Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αντίρροπες δυνάμεις για τα blue chips

Η ανάκαμψη της ΔΕΗ και τα κέρδη Coca Cola, ΟΛΠ, Grivalia, Aegean ήρθαν αντιμέτωπα με τις πωλήσεις σε Alpha Bank, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή. Οριακή άνοδος για τον ΓΔ με τον τζίρο μόλις στα 45,5 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Αντίρροπες δυνάμεις για τα blue chips

Σε εύρος οριακά μεγαλύτερο των πέντε μονάδων, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τις ενδείξεις κόπωσης να επιμένουν, ενώ σημαντικά χαμηλότερα προσγειώθηκε ο τζίρος.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η έλλειψη “ανοδικού ατμού” στο Τραπεζικό ταμπλώ, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών για τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, ανάλογα με τα αποτελέσματα και τις επιχειρηματικές – εταιρικές ειδήσεις και οι ακόμα επιλεκτικότερες τοποθετήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, παρά το επερχόμενο 2ο Athex Mid-Cap Conference, δηλαδή το 2ο road show παρουσίασης εισηγμένων εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τη συμμετοχή 16 εταιρειών, την Πέμπτη 9 τρέχοντος μήνα.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω απόλυτα επιφυλακτικού κλίματος στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα των συναλλαγών στο NYSE, αλλά και ουδέτερων μηνυμάτων από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 3,338% (-1,15%).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Με την ολοκλήρωση του 1ου τετραμήνου, κλείνει ο ανοδικός κύκλος με τα γεγονότα που οδήγησαν το ΓΔ στις παρυφές των 800 μονάδων. Η Επενδυτική Κοινότητα προσβλέπει σε νέους καταλύτες, προκειμένου να επαναπροδιορίσει τη στάση της, σε σχέση με τη συνέχιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μετοχικούς τίτλους. Το ενδεχόμενο της στάσης αναμονής, επομένως, είναι το πιθανότερο βραχυχρόνιο σενάριο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Αγορά φαίνεται πως έχει ‘χωνέψει’ τη μη αναβάθμιση από τη S&P την περασμένη Παρασκευή και δείχνει πως μπορεί να καταγράψει μία ακόμη θετική, αν και μικρότερης έντασης συνεδρίαση σήμερα. Περιμένουμε συσσώρευση με την τάση να είναι ανοδική”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“O ΓΔ, μετά τα ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 23/4, δείχνει σημάδια ήπιας κόπωσης, με πιθανό πρώτο στόχο διόρθωσης την περιοχή γύρω στις 750 μονάδες. Οι ταλαντωτές, ενισχύουν το σενάριο και δέχονται βοήθεια από τις αρνητικές ειδήσεις (ΔΕΗ, S&P, ΕΛΠΕ), που είχαμε προεξοφλήσει θετικά. Πρώτες σοβαρές στηρίξεις στις 750 μονάδες, ενώ αντιστάσεις έχουμε στα γνωστά επίπεδα 780 - 787”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (-1,77%), ενώ Alpha Bank (-1,45%), Εθνική (+0,15%) και Eurobank (+1,14%), “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 645,28 (+1,05%) και 633,5 μονάδων (-0,80%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 638,25 (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 635,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,43%.

Σύμφωνα με την AENAON MARKETS, “τα δύο σημεία – κλειδιά για τον ΔΤΡ, είναι οι 670 και 616 μονάδες. Διαφυγή θα δώσει κίνηση είτε προς τις 770, είτε προς τις 550 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, “το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι πιστωτικά θετικό για τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς θα δημιουργήσει μια εξορθολογισμένη και πιο διαφανή διαδικασία για την επίλυση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και θα βελτιώσει το βάθος και το εύρος των διαθέσιμων πληροφοριών, σε ότι αφορά τις ανακτήσεις collateral και τους χρόνους κατάσχεσης, κάτι που είναι κρίσιμο στοιχείο σε κάθε τιτλοποίηση”, αποφαίνεται η Moody’s σε ανάλυσή της για το θέμα.

Από εκεί και πέρα, το σύνολο των Εγχώριων Αναλυτών φαίνεται να συμφωνεί στην άποψη σύμφωνα με την οποία, “από την Αγορά απουσιάζουν οι θετικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη συνέχιση της ανοδικής τάσης”.

