Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται «θερμός» Μάιος στο Χρηματιστήριο

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το ΧΑ μετά από ένα τετράμηνο υπεραπόδοσης. Το «sell in May», οι ειδικές συνθήκες στην ελληνική αγορά και γιατί οι long διατηρούν το πλεονέκτημα. Γιατί απαιτεί αυξημένη προσοχή η συνεδρίαση της Τρίτης.

Ερχεται «θερμός» Μάιος στο Χρηματιστήριο

Ολοκληρώνεται, την Τρίτη, ο Απρίλιος επιβεβαιώνοντας όσους τον περίμεναν ιδιαίτερα φιλικό προς τους long.
Στις 772,74 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με 8,28% σε μηνιαίο, περίπου όσο ο FTSE25 στις 2.001,93 με τον Δείκτη Τραπεζών στις 647,06 με 19,79% να συνεχίζει πρωταγωνιστικά για ακόμη έναν μήνα.

Το ράλι και πως έκαψε τα χέρια των short, του Lawrence Fletcher, Financial Times, είναι ενδεικτικό του πως οι "ταύροι" ξεγέλασαν και εγκλώβισαν τις "αρκούδες" συμπεριλαμβάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Πειραιώς. Το 113,21% για την τραπεζική μετοχή- από την αρχή του έτους- αναφέρεται από τον όμιλο data Breakout Point ως μία από τις...υπαίτιες που την πάτησαν funds λ.χ. το λονδρέζικο Lansdowne Partners.

Ενδεικτική η αναφορά, που οι traders θα συνεκτιμήσουν και τον Μάιο ένα μήνα που η παράδοση θέλει τους επενδυτές να...μειώνουν/πωλούν τις θέσεις τους και να αποχωρούν μακρυά. Ωστόσο ο φετινός Μάιος είναι διαφορετικός, από πολλές απόψεις, κυρίως σε πολιτικό πεδίο (τα δύο...πολιτικά άρθρα: Το ακροδεξιό VOX και η ανατροπή δυνάμεων στην Ισπανία και Η σαρωτική νίκη Ζελίνσκι στην Ουκρανία/ανάλυση του Stratfor λειτουργούν σαν...προοίμιο των εκλογών της 26 Μαίου) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις αγορές, σε ομόλογα και μετοχές.

Οι long διατηρούν το πλεονέκτημα όσο η Wall Street συνεχίζει στο μακροβιότερο ανοδικό ράλι της, με τον S&P 500 προς νέα ιστορικά υψηλά- χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και δίχως να έχει επιτευχθεί η προεξοφλούμενη από την πλειονότητα των traders συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας. Να υποθέσουμε, πως η αναφορά (του zerohedge) πως η Νέα Υόρκη "χρωστά" ακόμη έναν ανοδικό κύκλο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί. Θα δείξει και θα κρίνει την στάση των επενδυτών και στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, θυμίζοντας πως ο DAX στις 12.315 έχει ενισχυθεί 16,63% από την αρχή του έτους και ο FTSE100 στις 7.428 με 10,40% στο ίδιο διάστημα.

Και ερχόμαστε στο ΧΑ, την θετική έκπληξη των long για το πρώτο 4μηνο του 2019, την αγορά με τις μεγαλύτερες αποδόσεις όχι μόνο σε τραπεζικές αλλά και σε blue chips με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των ΟΤΕ και Coca Cola. Στα 12,30 ευρώ ο ΟΤΕ με το 29,20% στο 4μηνο εύλογα αναδεικνύεται στον...άσο της Deutsche Telekom (στα κεντρικά της Βόννης και στο γραφείο του Timotheus Hottges πίνουν...νερό στο όνομα του Μιχάλη Τσαμάζ) ενώ στα 31,90 η Coca Cola αποφέρει 17,67% φτάνοντας σε αποτίμηση τα 12 δισ. δλδ περισσότερο από το 1 / 4 της συνολικής αποτίμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το Greek Risky Bet/GRB μπορεί να έχει και άλλο δρόμο για τους long μπροστά του εάν και εφ΄ όσον πληρωθούν 2-3 βασικές προυποθέσεις.

Η πρώτη και κύρια αφορά στον τραπεζικό κλάδο και στο πώς θα αρχίσει να επιλύεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων. Για το θέμα έχει χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος, με τους long να αποθέτουν τις ελπίδες τους- πλέον-στο Ο.Κ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης στο project ΤτΕ/ Στουρνάρα αλλά από την άλλη οι 4 συστημικοί όμιλοι να ανεβάζουν τον πήχη όσον αφορά στις χορηγήσεις/δανειοδοτήσεις (ακόμη και στα 12 δισ. προς επιχειρήσεις/ιδιώτες) για φέτος με την Αναστασία Παπαιωάννου πολύ ορθά να σημειώνει πως η επιστροφή στην λειτουργική κερδοφορία περνά μέσα και από την αύξηση των χορηγήσεων.

