Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο για το ΧΑ

Με μικρά κέρδη αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση. Σημαντική αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε Εθνική και ΑΔΜΗΕ τα μεγαλύτερα κέρδη στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Στα 66,8 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

Στο τέλος κρίθηκε το πρόσημο για το ΧΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, οι αγοραστές έδειξαν να “μένουν από δυνάμεις” και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί το σύνολο των αρχικών κερδών, οι βασικοί δείκτες γύρισαν και σε, οριακά, αρνητικά πρόσημα και έφθασε η τελευταία ώρα συναλλαγών, για να “παιχτεί” το πρόσημο της συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ νωρίτερα, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο είχαν “πάρει κεφάλι” από αυτές με θετικό, ακόμα μία ένδειξη απονεύρωσης του ενδιαφέροντος για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταμπλώ, με την εικόνα να αλλάζει προς το τέλος και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών.

Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι στα υψηλά ημέρας, το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σημείωνε θετική μεταβολή, ενώ το “σήμα υποχώρησης” ήλθε, για μία ακόμα φορά, από τον Τραπεζικό κλάδο και την αισθητή υποχώρηση των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, από τα υψηλά ημέρας.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω, συγκρατημένα, θετικού κλίματος στις Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ μικρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις για τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ιταλικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 2,70% και αυτή του Ελληνικού 10ετους, στο 3,476%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η ειδησεογραφία δεν επιτρέπει την συρρίκνωση της μεταβλητότητας στους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες και σε αυτό έρχεται να προστεθεί το νέο νομοσχέδιο για το ‘Brexit’ που αναμένεται να κατατεθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις. Στο εσωτερικό οι ροές για τον MSCI συνεχίζουν να κατευθύνουν την Αγορά, κλείνοντας την ψαλίδα των αποδόσεων μεταξύ Τραπεζών και Βαρύδεικτων τίτλων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, υπέρ των πρώτων. Κρίσιμο για τον Τραπεζικό κλάδο θα είναι η γνωστοποίηση των προσφορών για τιτλοποιήσεις €9,5δισ που έλαβε η Eurobank χθες. Είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων αποτελεί ‘triggering event’ για το Χ.Α., ενώ για τις συνεδριάσεις που απομένουν η συσσώρευση φαίνεται να είναι το καλύτερο σενάριο. Σήμερα το απόγευμα ανακοινώνουν αποτελέσματα τα ΕΛΠΕ με το consensus (Bloomberg) της Αγοράς να εκτιμά EBITDA στα €111,5 εκατ., μειωμένα κατά 25,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018” ανέφερε η Leon Depolas Sec.

“Οι Αγορές είναι δεδομένο ότι προεξοφλούν καταστάσεις που μέσα τους μπορεί να εμπεριέχουν πολιτική, οικονομικά δεδομένα και ασφαλώς και ψυχολογία. Από το 2015 μέχρι και σήμερα οι Ξένες Αγορές σημείωσαν συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, με την Ελληνική Αγορά απλά να συσσωρεύει ανάμεσα στις 600 και 900 μονάδες.

Το τελευταίο διάστημα και μετά το τελευταίο χαμηλό του 592 στα τέλη του 2018, το Χ.Α. έχει ξεκινήσει μία ανοδική κίνηση που, μέχρι στιγμής, έχει σταματήσει στις 785 μονάδες. Πιστεύουμε πως η Αγορά έχει ξεκινήσει να προεξοφλεί και πάλι, θετικά τα δεδομένα της Οικονομίας. Το Χ.Α. δεν φοβάται πολιτικές εξελίξεις, το ρίσκο Χώρας (έξοδος από το Ευρώ) έχει πέσει πολύ χαμηλά, ενώ, πλέον, κινούμαστε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από αρκετά χρόνια, δείχνοντας ότι μπορούμε να κινηθούμε πολύ πιο ανοδικά σε περίπτωση που καταφέρουμε να φέρουμε νέες Ξένες επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος είχε επιλέξει μετοχές εταιρειών με καλά οικονομικά στοιχεία και δεν είχε ασχοληθεί με τις Τράπεζες, ακόμα και σήμερα, θα μπορούσε να είναι κερδοφόρος, ή με ανεκτές απώλειες στην διάρκεια της κρίσης. Το θέμα είναι ότι ο Τραπεζικός κλάδος, είναι εκείνος ο μοχλός που μπορεί να δώσει περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη, αν ξεκινήσει να λειτουργεί σύμφωνα με τον πραγματικό προορισμό του, που είναι ο δανεισμός των Επιχειρήσεων και η ώθηση της Οικονομίας και όχι για να είναι απλά εισπρακτικός μηχανισμός, με το προνόμιο του δανεισμού μόνο για λίγους. Εν κατακλείδι, μεσοπρόθεσμα, είμαστε αισιόδοξοι για την Αγορά και περιμένουμε να δούμε αν η πολιτική στην προσέγγιση επενδύσεων αλλάξει, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά το Επιχειρείν στην Χώρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το volatility δεν θα λείψει το επόμενο διάστημα, ενώ επίσης σίγουρο είναι πως μετά από δέκα χρόνια κρίσης, αυτό που μπορεί να δούμε στο μέλλον στο Χ.Α., έστω και υπό προϋποθέσεις, δεν μπορούμε καν να το φανταστούμε”, επεσήμαινε η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Οι ροές λόγω MSCI και η διεθνής τάση διατηρούν τη μεταβλητότητα στην Εγχώρια Αγορά και σήμερα θα είναι πιθανότατα το επικρατέστερο σενάριο. Στη σημερινή ατζέντα η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει για το πλάνο τριετίας της, ενώ τα ΕΛΠΕ θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των Αναλυτών από τη Διοίκηση”, τόνιζε η Beta Sec.

