Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στην αντεπίθεση οι πωλητές με τράπεζες-ΔΕΗ

Πιέσεις για τον Γενικό Δείκτη, με τη μετοχή της ΔΕΗ να καταγράφει βαριές απώλειες, άνω του 7%. Επιδεινώνεται η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, με την Alpha Bank να υποχωρεί άνω του 4%. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΟΛΠ και Σαράντης.

ΧΑ: Στην αντεπίθεση οι πωλητές με τράπεζες-ΔΕΗ

Επιδεινώνεται η εικόνα στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται χαμηλότερα και τη μετοχή της ΔΕΗ να καταγράφει απώλειες άνω του 7%. 

Ανατροπή καταγράφεται και στο μέτωπο των τραπεζών, με τις μετοχές να γυρίζουν σε αρνητικό έδαφος και τον τίτλο της Alpha να υποχωρεί άνω του 4%.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Με τον τζίρο στο Χ.Α. να έχει κατεβάσει στροφές και τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να επιμένουν σε ελεγχόμενες απώλειες, μπορεί τίποτα να μην έχει κριθεί όσον αφορά το τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης, όμως οι αγοραστές δείχνουν να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά τον έλεγχο της ημερήσιας τάσης.

Πιο συγκεκριμένα και λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 769,91 (-0,37%) και 776,16 μονάδων (+0,44%), ενώ ο τζίρος προσεγγίζει τα 20,5 εκατ., από τα οποία τα 3,5 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ).

Αν συνυπολογιστεί ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 9,4 εκατ., από τα οποία το 1,5 εκατ. αφορούσε «πακέτα» (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ), εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι οι «αψιμαχίες» μεταξύ αγοραστών - πωλητών έχουν κατεβάσει ένταση, πιθανότατα καθώς ολοκληρώθηκε το «μάζεμα» από τα πρωινά χαμηλά και όλα, όσον αφορά το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, θα «παιχτούν» στο τέλος, αν όχι στις τελικές δημοπρασίες.

Να σημειωθεί η σχετική αύξηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 3,38%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί το ελαχιστοποιημένο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, παρά το γεγονός ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα αποτελέσματα χρήσης 2018, ενώ από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν θετικά, ή αρνητικά, οι Alpha Bank (-2,01%), Lamda Development (+1,33%), ΕΧΑΕ (+1,93%), ΟΛΠ (+2%), ΟΠΑΠ (+1,02%) και Σαράντης (+2,21%).

Όλα δείχνουν ότι οι αγοραστές δεν έχουν τα απαιτούμενα «καύσιμα», προκειμένου να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που είναι η υπέρβαση των 780 μονάδων, οπότε το όποιο ενδιαφέρον μάλλον περιορίζεται στο τελικό πρόσημο της σημερινής συνεδρίασης και στο αν θα αυξηθεί ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ο προβληματισμός των επαγγελματιών του χώρου για την επιστροφή των «χαμηλότερων στρωμάτων» του ταμπλό στη γνωστή συναλλακτική απαξίωση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v