Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί «έκατσαν» οι συναλλαγές στο XA

Επιφυλακτικές κινήσεις κυριαρχούν στις τελευταίες συνεδριάσεις με την αγορά να αναζητά καταλύτες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν υψηλότερα. Πειραιώς, ΟΛΠ και ΔΕΗ στους κερδισμένους της ημέρας, πιέσεις για Coca Cola και Alpha Bank.

Γιατί «έκατσαν» οι συναλλαγές στο XA

Ακόμα μία συνεδρίαση διαδικαστικού χαρακτήρα, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με εμφανή τα σημάδια κοπώσεως και την έλλειψη “ανοδικού ατμού”, στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που είναι αυτές οι οποίες έχουν “αναλάβει την υποχρέωση” να “σπρώξουν” τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε υψηλότερα επίπεδα.

Το επιφυλακτικό κλίμα ενδυναμώνεται, τόσο από την σχετικά επιφυλακτική εικόνα των Διεθνών Αγορών, όσο και από τα ουδέτερα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,348% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Σαν τελευταία ελπίδα των “buyers”, δείχνει η σημερινή, αναμενόμενη, αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, από την DBRS.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή του τζίρου στα σχετικά χαμηλότερα επίπεδα (παρά τις σημαντικές βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές) κάτι που φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης (στα 5,2 εκατ., ο τζίρος της πρώτης ώρας συναλλαγών) και η ευδιάκριτη απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, να “οδηγήσουν την κούρσα”, από αρχής μέχρι τέλους.

Αυτό το τελευταίο είναι η πλέον ανησυχητική ένδειξη, καθώς μία υγιής “bull market” θα έπρεπε να ολοκληρωθεί με ένα εμφατικό ράλι από τα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, ακόμα και για τίτλους εταιρειών, που με βάση τα θεμελιώδη, δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης”.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης η επαναδραστηριοποίηση των Ξένων “short” χαρτοφυλακίων, που αύξησαν τις “απαισιόδοξες” θέσεις τους (ΕΤΕ) και το οποίο επισημάνθηκε στο χθεσινό σχόλιο Παραγώγων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία μπορεί να ολοκληρώθηκε με οριακά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη (+0,21%), όμως οι εβδομαδιαίες απώλειες του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, έφθασαν στο 1,36%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 26,26% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 45,18%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η αδυναμία άμεσης υπέρβασης των 780 μονάδων του ΓΔ, δεν ακυρώνει τη συνέχιση της προσπάθειας, επιτρέποντας τη συντήρηση κλίματος συγκρατημένης αισιοδοξίας. Το κλίμα αυτό είναι πιθανό να βελτιωθεί περισσότερο αν ο Καναδικός Οίκος DBRS αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας με την έκθεση που θα γνωστοποιηθεί το βράδυ. Θα έχουν προηγηθεί τα στοιχεία Απριλίου για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ, που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Federal”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δεν περιμένουμε πολλά στη σημερινή συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον είναι στα εταιρικά αποτελέσματα μετά την έναρξη των δημοσιεύσεων από την Coca Cola χθες και σήμερα από τη Μυτιληναίος. Μία ήσυχη συνεδρίαση με περιορισμένη διακύμανση, αλλά σε θετικό έδαφος αναμένεται και για σήμερα”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακά κέρδη (0,25%) στις 775,16 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 780 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 770 μονάδες. Η Oceanwood αύξησε στις 30/4/2019 την ‘short’ θέση της στην μετοχή της Εθνικής στο 1,73%, από 1,62% προηγουμένως. Η Εθνική Τράπεζα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου στις 14 Μαϊου 2019, στις 17.30 Ελλάδος. Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της Μυτιληναίος ήταν μέτρια, καθώς τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν μόλις κατά €8,6 εκατ. σε ετήσια βάση, παρά την σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά €153,2 εκατ.”, σημειώνει η Merit Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς (+3,05%) δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο (χθες δεν είχε έλθει σε επαφή με το θετικό), ενώ Alpha Bank (-1,10% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), Εθνική (+1,18%) και Eurobank (+0,86%), “είδαν” και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο και το τμήμα ανάλυσης της AENAON MARKETS, “ για την Alpha Bank, η καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 1,40 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης προς τα 1,28 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα, μετά το “πάτημα” στα 1,80 ευρώ, πραγματοποιεί “διερευνητικές επισκέψεις” κοντά στο επίπεδο αντίστασης των 2,00 με 2,10 ευρώ. Ανοδική “δραπέτευση” πάνω από τα 2,10 ευρώ, θα την απελευθερώσει προς τα 2,54 ευρώ. Αντιθέτως εάν δηλώσει αδυναμία, θα πρέπει να αναμένουμε ‘pullback’ προς τα 1,80 με 1,74 ευρώ. Για την Eurobank, έχει δώσει εξ ολοκλήρου το ύψος του ανάποδου σχηματισμού ‘Head & Shoulders’, στα 0,76 ευρώ, περιοχή όπου έχει αποτυπώσει στις τελευταίες συνεδριάσεις και μια βραχυχρόνια διπλή τοπική κορυφή. Αδυναμία διαπερατότητας θα δώσει πτωτικά τα 0,70 με 0,688 ευρώ. Τέλος, για την Τρ. Πειραιώς, θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια για να περάσουν οι αγοραστές πάνω από την ‘ακανθώδη’ ζώνη των 1,90 με 2,00 ευρώ, γνωρίζοντας όμως ότι αμέσως μετά, το πεδίο θα είναι ελεύθερο έως τα 2,50 ευρώ. Στα ‘μετόπισθεν’, η προσοχή τους είναι εντοπισμένη στα 1,62 ευρώ, σημείο από όπου διέρχεται η κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού”.