“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με απώλειες 1,25%, στις 722,88 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 730 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 710 μονάδες. H Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει σήμερα στο Λονδίνο το νέο επιχειρηματικό σχέδιο και τα ΕΛΠΕ θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης. Η Διοίκηση της Lamda Development δήλωσε χθες, σε παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ότι η εκκίνηση του έργου του Ελληνικού βρίσκεται πολύ κοντά. Ακόμα το Mall της Αθήνας θα εισφερθεί στη θυγατρική Lamda Malls (Εμπορικά Κέντρα Golden Hall και Mediterranean Cosmos), ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης στο Golden Hall, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο του 2019. Προϋπολογίζεται ότι η επέκταση θα αποφέρει επιπλέον ετήσιο EBITDA της τάξεως των €3,0 εκατ. Το νέο τμήμα του Εμπορικού Κέντρου θα δώσει έμφαση στο family entertainment”, ανέφερε η Merit Sec.

“Το σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να δείξει ‘κίτρινη κάρτα’ προς τις Κυβερνητικές παροχές, ενόψει μάλιστα του ενδεχομένου οι αποφάσεις του ΣΤΕ να απειλήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Έτσι, αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα, που μπορεί να τροφοδοτηθεί και από το ασταθές διεθνές περιβάλλον. Η διοίκηση της Εθνικής θα ανακοινώσει στο Λονδίνο τον επιχειρηματικό σχεδιασμό της για την επόμενη τριετία”, επεσήμαινε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Παρά τις αρχικές θετικές διαθέσεις, η Αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει τα κέρδη της χθες. Η επανεμφάνιση των πωλητών, σε όλο το ταμπλώ, πίεσε το ΓΔ κοντά στις στηρίξεις. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση στις 744. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1939. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 626. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ συνεχίζει τις ‘βυθίσεις’ του, εντός ανοδικού καναλιού και πλησιάζει στην ζώνη 720-700. Μέχρι εκεί η Αγορά θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τις όποιες διορθώσεις και να αντιδράσει θετικά. Η παραβίαση αυτής της ζώνης, αλλάζει την μεσοπρόθεσμη τάση, σε πτωτική”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Alpha Bank (-0,16%), που ήταν η πρώτη που γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,238 ευρώ (+1,23%), της Εθνικής (+3,48%) που κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, μέχρι τα 2,138 ευρώ (+4,75%), της Eurobank (-0,42%) μέχρι τα 0,729 ευρώ (+1,96%) και της Πειραιώς (+0,42%) μέχρι τα 1,463 ευρώ.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αν και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 606 μονάδες (+1,98%), όχι μόνο έχασε όλα τα κέρδη, αλλά έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 593,5 μονάδες (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 600,18 (+1%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 598,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,73%.

Υπενθυμίζεται ότι για τον εν λόγω δείκτη, το ημερήσιο “stop short” είναι στις 670 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 613 και 636 - 646 μονάδες.

