Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Ανοιχτός ο δρόμος για τις 750 μονάδες αλλά και για... υποχώρηση κάτω από τις 720. Τα εκλογικά μέτωπα, το «κράττει» από ξένα funds, οι πιέσεις στις τράπεζες εν όψει MSCI και γιατί η Εθνική μπορεί να τεθεί σε θέση «οδηγού».

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Χρηματιστήριο

Μία και μία εβδομάδα πριν τις κρίσιμες εκλογές σε Ευρώπη και Ελλάδα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για το ΧΑ.

Ενθαρρυντικό το γεγονός της ολικής ανατροπής, την Παρασκευή, στην Wall Street (ο DJIA έχανε έως 350 μον. κέρδισε στο τέλος 116 μον.) ωστόσο με τον S&P 500 οριακά πάνω από τις 2.880 μονάδες κρατά, κυρίως τους traders, σε εγρήγορση, κατ΄ αρχήν για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σχεδόν βέβαιο, πως η αυξημένη μεταβλητότητα της προηγούμενης θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, με σημαντικό το ότι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για την ανάπτυξη του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στην Ευρωζώνη. Για να δούμε...

Στα καθ΄ ημάς, σε αυτό το ευμετάβλητο (και ) πολιτικά περιβάλλον long και short εξακολουθούν να έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες να δουν την αγορά να επανέρχεται προς τις 750 ή να ξανά δοκιμάζεται προς τις 720 μονάδες. Εύλογα συντρέχουν λόγοι και αφορμές και για τα δύο σενάρια, συνεκτιμώντας ότι το...κράττει πολλών funds στο ΧΑ θα έχει συνέχεια στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Και ανάλογα με το αποτέλεσμα της 26ης και τις όποιες εξελίξεις...πυροδοτούνται θα καθορίσουν την στάση τους.

Μέχρι τότε για τους long αυτό, που προέχει είναι να μην υποχωρήσει χαμηλότερα των 708-705 μονάδων, σενάριο που με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εάν δεν αλλάξουν δραματικά συγκεντρώνει λιγοστές πιθανότητες. Σημειωτέον, πως από τις 737 μονάδες διέρχεται το κρίσιμο επίπεδο 33% της τάσης. Συνεπώς στα υπ΄όψη από αύριο κιόλας η συμπεριφορά του ΓΔ πέριξ αυτής της περιοχής.

Από τις 736,01 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με ένα αρνητικό σερί αλλά με ανατροπή στο τέλος "μετρά" απώλειες 4,95% σε εβδομαδιαίο.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ να διορθώνει μεν αλλά να ανακάμπτει την Παρασκευή προς τις 600 μονάδες, με συνολικές απώλειες 6,75% στην εβδομάδα. Στην περιοχή των 1.911 ο FTSE25 με μεικτές τάσεις για τις μη τραπεζικές του δείκτη.

Στον κλάδο, η Εθνική δείχνει να πληροί τις προυποθέσεις να επαναφέρει τον ΔΤΡ προς τις 620 μονάδες, με την εβδομάδα που ακολουθεί σημαντική για τον όμιλο. Αρχή της εβδομάδος οι traders θα γνωρίζουν εάν όντως η Εθνική θα ακολουθήσει την Eurobank στην...επανένταξη της στον μεγάλο δείκτη MSCI Greece, συνεκτιμώντας πως μία φυσιολογικής έκτασης προεξόφληση επιχειρήθηκε την Πέμπτη, κυρίως όμως την Παρασκευή.

Ακολουθούν η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η παρουσίαση στο Λονδίνο, όλα αυτά ικανά να βάλουν σε θέση οδηγού για τον κλάδο και την αγορά τον όμιλο της ΕΤΕ. Η προσέγγιση της Morgan Stanley, που δίνει...ψήφο εμπιστοσύνης σε ΕΤΕ και Eurobank προφανώς και έχει τη σημασία της, όπως και οι προσπάθειες της διοίκησης της Πειραιώς να ¨κλείσει" το hyper deal για τα NPEs του ομίλου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, όπου για ακόμη μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε πάνω από το 40% της αξίας συναλλαγών (στα 48,5 εκατ. ο μέσος ημερήσιος συνολικός τζίρος) στο επίκεντρο παραμένουν οι συνήθεις 6-8 μετοχές που καλύπτουν ένα άλλο 45% με 50% του τζίρου, με τον ΟΤΕ υψηλά στην σχετική κατάταξη αλλά και ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo να ακολουθούν.

Από τις βαριές μετοχές του δείκτη να συνεκτιμηθεί, πως για την Coca Cola- στα 31,64 ευρώ- η τάση σε εβδομαδιαίο είναι μείον 1,77%, για τον ΟΤΕ- στα 11,34 ευρώ- μείον 5,50% ενώ για Μυτιληναίο- στα 9,16 ευρώ- μείον 5,27%, για Motor Oil-στα 28,36 ευρώ- μείον 6,61%, για Jumbo- στα 15,10 ευρώ- μείον 6,15% , για τον ΟΠΑΠ- στα 8,92%- επίσης αρνητική με απώλειες 5,56% σε διάστημα εβδομάδος.

Συνεπώς η αγορά μπορεί να επανήλθε σε σημείο...επαναφοράς την Παρασκευή ωστόσο στις πρώτες τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδος χάθηκε σημαντικό έδαφος/διόρθωσαν οι τιμές χαμηλότερα σε επίπεδα όπου αρχικά την Πέμπτη, κυρίως όμως την Παρασκευή ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών από funds και βραχυπρόθεσμα σχήματα.

Εάν αυτή η προσπάθεια (επαναφοράς ) ευοδωθεί θα φανεί εάν την Δευτέρα ο ΓΔ "κλείσει" πάνω από τις 737-740 με "βλέψεις" προς τις 750 μονάδες για τις συνεδριάσεις της Τρίτης-Τετάρτης.

Κλειδί ο τραπεζικός αλλά και 2-4 βαριά χαρτιά από το ενδεχόμενο "γύρισμα" των οποίων θα κερδηθεί (ή όχι ) το στοίχημα.

Συνοψίζοντας, σε γενικές γραμμές τα funds στην πλειονότητα τους θα κρατήσουν... χαμηλωμένη την ταχύτητα τους, καθώς έχουν συσχετίσει την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση του ΧΑ με το αποτέλεσμα της 26 Μαίου και την...πρώτη επόμενη ημέρα σε πολιτικό επίπεδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v