Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο

Συνεδρίαση με «πασχαλινά» χαρακτηριστικά και τζίρο μόνο 33 εκατ. ευρώ οδήγησε στην μίνιμουμ άνοδο τον Γενικό Δείκτη. Μικρή αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ μετά το διήμερο sell off. Ανοδος της τάξης του 10% για τη μετοχή της MIG.

ΧΑ: Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο

Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα, η τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες του Ορθόδοξου Πάσχα, με τους περισσότερους από τους ενεργούς παίκτες να επιλέγουν την στάση αναμονής.

Από ότι έδειξε η σημερινή συνεδρίαση, ολοκληρώθηκαν τα όποια πονταρίσματα, εν όψει της αυριανής αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P, όμως από την άλλη και αυτοί που επέλεξαν να μειώσουν θέσεις εν όψει επερχόμενων αργιών, σε καμία περίπτωση οι κινήσεις τους δεν πήραν επιθετικό χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά του ξεκινήματος στην Wall Street και ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων (στο 3,298% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Εννοείται ότι η διστακτικότητα των ενεργών παικτών, είχε σημαντικό αντίκτυπο στον τζίρο και έτσι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, συνοδεύτηκε από τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 45 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 13/2 (31,6 εκατ.).

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,73% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 0,80% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 26% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 47,18%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η τελευταία συνεδρίαση πριν το Πάσχα είναι πιθανό να ενσωματώσει την προσδοκία από την πιθανολογούμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας το βράδυ της Μ. Παρασκευής. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση στο κλίμα από τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις αργίες που ακολουθούν, εν μέσω Διεθνών Αγορών σε λειτουργία, είναι πιθανό να αμβλύνουν τη διάθεση των αγοραστών για τοποθετήσεις. Με ανοικτά επομένως όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Αύριο η S&P θα ανακοινώσει την πιστοληπτική ικανότητας της Χώρας (τρέχουσα ‘B+’ με θετικές προοπτικές). Η Εγχώρια Αγορά θα παραμείνει κλειστή αύριο και τη Δευτέρα λόγω των διακοπών του Πάσχα”, επεσήμανε η Beta Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να ανακάμψει μετά τις χθεσινές απώλειες, σε συνδυασμό με την πιθανή αναβάθμιση από την S&P της Ελληνικής Οικονομίας, ωστόσο όμως με χαμηλούς όγκους συναλλαγών”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.

“Για σήμερα περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων και μικτών τάσεων που επικρατούν στις Αγορές του εξωτερικού”, σημείωνε η Eurobank Eq.

Οι τράπεζες

Από εκεί και πέρα και ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, ανεξαρτήτως της τελικής εικόνα και οι τέσσερις Τραπεζικοί τίτλοι άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως οι ενδείξεις κόπωσης ήταν περισσότερο από εμφανείς. Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο Τραπεζικός δείκτης κινούμενος μεταξύ 652,77 (+0,66%) και 643,44 μονάδων (-0,78%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 647,45 (-0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 647,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Τις διαθέσεις του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, προθυμοποιήθηκε να “ακτινογραφήσει” για χάρη της στήλης ο Νικόλας Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ). Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, “μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαγραμματική εικόνα του δείκτη Τραπεζών. Σχηματικά, έχει διαμορφωθεί ο σφηνοειδής σχηματισμός (Rising Wedge), ο οποίος παρότι έχει ανοδική πορεία, στην ουσία αποτελεί pattern αντιστροφής. Ο πτωτικός σχηματισμός ενεργοποιείται μόνο με απώλεια των 600 μονάδων του κλαδικού δείκτη, με τα περιθώρια ανόδου μέχρι την πτωτική διάσπαση να οριοθετούνται πέριξ των 695 μονάδων. Συμπληρωματικά , οι ταλαντωτές του κλαδικού δείκτη, εμφανίζουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κόπωση, κυρίως στα βραχυπρόθεσμα γραφήματα, ενώ ο MACD έχει δώσει σήμα πώλησης σε ημερήσια κλίμακα, ενισχύοντας το πτωτικό σενάριο.