Από την άλλη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, προσοχή χρειάζεται η στήριξη στις 575 και 547 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), καθώς καθοδική διαφυγή θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 518 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πέντε δεσμευτικές προσφορές δέχθηκε από Ξένα funds η Eurobank για την τιτλοποίηση του πακέτου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ (‘Pillar’). Τα funds που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά είναι: Pimco, LoneStar, B2 Kapital και οι κοινοπραξίες Fortress-do Bank και Elliot-Bain-Cerved. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις εξ Αυτών εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και για την απόκτηση του πακέτου ‘Cairo’ στο οποίο περιλαμβάνονται 7,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και για την εξαγορά του 70% της εταιρείας διαχείρισης NPEs της Τράπεζας, την FPS”.

Από την άλλη, την ικανοποίησή του από τη σημερινή παρουσίαση στο Λονδίνο, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, τονίζοντας πως “η προσέλευση των Εκπροσώπων των μεγαλύτερων Επενδυτικών Οίκων Παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το στρατηγικό μας σχέδιο, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας”. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος πως το σχέδιο μετασχηματισμού θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ τόνισε πως “η Εθνική είναι η Τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και βρίσκεται στην καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και η τελική εικόνα είναι διαφοροποιημένη, σε σχέση το, ενδοσυνεδριακό, “καταπράσινο φόντο”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Αεροπορία Αιγαίου (-1,38%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,25%), ΕΧΑΕ (-1,69%), Μυτιληναίος (-0,17%), ΟΠΑΠ (-0,36%), ΟΤΕ (-0,18%), Σαράντης (-0,55%), Viohalco (-0,34%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΔΕΗ.

Επιστροφή των αγοραστών και κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τον ΑΔΜΗΕ (+3,46%), εν μέσω φημών για επικείμενη έκθεση από Εγχώρια ΑΧΕ, που θα δίνει τιμή – στόχο σημαντικά ψηλότερα της τρέχουσας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Edison, “το μοντέλο αποτίμησης με τη μέθοδο ‘RAB’ έδινε τιμή - στόχο στα 2,83 ευρώ”.

Αν συνεχίσουν με την ίδια κινητικότητα οι αγοραστές, ιδιαίτερα απαιτητική δείχνει η ζώνη αντίστασης 1,766 – 1,834 ευρώ, με το άνω εύρος της οποίας να συμπίπτει με το ημερήσιο “stop short”, κάτι που επιβεβαίωσε και η σχετική υποχώρηση της μετοχής από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,756 ευρώ (+4,77%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του Τιτάνα (+1,42%), που ερχόταν από 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί η σχετική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 17,48 ευρώ (+3,68%).

Σημειώνεται ότι η μετοχή έχει δώσει σήμα εξόδου, που αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 19,40 ευρώ. Πρώτες αντιστάσεις στα 17,50, 18,22 και 18,60 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, θεωρητικά, ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα 16,72 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις πτωτικές και η σημερινή συνεδρίαση αμετάβλητη για τα Πλ. Θράκης (0%) και με σημαντική προσφορά στην τιμή κλεισίματος, επιστροφή αγοραστών σε Ελτράκ (+1,68%) και Τρ. Αττικής (+0,51%), αντέδρασαν μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Τεχν. Ολυμπιακή (+2,51%) και Intralot (+1,27%), ενώ δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Quest (+2,10%).

Εμφάνιση πωλητών και λόγω μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στην Mermeren (-6,67%), αντέδρασε μετά από πέντε πτωτικές και μία αμετάβλητη ο Περσέας (+4,41%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,472 ευρώ (κλείσιμο 15/4) ο Μουζάκης (-3,54%), ενώ ο Κέκροπας (+1,70%) δείχνει να αλλάζει χρηματιστηριακή “συμπεριφορά” και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 743 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες minimum υποχώρησης προς τις 712 – 708 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Για να θεωρηθεί περατωθείσα η τελευταία διόρθωση, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 758 – 764 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και ακόμα καλύτερα, υψηλότερα των 773 – 780 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, απόλυτα αποφασιστική δείχνει η πρώτη στήριξη στις 1840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Καθοδική διαφυγή θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 1826 – 1820 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 1870 μονάδων.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η σημερινή ισχνή ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, διασώζει, προς το παρόν, την τεχνική εικόνα του”, σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI συνεχίζει να επηρεάζει τις εμπλεκόμενες μετοχές. Οι ανακοινώσεις του σημερινού Eurogroup σχετικά με την Ελλάδα και τις Κυβερνητικές παροχές, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα των διεθνών προσπαθειών τιτλοποίησης (“κόκκινων” δανείων) των Ελληνικών Τραπεζών, θα δώσουν τον κατευθυντήριο τόνο της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Το εκλογικό σκηνικό και η διαφορά του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, θα αποτελέσει πρόκριμα και για τις Εθνικές εκλογές, επηρεάζοντας την χρηματιστηριακή πορεία.