Εν τω μεταξύ, την έγκριση του Συμβουλίου των Διευθυντών του EFSF έλαβαν σήμερα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους. Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση αποφασίστηκε να επιστραφούν στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε η Χώρα την περίοδο 1 Ιανουαρίου – 17 Ιουνίου 2018 για την επιτάχυνση του επιτοκίου δανείων που έλαβε. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019 θα μειωθεί στο 0%, το 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF. Αυτό θα προσφέρει στην Χώρα εξοικονόμηση 226 εκατ. ευρώ. Το συνολικό όφελος από τις δυο κινήσεις φτάνει τα 329 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, “η διαδικασία ‘μερικής εξόφλησης’ του ΔΝΤ πιστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, Πέμπτη και επισήμως, στο Euro Working Group το αίτημα για αποπληρωμη του 40% του δανείου του ΔΝΤ. Καμία Χώρα - Μέλος δεν ήγειρε ενστάσεις και συνεπώς, το αίτημα εγκρίθηκε”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΔΕΗ (+3,17%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιχείρησης, “η πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνούς Οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s η οποία εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2018, επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της ΔΕΗ. Με την ευκαιρία αυτή γνωστοποιείται η αποπληρωμή του υπολοίπου του ομολόγου, ύψους 350 εκατ., την 1η Μαΐου”.

Αν συνεχίσουν οι αγοραστές να είναι κινητικότεροι, το ημερήσιο “stop short” στα 1,83 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΕΕΕ (+2,13%), καθώς οι ανακοίνωση των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019, συνοδεύτηκε και από την ανακοίνωση της εισηγμένης, σύμφωνα με την οποία “σε συνέχεια των ισχυρών χρηματοοικονομικών επιδόσεων τα τελευταία χρόνια και της καλής προόδου προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, το ΔΣ προτείνει ειδικό μέρισμα ύψους €2,00 ανά μετοχή, ανερχόμενο συνολικά σε €730 εκατ. περίπου”.

Προσοχή, καθώς η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση υπερέβη τα 12,1 δισ. ευρώ (!).

Νέα υψηλά 6ετιας για τον ΟΛΠ (+3,86%) και αν ο τίτλος δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 21,68 ευρώ η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση, εντοπίζεται στα 22,00 ευρώ.

Η κίνηση του ΟΛΠ, δείχνει να “τραβάει” ψηλότερα και τον ΟΛΘ (+3,17%).

Τη δυνατότητα στους Μετόχους να αποκτήσουν μετοχές, αντί να λάβουν μέρισμα για τη φετινή χρήση θα προσφέρει η Διοίκηση του ΟΠΑΠ (-0,10%), με βάση τους σχεδιασμούς της. Το θέμα θα τεθεί στη γ.σ. της 22/5. Προβλέπει την έγκριση προγράμματος επανεπένδυσης μερίσματος πενταετούς διάρκειας (2019 - 2023) αλλά και την παροχή εξουσίας προς το ΔΣ για έκτακτη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που σχετίζεται με αυτό το scrip dividend.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η πρόταση στη γ.σ. προβλέπει υπόλοιπο μικτό μέρισμα ανά μετοχή €0,60, που λαμβάνοντας υπόψη την ήδη πραγματοποιηθείσα διανομή προμερίσματος ύψους €0,10, το τελικό ποσό φτάνει το €0,70 ανά μετοχή.

Η ανακοίνωση έτυχε επιφυλακτικής υποδοχής από την Αγορά και ο τίτλος κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας.

Η υποχώρηση χαμηλότερα των 9,20 ευρώ, θα δώσει σήμα “alert” για τους γρήγορους, το οποίο θα ενταθεί αν ο τίτλος δώσει κλείσιμο χαμηλότερα των 8,90 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 9,74 ευρώ.

Το ημερήσιο “stop long” στα 9,10 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Motor Oil (-2,81%), με εμφανή την παρουσία πωλητή, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Το ημερήσιο “stop long” στα 20,74 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 22,90 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, να σημειωθεί ότι από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της Creta Farm.

Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας Γ.Ε.Δ., καθώς για τον έλεγχο των ετήσιων των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης που έληξε την 31/12/2018 και για την διατύπωση σχετικής γνώμης, Ορκωτή Ελέγκτρια Λογίστρια, δηλώνει ότι δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση ελεγκτικής γνώμης και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης, επί των ως άνω οικονομικών καταστάσεων.