Αν και ο πτωτικός σχηματισμός δεν έχει στόχο, θα βλέπαμε διόρθωση προς τα επίπεδα Fibonacci 50% και 61,8%, δηλαδή τις 520 και 480 μονάδες. Σε περίπτωση υπέρβασης των καταγεγραμμένων υψηλών μετά την πτωτική διάσπαση των 600 μονάδων, δηλαδή την κάτω πλευρά του σχηματισμού, το σήμα πώλησης ακυρώνεται.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “υπό την πρόκληση να διαχειριστεί ένα σημαντικό όγκο ανακτηθέντων ακινήτων, η αξία των οποίων έφθασε στο τέλος του 2018 στα 266 εκατ. ευρώ, η Alpha Βank τα… άλλαξε όλα όσον αφορά στην εκπόνηση και την υλοποίηση στρατηγικής για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του ισολογισμού της. Στόχος της Τράπεζας είναι η απόκτηση μιας πιο ευέλικτης και αποτελεσματικής δομής, για το σύνολο των μη ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων”.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και δεν αιφνιδιάστηκαν οι Αναλυτές από την σημερινή καταβύθιση του τζίρου και δεν αποκλείουν νέα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, εν όψει της αργίας της Πρωτομαγιάς, ενώ εκτιμούν ότι σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντος, θα συνεχίσουν να απασχολούν τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα οποία θα κληθεί να τιμολογήσει με δεύτερη ανάγνωση η Αγορά.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,50%) συμπληρώνοντας και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εισηγμένη, με τους Αναλυτές να επισημαίνουν το “αδύναμο” τέταρτο τρίμηνο. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 5,45 ευρώ. Κλείσιμο υψηλότερα του 5,45 ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 6,20 ευρώ. Αντίθετα καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 5,04 ευρώ, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη ζώνη στήριξης στα 4,77 – 4,63 ευρώ.

Απάντηση στις ανησυχίες που προκάλεσαν τα οικονομικά της αποτελέσματά επιχείρησε να δώσει η ΔΕΗ (+2,46%) η οποία σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι “έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργία της και την εκτέλεση του επενδυτικού της προγράμματος. Μάλιστα, είναι σε εγρήγορση ώστε, αν και όταν χρειασθεί, να λάβει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα”. Από την άλλη, η Επιχείρηση προχώρησε σε διάψευση των φημών για πιθανή πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, ή καθ' οιονδήποτε τρόπο Ιδιωτικοποίησής του.

Σε κάθε περίπτωση και για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, οποιαδήποτε κίνηση του τίτλου που δεν θα δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,83 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα θα πρέπει να εκλαμβάνεται. Εν τω μεταξύ, στα 19,43 ευρώ αποτιμά η Grant Thornton την κοινή μετοχή της Τιτάν (+1,16%), στο πλαίσιο της νέας δημόσιας πρότασης, ενώ για τις προνομιούχες μετοχές (+0,55%) της Τσιμεντοβιομηχανίας η ελεγκτική εταιρεία ορίζει ως αποτίμηση τα 17,52 ευρώ.

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της Mermeren (-8,03%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, €4,869 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €3,6517 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Επίσης σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 4.691.658 νέες μετοχές της Βαρβαρέσος (0%) που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 6.330.002.

Τέλος από σήμερα οι μετοχές της Μοτοδυναμική (+13,19%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, με έκδοση 17.550.000 νέων (ΚO) μετοχών, σε τιμή διάθεσης μετοχής €0,56. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 03/05/2019 έως και 17/05/2019 και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ορίζεται από 03/05/2019 έως και 14/05/2019. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €0,7200. Το ταμπλό έδειξε διαθέσεις να “βοηθηθεί” η μετοχή, εν όψει της Α.Μ.Κ.

