Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες

Μεταξύ των 772 και 778 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης. Μέτριος ο όγκος των συναλλαγών, μάλλον επιφυλακτικοί οι ξένοι. Στην περιοχή των 635 μονάδων ο τραπεζικός δείκτης, ανοδικά οι ΔΕΗ, Grivalia, ΟΛΠ, Coca Cola.

Ηπιες διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η εξέλιξη της συνεδρίασης, καθώς long και short συμφωνούν σε επίπεδα τιμών όχι υψηλότερα των 778 αλλά ούτε χαμηλότερα των 772 μονάδων. Σε στενό εύρος διακύμανσης οι εκατέρωθεν εντολές σε μία αγορά που από τη στιγμή που η βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή ενισχύεται κατά 2,76%, επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση για τον ΓΔ και τον FTSE25. Αυτό διευκολύνει κινήσεις stock picking μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Συναλλαγές μέτριες, ο ρυθμός εντολών επιβραδύνθηκε μετά τα πρώτα 45', με αποτέλεσμα ο τζίρος να διαμορφώνεται ανάλογα, νωρίτερα στα 27 εκατ. ευρώ. Μακράν των 70 εκατ., που άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της Τρίτης (τελευταία Απριλίου και 4μήνου, οπότε αρκετοί θα έκαναν ένα... μικρό ταμείο), δείχνοντας τη «ρηχότητα» της αγοράς μας. Μάλλον επιφυλακτικοί οι ξένοι (και οι «ξένοι») παρά το γεγονός πως γίνεται δεκτό το ελληνικό αίτημα για μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ. Η Μαρίνα Μάνη έχει το ρεπορτάζ, ωστόσο, όπως σημείωναν χρηματιστηριακές πηγές, αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται εντός σχεδιασμού, όπως και η σχεδιαζόμενη έκδοση νέου ομολόγου. Σύμφωνα με αυτές, το ΧΑ έχει προεξοφλήσει αυτή τη σειρά ενεργειών από την πλευρά της Αθήνας, πάντα σε συνεννόηση με τους δανειστές, φτάνοντάς το μέχρι τα επίπεδα των 780 μονάδων. Οπου και η πρώτη σοβαρή/ισχυρή αντίσταση για τους long. Για τα περαιτέρω, δηλαδή την προοπτική μίας πειστικής υπέρβασης αυτής της ζώνης και συνέχισης της κίνησης προς τις 820 και υψηλότερα, θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στις ενστάσεις της Standard & Poor's, ειδικά όσον αφορά στη διαχείριση/δραστική μείωση των NPEs.

Παράλληλα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η στάση των παικτών από Λονδίνο και Νέα Υόρκη (κυρίως από το Citi) καθώς παρακολουθούν την εντεινόμενη προεκλογική μονομαχία στη χώρα μας, περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου και εάν αυτό θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πάντως, σε γενικές γραμμές, η αίσθησή τους είναι πως η άκριτη παροχολογία της κυβέρνησης λειτουργεί μάλλον ανασταλτικά στο να αυξήσουν τις θέσεις τους. Περισσότερο συντήρηση δυνάμεων θα πρέπει να περιμένουμε.

Στην περιοχή των 635 μονάδων ο ΔΤΡ, πέριξ των 2.015 ο FTSE25, με τον τζίρο συγκριτικά αυξημένο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και επιμερισμένο σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Grivalia, Μυτιληναίο, Jumbo, Coca Cola, Motor Oil κ.α.

Υπερίσχυση των πωλητών, λιγότερο σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, περισσότερο σε Jumbo και Motor Oil.

Στο 1,30 η μετοχή της ΔΕΗ (3,17%), στα 11,72 της Grivalia (3,35%), στα 21,30 του ΟΛΠ (2,90%) από τα blue chips που ξεχωρίζουν από τις μετοχές του δείκτη. Συμπληρώνοντας την Coca Cola.

Στις 61/45 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση κυρίως μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Κυριακούλης, Ελαστρον, Frigoglass, ΑΒΑΞ, Profile, Centric, ΕΚΤΕΡ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v