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Βιοκαρπέτ (+6,67%), αντίδραση στο πρόσφατο -10,43% για τον Κυριακούλη (+13,59%), από τις 15/4 έχει να “δει” θετικό κλείσιμο ο Μουζάκης (-2,75%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Άβακα (+6,22%), που από σήμερα διαπραγματεύεται με την νέα επωνυμία (Άβαξ).

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Audiovisual (+2,11%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Centric (+4,55%), εμφανίστηκε “bid” στην Performance Technologies (+7,14%), ενώ η Ιντρακόμ (-1,57%) αθροίζει επτά πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες οκτώ.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-6,53%), επιστροφή αγοραστών και νέα υψηλά 10ετιας και πλέον για την Profile (+8,68%), επιστροφή αγοραστές και σε Νηρέα (+3,11%) και ΕΚΤΕΡ (+4,63%), ενώ μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασαν Reds (+3,15%) και Frigoglass (+6,38%).

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πλησιέστερη στήριξη στις 764 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) – 760 μονάδες και αμέσως επόμενες στις 744 και 708 – 705 μονάδες.

Πρώτες αντιστάσεις στις 780 – 787 και 800 – 807 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 758 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πλησιέστερη στήριξη στις 1950 και η αμέσως επόμενη στις 1924 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1906 μονάδες.

Υπέρβαση των 2000 – 2020 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 2080, 2120 και 2200 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1966 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Παρά την αδυναμία διάσπασης του επιπέδου των 780 μονάδων, συνεχίζεται η συσσώρευση και οι ‘αψιμαχίες’ με εναλλασσόμενους πρωταγωνιστές, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μεταφορά του ενδιαφέροντος σε μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Για άλλη μια φορά 2 εταιρείες βγήκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης (ΚΡΕΤΑ, ΓΕΔ), για σοβαρούς λόγους.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να δημοσιεύονται, δημιουργούν αντικρουόμενη εικόνα για την Ελληνική Οικονομία , παρά το καλό κλίμα που επικρατεί στην αγορά ομολόγων. Αν και ο πρόδρομος δείκτης επενδυτικού κλίματος του ΙΟΒΕ παρουσίασε κάμψη το Απρίλιο (100,1), κυρίως λόγω της υστέρησης των επενδύσεων, ο δείκτης Μεταποίησης της Markit παρουσίασε άνοδο (56,6), εμφανίζοντας την υψηλότερη τιμή από το Ιούνιο του 2000. Παρόλα αυτά οι Κυβερνητικές προβλέψεις του ΑΕΠ προς την Κομισιόν αναθεωρήθηκαν ξανά προς τα κάτω στο 2,3%, αν και η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να έχει χαμηλότερες προσδοκίες (1,9%).

Θετικό στοιχείο αποτελεί η έγκριση του μεγαλύτερου Δανειστή της Χώρας (EFSF), για έναρξη του προγράμματος μέτρων υποστήριξης του χρέους, επιστρέφοντας με διάφορους τρόπους 974 εκατ. € και δίνοντας την αναμενόμενη έγκρισή του, για μερική πρόωρη αποπληρωμή 3,7 δισ. € στο ΔΝΤ.

Έτσι αν και το Δημόσιο χρέος έφτασε στο 181,1% του ΑΕΠ (334,5 δισ. πηγή Eurostat) και αρκετά ποιοτικά μακροοικονομικά στοιχεία δημιουργούν επιφυλάξεις, οι Διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τις θετικές αναφορές τους, οδηγώντας την 10ετη έκδοση πέριξ του 3,30%, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια νέα 7ετη έκδοση μέχρι το τέλος Μαΐου.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ασταθές, ευμετάβλητο και πολωτικό, ενώ όλοι αναμένουν το εύρος της διαφοράς που θα διαμορφωθεί στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου, που θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Ο Γενικός Δείκτης, δυσκολεύεται να ξεπεράσει το επίπεδο των 790 - 800 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπασή του, δημιουργεί νέες προσδοκίες για προσέγγιση των 823, 845 & 860 μονάδων. Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 762, 751(εκθετικός ΚΜΟ 25), 730 & 725 (εκθετικός ΚΜΟ 50) μονάδες.

