Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσεκτικά γύρω από τις 730

Με έντονη την παρουσία των αγοραστών στη μετοχή του ΟΤΕ ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Σε υποαπόδοση οι τραπεζικές μετοχές, σε χαμηλότερα επίπεδα όγκος συναλλαγών και τζίρος.

ΧΑ: Προσεκτικά γύρω από τις 730

Η συντήρηση της διαμάχης ΗΠΑ- Κίνας πιέζει τις ευρωπαϊκές αγορές. Χαμηλότερα οι δείκτες σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Λονδίνο. Στο μείον και τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 χαμηλότερα κατά 0,33% από τις 2.869 μονάδες. 

Διαφορετικό, σε σχέση με την Ευρώπη, κλίμα στο ΧΑ, με προσεκτικές κινήσεις από την πλευρά πωλητών και αγοραστών πέριξ των 730 μονάδων. Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει αναφερθεί σε όσα κρίνουν, κατ' αρχήν, τη βραχυπρόθεσμη τάση, για τις stock picking κινήσεις όσων είναι ενεργοί αυτό το διάστημα, με φόντο και ορίζοντα τις εκλογές και το rebalancing. 

Πέντε+σήμερα έμειναν μέχρι την κρίσιμη αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, η Αγγελική Παπαμιλτιάδου μάς αποκαλύπτει πτυχές της αντιπαράθεσης των δύο κέντρων εξουσίας/ισχύος στην Ευρωζώνη/ΕΕ, δηλαδή Βρυξέλλες vs Φρανκφούρτης, και έμμεσα μας προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα αναδειχθεί το βράδυ της Κυριακής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη συνέχεια που θα ακολουθήσει. Η ουσία είναι πως το rating συνολικά της Ευρωζώνης επιβαρύνεται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από τον κίνδυνο μεγαλύτερων εκροών από τις ευρω-αγορές και ευρώ «πάγια περιουσιακά στοιχεία» μέχρι την περαιτέρω εξασθένηση της «κουρασμένης» Ευρώπης σε πολιτικό, πολιτισμικό, κοινωνικό κ.α. επίπεδο. 

Στα της βραχυπρόθεσμης προσέγγισής μας, με ανοδικό χάσμα ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη από τις 727,43 μονάδες, για να κινηθεί προς τις 731,24 μονάδες. Εμφανής και σήμερα η προσπάθεια να συντηρηθεί η αγορά σε τιμές που θα είναι κοντά προς το άνω όριο και αντίσταση των 740, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το κάτω όριο και στήριξη πέριξ των 720 μονάδων. Ένα εύλογο εύρος, όπου οι κινήσεις κυρίως των traders θα αφορούν σε επιλεκτικές πωλήσεις-αγορές, ανάλογα με το τι έχει να περιμένει η κάθε εισηγμένη. 

Από την αρχή οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν δυνατά στο βαρύ χαρτί του ΟΤΕ, από τα 11,33 έως τα 11,55 και δευτερευόντως σε ΟΠΑΠ (από τα 8,42 έως τα 8,485 ευρώ), αλλά και σε Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος. Διασφαλίζοντας έτσι, κατ' αρχήν, τις 1.890 μονάδες για τον FTSE25. Σε υποαπόδοση ο τραπεζικός κλάδος, ένδειξη πως... χαμηλώνουν ταχύτητα στον κλάδο-κλειδί για να αφεθεί χώρος σε συγκεκριμένα blue chips. Για να δούμε εάν αυτό που διαμορφώνεται στην αρχή της συνεδρίασης, και πιθανότατα θα διαρκέσει προς τις 13:30-14:00, θα έχει συνέχεια ή θα αλλάξει κάτι από τις 14:30 και μετά... 

Συναλλαγές και τζίρος μάλλον χαμηλότερα από τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, συνεκτιμώντας πως μέχρι και τη χθεσινή, ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν κατά σχεδόν 30% αυξημένος σε σχέση με της προηγούμενης εβδομάδας. Στα περίπου 62 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, με τη σχεδόν μισή να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. 

Στα 7,64-7,83 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, με τη διοίκηση να ανακοινώνει χθες τα οικονομικά αποτελέσματα. Μειωμένα μεν, καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών δε, και όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, «το ένα μάτι στην Elpedison, το άλλο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας». 

Στα 32,46-32,53 ευρώ με αγοραστές η Coca-Cola, με άνοδο 1,15% διευκολύνει και αυτή τις κινήσεις των long. 

Στις 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σχετική κινητικότητα και σήμερα σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v