Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες κόντρα στην πτώση ΔΕΗ-Alpha Bank

Νέες απώλειες για τη μετοχή της Επιχείρησης, ενώ ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν και στην Alpha Bank. Αντίβαρο από Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ Motor Oil και ΟΤΕ. Οριακή άνοδο στο κλείσιμο για τον ΓΔ. Στα 70 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες κόντρα στην πτώση ΔΕΗ-Alpha Bank

Δεν έχει “δει” αρνητικό μήνα, μέσα στο 2019, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου συμπλήρωσε “καρέ” ανοδικών μηνών.

Πιο συγκεκριμένα και με την ολοκλήρωση της τελευταίας συνεδρίασης του Απριλίου, ο Γενικός Δείκτη συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενους ανοδικούς μήνες, με μηνιαία κέρδη 7,19% Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 15,64%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 26,08% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 45,25%.

Μετοχή του πρώτου χρηματιστηριακού τετραμήνου, η Αλουμύλ με απόδοση 120,99%.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού 4μηνου, στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι πωλητές ήταν σαφώς καλύτεροι και με κύριο εκφραστή των πιέσεων τις Τράπεζες και την ΔΕΗ, πίεσαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες, που πήγαν “τα τιμόνια ανάποδα” και γύρισαν σε οριακά κέρδη ΓΔ και FTSE25.

Στο πρώτο μισό μπορεί οι αγοραστές να συμμάζεψαν τους δείκτες από τα αρχικά χαμηλά και αυτό φάνηκε στον τζίρο της πρώτης ώρας που έφθασε τα 9,4 εκατ., όμως από εκεί και πέρα, οι συναλλαγές κατέβασαν ρυθμούς και οι πωλητές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, όμως η προσπάθειά τους “προδόθηκε” από τα “μαγικά” των τελικών δημοπρασιών.

Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη στον απόηχο της μη αναβάθμισης της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P (στο “Β+” διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές της Οικονομίας της Χώρας) και αυτό οδήγησε σε μερικές ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων “στοιχημάτων” από τους traders, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και του ξεκινήματος της συνεδρίασης στην Wall Street και με ευδιάκριτες τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Ελληνικά ομόλογα (στο 3,381% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,46%, από 0,58% στην αμέσως προηγούμενη έκδοση.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Μαΐου, αναμένεται η έκθεση από τον Καναδικό Οίκο αξιολόγησης DBRS.

“Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη έξοδό της στις Διεθνείς Αγορές ομολόγων, ελπίζει να προσελκύσει περισσότερα μεγάλα ονόματα, παραδοσιακούς Διαχειριστές κεφαλαίων, παρά hedge funds (ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου), που ήταν οι βασικοί Πελάτες της τα τελευταία χρόνια”, σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P μετατέθηκε για αργότερα, αν και ο Οίκος είχε θετικές αναφορές για τις προοπτικές της, Έτσι είναι πιθανό να υπάρξουν αναταράξεις, με τους πωλητές να αντιμετωπίζουν την πιθανή ισχυρή θέληση των αγοραστών να μη διαταραχθούν οι αποτιμήσεις λόγω τελευταίας ημέρας του 1ου τετραμήνου. Ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το 2018”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα ανοίξει ξανά σήμερα μετά από τις διακοπές του Πάσχα, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών καθώς και αύριο (1/5) θα είναι κλειστό λόγω Πρωτομαγιάς. Η συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι το πιθανότερο σενάριο, για τη σημερινή συνεδρίαση”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, μετά και την ανακοίνωση της S&P η οποία δεν αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας”, σημείωνε η Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Alpha Bank (-4,03%), ενώ Εθνική (-0,31%), Eurobank (+1,22%) και Πειραιώς (+0,78%), “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα, “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 649,25 (+0,34%) και 623,18 μονάδων (-3,69%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 638,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,31%.

Αν συνεχίσουν οι πωλητές να είναι κινητικότεροι, απόλυτη προσοχή χρειάζεται η στήριξη στις 613 μονάδες, καθώς πιθανή καθοδική διαφυγή θα συνοδευτεί με ημερήσιο σήμα πώλησης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πρώτη αντίσταση στις 670 μονάδες και αμέσως επόμενη στις 700.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “τον Μάρτιο του 2019, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της Οικονομίας διαμορφώθηκε σε -0,5%, από -1,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 601 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 694 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα”. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, “ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 6,9%, από 7,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 453 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 504 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2019”.