Αντίστοιχα ο FTSE25 παλεύει να διασπάσει την ζώνη των 2010 μονάδων. Μόνο έγκυρη διάσπαση των ανωτέρω επιπέδων, θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 2043, 2055 & 2082 μονάδες. Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1965, 1942 (εκθετικός ΚΜΟ 25) & 1890, 1880 (εκθετικός ΚΜΟ 55) μονάδες.

Συμπερασματικά αν και συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, η διασπορά της κινητικότητας στην μικρότερη κεφαλαιοποίηση, μας προϊδεάζει για το σενάριο μιας πιθανής τεχνικής διόρθωσης. Επικεντρωνόμαστε στην εύρεση καλύτερων σημείων εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές και στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Δεν αφήνουμε κερδοφόρες θέσεις να γυρίσουν ζημιογόνες, αλλά δεν βιαζόμαστε και να βγούμε από την ανοδική Αγορά, διαμορφώνοντας προσχεδιασμένες στρατηγικές κυλιόμενων ‘profit taken’, σε συνεργασία με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους. Έτσι και αλλιώς, λόγω ειδικών συνθηκών, ο Μάιος χρήζει αυξημένης επαγρύπνησης”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στο Τόκυο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τη διαδοχή του νέου Αυτοκράτορα Naruhito.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Συρρικνώθηκε για τρίτο μήνα, η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την IHS Markit, ο ΡΜΙ Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 47,9 μονάδες, ξεπερνώντας το χαμηλό έξι ετών του Μαρτίου (47,5). Ήταν ελαφρώς υψηλότερος από την πρώτη εκτίμηση για 47,8 μονάδες, αλλά ήταν ο τρίτος μήνας που διολίσθησε χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, που ξεχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

H Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 0,75%, όπως και αναμενόταν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίασή της. Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Διατηρείται επίσης το επίπεδο αγορών Εταιρικών και Κρατικών ομολόγων στα 10 δισ. και 435 δισ. Στερλίνες αντιστοίχως.

Η Τράπεζα προειδοποίησε ότι το “Brexit” εξακολουθεί να επισκιάζει το outlook για τη νομισματική πολιτική.

“Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι πιθανό να ανακοινώσουν μια εμπορική συμφωνία ως την επόμενη Παρασκευή”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο CNBC.

Αμερικανική Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με Κινέζους Διαπραγματευτές την Τετάρτη στο Πεκίνο, ενώ ο Κινέζος Αντιπρόεδρος Λιου Χε θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα.

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014 (3,6%) αυξήθηκε η παραγωγικότητα του Εργατικού Δυναμικού στις ΗΠΑ τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ανοδική κίνηση κατά 2,2%.

Ο αριθμός των Ατόμων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στα τέλη Απριλίου, παρέμεινε στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων τριών μηνών, στις 230.000, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Οι Οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 215.000, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 27 Απριλίου.

Άνοδο σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάρτιο μετά από δύο σερί μήνες πτώσης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 1,9% τον Μάρτιο, έναντι μείωσης 0,3% (μετά από αναθεώρηση) τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι οι Αναλυτές προέβλεπαν μικρότερη αύξηση κατά 1,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 772,05 (-0,15%) και 777,41 μονάδων (+0,54%), στις 17.00 βρέθηκε στις 775,29 (+0,27%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 775,16 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 45,3 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΙΓ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ και με το θετικό οι ΠΕΙΡ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή και στο υψηλό οι Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 66 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Ανοδικά κινήθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.185 συμβόλαια).

Στα 7.765 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.529 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 863, 797 για τον Μάιο και 66 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.018) κινήθηκε μεταξύ 2.007 και 2.023,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.233), Alpha Bank (3.590), Πειραιώς (2.724), ΔΕΗ (2.256), Εθνική (2.410), Ελλάκτωρα (557), MIG (415), Intralot (192), Τέρνα Ενεργειακή (242), Jumbo (114), ΟΠΑΠ (405), Μυτιληναίο (432).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.435, Alpha Bank 43.907, Εθνική 52.995, MIG 73.170, ΔΕΗ 14.942, Πειραιώς 26.824.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                           NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,73%

2019-04-30

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.301.480 τεμ., (από 43.291.805 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.713.129 τεμ. (25.713.129), ΔΕΗ 6.517.694 τεμ. (6.517.694), Eurobank 80.490.633 τεμ. (79.998.134), Εθνική 15.406.253 τεμ. (15.546.253), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v