Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παίρνουν επικίνδυνη κλίση μετοχές και ομόλογα

Συνεχίστηκε ο κατήφορος για την εγχώρια αγορά και τα ελληνικά ομόλογα. Σε τράπεζες, ΔΕΗ οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ποια είναι η εικόνα στις βασικές μετοχές και ποιες οι ζώνες άμυνας στους βασικούς δείκτες.

Παίρνουν επικίνδυνη κλίση μετοχές και ομόλογα

Συνεχίζεται η εμφατική επιστροφή των πωλητών στα Ελληνικά Assets, καθώς τόσο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όσο και η Αγορά ομολόγων δέχονται σημαντικές πιέσεις, τις οποίες υποβοηθά και το επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, με την χαμηλή ορατότητα και τις αντικρουόμενες δηλώσεις Αξιωματούχων, όσον αφορά τις συνεχιζόμενες Σινοαμερικανικές συνομιλίες για το Εμπόριο.

Πιο συγκεκριμένα, “οι ΗΠΑ έχουν λάβει ένδειξη από την Κίνα ότι θέλει να υπογράψει εμπορική συμφωνία”, τόνισε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, δίνοντας βραχύβια ανάσα, χθες, στους δείκτες της Wall Street.

Από την άλλη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε, αργότερα, χθες ότι “η Κίνα έσπασε τη συμφωνία”, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για το Εμπόριο και διεμήνυσε πως θα αντιμετωπίσει υψηλούς δασμούς εάν δεν υπάρξει διευθέτηση.

“Η Κίνα έχει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όμως ελπίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέα αισθητή παρουσία των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την, εκ νέου, αύξηση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να επιστρέφει υψηλότερα του 3,5% και να διαμορφώνεται στο 3,517%.

Καθαρά πτωτική η συνεδρίαση στο Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, τις όποιες τεχνικές στηρίξεις να καταρρέουν σαν “χάρτινοι πύργοι”, πολλές Δεικτοβαρείς μετοχές να παίρνουν “επικίνδυνη κλίση” και όλα αυτά χωρίς ο τζίρος να παρουσιάσει αισθητή αύξηση, δίνοντας την εντύπωση ότι το “κούρεμα” των αποτιμήσεων είναι αποτέλεσμα πωλήσεων, αλλά και αισθητής υποχώρησης των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί η αισθητή αντίδραση δεικτών και επιμέρους τίτλων από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Κύριος εκφραστής των πιέσεων ο Τραπεζικός κλάδος, όμως η εικόνα και στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρόσφατη “κορυφή” των 658,72 μονάδων (κλείσιμο 15/4), μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, ο Τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 12,21%.

Από το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων ημερών (778,42 μονάδες, στις 18/4), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 6,4%.

Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος του 25αρη που διασώζεται, έστω αμετάβλητος, ενώ, το χειρότερο όλων, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο ήταν, περίπου, δεκαπλάσιες αυτών με θετική μεταβολή (!)

Δεν είναι λίγοι οι Παράγοντες της Αγοράς, που εφιστούν την προσοχή για πιθανό γενικευμένο “sell off”, σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η καθοδική κίνηση του ΓΔ, υπό την επήρεια του διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και του τεταμένου πολιτικού σκηνικού, προκαλεί αναταράξεις, με τους πωλητές να επιβάλλονται, διαφοροποιώντας και την τεχνική εικόνα της Aγοράς. Η αναζήτηση της εκδήλωσης των αγοραστικών αντανακλαστικών στην περιοχή των 740 μονάδων συνιστά ζητούμενο στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να εκτιμάται ως ‘εύκολη υπόθεση’, με δεδομένη την τραυματισμένη επενδυτική ψυχολογία. Η ανυδρία ειδήσεων στο εσωτερικό, στρέφει το ενδιαφέρον στην εξέλιξη των Σινοαμερικανικών συνομιλιών, για τους δασμούς στο διμερές Εμπόριο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των ανησυχιών αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και το προεκλογικό πακέτο παροχών της Κυβέρνησης, θα ανοίξουν το δρόμο για μία συνεδρίαση μεταβλητότητας επηρεάζοντας αρνητικά τη σημερινή συνεδρίαση” εκτιμούσε η Beta Sec.

“Με ένταση των εμπορικών ανησυχιών στις Αγορές του εξωτερικού και την εγχώρια πολιτική ατμόσφαιρα, πιστεύουμε πως οι Ελληνικές μετοχές θα εμφανίσουν υψηλή μεταβλητότητα και η πίεση πιθανότατα θα συνεχιστεί”, τόνιζε η Euroxx Sec.

