Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Συνεδρίαση αυξημένης εγρήγορσης λίγο πριν τις εκλογές. Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις, ο ρόλος της Coca Cola και τι κρύβει η υποαπόδοση στα mid caps. Προσοχή στη Eurobank, που διαπραγματεύεται με προσαρμοσμένη τιμή.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Πέντε συνεδριάσεις μέχρι την Κυριακή των εκλογών, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθούν λιγότερα ή περισσότερα και για το ΧΑ.

Στις 729,31 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 592,17 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.894,94 μονάδες ο FTSE25, με τους βασικούς δείκτες και την πλειονότητα των τραπεζικών-blue chips να έχουν διαμορφωμένη κλίση, απόρροια των λελογισμένων ρευστοποιήσεων, μερικής μείωσης θέσεων και της επιφυλακτικής στάσης των περισσότερων funds το τελευταίο διάστημα.

Βραχυπρόθεσμα η τάση μπορεί να συντηρήθηκε, εν μέρει, λόγω τραπεζών και Coca Cola, ενώ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI στο τέλος του μηνός φέρνει ρευστοποιήσεις σε επιμέρους μετοχές του δείκτη και εν δυνάμει εισροές σε τίτλους των Εθνικής και Eurobank. Παράλληλα είναι και οι αλλαγές στους δείκτες FTSE που σε κάποιο βαθμό θα μπορούσαν να προσδώσουν ταχύτητα και να «μοχλεύσουν» συγκεκριμένους τίτλους. Ωστόσο αυτά θα τα δούμε από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, εν μέσω εντεινόμενης πολιτικής αντιπαράθεσης και περαιτέρω όξυνσης του κλίματος, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους traders, κατ' αρχήν.

Συγκριτικά, για την αγορά, την καλύτερη εικόνα (στο διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής) την εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, με απόδοση 36,30% έναντι 18,95% του ΓΔ, 18,03% του FTSE25 και 10,75% του FTMid Cap. Σημειωτέον πως ο δείκτης των μετοχών εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης το τελευταίο διάστημα υποαποδίδει έναντι του τραπεζικού και της αγοράς, μετά από ένα σημαντικό διάστημα υπεραπόδοσης. Πιθανότατα τα διάφορα εγχώρια επενδυτικά σχήματα κατέβασαν και αυτά... ταχύτητα (όπως άλλωστε έγινε και με την πλειονότητα των funds στη μεγάλη κατηγορία), με συνέπεια σε μία ακόμη πιο... ρηχή αγορά (όπως είναι αυτή της μεσαίας) να έχουμε ισχυρότερο... φρένο.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την επαναφορά του ΔΤΡ πάνω από το όριο των 600 μονάδων να είναι ένα ζητούμενο για τους long, ωστόσο και η επιβεβαίωση της ζώνης τιμών έως τις 580 μον. δεν θα άλλαζε την τάση. Η Εθνική στο επίκεντρο, έχοντας προειδοποιήσει από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας για τον ρόλο-οδηγού, που θα διαδραματίσει, κατ' αρχήν, ο όμιλος.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, σύμφωνα με το οποίο θα δίνεται η ευκαιρία σε δανειολήπτες για «βαθύτερο» κούρεμα, λ.χ. εξοφλώντας ποσό μικρότερο από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Προσοχή χρειάζεται σήμερα στον τίτλο της Eurobank, που διαπραγματεύεται με προσαρμοσμένη τιμή στο 0,7160 ευρώ, λόγω αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ΑΜΚ λόγω απορρόφησης της Grivalia. Τα όρια διακύμανσης είναι στο ±30%. 

Στα blue chips, με long τάση η Coca Cola και... θηριώδη αποτίμηση (στα 12,13 δισ. από τα συνολικά 50 plus του ΧΑ) λειτουργεί σαν... μαξιλάρι για ΟΤΕ, Motor Oil, Jumbo, ΟΠΑΠ και άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας, που την τελευταία εβδομάδα είχαν short τάση.

Με short τάση κύριες μετοχές του δείκτη όπως Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development κ.α.

Στις 720-710 οι άμυνες των long, προκειμένου να συντηρηθεί η τάση σε διάστημα 3μήνου και από αρχής έτους, καθώς έχει «γυρίσει» short σε μηνιαίο και εβδομαδιαίο. Στις 740 μία ανθεκτική αντίσταση, που δοκιμάστηκε τελευταία ανεπιτυχώς. Η υπέρβασή της προϋποθέτει ουσιαστικές θετικές εξελίξεις, που σε αυτές τις πέντε προεκλογικές συνεδριάσεις, με την πολιτική ρευστότητα στο... κόκκινο, δύσκολα θα προκύψουν.

Οπερ άμυνα και βλέπουμε... και stock picking...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v