“Οι Ελληνικές Τράπεζες σε πορεία συρρίκνωσης” επιγράφεται ανταπόκριση από την Αθήνα της οικονομικής επιθεώρησης “Handelsblatt”, η οποία επισημαίνει ότι “τα Πιστωτικά Ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλά κόστη. Γι' αυτό αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μαζικές μειώσεις Προσωπικού. Από τα συνολικά 3.921 υποκαταστήματα που λειτουργούσαν το έτος 2009, πριν από την κρίση, έχουν απομείνει μόλις 1.902 στα τέλη του 2018. Ο αριθμός των Εργαζομένων έχει μειωθεί από 63.342 σε 39.500. Η πορεία σταθεροποίησης θα επιταχυνθεί τα επόμενα χρόνια. Το σύνολο ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών ανήλθε το 2018 σε 225 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικοί του Τραπεζικού κλάδου, εκτιμούν ότι μέχρι το 2023 θα υποχωρήσει κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια, λόγω της απομείωσης προβληματικών δανείων. Οι Τράπεζες θα πρέπει να προσαρμόσουν τα κόστη τους σε αυτή τη διαδικασία συρρίκνωσης”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, παρά το ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον τίτλο μέχρι τα 1,35 ευρώ (+1,35%), οι εν δυνάμει πωλητές επέστρεψαν δριμύτεροι στον τίτλο της ΔΕΗ (-5,41%, με χαμηλό ημέρας στο -8,18%). Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών στα 1,11 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 1,83 ευρώ.

Παρά τα πιο αδύναμα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, η S&P εκτιμά ότι οι πιστωτικές γραμμές που διαθέτει η εταιρεία θα τη στηρίξουν, σε ότι αφορά τη ρευστότητα, για το επόμενο 12μηνο, όπως προβλέπεται στο σενάριο υπό το οποίο αξιολογεί την Επιχείρηση (“CCC+” με θετικό outlook).

Ο Οίκος δεν περιμένει σημαντική βελτίωση στην οικονομική απόδοση της εταιρείας το 2019.

Σε υψηλά 71 μηνών η μετοχή του ΟΛΠ (+3,50% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις, η ζώνη των 20,58 – 20,89 ευρώ και τα 21,68 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 15,94 ευρώ, αλλά θα ανέβει σημαντικά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιστροφή πωλητών σε Πλαίσιο (-2,61%) και Ιντρακόμ (-4,19%) και αγοραστών στην Centric (+6,80%).

Σε επαφή με τα ιστορικά υψηλά η Quest (+0,87%), μετά από τρεις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, προσπάθησε να αντιδράσει η AS Company (+1,11%), ενώ μαζεύεται η προσφορά στα 0,45 ευρώ για την Λανακάμ (0%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Τεχν. Ολυμπιακή (-6,49%) και Frigoglass (-4,08%), εμφάνιση “bid” στον Καραμολέγκο (+8,06%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-5%), εμφάνιση πωλητών σε Ιντρακόμ (-4,19%), ΕΥΔΑΠ (-1,98%) και Κυριακούλη (-10,43%), ενώ η Q&R (+10,26%) αντέδρασε μετά το τελευταίο -13,33%.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των 11.233.200 μετοχών της εταιρείας Ιντερτέκ, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,73 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 5.616.600 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,46 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,50, κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,5700 ορίζεται η 06/05/2019.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών, τουλάχιστον σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες αντιστάσεις στις 780 – 787 και 800 – 806 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 758 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2000 – 2020 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 1966 μονάδες.