“Για σήμερα περιμένουμε πως το επιφυλακτικό κλίμα στις Αγορές του εξωτερικού, με τις Ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται στα χαμηλά ενός και πλέον μήνα, θα επηρεάσει την Εγχώρια Αγορά”, επεσήμαινε η Eurobank Eq.

“Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η χθεσινή, με το σύνολο των μετοχών σε αρνητικό έδαφος, κλείσιμο στα χαμηλά της ημέρας και ιδιαίτερη πίεση, στις Τράπεζες. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 751 και αντίσταση 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1911 και αντίσταση στις 1997. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 596 μονάδες και αντίσταση στις 630. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ έχει γυρίσει βραχυπρόθεσμα πτωτικός, με πρώτο στόχο τις 730, όπου κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση. Η τυχόν διάσπαση αυτών των επιπέδων, θα απειλήσει την μακροπρόθεσμη εικόνα του ΓΔ, που αυτή τη στιγμή βρίσκει στήριξη στις 710 - 710 μονάδες. Προς τα πάνω έχουμε, πλέον, αντίσταση στις 761 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ Eurobank (-3,97%) και Πειραιώς (-8,34%) κινήθηκαν μόνιμα στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, οι τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, έχουν δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα γρήγορα χαρτοφυλάκια, που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Εξαίρεση η μετοχή της Εθνικής (-1,05%), που παραμένει σε ημερήσιο “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,87 ευρώ, όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,8345 ευρώ (-3,45%)

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 567,36 μονάδες (-4,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 578,3 (-2,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 578,29 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,92%.

Ο εν λόγω δείκτης έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στις 670 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις στις 613 και 646 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 555 μονάδων, θα δώσει minimum υποχώρηση προς τις 515 μονάδες.

Αμηχανία στις τάξεις των Αναλυτών, δημιουργεί και η “σιγή ασυρμάτου”, από πλευράς Δανειστών, μετά τις τελευταίες Πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, δεν έτυχε θετικής αποδοχής ούτε από τους Θεσμούς, ούτε από τις Αγορές. Οι αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, κόντρα στο ρεύμα των τελευταίων εβδομάδων, το Χρηματιστήριο βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, οι Δανειστές έστειλαν τα μηνύματά τους και το μόνο βέβαιο είναι ότι επί του παρόντος, το σχέδιο Κυβερνητικών παροχών δεν έχει το ‘πράσινο φως’ των Θεσμών”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας, “ξεκάθαρα ‘απέναντι’ στις Κυβερνητικές εξαγγελίες, τόσο όσον αφορά τις ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, όσο και το πακέτο παροχών, τοποθετείται το ΔΝΤ, καλώντας την Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη μεγάλη ανολοκλήρωτη ατζέντα μεταρρυθμίσεων και όχι σε πρόσκαιρα μέτρα. Ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, μιλώντας στο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, δύο φορές ανέδειξε τις διαφωνίες του ΔΝΤ, αφού εξαρχής είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα και ο ρόλος του Ταμείου είναι συμβουλευτικός”.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, το “κουδούνι” της λήξης βρήκε την απόλυτη επικράτηση του “κόκκινου”, πλην ΑΔΜΗΕ (+0,12%), ενώ κάποιες μετοχές έχουν αρχίσει να “γέρνουν επικίνδυνα”.

Έτσι, τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η ΕΧΑΕ (-1,62%). Ο τίτλος έχασε τα 4,365 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και οι τελευταίες ελπίδες των “buyers” επικεντρώνονται στην επόμενη στήριξη των 4,14 – 4,11 ευρώ.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Lamda Development (-0,46%). Με την απώλεια των 6,69 ευρώ, έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου. Ύστατο “οχυρό” των αγοραστών τα 6,20 ευρώ, πριν τα 5,80 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Motor Oil (-1,54%). Άφησε πίσω της τα 20,74 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), αλλά και την σημαντική ζώνη στήριξης των 20,60 – 20,50 ευρώ. Απόλυτη προσοχή στην στήριξη των 19,96 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ (-1,57%), παρά την ανακοίνωση, από πλευράς Οργανισμού, των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2019. Ο τίτλος εδώ και μέρες έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 12,65 ευρώ. Αν επιμείνουν οι πωλητές, δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η στήριξη στα 10,60 – 10,56 ευρώ.

“Εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και για τον Τιτάνα (-3,29%). Σε ημερήσιο “short” με “stop” τα 18,76 ευρώ. Ο τίτλος κινείται χαμηλότερα από τα 19,64 ευρώ (τιμή δημόσιας πρότασης), αλλά και χαμηλότερα από τα 19,43 ευρώ (δίκαιη αποτίμηση της κοινής μετοχής από την Grant Thorton). Κλείσιμο χαμηλότερα από τα 18,22 – 18,20 ευρώ, θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η Αγορά για πρώτη φορά “άκουσε” δημόσια πρόταση χαμηλότερα από την τιμή του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Πιο συγκεκριμένα, η υποχρεωτική δημόσια πρόταση από το βασικό Μέτοχο στην FG Europe (-13,68%), αφορά σε ποσοστό 8,9849% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, που δεν ελέγχεται από τους μετόχους που ενεργούν συντονισμένα. Στα 0,492 ευρώ το τίμημα (αμέσως προηγούμενο κλείσιμο 0,57 ευρώ). Θα ασκηθεί το δικαίωμα “squeeze out” και θα συγκληθεί γ.σ. για έξοδο της εταιρείας από το Χ.Α.

Από σήμερα, το κατώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών άλλαξε από -10%, σε -13,69% μόνο για τη συνεδρίαση της 09/05/2019. Το ανώτατο όριο της μετοχής δεν θα μεταβληθεί.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή διακίνησε σήμερα μόλις 500 τεμ. και έμειναν ανεκτέλεστα προς πώληση 67449 τεμ., στην τιμή της δημόσιας πρότασης (!)

Από εκεί και πέρα, προς νέα πολύμηνα χαμηλά η Frigoglass (-5,98%), επέστρεψαν οι αγοραστές στην MIG (+0,35%), εμφάνιση πωλητή σε Fieratex (-18,55%), Q&R (-5,61%) και Σελόντα (-10,38%), πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Centric (-4,93%), συνεχίζεται η “ταλαιπωρία” του Κέκροπα (-1,91%), ενώ επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Καράτζη (-7,38%) από τα 7,60 ευρώ (κλείσιμο 30/4).

Επιδείνωσης συνέχεια, για τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη των 739 – 730 μονάδων και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 708 – 705 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 764 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), τον πρώτο λόγο στην τάση τον έχουν οι “sellers”.

Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, εξαιρετικά ενισχυμένη δείχνει η αντίσταση στις 780 – 787 μονάδες, με πρώτη αντίσταση, την μέχρι πρότινος στήριξη στις 750 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχασε όχι μόνο την στήριξη στις 1908 – 1906 μονάδες, αλλά και το ψυχολογικό όριο στις 1900 μονάδες. Επόμενη στήριξη στις 1861 μονάδες. Παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, έχει δυσκολέψει σημαντικότατα η υπέρβαση των 2000 – 2020 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1940 – 1950 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο Μάιος ανέκαθεν προξενούσε φόβο & ανησυχία στις Αγορές, στους Ναυτικούς και τους Αγρότες. Έτσι όλοι οι traders την πρώτη φράση που μαθαίνουν είναι ‘Sell in May and go away’. Αντίστοιχα στους Νησιώτες μας είναι γνωστή η ναυτική παροιμία ‘Του καλού του Ναύτη η Γυναίκα, Μάη μήνα χήρεψε”, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Όμως παρά τα στερεότυπα και τις δοξασίες, η εξελισσόμενη έντονη πτωτική κίνηση των 2 τελευταίων ημερών, εδράζεται σε συγκεκριμένους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες.

Ο βασικότερος εξωτερικός παράγοντας Παγκόσμιας αστάθειας, είναι η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, που αναζωπυρώνεται τόσο από τις δηλώσεις του Προέδρου Trump για επιβολή νέων δασμών, όσο και από τους Κινέζους, που ανταπαντούν ότι είναι έτοιμοι για τυχόν αντίμετρα, με την αυριανή μέρα να αποτελεί καταλυτική ημερομηνία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όμως οι εστίες αστάθειας που “σιγοκαίουν”, περιμένοντας τον κατάλληλο χρόνο “αναζωπύρωσης” είναι περισσότερες από μία, όπως:

Οι Ευρωεκλογές, η πιθανή ενίσχυση των Εθνικιστικών κομμάτων & η κόντρα με την Ιταλία.

To “Brexit” και η αέναη παράτασή του, με αποκορύφωμα την συμμετοχή του Η.Β. στις Ευρωεκλογές.