Συνεπώς κατ΄ αρχήν είναι οι τράπεζες, με τον κλάδο να κρίνει σε σημαντικό βαθμό το στοίχημα της επαναφοράς προς τα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2018 (υπέρβαση των 700 μονάδων) και σχεδόν παράλληλα οι αντοχές και τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των blue chips.

Σε επίπεδα 900 και 1.200 μον. (αναλογικά για τον ΓΔ) πολλά blue chips αλλά όπως σημείωνε ο Στέφανος Κοτζαμάνης: Οι "ταύροι" ανακαλύπτουν τα θεμελιώδη των εισηγμένων. Δεν είναι τυχαίο πως για τη εμπροσθοφυλακή του ΧΑ η χρήση του 2018 είναι μερισματικά η καλύτερη από την αρχή της κρίσης με αρκετές ενδείξεις να συνηγορούν πως όντως μία γενιά ελληνικών ομίλων αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να παράξει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Συν τω χρόνω η αγορά ελληνικών κρατικών (συνακόλουθα και εταιρικών ) ομολόγων αναδεικνύεται ως μία...ρηχή πολλά υποσχόμενη για τους επίδοξους παίκτες. Και προς την κατεύθυνση αυτή διευκολύνει η μη αναβάθμιση από την Standard & Poor's με τον ξένο οίκο να στέλνει και τα θετικά μηνύματα του και τις επιφυλάξεις/ενστάσεις του.

Με γνώμονα την ετυμηγορία της S&P οι συνεδριάσεις που ακολουθούν, την Τρίτη (τελευταία για τον Απρίλιο) και Πέμπτη- Παρασκευή (πρώτες δύο για τον Μάιο) θα κρίνουν κατ΄ αρχήν την βραχυπρόθεσμη τάση.
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή "...εύλογο το ερώτημα πόσες μονάδες θα στοιχίσει η μη αναβάθμιση, εκτιμώντας πως η απώλεια θα κυμανθεί από 50-75 ενδεχομένως και 100 μον. ανάλογα από το διεθνές κλίμα. Για τον FTSE25 πλησιέστερη στήριξη εντοπίζεται στις 1.950 όμως μάλλον θα αναζητήσει την θαλπωρή της στήριξης του εκθ. ΚΜΟ 30 ημερών, δηλαδή, των 1.924 μονάδων...". Ο ίδιος συμπληρώνει, πως στην περίπτωση που το διεθνές κλίμα επιβαρυνθεί η διόρθωση θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη και προς τις 1.860-1.840 μον. (33%-38,2%) ,χωρίς να κινδυνεύσει το ανοδικό momentum. Ωστόσο σε ενδεχόμενη προσέγγιση των 1.924-1.906 μον. θα προτείνονταν όχι μόνο το κλείσιμο των short θέσεων αλλά και την αναστροφή των, καθώς πιθανότατα θα ακολουθήσει τουλάχιστον μία αναπήδηση του δείκτη (2-3 ημερών).

Δεδομένου ότι το ΧΑ συχνά-πυκνά αντιδρά στις εξελίξεις με ολιγοήμερη καθυστέρηση (1-2 ημερών) η συνεδρίαση της Τρίτης απαιτεί ΑΥΞΗΜΕΝΗ προσοχή, καθώς μπορεί να ξεγελάσει τους βραχυπρόθεσμους.
Η ετυμηγορία της Standard & Poor's μπορεί να μην αποτυπωθεί επακριβώς στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου- δεδομένης της...ρηχότητας και εύκολα χειραγωγίσιμης αγοράς μας- συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαίου.

Για τις πρώτες ημέρες/1-2 εβδομάδες του Μαίου θα συνεκτιμηθούν: η προοπτική της έκδοσης ενός νέου κρατικού ομολόγου (θα είναι 7ετές; με ένα 2,7%-2,8% για 2 έως 2,5 δισ. ; ), η δρομολογούμενη αποπληρωμή μέρος των δανείων του ΔΝΤ (θα αποπληρώσει 3,7 από τα 9,6 δισ. ; ) με ότι αυτά μπορεί να σημαίνουν για τους traders. Εάν και πως θα "μετρήσουν", θα αποτυπωθούν κατ' αρχήν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v