη βραχυπρόθεσμη -σε μηνιαία μέτρηση- τάση, δοκιμάζοντας τιμές χαμηλότερες έως τα χαμηλά ημέρας των 758,24 μον. Σημείο αναφοράς μας οι 750, από τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή των 780 μον. έβγαλε διόρθωση, εντός προγράμματος, λίγο ως πολύ αναμενόμενη και με αφορμή τα τελευταία από τη ΔEH.

Στις 648,52 με χαμηλό ημέρας στις 614,25 ο ΔΤΡ ήταν ο δείκτης που από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας (Πέμπτη) εμφάνιζε απόκλιση έναντι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, των blue chips και μετοχών-σηματωρών. Εμφανής η αδυναμία υπέρβασης των 680 μον. σε αυτή τη φάση της αγοράς, συνεπώς ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση των στηρίξεων του κλαδικού δείκτη. Το χθεσινό χαμηλό δημιούργησε μία μικρή ανησυχία, ωστόσο η προσπάθεια επαναφοράς, με δυνατή την Εθνική, ήρθε να τη διασκεδάσει.

Οι 680 μον. παραμένουν για τους long δύσκολη αντίσταση, για την υπέρβαση της οποίας θα απαιτηθούν... νέα καύσιμα. Σημειωτέον πως η αγορά έχει προεξοφλήσει την αυριανή βαθμολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's.

Στις 2.001,48 ο FTSE25, που δείχνει να «δένει» σταδιακά τις 2.000 ως σημείο αναφοράς για τον δύσκολο Μάιο. Μάλιστα φάνηκε χθες πως τα «ισχυρά χέρια» ελέγχουν το παιχνίδι, τις θέσεις τους, καθώς ΟΤΕ και Coca Cola κινήθηκαν στα 31,94 και 12,25 ευρώ αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό τους ως... Ηρακλειδών του FTSE25. Το ενθαρρυντικό της χθεσινής συνεδρίασης, η αντίδραση μετοχών των Motor Oil και Jumbo, που πρακτικά σημαίνει ότι οι long έχουν εφεδρείες σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Συνεπώς ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, δεν θα πρέπει να χάσει βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, καλή θα ήταν μία εκ νέου επιβεβαίωση της ισχύος της Εθνικής. Για ΟΤΕ και Coca Cola, τα «ισχυρά χέρια» δεν προτίθενται να αφήσουν χαμηλότερα τις επιλογές τους.

Μετοχή γιο-γιο για risky intraday η ΔEH, μετά την προσπάθεια της διοίκησης να... απαντήσει, ενώ κινήσεις stock picking πιθανότατα θα χαρακτηρίσουν τη στάση των traders. Συνεκτιμώντας πως η επόμενη συνεδρίαση, και τελευταία για τον Απρίλιο, είναι αυτή της Τρίτης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για όσους θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» ένα μικρό μέρος των κερδών Απριλίου.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v