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Frigoglass (-2%), τρεις οι ανοδικές για την Fieratex (+11,21%), αντίδραση στην ΑΝΕΚ (+6,35%) μετά το χθεσινό -10%, προσπάθεια αντίδρασης στην Autohellas (+0,40%) μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ξαφνικός πωλητής εμφανίστηκε στην Q&R (-13,33%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αυξημένες συναλλαγές, για το Κτήμα Λαζαρίδη (+9,52%) και για την MIG (+9,47% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές σε Νηρέα (+5,22%), Γενική Εμπορίου (+2,08%) και Centric (+3%).

Προς νέα υψηλά 10ετιας η Profile (+3,46%), αντίδραση μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις για την Αλουμύλ (+6,96%), αύξησε συναλλαγές η Epsilon Net (+1,32%), ενώ στα 0,20 ευρώ αλλάζουν κομμάτια στον Παϊρη (0%).

Τεχνικά, εννοείται ότι οι οριακές μεταβολές δεν θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες, όμως αξίζει αναφοράς ότι τα ημερήσια “stop long” ανέβηκαν αισθητά τόσο για τον Γενικό Δείκτη (758 μονάδες), όσο και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (1966 μονάδες).

Oι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές

Με μικτά κέρδη, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αρνητικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Υποχωρεί το ευρώ, μικρά κέρδη για πετρέλαιο και χρυσό.

Η Deutsche Bank και η Commerzbank τερμάτισαν τις συνομιλίες για τη συγχώνευσή τους χωρίς να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο Τράπεζες.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, την τελευταία εβδομάδα, έφτασαν τις 230.000, την ώρα που οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 200.000.

Τι λένε οι αναλυτές

«Συνεχίζεται η συσσώρευση και οι αψιμαχίες πέριξ των 770 μονάδων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την πρόσφατη ανοδική κίνησή του με χαμηλούς όγκους συναλλαγών» αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται, με την γενική εικόνα  να κρίνεται  θετικά. Δεν έλειψαν όμως  και οι αρνητικές εκπλήξεις, με προεξάρχουσα την ΔΕΗ.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία  που δημοσιεύονται συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτήματα, παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων. Αν και το δημόσιο χρέος έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ (334,5 δισ. σύμφωνα με την Eurostat), οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τις θετικές αναφορές τους, εστιάζοντας κυρίως στο εντυπωσιακό υπερπλεόνασμα του 2018 (4,4% πηγή Eurostat). Οι αγορές όμως αγνοούν επιδεικτικά σημαντικά ποιοτικά στοιχεία όπως:

  • Τη φορολογική εξάντληση, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αυξάνονται κατά 2,15 δισ. το 1ο δίμηνο του 2019 (104,65 δισ.), με 4 εκατομμύρια ΑΦΜ  «κόκκινα», 1,186 εκατ. ΑΦΜ σε αναγκαστικά μέτρα και 1,836 εκατ. ΑΦΜ καθ’ οδό προς αυτά.
  • Την δραματική μείωση των παραγωγικών Δημοσίων Επενδύσεων κατά -2,3 δισ. (5,6 δισ. το 2018)  σε σχέση με το ήδη  ισχνό 2017 (6,1 δισ.).
  • Την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών (Μισθοί – Συντάξεις – επιδόματα) κατά 3,3 δισ. το 2018, με την αθροιστική υπέρβαση των καταναλωτικών δαπανών στην 4-ετία να ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ. 
  • Την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που έφτασαν τα 35 δισ. €, με 1,4 εκατ. οφειλέτες να αναμένουν την προεκλογική τακτοποίηση, μέσω νέου προγράμματος δόσεων.
  • Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις Ελληνικές Τράπεζες ανέρχονται στα 81,8 δισ. ευρώ.

