Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι πωλητές στέλνουν τον ΓΔ στις 720 μονάδες

Συνεχίζονται οι πωλήσεις καθώς οι short διατηρούν το πλεονέκτημα. Υπό αξιολόγηση τα μέτρα και οι ενστάσεις των δανειστών. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Coca Cola επιμένουν ανοδικά, σταθερά τα ΕΛΠΕ.

ΧΑ: Οι πωλητές στέλνουν τον ΓΔ στις 720 μονάδες

Κρίσιμα 24ωρα στο μέτωπο του αμερικανο-σινικού «πολέμου», σε νευρικότητα οι διεθνείς αγορές.

Με απώλειες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σταθερά στο μείον τα futures στη Νέα Υόρκη και τα βλέμματα των traders είναι στραμμένα προς το μέτωπο των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη.

Διορθώνει, μετά τη χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης ο DAX νωρίτερα κατά 0,75% στις 12.088 μονάδες, την ώρα που στη Wall Street τα συμβόλαια του S&P 500 παρέπεμπαν σε πτωτικό ξεκίνημα, από 0,65% χαμηλότερα, στις 2.868 μονάδες.

Σε αυτό το διεθνές κλίμα, στο ΧΑ οι traders δεν έχουν και πολλά περιθώρια να κινηθούν κόντρα στο ρεύμα, πόσο μάλλον που εκτός των... εκτός έχουν ενσκήψει και τα εντός. Και προφανώς αναφέρομαι όχι μόνο στις «κίτρινες κάρτες» από τους δανειστές και αγορές στο πακέτο παροχών αλλά και στην προ ολίγου ευγενική αντίθεση του ΔΝΤ όσον αφορά στις 120 δόσεις και τις παροχές.

Υπό το βάρος και των δύο αυτών παραμέτρων οι short διατηρούν και ενισχύουν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, οδηγώντας το χρηματιστήριο σε μία τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη προς τις 725 μονάδες.

Με συναλλαγές και τζίρο που θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στα χθεσινά επίπεδα (κατά σχεδόν αυξημένα σε σχέση με τις συνεδριάσεις Δευτέρας- Τρίτης) συνεχίζονται οι πωλήσεις/πιέσεις. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να διορθώνει 4% έναντι 1,92% του ΓΔ και 1,46% του FTSE25, με το 55% της αξίας συναλλαγών να επικεντρώνεται σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Με τα τραπεζικά έως και 7,12% χαμηλότερα, στα blue chips δεν θα περίμενε κάποιος σημαντική διαφοροποίηση, με τον δείκτη να πιάνει νωρίτερα και τις 1.899,49 μονάδες.

Σε μόλις 3+1 μετοχές του δείκτη δεν υπερισχύουν οι πωλητές, σε ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Coca Cola που αντιδρούν ανοδικά και σε ΕΛΠΕ που είναι σταθερή.

Αντιθέτως οι πωλήσεις/πιέσεις συνεχίζονται, με μεγαλύτερη ένταση σε τίτλους των Grivalia, ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo, αλλά και σε ΤΙΤΑΝ, Fourlis.

Ανάλογη εικόνα και στις χαμηλότερες κατηγορίες, με τη σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 12/90 να μην αφήνει και πολλά περιθώρια στους long.

Τεχνικά το ενδεχόμενο απώλειας και των 720 μονάδων -που ήταν ο χαμηλός στόχος/όριο, όπως είχε τεθεί από τη Δευτέρα-, θα ενίσχυε τον κίνδυνο περαιτέρω διολίσθησης προς τις 705 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v