Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κλείσιμο τετραμήνου και οι νέες προσδοκίες

Θετικό το ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Ο πιο κρίσιμος μήνας για την πορεία του ΧΑ ξεκινάει με σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα-κλειδιά. Γιατί οι αγοραστές διατηρούν το πλεονέκτημα και γιατί το θετικό πρώτο τετράμηνο δεν αποτελεί «δικλείδα ασφαλείας» για το έτος.

Το κλείσιμο τετραμήνου και οι νέες προσδοκίες

Τελευταία συνεδρίαση για το πρώτο τετράμηνο, όπου οι αγοραστές, αρχικά μόνο στα μη τραπεζικά blue chips και στη συνέχεια και στις τράπεζες, έδειξαν ότι βρίσκονται σε θέση οδηγού στην αγορά, χωρίς οι πωλητές να έχουν μπορέσει να αμφισβητήσουν τη δυναμική τους.

Από την άλλη, τα «φλερτ» των δεικτών τόσο σε Ελλάδα όσο και στις ΗΠΑ με τα υψηλά τους δίνει τροφή για πιο συντηρητική προσέγγιση τον επόμενο μήνα, όπου η παράδοση θέλει τους επενδυτές να μειώνουν τις μετοχικές θέσεις. Στην εγχώρια αγορά, από το 2012, όταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης ξεκινούσε με τόσο υψηλά κέρδη στο πρώτο τετράμηνο, το επόμενα δύο τετράμηνα που ακολουθούσαν ήταν αρνητικά. Το σύνθημα ωστόσο της μείωσης θέσεων, αν υπάρξει, θα λάβει χώρα από τη Wall Street, όπου τα αποτελέσματα των εταιρειών θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την καθημερινή ατζέντα.

Σε πρώτο επίπεδο, ο επόμενος μήνας είναι κομβικός για τον κλάδο των τραπεζών. Το στοίχημα της επαναφοράς του δείκτη των τραπεζικών τίτλων προς τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου πέρυσι και με υπέρβαση των 700 μονάδων θα δώσει πόντους και περαιτέρω βαθμούς ελευθερίας σχεδόν σε όλες τις μετοχές των λοιπών blue chips που δείχνουν κάποια κούραση.

Οι εξελίξεις είναι συνυφασμένες με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αφού θα υπάρξουν νέα στο μέτωπο της λύσης που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οσο διατηρείται το θετικό κλίμα των ελληνικών ομολόγων, που ξεπερνούν σε αποδόσεις τα ομόλογα της Ευρωζώνης, οι μετοχές των τραπεζών θα έχουν σημαντικό σύμμαχο στην πορεία τους.

Ταυτόχρονα, η μη αναβάθμιση από τη Standard & Poor's είναι πιθανό να αποτελέσει αφορμή για ήπιο profit taking, με τον ξένο οίκο να στέλνει ωστόσο και τα θετικά μηνύματά του ταυτόχρονα με τις επιφυλάξεις του.

Όπως σημειώνει, η αξιολόγηση για τη χώρα αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας, που συνοδεύεται από ισχυρές επιδόσεις του προϋπολογισμού και πολύ ελκυστική δομή του κυβερνητικού χρέους.

Αυτά τα στοιχεία εξισορροπούν τα μεγάλα βάρη του δημόσιου χρέους, τη δύσκολη κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, που χαρακτηρίζεται από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝΡΕ) και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η αγορά πάντως τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται να πόνταρε στο θετικό σενάριο της ήπιας αναβάθμισης.

Για τον δείκτη FTSE Large Cap, η πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1.950 μονάδες, ενώ ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εντοπίζεται πέριξ των 1.924 μονάδων. Με το διεθνές κλίμα να παραμένει θετικό, ειδικά στις ΗΠΑ, δεν δικαιολογείται κάποια βαθύτερη διόρθωση, χαμηλότερα των 1.900 μονάδων.

Γιώργος Α. Σαββάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v