Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι short έχουν τον πρώτο λόγο

Τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές στη σημερινή συνεδρίαση όπου όγκος και τζίρος διαμορφώνονται σε μέτρια επίπεδα. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι ξένοι επενδυτές ενόψει των εκλογών. Το βράδυ οι ανακοινώσεις για τον δείκτη MSCI.

ΧΑ: Οι short έχουν τον πρώτο λόγο

Σύννεφα εκτός, σύννεφα εντός με το ΧΑ να διορθώνει προς τις 725 μονάδες. Σε μία μέτριων συναλλαγών/τζίρου συνεδρίαση η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών δίνει χώρο στους πωλητές με συνέπεια οι short να έχουν τον πρώτο λόγο.  

Εκτός, οι τελευταίες δηλώσεις Τραμπ, σε αυστηρό τόνο κατά του Πεκίνου ΅ρίχνουν΅τα futures σημαντικά χαμηλότερα, με ενδεικτικό το μείον 1,26% του S&P 500 προς τις 2.850 μονάδες.

Στην Ευρώπη, πέραν της προσοχής στο μέτωπο ΗΠΑ- Κίνας οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες περιμένουν την ανακοίνωση των στοιχείων του ΑΕΠ Ευρώζώνης για το πρώτο τρίμηνο, μεθαύριο Τετάρτη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ΄ αρχήν βραχυπρόθεσμα. Στις 11.972 μονάδες, με απώλειες 0,75%, ο DAX στην Φρανκφούρτη.

Εντός, αφ΄ενός η εδώ και μέρες επιβράδυνση στις κινήσεις της πλειονότητας των funds, το... κράττει λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και σε αναμονή του αποτελέσματος της 26ης Μαΐου.

Αφ΄ετέρου η προσέγγιση της Deutsche Bank για το τι περιμένει από τους συστημικούς ομίλους, το πρώτο τρίμηνο του 2019. Στις 585 με απώλειες 2,21% ο Δείκτης Τραπεζών, απόρροια των εντολών πώλησης που ενεργοποιήθηκαν αρχικά λίγο μετά τις 11.10΄ και επιθετικότερα μετά τις 11.40΄ με το 62% της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται σε Εθνική, Eurobank και Alpha Bank, Πειραιώς.

Με πωλητές στην πλειονότητα των blue chips, καθώς και στις μη τραπεζικές τα funds έχουν...κατεβάσει ταχύτητα εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αλλαγής στάσης προς το επιφυλακτικότερο, τουλάχιστον μέχρις ότου έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα από την πολιτική σκηνή.

Για τον τραπεζικό κλάδο η επιτάχυνση των εντολών πώλησης αποδίδεται στην έκθεση της Deutsche Bank και δευτερευόντως στη μείωση των θέσεων ΐσχυρών΅ χεριών σε...καλάθια ελληνικών μετοχών. Ειδικότερα στο αμερικανικό GREK/ETF οι θέσεις των funds από τα 35,050 εκατ. - προ εβδομάδος- εμφανίζονταν (την Παρασκευή) μειωμένες στα 34,950 εκατ. δηλαδή περί τις 100 χιλιάδες δολάρια λιγότερα. Ανάλογη εικόνα και για το γαλλικό Lyxor , κάτι που καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των ξένων συνέπεια της οποίας είναι η εντός τεχνικών ορίων διολίσθηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στον τραπεζικό κλάδο η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί 1,27% στα 2,014 ευρώ, με αποτίμηση 1,84 δισ., της Alpha Bank κατά 2,11% στα 1,208 ευρώ, με αποτίμηση στα 1,86 δισ. Ακολουθούν στα 1,51 δισ. η Eurobank και στα 628,5 εκατ. η Πειραιώς.

Από τα blue chips εμφανής η υπερίσχυση των πωλητών, καθώς σε μόλις 4+ 2 μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές.

Με θετικό πρόσημο ΑΔΜΗΕ, Aegean, Motor Oil, ΤΙΤΑΝ, χωρίς μεταβολή Jumbo και Fourlis.
Ανατροπή σε βάρος των αγοραστών και στην ευρύτερη εικόνα της αγοράς, με 33 μετοχές στο συν και 75 με απώλειες.  Revoil, Flexopack, Τζιρακιάν, ΚΕΚΡΟΨ, AsCo αλλά Ελλάδος στη σχετική κατάταξη των μετοχών με θετικό πρόσημο.

Στις 14.35΄ η αξία των συναλλαγών στα μέτρια επίπεδα των 23,8 εκατ. ευρώ έναντι 48,5 εκατ. που ήταν η μέση ημερήσια αξία την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως σήμερα το βράδυ αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές στη σύνθεση του δείκτη MSCI.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v