Συμπερασματικά, όλα δείχνουν ότι οι αγοραστές δεν έχουν τα απαιτούμενα “καύσιμα”, προκειμένου να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στο πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, που είναι η υπέρβαση των 780 - 787 μονάδων.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί ο προβληματισμός των Επαγγελματιών του χώρου, για την επιστροφή των “χαμηλότερων στρωμάτων” του ταμπλώ, στην γνωστή συναλλακτική απαξίωση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

“Η πρώτη επαφή του Γενικού Δείκτη με την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 780 με 800 μονάδων, έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα της διαγραμματικής οπισθοχώρησης, χρησιμοποιώντας ως μερική θρυαλλίδα πυροδότησης τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ”, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Η μετέπειτα όμως αντιμετώπιση των όποιων βραχυχρόνιων ρευστοποιήσεων, άφησε την ευχάριστη αίσθηση της άμεσης αντίδρασης των “ισχυρών χεριών”, που διαφεντεύουν από τις αρχές του έτους την ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αίσθηση η οποία προκαλεί την εντύπωση ότι αυτή τη φορά η ανοδική κίνηση έχει σταθερές βάσεις μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, με μεγάλου μεγέθους Επενδυτές, όπου διαβλέπουν τη στροφή των πολιτικοοικονομικών δεδομένων της Χώρας, αφήνοντας έτσι πολύ εύκολα “εκτός νυμφώνος” και Αγοράς, όσους είναι “γαλουχημένοι” με την μέθοδο της πρόχειρης, δίχως πλάνο, επενδυτικής “αρπαχτής”.

Τεχνικά όσο ο Γενικός Δείκτης πατάει με άνεση πάνω στο επίπεδο των 755 με 742 μονάδων, πολύ γρήγορα θα επιχειρήσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του πάνω στο όριο αλλαγής της μακροπρόθεσμης τάσης των 800 μονάδων.

Στην πάνω λωρίδα του μεσοπρόθεσμου ανοδικού καναλιού συνεχίζει και λαμβάνει τιμές, από τις αρχές Απριλίου, ο FTSE25, έχοντας όμως παρουσιάσει στις τελευταίες συνεδριάσεις σημάδια κόπωσης γύρω από το διαγραμματικό όριο των 2000 μονάδων. Διατήρηση του δείκτη πάνω από την περιοχή των 1973 με 1964 μονάδων, θα ανοίξει την ανοδική “όρεξη” για μια επίσκεψη προς την κρίσιμη αντίσταση των 2055 μονάδων.

Εμφανείς διαγραμματικές δυσκολίες διαπερατότητας με την αντίσταση των 670 μονάδων, αντιμετωπίζει ο Τραπεζικός δείκτης. Μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιεί μια επικίνδυνη πλευρική κίνηση κρούσης, που μπορεί να τον οδηγήσει εκτός του δίαυλου ανοδικής κατεύθυνσης, μιας που, σε αντίθεση με τον FTSE25, αυτός κινείται με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα στη κάτω λωρίδα του.

“Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άνευ όρων παράδοση των 670 μονάδων, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με ασφάλεια τον ανηφορικό δρόμο για τα 100 ‘σκαλοπάτια’ των 770 μονάδων”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικές στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Δημήτρης Τζάνας

“Η προσδοκία για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας δεν εκπληρώθηκε, αλλά τουλάχιστον διατηρήθηκε η θετική προοπτική για την Ελληνική Οικονομία, με την αισιόδοξη πρόβλεψη για ρυθμούς μεγέθυνσης 2,8% μέχρι το τέλος του 2022”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ρυθμοί που θα απαιτήσουν “άλλο” ύψος επενδύσεων (Δημόσιων και Ιδιωτικών) και όχι τα 21,3 δισ. του 2018 (μόλις 11,2% του ΑΕΠ).

Με την υφιστάμενη μεταρρυθμιστική κόπωση, το εγχείρημα της επιτάχυνσης της ανάπτυξης δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί από τη συμβολή του Τουρισμού, ακόμη και αν κινηθεί στα υψηλά περσινά επίπεδα, από κοινού με τον εξαγωγικό τομέα που είναι συγκεντρωμένος σε ολίγους κλάδους (Πετρελαιοειδή, Φάρμακα, Μεταλλουργικά και Αγροτικά Προϊόντα) και δεν μπορεί να διευρυνθεί “εν μια νυκτί”.

Έτσι, οι παροτρύνσεις του Πρωθυπουργού, που καλωσορίζει τις Κινεζικές εταιρείες στη Χώρα μας, δεν βρίσκουν “ευήκοα ώτα” στη Δημόσια Διοίκηση, καθώς όσα συμβαίνουν στην πράξη στον ΟΛΠ δεν το επιβεβαιώνουν.

