Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κίνηση... σημειωτόν για το Γενικό Δείκτη

Σταθεροποιητική κίνηση για τους δείκτες, με τους επενδυτές να περιορίζονται σε stock picking. Ανοδικά οι τράπεζες, με εξαίρεση την Alpha, πιέσεις για Coca Cola και ΟΤΕ. Ποια mid caps εμφανίζουν υπεραποδόσεις.

ΧΑ: Κίνηση... σημειωτόν για το Γενικό Δείκτη

Συνεχίζεται η συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ, με τους traders να περιορίζονται σε stock picking.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα (*), ενδεικτικά της στάσης της πλειονότητας των διαχειριστών και traders, σε μία καμπή (και) του χρηματιστηρίου προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Με τις δύο βαρύτερες εισηγμένες/μετοχές της αγοράς να διορθώνουν περισσότερο από 1%, η τάση για τους βασικούς δείκτες είναι λίγο ως πολύ προδιαγεγραμμένη, συνακόλουθα αρνητική. Ωστόσο πρόκειται για μία εντός ορίων διακύμανσή τους, χωρίς να ακυρώνεται το ανοδικό momentum αλλά και δίχως να δίνεται... σήμα για συνέχιση ή διόρθωσή του χαμηλότερα.

Ενας χρόνος αύριο από την έκθεση του αμερικανικού fund QCM, μας θυμίζει η Πένυ Κούτρα, και επτά μήνες μετά την επιβεβαίωση της εταιρικής απάτης από το πόρισμα της Alvarez & Marsal, η μεν εταιρεία «φυτοζωεί», η δε αγορά εξακολουθεί να έχει τη... σκιά, με πιστωτές, ομολογιούχους, επενδυτές κ.λπ. να είναι οι (κατ' αρχήν και κυρίως) απόλυτα χαμένοι.

Ετσι σε αυτή την... επετειακή συνεδρίαση, το πρόβλημα της αξιοπιστίας (ευρύτερα) παραμένει ζητούμενο για το «ρηχό» χρηματιστήριό μας, όπως και της βραδύτατης απόδοσης ευθυνών και τιμωρίας, όπου πρέπει. Και αν...

Οχι πάνω από τις 778 αλλά ούτε και κάτω από τις 772 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE25 στην περιοχή των 2.002 και με τον Δείκτη Τραπεζών πέριξ των 638 μονάδων. Χωρίς τάση μεν αλλά με τον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας να διατηρεί στο ακέραιο τη φορά που έχει αποκτήσει στο διάστημα του 4μήνου και δη από τα χαμηλά στα μέσα Ιανουαρίου.

Το 30% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τη μερίδα του... λέοντος σε Alpha Bank και μετά σε Eurobank και Εθνική και Πειραιώς. Μικρές απώλειες για την πρώτη, στο 1,358 ευρώ, με αγοραστές σε Eurobank, στο 0,759, σε Εθνική, στο 1,969 και στο 1,795 ευρώ σε Πειραιώς.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή του ΟΤΕ, που μετά την πρόσφατη κίνηση προς τα 12,68 (11/4) διολισθαίνει σταδιακά φθάνοντας νωρίτερα έως τα 12,05 ευρώ. Αναλογικά και η Coca Cola μετά την τελευταία άνοδο και νέα υψηλά, στα 33 ευρώ (2/5), διορθώνει λίγο, νωρίτερα, έως τα 32,06 ευρώ. Φυσιολογική μεν η κλίση λίγο χαμηλότερα, αλλά σε ένα βαθμό επηρεάζει την τάση του δείκτη.

Με αγοραστές σε Aegean, Grivalia, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Fourlis πέραν των 3 τραπεζικών που προαναφέρθηκαν.

Υποτονικό το κλίμα και σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, όμως με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών να έχει... γείρει υπέρ των δεύτερων καθώς 63 υποχωρούν έναντι 42 που έχουν θετικό πρόσημο. Σελόντα, Περσεύς, Λανακάμ, Κτήμα Λαζαρίδη, Ολυμπιακή, ΑΒΑΞ κ.α. να έχουν απόδοση μεγαλύτερη του 2% αλλά με τη συνολικότερη εικόνα μέτρια.

(*) στις 15:10 ο τζίρος μόλις που είχε ξεπεράσει τα 22,5 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v