Και τα δύο πρόσημα, άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 641,55 (+0,90%) και 634,37 μονάδων (-0,23%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 637,53 (+0,26%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 638,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%

Όσο ο εν λόγω δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 613 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν. Από την άλλη, η κωλυσιεργία, αναμφίβολα, δυναμώνει την επόμενη ζώνη αντίστασης στις 670 – 700 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “δύο κρίσιμα ραντεβού έχουν μπροστά τους οι τραπεζίτες, με τους Δανειστές και με τον επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ Αντρέα Ένρια. Η πρώτη συνάντηση με τους Εκπροσώπους των Θεσμών θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Μαΐου και η δεύτερη στις αρχές Ιουλίου, επίσης στην Ελληνική Πρωτεύουσα. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο ‘Euro2day.gr’ ότι ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα που θα τεθούν στη συνάντηση με τον Αντρέα Ένρια, είναι και τα ‘stress tests’ του 2020”.

Εν τω μεταξύ, την υπογραφή σύμβασης με την Bank Audi για την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Οριακά θετική για την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας η συναλλαγή. Οι μετοχές της Bank Audi sal είναι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια της Βηρυτού και του Λονδίνου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, στο σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Μυτιληναίος (+0,16%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019, όμως η μετοχή υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας των 9,90 ευρώ (+2,54%) και στο τέλος της συνεδρίασης έφθασε να “παίζεται” και το τελικό πρόσημο, με, οριακή, τελική επικράτηση των αγοραστών.

Αν η μετοχή δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,77 – 9,90 σε κλείσιμο, τεχνικά, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 10,38 ευρώ. Σημαντικά ισχυροποιημένη η στήριξη στα 8,66 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ (-2,04%), συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Όλα δείχνουν ότι έχει ισχυροποιηθεί η πρώτη αντίσταση στα 12,42 – 12,64 ευρώ, ενώ αν χαθεί η ζώνη στήριξης 12,07 – 12,00 ευρώ (σημερινό κλείσιμο), δεν μπορεί να αποκλειστεί “pullback” προς τα 11,67 – 11,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα 11.700.000 δικαιώματα της Μοτοδυναμική συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών, διαπραγματεύσιμα από 03/05/2019 έως και 14/05/2019, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος €0,3380. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 03/5/2019 έως και 17/5/2019.

Από εκεί και πέρα, εμφάνιση πωλητή στην Ιντεάλ (-9,44%), επιστροφή αγοραστών σε Περσέα (+9,08%) και Σελόντα (+7,41%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Λανακάμ (+9,76%), με τους αγοραστές να βγαίνουν ψηλότερα, με τις φήμες να επιμένουν ότι η “τιμή θα φέρει την είδηση”.

Παρά τις σημαντικές αυξομειώσεις στον όγκο συναλλαγών, από τις 4/3 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο το Κτήμα Λαζαρίδη (+6,09%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (+1,75%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Άβακας (+0,35%).

“Ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις και τα Πλ. Θράκης (+4,52%, είχαν προηγηθεί έξι πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση στις τελευταίες επτά), προβλημάτισε η εικόνα στην Μοτοδυναμική (-5,10%), ενώ το ταμπλώ δείχνει ότι μπορεί να ήταν και “fake” η τελευταία ανοδική κίνηση στην Sato (-16,67%).

Για την περίπτωση της τελευταίας, υπενθυμίζεται ότι “στις 9 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί, εκ νέου, η αίτηση συμφωνίας που έχει υποβάλλει η εταιρεία για τη ρύθμιση των υποχρεώσεών της. Η Διοίκηση και η Νομικός Σύμβουλος, εκτιμούν ότι η προαναφερθείσα έφεση θα δικαιώσει την εταιρεία”.

Εννοείται ότι οι σημερινές οριακές μεταβολές, δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πλησιέστερη στήριξη στις 764 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) – 760 μονάδες και αμέσως επόμενες στις 744 και 708 – 705 μονάδες.

Πρώτες αντιστάσεις στις 780 – 787 και 800 – 807 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 758 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πλησιέστερη στήριξη στις 1950 και η αμέσως επόμενη στις 1924 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1906 μονάδες.

Υπέρβαση των 2000 – 2020 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 2080, 2120 και 2200 μονάδες.

Το ημερήσιο “stop long” στις 1966 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο Μάιος, κάθε χρόνο φέρνει μια νότα αισιοδοξίας, σε μια Χώρα όπως η Ελλάδα που μεγάλο μέρος της ‘βαριάς της Βιομηχανίας’ είναι ο Καλοκαιρινός Τουρισμός”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Επενδυτικά, ο Μάιος προσδιορίζει το πόσο καλά θα περάσουν οι Επενδυτές και Επαγγελματίες του Χρηματιστηρίου το Καλοκαίρι. Το ρητό “Sell in May and go away”, πολλές φορές έχει προστατεύσει τους Επενδυτές, ενώ κάποιες φορές έχει δυσαρεστήσει.

Τη τελευταία εβδομάδα, παρά την διάψευση των προσδοκιών για αναβάθμιση της Οικονομίας από την Standard and Poor’s, δεν είδαμε μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ θετικά έχει επιδράσει στα spreads των ομολόγων, το γεγονός της εξόφλησης μέρους του ακριβού δανείου προς το ΔΝΤ. Σήμερα θα ανακοινωθεί άλλη μια πιθανή αναβάθμιση από τη DBRS, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένουμε εξελίξεις για την έκδοση νέου ομολόγου με χαμηλότερο επιτόκιο.

Οι εισηγμένες ολοκλήρωσαν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 2018 και τα αποτελέσματα ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις θετικά, παρά τη γκρίνια που επικρατεί για την υπερφορολόγηση. Με εξαίρεση τη ΔΕΗ που τα αποτελέσματα της ήταν καταστροφικά, οι εισηγμένες παρουσίασαν αύξηση τζίρου και πολλές από αυτές θα δώσουν μερίσματα, ή προγραμματίζουν άλλους τρόπους να επιστρέψουν χρήματα στους Μετόχους.

Στο εξωτερικό τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η ανοδική δυναμική της αρχής του χρόνου έχει μειωθεί, ενώ η Αμερική, για πολλοστή φορά, δίνει σημάδια χαλάρωσης και πυροδοτεί αναλύσεις Μεγάλων Οίκων που προβλέπουν διόρθωση.

Στην Ελλάδα, τεχνικά παραμένουμε περίπου στα σημαντικά επίπεδα των 770 μονάδων, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά όσο δεν καταφέρνουμε να απομακρυνθούμε ανοδικά από αυτά τα επίπεδα, οι πιθανότητες διόρθωσης αυξάνονται. Αν φυσικά ξεφύγουμε ανοδικά, έχουμε τον κίνδυνο να ενεργοποιηθούν όσοι πιστεύουν στο “Sell in May and go away”.

Προς τα κάτω στηρίξεις βρίσκονται στις 750 μονάδες και μετά στις 735 μονάδες, ενώ οι 700, περίπου, μονάδες συνεχώς ενδυναμώνονται, σαν επίπεδο που δύσκολα θα ξαναδούμε.