Η Βόρεια Κορέα & το Ιράν που ανά τακτά χρονικά διαστήματα επανέρχονται με τα πυρηνικά προγράμματά τους.

Η οικονομική και όχι μόνο κρίση στην Τουρκία, που μπορεί να αποτελέσει την νέα “Αχίλλειο πτέρνα” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, με την τεράστια έκθεσή τους σε Τουρκικό εταιρικό χρέος.

Οι κυριότεροι εσωτερικοί παράγοντες αστάθειας είναι:

Η ανακοινωμένη παροχολογία της Κυβέρνησης (κυρίως για το 2019) και η επίδρασή της στα μεγέθη του ψηφισμένου προϋπολογισμού, που δημιουργεί συγκρατημένη ανησυχία στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς (τουλάχιστον μέχρι της Ευρωεκλογές).

Ποιο έντονη ανησυχία παρουσιάζει το ΔΝΤ & οι Διεθνείς Επενδυτές, δείχνοντας την αποδοκιμασία τους κυρίως για τον χρόνο & τον τρόπο ανακοίνωσης των μέτρων.

Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να παραμένει ασταθές, ευμετάβλητο και πολωτικό, ενώ όλοι αναμένουν το εύρος της διαφοράς που θα διαμορφωθεί στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου και θα καθορίσει και τις επόμενες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Η γεωπολιτική ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσους εμπλεκόμενους την Ελλάδα & την Κύπρο.

Τα δημοσιευμένα μακροοικονομικά στοιχεία που συνεχίζουν να δημιουργούν αντικρουόμενη εικόνα για την ελληνική οικονομία.

Έτσι η απόδοση της 5ετους έκδοσης ανέβηκε το 2ημερο κατά 8% φθάνοντας το 2,46%, ενώ η 10ετης έκδοση ανήλθε στο 3,52%, μεταθέτοντας για αργότερα την προγραμματισμένη 7ετη έκδοση.

Οι 2 από τις 4 συστημικές Τράπεζες (ΠΕΙΡ & ΑΛΦΑ) επέστρεψαν κάτω από την σημαντική τεχνική στήριξη του εκθετικού ΚΜΟ των 200 και αναμένουμε να δούμε που θα ολοκληρωθεί η τεχνικού χαρακτήρα διόρθωσή τους. Στον αντίποδα ΕΤΕ & ΕΥΡΩΒ, παρά την διόρθωσή τους, παραμένουν πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1,7480 ΕΤΕ), (0,6550 ΕΥΡΩΒ). Επισημαίνουμε ότι οι βασικές πωλητικές θέσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων παραμένουν αμείωτες, ή αυξάνουν (πχ ΕΤΕ).

Ο Γενικός Δείκτης, διέσπασε καθοδικά τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών (732,20), με τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων να εντοπίζονται στην ζώνη τιμών 710 - 700 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 701,68). Σε πιθανή ανοδική αντίδραση οι αντιστάσεις εντοπίζονται στις 730, 744 & 760 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 25).

Αντίστοιχα και ο FTSE25 διέσπασε καθοδικά τον εκθετικό ΚΜΟ 50 ημερών (1900). Η έγκυρη διάσπασή του, θα δημιουργήσει συνθήκες για συνέχιση της καθοδικής κίνησης, με επόμενους στόχους να εντοπίζονται στις 1857, 1836 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) & 1790 μονάδες. Πιθανή τεχνική αντίδραση θα έχει να αντιμετωπίσει τις 1913, 1970 & 2010 μονάδες ως επίπεδα αντίστασης.

Συμπερασματικά η διόρθωση, για την οποία εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει ήρθε. Επειδή συνεχίζουμε να παραμένουμε μεσοπρόθεσμα, συγκρατημένα, αισιόδοξοι για την Ελληνική Αγορά, επικεντρωνόμαστε στην εύρεση κατάλληλων σημείων εισόδου στην διορθωτική κίνηση, στοχεύοντας σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

Προστατεύουμε τις κερδοφόρες θέσεις μας, διαμορφώνοντας προσχεδιασμένες στρατηγικές κυλιόμενων “profit taken”, σε συνεργασία με τους Επενδυτικούς μας Συμβούλους.

“Συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι ο Μάιος, λόγω ειδικών συνθηκών (εσωτερικών & εξωτερικών) & υψηλής μεταβλητότητας, χρήζει αυξημένης προσοχής, δίνοντας την δυνατότητα για επανατοποθετήσεις (χωρίς βιασύνη), σε χαμηλότερα επίπεδα, ή trading για τους ποιο τολμηρούς”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σχεδόν απόλυτη (πλην ASX 200) ήταν η επικράτηση των πωλητών, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη σε Χρυσό και Ευρώ.

Για τέταρτη φορά θα προσπαθήσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας και μάλιστα πριν από τις Ευρωεκλογές, όπως μεταδίδει το MarketWatch.

Η Πρωθυπουργός είπε σε Ανώτερα Στελέχη του Κόμματός της, ότι επιθυμεί να γίνει η ψηφοφορία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, όπως μεταδίδει το MarketWatch, με τις συνομιλίες των δύο Κομμάτων να μην έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής, οι πιθανότητες έγκρισης δείχνουν να είναι μικρές.

H BlackRock αποσύρθηκε από το σχέδιο στήριξης της Ιταλικής Τράπεζας “Carige”, ανοίγοντας τον δρόμο για μια ακόμα Κρατική διάσωση.

H BlackRock επιβεβαίωσε την απόφασή της μετά από δημοσίευμα της Ιταλικής εφημερίδας “La Repubblica”. Πηγή ανέφερε στο Reuters ότι ένας από τους λόγους, πίσω από την κίνηση της BlackRock, ήταν η ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στο Εμπόριο Αγαθών με την Κίνα υποχώρησε κατά 16,2%, στα $20,7 δισ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2014. Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 1,5%, στα $50 δισ. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο του ελλείμματος στα $50,2 δισ.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,2% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ σε μηνιαία βάση, μετά από άλμα 0,6% τον Μάρτιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο 0,2%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός χονδρικής παρέμεινε αμετάβλητος, στο 2,2% τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ενημέρωσε πως σκοπεύει να πληρώσει πρόωρα περίπου 40% του δανείου και τόνισε ότι “συμφωνούμε πως είναι καλή κίνηση”.

“Στα μέσα της χρονιάς και στο πλαίσιο του ‘άρθρου 4, θα ανοίξει τα χαρτιά του το ΔΝΤ, αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας”. Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζ. Ράις, στο πλαίσιο ενημέρωσης των Δημοσιογράφων στα κεντρικά γραφεία της Ουάσιγκτον.

Θετικά βλέπει η Moody΄ς την έγκριση που έλαβε η Ελλάδα (“B1 σταθερό”) για πρόωρη αποπληρωμή, περίπου, του 40% των συνολικών εκκρεμών υποχρεώσεών της, προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες των τόκων της Ελλάδας και επιμηκύνει το μέσο προφίλ της ωρίμανσης του χρέους, δύο στοιχεία που είναι πιστωτικά θετικά για το Κράτος.

Με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ, ή κοντά στο 0,1% του ΑΕΠ και 2,4% επί των δαπανών της για την αποπληρωμή επιτοκίων. Η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα να αποπληρώσει 1,3 - 2 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, κατά την περίοδο 2021 - 2023 και 284 εκατ. ευρώ το 2024.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 723,35 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 729,3 (-1,85%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 728,62 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,94%.

Ο τζίρος στα 53,4 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 16 ανοδικές μετοχές, έναντι 95 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.486 συμβόλαια).

Στα 7.602 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.911 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.971, 1.809 για τον Μάιο, 159 για τον Ιούνιο και 3 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.900,5) κινήθηκε μεταξύ 1.885 και 1.925 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.700 Πειραιώς, 23.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.822), Alpha Bank (9.078), Πειραιώς (8.443), ΔΕΗ (1.730), Εθνική (15.212), MIG (600), Τρ. Αττικής (305), ΓΕΚ (295), ΟΠΑΠ (419), ΑΔΜΗΕ (133), ΟΤΕ (573), Ελλάκτωρα (491), Intralot (105), Viohalco (725), Ιντρακόμ (127), Μυτιληναίο (902).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 65.122, Alpha Bank 44.984, Εθνική 36.917, MIG 72.143, ΔΕΗ 13.755, Πειραιώς 24.913.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,73%

2019-04-30

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.315.245 τεμ., (από 43.315.245 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.375.329 τεμ. (25.717.759), ΔΕΗ 6.663.510 τεμ. (6.618.306), Eurobank 83.740.213 τεμ. (83.488.199), Εθνική 16.037.288 τεμ. (16.037.288), ΟΠΑΠ 1.250.620 τεμ. (1.251.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v