Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα όρια κίνησης που «βολεύουν» long και short

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Σε κρίσιμη καμπή η αγορά, μετά από ένα «δυνατό» πρώτο τετράμηνο. Ο ρόλος των ξένων αγορών και οι κινήσεις που θα καθορίσουν την πορεία. Ποιες μετοχές συγκεντρώνουν τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΧΑ: Τα όρια κίνησης που «βολεύουν» long και short

Πρώτη συνεδρίαση για τον Μάιο, Καλό μας Μήνα με υγεία και... γερά στομάχια, καθώς προοιωνίζεται ενισχυμένη μεταβλητότητα. Δεν έστειλε σήμα για μείωση επιτοκίων ο επικεφαλής της Fed, σε χαμηλό 3 ετών ο δείκτης μεταποίησης ISM (στο χαμηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2016) και στη Wall Street τα αρχικά κέρδη διαγράφηκαν προς το κλείσιμο, με συνέπεια ο S&P 500 να υποχωρήσει αφού προηγουμένως είχε καταγράψει ακόμη ένα ιστορικό υψηλό.

Στα καθ' ημάς, traders και επενδυτές έχουν έναν επιπλέον γνώμονα για να αξιολογήσουν τις κινήσεις τους, τη συνολική εικόνα της αγοράς, των οικονομικών αποτελεσμάτων όπως αυτά καταγράφονται σχετικά. Στις 773,24 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 638,58 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.005,73 ο FTSE25. Στα υπόψη οι συναλλαγές 31,504 εκατ. μετοχών, με τζίρο 70,226 εκατ., από τα οποία το 36% στις τραπεζικές, το 16% σε ΟΤΕ και το 11% σε ΟΠΑΠ.

Σε διαδικασία αποτίμησης των τελευταίων εξελίξεων οι traders, θα φανεί εάν ένας πρώτος γύρος που επιχειρήθηκε μετά τη... μη αναβάθμιση από τον Standard & Poor's περιορίσθηκε στη διόρθωση των τραπεζικών, κατά πόσον το χαμήλωμα της τιμής-στόχου για την Alpha Bank από τη Citi πυροδότησαν πωλήσεις για λογαριασμό fund με έδρα το Λονδίνο ή θα έχει συνέχεια σήμερα-αύριο. Και εάν ναι, από τη στιγμή που οι short έχουν 2-3 έξωθεν αφορμές να πιέσουν χαμηλότερα, οι ενδεχόμενες πωλήσεις θα επικεντρωθούν και πάλι στον τραπεζικό ή θα συμπαρασύρουν και ορισμένα blue chips που διαμορφώνουν κλίση.

Οι long είχαν ένα εξαιρετικό πρώτο 4μηνο, που ανάλογό του είχαν χρόνια να δουν, υπεραξίες έγραψαν, ταμείο -εν μέρει- έκαναν προς το τέλος Απριλίου και μία διερευνητική προσπάθεια για υπέρβαση των 780 μονάδων αποδείχθηκε... άσφαιρη. Συνεπώς, το πιο λογικό θα ήταν να περίμεναν την αγορά, τις τιμές να διολισθήσουν, καθώς μέχρι τις 750 μονάδες υπάρχει πληθώρα στηρίξεων και σημείων αναφοράς.

Οσον αφορά στις διαθέσεις του ξένου παράγοντα, μάλλον θα περιμένουν και αύριο να μάθουν την ετυμηγορία του DBRS οίκου αξιολόγησης, που ναι μεν δεν έχει τη βαρύτητα των BIG3 αλλά η βαθμολόγησή του μετράει για την ΕΚΤ. Για να δούμε, συνεπώς.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που αποκλίνει αρνητικά από τα blue chips τις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά με ενδιαφέρουσα την εμφανή προσπάθεια διαφοροποίησης μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων. Για παράδειγμα η Αlpha Βank... πλήρωσε το μάρμαρο προχθές, η Εθνική έβγαλε μία κάποια αντίδραση, η Πειραιώς και η Eurobank έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Διαφοροποιήσεις ωστόσο και στα blue chips, με τον ΟΤΕ να κρατάει τα υψηλά του, τον ΟΠΑΠ να υπεραποδίδει, τους Μυτιληναίο, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil κ.α. να ελκύουν αγοραστές. Το πιθανότερο είναι πως κινήσεις stock picking θα έχουμε και σήμερα-αύριο, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει η τάση. Από αυτή την άποψη, το εύρος μεταξύ 780 και προς τις 750 μονάδες διευκολύνει και τους μεν και τους δε.

Και πάλι, Καλό μας Μήνα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v