Αν και το πολιτικό σκηνικό παραμένει ευμετάβλητο και πολωτικό, η προδιαγραφόμενη αλλαγή και οι  φίλο-επενδυτικές πολιτικές που προαναγγέλλονται, μάλλον υπερτερούν στο μυαλό των επενδυτών και δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για διατήρηση του μεσοπρόθεσμου θετικού momentum στα ελληνικά ομόλογα. Έτσι η 10ετής έκδοση κινείται, πλέον,  πέριξ  του 3,30%, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας μιας νέας 7ετους έκδοσης μέχρι το τέλος Μαΐου.

Οι 4 συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται πάνω από την σημαντική τεχνική στήριξη  τους, του  ΚΜΟ των 200 expo (εκθετικός), χωνεύοντας τα  τρέχοντα επίπεδα και διατηρώντας τις θετικές προσδοκίες για την συνέχεια. Όμως οι βασικές πωλητικές θέσεις των ξένων χαρτοφυλακίων δεν έχουν μειωθεί αισθητά, παρά την πρόσφατη έντονη ανοδική κίνηση τους.  

Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να ξεπεράσει το δύσκολο επίπεδο των 790 - 800 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπασή του, δημιουργεί νέες προσδοκίες για προσέγγιση των 823, 845 & 860 μονάδων. Τα επίπεδα στηρίξεων  εντοπίζονται στις 762, 747 (ΚΜΟ 25 expo),  730 &  723 (ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.

Αντίστοιχα ο FTSE25 αδυνατεί να διασπάσει την ζώνη των 2000 - 2010 μονάδων. Μόνο έγκυρη διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 2043, 2055 & 2082 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1965, 1935 (ΚΜΟ 25 expo) &  1890, 1870 (ΚΜΟ 50 expo) μονάδες.

Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, θεωρούμε πιθανότερο το σενάριο  μιας τεχνικής διόρθωσης, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου. Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση  καλύτερων σημείων εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

«Λόγω των πολλών αργιών του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς,  του ελληνικού Χρηματιστηρίου, έχουμε τον χρόνο να εκτιμήσουμε την κίνηση τις επόμενες μέρες την πορεία των Διεθνών Αγορών, που παρά το καλό κλίμα, την μείωση του δείκτη μεταβλητότητας και την παραμονή τους κοντά στα ιστορικά υψηλά (ΗΠΑ), μπορούν γρήγορα να αλλάξουν διάθεση», σημειώνει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τρίτη 30 Απριλίου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων  σε άυλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 1 Νοεμβρίου 2019.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 776,13 (+0,45%) και 769,78 μονάδων (-0,37%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 773,18 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 772,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,01%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 32,4 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Τιτάνας και στο χαμηλό οι Μυτιληναίος, Σαράντης και Fourlis.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Τα παράγωγα

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.772 συμβόλαια).

Στα 7.497 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.279 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 644, 509 για τον Μάιο και 135 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.003) κινήθηκε μεταξύ 1.990,25 και 2.013,25 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (17.481 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (808), Alpha Bank (1.270), Πειραιώς (4.382), ΔΕΗ (3.057), Εθνική (1.118), Ελλάκτωρα (677), MIG (2.569), Intralot (1.357), Lamda Development (307), ΟΤΕ (214), Jumbo (152), Viohalco (141), Τέρνα Ενεργειακή (160).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 70.032, Alpha Bank 43.694, Εθνική 52.719, MIG 74.227, ΔΕΗ 15.848, Πειραιώς 26.731.

Ας σημειωθούν τα 37 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, τα 10 με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ και τα 27 με τιμή εξάσκησης τα 1,30 ευρώ.

Επίσης, τα 120 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξης Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,40 ευρώ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.291.798 τεμ., (από 43.165.693 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.713.129 τεμ. (25.913.129), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.517.694), Eurobank 79.103.118 τεμ. (79.303.246), Εθνική 15.850.040 τεμ. (15.932.039), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v