Οι διεθνείς οικονομικές & γεωπολιτικές εξελίξεις, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την Ελληνική Αγορά, σε περίπτωση πιθανής επιδείνωσής τους.

Η Ελληνική Ομολογιακή Αγορά, παρά την ελαφρά άνοδο των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη, διατηρεί την θετική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, με την 10ετη έκδοση να κινείται πέριξ του 3,50%.

Η ΕΤΕ λόγω των θετικών εκτιμήσεων της Διοίκησης & η ΕΥΡΩΒ λόγω των επικείμενων τιτλοποιήσεών της, αλλά και της επανόδου τους στον δείκτη MSCI, παρουσιάζουν την καλύτερη τεχνική εικόνα, παραμένοντας άνω του ΚΜΟ 200 ημερών τους. Αντίθετα ΑΛΦΑ & ΠΕΙΡ έχουν απωλέσει το αντίστοιχο σημαντικό τεχνικό επίπεδό τους.

Ο Γενικός Δείκτης, παλεύει να κρατήσει το επίπεδο των 720 μονάδων. Αντίστοιχα η κοντινή αντίστασή του εντοπίζεται στις 740 μονάδες, ενώ καθοδική διάσπαση των ορίων οδηγεί στα επόμενα επίπεδα στηρίξεων 710, 700 & 680 μονάδων. Ανοδική διάσπαση οριοθετεί τα επόμενα σημεία αντίστασης στις 746 (εκθετικός ΚΜΟ 200), 760 & 780 μονάδες.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η έγκυρη καθοδική διάσπαση των 1875 μονάδων, οριοθετεί τις επόμενες στηρίξεις στις 1850 & 1830 μονάδες. Κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 1900, 1915 & 1935 μονάδες.

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή, για πιθανή συνέχιση της πρόσφατης εξελισσόμενης τεχνικής διόρθωσης. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & εξωστρέφεια.

“Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και το διεθνές περιβάλλον ευμετάβλητο, διατηρώντας μας σε αυξημένη επιφυλακή”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν Χρυσός και Ευρώ.

Οι εξαγωγές Προϊόντων της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο Κόσμο, τον Μάρτιο, έφτασαν τα €205,6 δισ. σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, όταν είχαν φτάσει τα €199,5 δισ.

Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο Κόσμο ανήλθαν στα €183,1 δισ., καταγράφοντας αύξηση 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν ήταν €172,7 δισ.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης υποχώρησε στα 22,5 δισ. ευρώ, από €26,9 δισ. τον Μάρτιο του 2018.

Στην ΕΕ των 28, το πλεόνασμα στο Εμπόριο Αγαθών ήταν €2,9 δισ., από €11,2 δισ. τον Μάρτιο του 2018.

“Η Ιταλία δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο μια σαφή στρατηγική για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους της. Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που οδηγούν τους Επενδυτές να αισθάνονται ότι έχουν υψηλότερους κινδύνους, όπως οι χαλαρές δημοσιονομικές συνθήκες και η έμφαση στις μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις, έναντι μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης”, δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Χώρας Ινιάτσιο Βίσκο.

Πρόστιμα ύψους €1,07 δισ. επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Τράπεζες Barclays, RBS, Citigroup, JP Morgan και MUFG, για τη συμμετοχή τους σε καρτέλ, στην Αγορά Συναλλάγματος.

Όπως ενημερώνει η Κομισιόν, οι πέντε Τράπεζες συμμετείχαν σε δύο καρτέλ, όσον αφορά το trading Συναλλάγματος σε 11 Νομίσματα – Ευρώ, Βρετανική Λίρα, Γεν, Ελβετικό Φράγκο, Δολάριο ΗΠΑ, Δολάριο Καναδά, Δολάριο Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, καθώς και Κορώνα Δανίας, Σουηδίας και Νορβηγίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο η Κυβέρνησή του κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ως προς τα Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και αναγγέλλει τη λήψη μέτρων για την προστασία τους, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για να απαγορευτεί η πρόσβαση της Huawei.

Το διάταγμα απαγορεύει σε Αμερικανικές εταιρείες τη χρήση Τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που η Ουάσιγκτον διατείνεται πως εγείρει απειλή για την Εθνική ασφάλεια.