Την ίδια ώρα, το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Τράπεζες (81,8 δισ. ευρώ), προς το Δημόσιο (104,6 δισ. ευρώ) και προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία (35,3 δισ. ευρώ) αγγίζουν το 120% (!) του ΑΕΠ, με τους Οφειλέτες να προσβλέπουν στην επερχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων, για να επαναλειτουργήσουν.

Με αυτά τα δεδομένα, τα καλά νέα από την Αγορά ομολόγων, που σύντομα θα οδηγήσουν σε μία ακόμη έξοδο στις Αγορές, με την έκδοση ενός ακόμη μεσοπρόθεσμου τίτλου, έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους.

Και αυτό αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Χ.Α., όπου συνεχίζεται η αδυναμία υπέρβασης των 780 μονάδων, με τα παρόντα επίπεδα συναλλαγών, παρά την προσπάθεια των αγοραστών με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση (Motor Oil, Jumbo, OTE κ.ο.κ.).

Με τη μετοχή ωστόσο της πολύπαθης και Δεικτοβαρούς ΔΕΗ, με τα δυσμενή αποτελέσματα (που επέδρασαν αρνητικά στη συνολική εικόνα των κερδών για το 2018) και τις αβέβαιες προοπτικές της (όπως επισημαίνει ο ελεγκτής της), να συνιστούν σημαντικό βαρίδι για την πορεία του Γ.Δ. Έτσι, η τεχνική ανάλυση διαβλέπει ότι είναι θέμα χρόνου η διόρθωση του ΓΔ, με τις 740 μονάδες να διαμορφώνουν την περιοχή στήριξης, προσδοκώντας στην εμφάνιση νέων καταλυτών.

Στο διεθνές περιβάλλον, η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από την S&P σε βαθμίδα πάνω από εκείνη των σκουπιδιών (junk) για τα ομόλογά της, απέτρεψε ένα ακόμη “μαύρο κύκνο” για τις Αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση της τιμής του Πετρελαίου σε ψηλά επίπεδα, διατηρεί τα ανήσυχα σενάρια για αναταράξεις στο βαθμό που δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου για αύξηση της παραγωγής από τις Χώρες του ΟΠΕΚ και ιδιαίτερα τη Σ. Αραβία.

Παράλληλα, τα στοιχεία του 1ου τριμήνου για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ των ΗΠΑ σε σχέση με πέρσι (+3,2%), επιβεβαιώνουν τη δυναμική της Αμερικανικής Οικονομίας και επαναφέρουν την επανεξέταση του ενδεχομένου αποφάσεων για άνοδο των επιτοκίων από τη Fed.

“Με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να καταγράφει επίδοση ύψους +1,2% για την ίδια περίοδο, προκαλώντας αναπόφευκτα μελαγχολικές μάλλον σκέψεις στους Διαχειριστές, που όλο και πιο δύσκολα, πλέον, επιλέγουν μετοχικούς τίτλους Ευρωπαϊκών εταιρειών στα χαρτοφυλάκιά τους”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Να σημειωθεί η χθεσινή και σημερινή αργία στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, που είναι ένας από τους επικεφαλής Διαπραγματευτές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως “ενώ ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία, ωστόσο πρέπει ακόμα να γίνει δουλειά και οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο σημείο όπου είτε θα αποφέρουν συμφωνία, ή θα καταλήξουν χωρίς συμφωνία”.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προεξόφλησε χθες, ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσά τους, που έχει θορυβήσει τις Διεθνείς Αγορές και επισκιάζει την προοπτική της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Απότομη πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας σημειώθηκε τον Απρίλιο, μετά την ισχυρή άνοδο του Μαρτίου. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, ο δείκτης διολίσθησε στις 50,1 μονάδες, από το υψηλό εξαμήνου των 50,5 του Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Paul Achleitner δήλωσε στους Financial Times πως “η μεγαλύτερη Τράπεζα της Γερμανίας δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει θεμελιωδώς την Επενδυτική της Τράπεζα, μετά το ‘ναυάγιο’ των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με την Commerzbank. Η ιδέα της συγχώνευσης με την Commerzbank έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί μια για πάντα. Η Deutsche Bank αντιλαμβάνεται πως η Commerzbank μπορεί να εξαγοραστεί από Ξένη Τράπεζα”.

