Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ριψοκίνδυνο στοίχημα και το όπλο των long

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, τα στοιχήματα των βραχυπρόθεσμων. Πού αποδίδεται η χθεσινή διόρθωση. Τα όρια κίνησης για τις τράπεζες, οι κινήσεις των traders και η κινητικότητα στα mid-small caps.

ΧΑ: Το ριψοκίνδυνο στοίχημα και το όπλο των long

Οι ευρωεκλογές καθορίζουν την «ατζέντα», όπως μας μεταφέρει το κλίμα από τις Βρυξέλλες η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, και το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου σε Ευρώπη αλλά (κυρίως για τα καθ΄ημάς ) θα διαμορφώσει το τοπίο και στην οικονομία, συνακόλουθα στο χρηματιστήριο, σε μετοχές, ομόλογα, επιχειρηματικές συμφωνίες κ.λπ.

Συνεπώς, το... κράτει της πλειονότητας των funds στη λογική του... περιμένουμε-βλέπουμε-και ανάλογα πράττουμε είναι απόλυτα φυσιολογική απόρροια λ.χ. αυτού που επισήμανε υπουργός Οικονομικών φίλης χώρας στην Αγγελική: «... Ενα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα -και παρακαλώ διορθώστε με εάν κάνω λάθος,- τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία όλα έχουν υπογράψει τα μνημόνια». Σωστά, τα πρώτα δύο η ΝΔ (με τους άλλους...) και το τρίτο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που θα συμπλήρωνα για την πληρέστερη εικόνα των όσων περιγράφει/αναλύει η εξαιρετική συνάδελφος αφορά στην παρουσία στην Αθήνα -αυτή την περίοδο- των περισσότερων fund managers, dealers, ενδιαμέσων/μεσαζόντων που περιμένουν να κινηθούν σε επιχειρηματικό, επενδυτικό και προφανώς χρηματιστηριακό επίπεδο από κάθε άλλη χρονιά από το 2007-08 και μετά.

Το έχω ξαναγράψει, σε αυτή τη φάση των αγορών οι ελληνικές μετοχές, τα κρατικά ομόλογα, τα «κόκκινα» δάνεια, οι επιχειρηματικές συμφωνίες σε distress τιμές είναι ίσως το πιο «καυτό» ριψοκίνδυνο στοίχημα όχι μόνο στην Ευρώπη. Μετά λόγου γνώσεως για όσα γράφω και θα τα πούμε από Δευτέρα 27 του μηνός, ασχέτως του αποτελέσματος και της άμεσης βραχυπρόθεσμης απάντησης των traders, είτε προς τις 780 είτε προς τις 680 μονάδες.

Στα της ημέρας, η χθεσινή διόρθωση μπορεί να αποδοθεί στην... ετεροχρονισμένη αντίδραση του ΧΑ στην προχθεσινή διόρθωση στη Wall Street (είναι κάτι που παρατηρείται συχνά τελευταία), δίνοντας με αφορμή την MSCI τη δυνατότητα σε αρκετούς traders να μειώσουν θέσεις σε όσο το δυνατόν καλύτερες/υψηλότερες τιμές. Κάτι που επιτεύχθηκε Τρίτη και αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η αγορά γύρισε... τούμπα στη συνέχεια, για να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα όταν μετά τις 14:30 ενεργοποιήθηκαν οι εντολές (κυρίως) από Λονδίνο.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να διαγράφει μία τροχιά (κατηφορική) από τις 616,63 έως τις 593,35, με κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Πρακτικά οι ενδοσυνεδριακά υψηλές τιμές για ΔΤΡ και επιμέρους τις 4 συστημικές τραπεζικές είναι για σήμερα-αύριο τα άνω όρια των βραχυπρόθεσμων.

Ειδικότερα για την Alpha Bank, το 1,285 ευρώ, την Εθνική τα 2,146 ευρώ, για τη Eurobank, τη μόνη με θετικό πρόσημο, το 0,7205 και το 1,512 ευρώ για την Πειραιώς. Συμπληρώνω πως από τις τρεις με πωλητές/αρνητικό πρόσημο, η Εθνική είχε τις μικρότερες και η Alpha τις μεγαλύτερες. Σχέση αποτίμησης Αlpha Βank στο 1,89 δισ., Εθνική στο 1,87 δισ. για όσους «παίζουν» την πρωτιά, στη σχετική κατάταξη.

Στο μείον 1,07% ο FTSE25, στις 1.876,78 με 1,07% έναντι 1,59% του ΔΤΡ στις 594,24 και 1,25% του ΓΔ στις 722,88 μονάδες.

«Οπλο» για τους long το ότι επιμένει ανοδικά η Wall Street, μετά την αναγκαία διόρθωση, σε προεκλογικό ρυθμό τα ευρωπαϊκά, σε ανάλογο και εντονότερο λόγω του... κόκκινου που «χτυπά» το θερμόμετρο στην Αθήνα και βλέπουμε. 6+η σημερινή έμειναν και θα δούμε, κατ' αρχήν τη βραχυπρόθεσμη αποτίμηση και εν συνεχεία των όποιων εξελίξεων (σχετικά με τις εθνικές εκλογές) προκύψουν.

Για τα blue chips, οι χθεσινές απώλειες (ετεροχρονισμένες, όπως προαναφέραμε) σε Μυτιληναίο, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ, αλλά και Motor Oil, Jumbo, Fourlis, ενισχύει την εκτίμησή μας πως ορισμένοι μειώνουν μικρό μέρος των θέσεών τους στις υψηλότερες δυνατές τιμές τούς... δίνει το ταμπλό.

Στις χαμηλότερες κατηγορίες, όσοι δεν παρακολουθούν τόσο την πορεία του ΓΔ όσο τα επιμέρους των εισηγμένων έκαναν ενεργή την παρουσία τους από την ασταμάτητη Profile, τον Κέκροπα, τον Παπουτσάνη αλλά και τις Frigoglass, ATTICA Group, Σελόντα, Μοτοδυναμική, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.α. Και ανάλογη τακτική θα ακολουθήσουν και σήμερα-αύριο, με γνώμονα το μότο: εστιάζουμε σε εισηγμένες/μετοχές και όχι τόσο στη διακύμανση του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v