Την έντονη αντίθεση της Κίνας σε άλλες Χώρες που επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις σε Κινεζικές Οντότητες, δήλωσε Εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, απαντώντας στους τελευταίους περιορισμούς των ΗΠΑ στην Huawei Technologies.

“Η Κίνα έχει τονίσει κατά καιρούς ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της ιδέας της Εθνικής ασφάλειας και ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον εμπορικό προστατευτισμό”, τόνισε ο Gao Feng.

Ο αριθμός των Ανθρώπων που έκανε αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, υποχώρησε στο πιο χαμηλό σημείο του τελευταίου μήνα.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, υποχώρησαν στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 212.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Μαΐου.

Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του MarketWatch, εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τις 217.000.

Άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα σημείωσαν οι ενάρξεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των Αναλυτών. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 5,7%, στο ετησίως προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,24 εκατομμυρίων. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι οι ενάρξεις θα αυξηθούν στα 1,205 εκατομμύρια τον Απρίλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

“Ενόσω οι Τράπεζες συνεχίζουν να εκτελούν τα υφιστάμενα σχέδιά τους, υπάρχει περιθώριο ανόδου το οποίο φαίνεται στις βελτιούμενες τάσεις στην Ελληνική Αγορά, αλλά και στα πιθανά οφέλη από συστημικές λύσεις, όπως είναι το πρόγραμμα προστασίας των assets, ή του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδας για τα NPEs και την ποιότητα των κεφαλαίων”, σχολιάζει η Axia, η οποία την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης Επενδυτών στην Αθήνα και Ανώτατων Διοικητικών Στελεχών των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

“Μέτριες επιδόσεις, λόγω της μειωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χ.Α. θα εμφανίσει η ΕΧΑΕ το πρώτο τρίμηνο”, όπως προβλέπει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 4,7 ευρώ και σύσταση "neutral". Η IBG προβλέπει ότι η ΕΧΑΕ θα εμφανίσει μείωση 13% στα έσοδα, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν στα 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα εμφανίσει και καθαρά κέρδη 500 χιλ. ευρώ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

“Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2022 θα κυμανθούν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια ύψους 5,4 δισ. ευρώ”, εκτιμά η Alpha Finance με βάση το guidance που έδωσε η ΕΤΕ στη σημερινή παρουσίαση στο Λονδίνο. Με δείκτη NPEs στο 5%, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτό, δυνητικά, μπορεί να οδηγήσει σε μια τιμή προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) της τάξεως των 0,7-0,75 φορών και σε κεφαλαιοποίηση ύψους 3,7 - 4 δισ. ευρώ, ή 4,00 - 4,4 ευρώ ανά μετοχή.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 733,58 (+1,48%) και 721,93 μονάδων (-0,13%), στις 17.00 βρέθηκε στις 728,7 (+0,81%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 726,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,5%.

Ο τζίρος στα 65,7 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ. Όλοι ανεξαιρέτως οι Δεικτοβαρείς τίτλοι, απέφυγαν το κλείσιμο στα υψηλά, ή στα χαμηλά ημέρας.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Δεν ακολούθησε την spot Αγορά και έκλεισε με μικρές απώλειες η Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συνεχιζόμενες μετακύλισεις θέσεων, διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.272 συμβόλαια).

Στα 3.721 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.542 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.974, 3.720 για τον Μάιο, 2.064 για τον Ιούνιο και 190 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.882) κινήθηκε μεταξύ 1.872 και 1.902 μονάδων.

Αυξήθηκε λίγο, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (54.000 Εθνική, 23.000 Eurobank, 67.171 Alpha Bank, 10.600 ΕΕΕ, 12.136 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.505), Alpha Bank (8.461), Πειραιώς (3.461), ΔΕΗ (220), Εθνική (11.974), MIG (182), ΑΔΜΗΕ (234), ΟΤΕ (189), Ελλάκτωρα (248), Viohalco (273), Μυτιληναίο (532), ΟΠΑΠ (291).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 78.562, Alpha Bank 47.380, Εθνική 33.631, MIG 71.796, ΔΕΗ 13.698, Πειραιώς 27.072.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                     Name of Issuer                 NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.513.300 τεμ., (από 43.513.300 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.460.720 τεμ. (25.650.720), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 83.224.664 τεμ. (83.224.663), Εθνική 18.454.463 τεμ. (18.454.463), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v