Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μάχη για το πρόσημο με «τσιμπημένο» τζίρο

Κίνηση σε οριακά υψηλότερα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη, με τη θετική έκπληξη να έρχεται από το μέτωπο του όγκου συναλλαγών, δεδομένης και της αυριανής αργίας. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, πιέσεις για Alpha Bank.

ΧΑ: Μάχη για το πρόσημο με «τσιμπημένο» τζίρο

Με αρνητικά πρόσημα και ήπιες απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δείχνουν να επηρεάζονται από τα μάκρο της Κίνας, ενώ περιμένουν και τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Να σημειωθεί η χθεσινή και σημερινή αργία στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, απότομη πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας σημειώθηκε τον Απρίλιο, μετά την ισχυρή άνοδο του Μαρτίου. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ο δείκτης διολίσθησε στις 50,1 μονάδες, από το υψηλό εξαμήνου των 50,5 του Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους New York Times, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, που είναι ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως «ενώ ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία, ωστόσο πρέπει ακόμα να γίνει δουλειά και οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο σημείο όπου είτε θα αποφέρουν συμφωνία είτε θα καταλήξουν χωρίς συμφωνία».

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους, που έχει θορυβήσει τις διεθνείς αγορές και επισκιάζει την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον Γενικό Δείκτη να εναλλάσσει πρόσημα, κινούμενος μεταξύ 769,91 (-0,37%) και 776,16 μονάδων (+0,44%), ενώ την έκπληξη δείχνει να την κάνει ο τζίρος, ο οποίος προσεγγίζει τα 10 εκατ., από τα οποία το 1,5 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ).

Αυτά σε μία μέρα που το σύνολο των αναλυτών θεωρούσε ως πιθανότερο σενάριο η αγορά να κινηθεί γύρω από το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης πριν τις αργίες του Πάσχα, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει χαμηλή.

Στη «φαρέτρα» των εν δυνάμει πωλητών, η έλλειψη ουσιαστικών ειδήσεων αλλά και η αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την S&P, που μετατέθηκε για αργότερα.

Από την άλλη, οι αγοραστές δεν δείχνουν διαθέσεις σημαντικής υποχώρησης από τα πρόσφατα κεκτημένα, χωρίς όμως, ταυτόχρονα, να δείχνουν ότι διαθέτουν και τα απαιτούμενα «καύσιμα» για να κινηθούν υψηλότερα των 780 μονάδων.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κινείται πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος, αξιοσημείωτες οι μεταβολές μόνο για Alpha Bank (-1,46%), ΕΧΑΕ (+1,93%), ΟΤΕ (+1,14%) και Σαράντη (+1,52%), ενώ σαφώς μειωμένο δείχνει, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό φαίνεται και στην αναλογία ανοδικών (36) - πτωτικών (30) μετοχών.

Όλα δείχνουν ότι η «αντιπαράθεση» μεταξύ αγοραστών - πωλητών θα διατηρηθεί μέχρι τέλους και ο «νικητής» θα κερδίσει τις εντυπώσεις και το ψυχολογικό πλεονέκτημα για τη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα παύει η διαπραγμάτευση των 11.233.200 μετοχών της εταιρείας Ιντερτέκ, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,73 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 5.616.600 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,46, στο πλαίσιο του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,50, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,5700, ορίζεται η 06/05/2019.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v