Η παρακολούθηση του Ελληνικού χρηματιστηρίου και η διατήρηση επενδυτικού χαρτοφυλακίου μπορεί να φέρει καλές αποδόσεις τα επόμενα χρόνια.

“Όμως κατά τη διάρκεια του Μαϊου, καλό είναι να υπάρχει ρευστότητα στα χαρτοφυλάκια, σε ποσοστό τουλάχιστον 30%”, τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Κινεζικές Αγορές παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικής αργίας. Αργία και στο Τόκυο, στο πλαίσιο της αργίας των 10 ημερών για τη διαδοχή του νέου Αυτοκράτορα Naruhito.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Προσπαθούν να αντιδράσουν ανοδικά, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

“Η Κίνα αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό και λειτουργικό περιβάλλον για τους Ξένους Επενδυτές, στον Χρηματοπιστωτικό τομέα της, με νέα μέτρα μεγαλύτερου ανοίγματός του”, σύμφωνα με την κορυφαία Εποπτική Αρχή των Τραπεζών και Ασφαλιστικών εταιρειών της Χώρας.

“Συνολικά 12 νέοι κανόνες θα ανακοινωθούν σύντομα, στη βάση εκτεταμένης έρευνας και αξιολόγησης”, δήλωσε ο Γκούο Σουκίνγκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών (CBIRC).

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα”, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, καταγράφοντας άνοδο από το 1,4% του Μαρτίου.

Η ανάγνωση ξεπερνάει τις προσδοκίες της Αγοράς, που ανέμενε άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 1,6%, ενώ είναι η υψηλότερη από τον Οκτώβριο του 2018.

Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 2,9% τον Μάρτιο, έναντι προσδοκίας για άνοδο 3%.

Στο 3,6% υποχώρησε η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο, από 3,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Υπουργείου Εργασίας. Δημιουργήθηκαν 263.000 θέσεις εργασίας, ενώ η άνοδος της απασχόλησης σημειώθηκε σε όλους τους τομείς. Οι Οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 185.000.

Διευρύνθηκε ελαφρώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο Αγαθών, εξαιρουμένων των Υπηρεσιών, των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάρτιο, φτάνοντας στα $71,4 δισ., ενώ οι Οικονομολόγοι ανέμεναν να φτάσει στα $72 δισ. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, κινήθηκε ανοδικά κατά 0,7%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την εκταμίευση ποσού ύψους 644,42 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο ESM. Ενεργώντας ως Εκπρόσωπος των Χωρών Μελών της Ευρωζώνης, μεταβίβασε τα κεφάλαια, τα οποία αποτελούν την πρώτη δόση των εσόδων από την διακράτηση των Ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA).

Την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 9 Αυγούστου 2019.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 776,37 (+0,16%) και 772,75 μονάδων (-0,31%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 773,94 (-0,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 774,37 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,10%.

Ο τζίρος στα 42,7 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΔΕΗ και ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΟΛΠ και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό Alpha Bank, Lamda Development, Motor Oil, Fourlis, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, παρά ταύτα 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.411 συμβόλαια).

Στα 7.945 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.765 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 467, 464 για τον Μάιο και 3 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.004) κινήθηκε μεταξύ 2.001,25 και 2.016,75 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (39.110 ΔΕΗ, 5.000 Ελλάκτωρ, 15.000 Ελ. Πετρέλαια, 105.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.301), Alpha Bank (4.785), Πειραιώς (1.307), ΔΕΗ (1.116), Εθνική (2.580), Ελ. Πετρέλαια (164), MIG (682), ΑΔΜΗΕ (117), Τέρνα Ενεργειακή (116), Jumbo (110), ΟΠΑΠ (192), Μυτιληναίο (1.121), ΟΤΕ (297).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.312, Alpha Bank 46.235, Εθνική 52.825, MIG 73.237, ΔΕΗ 15.020, Πειραιώς 26.077, Ελλάκτωρα 10.089.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder Name of Issuer NSP Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,73%

2019-04-30

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.477.245 τεμ., (από 43.301.480 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.709.229 τεμ. (25.713.129), ΔΕΗ 6.528.348 τεμ. (6.517.694), Eurobank 87.777.672 τεμ. (80.490.633), Εθνική 15.843.607 τεμ. (15.406.253), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v