Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες

Με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, το Χρηματιστήριο κινείται υψηλότερα. Σε θετικό έδαφος το σύνολο σχεδόν των blue chips, καλή η εικόνα και στο υπόλοιπο ταμπλό. Αξία συναλλαγών που αποτυπώνει μέτριου κόστους προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης.

Ανοδικά το ΧΑ με αιχμή τις τράπεζες

Ανοδικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά το γεγονός ότι τα futures στη Wall Street παραπέμπουν σε πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης.

Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών και το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να ενισχύεται  1,70%, αντιδρώντας προς τις 745 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως την πλειονότητα των blue chips που ακολουθεί.

Κυρίως βραχυπρόθεσμο το παιχνίδι, κάτι που αποτυπώνεται για πολλοστή συνεδρίαση στο ποσοστό επί του συνολικού τζίρου που αλλάζει χέρια στις τράπεζες.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, επανακάμπτει μετά την τελευταία τετραήμερη διόρθωσή του, με ποσοστό της τάξης του 4,10%, περνώντας και πάλι πάνω από το όριο των 600 μονάδων.

Τράπεζα/μετοχή-οδηγός η Εθνική, που με αυξημένες συναλλαγές έως και 8% υψηλότερα με 3,5 εκατ. κομμάτια, φτάνει στην περιοχή των 2 ευρώ.

Θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση του οδηγού η Εθνική, ρωτούσαμε από νωρίς στον Εκηβόλο, με το χρηματιστηριακό ταμπλό να επιβεβαιώνει απόλυτα αυτή την προσέγγιση.

Κοινό μυστικό στα χρηματιστηριακά γραφεία πως το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα στη διάρκεια της διόρθωσης, το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς που έβγαινε στη μετοχή της Εθνικής απορροφιόταν από συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια», με πρωτεύοντα ρόλο τα αμερικανικά.

Την προσεχή εβοδμάδα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει την αυλαία για τον κλάδο, όσον αφορά στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επανενταχθεί στον δείκτη MSCI Greece λίγες ημέρες πριν την παρουσίαση του ομίλου σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο.

Ωστόσο η αντίδραση είναι συνολική για τις συστημικές τραπεζικές μετοχές, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις πρώτες συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας.

Στην πλειονότητά τους με θετικό πρόσημο οι μετοχές του 25άρη, με ενδεικτικό ότι μόνο σε και ΔΕΗ υπερισχύουν οι πωλητές.

Σε υψηλότερα επίπεδα τιμών ενεργοποιούνται αγορές σε ΟΤΕ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.

Η καλή εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση διευκολύνει τις κινήσεις και όσων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων δραστηριοποιούνται σε μετοχές του FT MidCap αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών.

Κάτι που αποτυπώνεται άλλωστε στη σχέση ανοδικών/πτωτικών, με περίπου 70 μετοχές στην πρώτη κατηγορία. Στις 14:45 η αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 30 εκατ. ευρώ, συνεπώς αναφερόμαστε σε μία μετρίου κόστους προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης μετά το τελευταίο πτωτικό σερί που οδήγησε σε δοκιμασία το ΧΑ, στην ευρύτερη περιοχή στήριξης των 720 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v