Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για τον ΓΔ. Με την προσοχή των επενδυτών στις σημερινές ανακοινώσεις του MSCI αλλά και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της ΕΤΕ, η συνεδρίαση. Εκτός παραμένουν πολλά funds εν όψει εκλογών. Τα σενάρια.

Χρηματιστήριο: Κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση

Αρχή της πρώτης από τις δύο τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες, με το ΧΑ σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Στις 736 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τα δύο κύρια σενάρια- αυτό της επαναφοράς προς τις 750 ή της διολίσθησης χαμηλότερα από τις 730 μονάδες να συγκεντρώνουν τις ίδιες πιθανότητες.

Ο λόγος; το ρευστό πολιτικό περιβάλλον, η αμφίσημη στάση όσων funds είναι ενεργά αυτή την περίοδο καθώς στην πλειονότητα τους παραμένουν θεατές-ουδέτεροι περιμένοντας το αποτέλεσμα της 26 Μαίου και τις όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν.

Οριακά χαμηλότερα των 600 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με τον κλάδο να παραμένει το κλειδί (κατ΄ αρχήν ) της βραχυπρόθεσμης τάσης (με όρια προς τις 620 και 585 μον.) και την Εθνική σε θέση οδηγού όχι μόνο για τις τραπεζικές αλλά και για το γενικότερο κλίμα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Στο 40%-55% το ποσοστό της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών (επί του συνόλου) που πραγματοποιείται σε μετοχές των Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.

Ειδικότερα όσον αφορά στον κλάδο, η Morgan Stanley έκανε, τελευταία, τις επιλογές της την ώρα που ο όμιλος της Εθνικής προχωρά τον σχεδιασμό μετασχηματισμού του, με την Αναστασία Παπαιωάννου να αναλύει από νωρίς τις πτυχές του εγχειρήματος.

Στα 1,87 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής, στα 1,91 δισ. της Alpha Bank με αρκετούς traders να...παίζουν το στοίχημα της πρωτοκαθεδρίας στον κλάδο.

Σήμερα-αύριο θα κριθούν αρκετά, όσον αφορούν στην βραχυπρόθεσμη τάση και με αφορμή τις ανακατατάξεις λόγω MSCI (MSCI Greece) αλλά και της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, με την Εθνική να ανοίγει την...αυλαία.

Στις 1.905,35 μονάδες ο FTSE25, με τους περισσότερους τίτλους του δείκτη να έχουν "γυρίσει" σε short, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει σε ορίζοντα 24 Μαίου και τέλος μηνός.

Με βάση την τεχνική προσέγγιση για τον δείκτη, μία ευρύτερη περιοχή στήριξης είναι αυτή των 1.890 που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να δώσει μία αντίδραση προς την ζώνη των 1.950-1.960 μονάδων.

Ενδεχόμενη απώλεια των 1.888 μον. θα είναι μία σαφής προειδοποίηση προς τους long για περιορισμό ή και κλείσιμο των βραχυπρόθεσμων θέσεων τους καθώς ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης προς τις 1.850 μον.

Το stop για τους short έχει... μετακινηθεί λίγο προς τις 2.020 μονάδες.

Μετοχές κλειδιά Coca Cola και ΟΤΕ με οριακά αρνητική τάση η πρώτη αλλά με μεγαλύτερη του Οργανισμού.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v