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε η ανεργία στη Γερμανία, τον Απρίλιο. Ο αριθμός των Ανέργων υποχώρησε κατά 12.000 τον Απρίλιο, περισσότερο από ότι ανέμεναν οι Οικονομολόγοι, φτάνοντας στα 2,22 εκατ. Το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε στο 4,9%, το χαμηλότερο από την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

“Πιο ισχυρή από την αναμενόμενη ήταν η ανάπτυξη της Οικονομίας στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο”, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Το ΑΕΠ στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, αυξήθηκε κατά 0,4% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, σε τριμηνιαία βάση, σημειώνοντας άνοδο από το 0,2% του τετάρτου τριμήνου του 2018. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αυξήθηκε 1,2%, καταγράφοντας την ίδια κίνηση με το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 0,3% τριμηνιαία άνοδο και 1,1% ετήσια.

Η ανεργία τον Μάρτιο, υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας δεκαετίας και περισσότερο, στο 7,7% από 7,8% τον Φεβρουάριο.

Ανοδικά κινήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Χώρες, αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, μετά την άνοδο κατά 1,4% του Μαρτίου. Δημοσκόπηση του πρακτορείου προέβλεπε ότι θα αυξηθούν κατά 1,7%.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,2% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της “S&P CoreLogic Case-Shiller”. Σε ετήσια βάση, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3%, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch, προέβλεπαν άνοδο κατά 3,2%.

Στις ΗΠΑ, την Τετάρτη 1 Μαΐου, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της, όσον αφορά το βασικό της επιτόκιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ράλι των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών μάλλον δεν έχει καν αρχίσει, με τον δείκτη να έχει αυξηθεί φέτος 26%, ξεπερνώντας 93 άλλους δείκτες τους οποίους παρακολουθεί το Bloomberg. Οι traders ασπάζονται την ισχυρότερη οικονομική μεγέθυνση από το 2007 και στοιχηματίζουν στην πολιτική μεταρρύθμιση. Σημαντικοί Παίκτες της Αγοράς όπως η Jefferies LLC, η Bienville Capital Management και η Piraeus Securities SA, αισιοδοξούν για τις προοπτικές των Ελληνικών μετοχών, εκτιμώντας ότι θα αντληθούν ακόμη περισσότερα κέρδη.

“Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά περαιτέρω αναβάθμισης από τους Οίκους αξιολόγησης”, σημειώνει η Citi σε σχόλιό της μετά την επιβεβαίωση του “Β+” από την S&P την Παρασκευή.

Τη σύσταση “buy” για τη μετοχή της ΕΕΕ διατηρεί η Citi, σε έκθεσή της, στην οποία επισημαίνει ότι και το πρώτο τρίμηνο αναμένεται η διατήρηση των θετικών τάσεων για την εταιρεία.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 776,16 (+0,44%) και 767,32 μονάδων (-0,70%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 773,24 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος στα 70,2 εκατ., από τα οποία τα 13,2 εκατ. αφορούσαν “πακέτα” (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 59,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΣΑΡ και με το θετικό η ΑΛΦΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και Jumbo και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Κακή η τελική εικόνα με 60 πτωτικές μετοχές, έναντι 47 ανοδικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες ίσες, ή μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η πρώτη συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αισθητή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.349 συμβόλαια).

Στα 7.529 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.497 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 658, 487 για τον Μάιο και 171 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.003,25) κινήθηκε μεταξύ 1.995 και 2.012 μονάδων.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (52.500 Ελλάκτωρ, 97.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.875), Alpha Bank (3.062), Πειραιώς (3.362), ΔΕΗ (2.286), Εθνική (3.775), Ελλάκτωρα (658), MIG (508), Intralot (1.476), Lamda Development (217), ΟΤΕ (195), Jumbo (122), ΟΠΑΠ (208), Μυτιληναίο (164).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 69.639, Alpha Bank 43.157, Εθνική 52.953, MIG 73.268, ΔΕΗ 15.439, Πειραιώς 27.238.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                               Name of Issuer                        NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,62%

2019-04-05

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05


NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.291.805 τεμ., (από 43.291.798 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.713.129 τεμ. (25.713.129), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.517.694), Eurobank 79.998.134 τεμ. (79.103.118), Εθνική 15.546.253 τεμ. (15.850.040), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v