Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δειλές κινήσεις με καθίζηση τζίρου

Με συναλλαγές μόλις 45 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση που έφερε τον ΓΔ μια ανάσα από τις 730 μονάδες. Coca Cola, Πειραιώς στηρίξαν την κίνηση. Συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα.

ΧΑ: Δειλές κινήσεις με καθίζηση τζίρου

Τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν ων τελευταίων συνεδριάσεων, το ξεκίνημα με ανοδικές διαθέσεις και το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, η κοντά σε αυτά, καθώς οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές δύσκολα θα μπορέσουν να κινηθούν σημαντικά ψηλότερα και την “ευθύνη” για την πορεία της Αγοράς την “αναλαμβάνουν” τα μη Τραπεζικά blue chips, με συνεχείς εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ανάλογα με τα “κελεύσματα” του καθημερινού “stock picking”.

Να σημειωθεί ότι τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν έλειπαν οι σημαντικές βοήθειες από ΕΕΕ (+1,68%) και ΟΠΑΠ (+0,78%), που ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25, που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, έστω και να υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Στο “ίδιο έργο θεατές”, όσοι παρακολούθησαν και τη σημερινή συνεδρίαση από αρχής μέχρι τέλους, με μόνη διαφοροποίηση την αισθητή υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων).

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω ιδιαίτερα επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ οριακή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων (στο 3,428% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης “είδε” τα ημερήσια χαμηλά στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και αφού είχαν λήξει τα συμβόλαια Μαϊου στην Αγορά Παραγώγων, αν αυτό λέει κάτι σε αυτούς που παρακολουθούν τα τεχνικά δεδομένα.

Για τους “λάτρεις” των στατιστικών, ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα από την πρώτη αντίσταση των 730 μονάδων και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,91%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε οριακά κέρδη 0,04%.

Να σημειωθεί ότι οι δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συνιστούν αρνητικό ρεκόρ, καθώς στο τρέχον έτος ο Γενικός Δείκτης δεν είχε “ξαναδεί” δύο συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 18,92% και ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 36,3%.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν ανέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση για την συνολική εικόνα της Αγοράς, αν και η αξία συναλλαγών (€ 65,23 εκατ.) ήταν βελτιωμένη και πάνω από τον κινητό μέσο ημερήσιο τζίρο 5 (€60,82 εκατ.) και 20 ημερών (€ 55,76 εκατ.). Τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ ήταν ικανοποιητικά (προσαρμοσμένα EBITDA στα €123 εκατ. – εκτ. €118,3 εκατ. και προσαρμοσμένα καθαρά στα €37 εκατ. – εκτ. €31,4 εκατ.) δεδομένου των χαμηλών περιθωρίων Διύλισης και ελαφρώς ανώτερα των εκτιμήσεων της Αγοράς. Ενημερωτικά σημειώνουμε ότι οι τρέχουσες τιμές των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πλην των Τραπεζών, απέχουν 25,8%, κατά μέσο όρο, από την μέση τιμή - στόχου των Αναλυτών (Πηγή: Bloomberg). Από την άλλη, η απόδοση του 10ετους (3,45%) δείχνει μια μικρή ανοδική κλίση, χωρίς ωστόσο να προκαλεί κάποια ανησυχία προς το παρόν”, σημείωνε η Leon Depolas Sec.

“Για σήμερα, αναμένουμε ο ΓΔ να κινηθεί μάλλον σταθεροποιητικά. Η αναφορά του Κλάους Ρέγκλιγκ σε απειλή εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων, σε σχέση με το πλεόνασμα και η υποχώρηση της κερδοφορίας των ΕΛΠΕ προϊδεάζουν για συνεδρίαση με αναταράξεις. Στο ενδεχόμενο αυξημένης μεταβλητότητας, συνηγορεί και η λήξη των Παραγώγων του τρέχοντα μήνα. Οι αγοραστές καλούνται να επιδείξουν τα αντανακλαστικά τους, ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη στην περιοχή των 720 - 710 μονάδων του Γ.Δ.”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιορισμό μεταβλητότητας και σταθεροποίηση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, περιμένουμε για τη σημερινή συνεδρίαση. Eurobank και Εθνική Τράπεζα θα βρεθούν στο επίκεντρο μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις και τις ροές λόγω MSCI”, εκτιμούσε η Beta Sec.

“Συνεδρίαση με μεταβλητότητα, η χθεσινή, αφού μετά από ανοδικό ξεκίνημα και υψηλό 1,48%, κατάφερε και βγήκε σε αρνητικό έδαφος, για να κλείσει τελικά στο +0,50%. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 710 και αντίσταση στις 744. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1844 και αντίσταση στις 1939. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 626. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ συνεχίζει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, εντός ανοδικού καναλιού. Στηρίξεις στη ζώνη 720 - 700, η πρώτη αντίσταση στις 740 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ το “κουδούνι της λήξης” βρήκε τις εν λόγω μετοχές, με μικτά πρόσημα.

Ο τίτλος της Alpha Bank (-0,08%) “σκαρφάλωσε” μέχρι τα 1,232 ευρώ (+0,90%), της Εθνικής (-1,09%) μέχρι τα 2,126 ευρώ (+0,66%), της Eurobank (+0,98%) μέχρι τα 0,725 ευρώ (+1,83%) και της Πειραιώς (+1,68%) μέχρι τα 1,45 ευρώ (+1,68%).

Μέχρι στις 602,38 μονάδες (+0,64%) αναρριχήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όμως στην συνέχεια όχι μόνο απώλεσε το σύνολο των αρχικών κερδών, αλλά έφθασε να υποχωρεί μέχρι τις 588,89 μονάδες (-1,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 597,34 (-0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 599,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Η τεχνική εικόνα θα επιβαρυνθεί σημαντικά, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα των 575 μονάδων.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες, για την επιλογή του επικεφαλής του ESM K. Ρέγκλινγκ να αναφερθεί στις Κυβερνητικές παροχές και στην υποψία ότι μπορεί να εκτροχιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους. Τόσο η Κομισιόν όσο και το Eurogroup είχαν αποφασίσει να μη μιλήσουν για την Ελλάδα, για δύο κυρίως λόγους: 1. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη προκαταρκτική έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων από την καθ’ ύλην αρμόδια, την Κομισιόν. 2. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία ότι αυξήθηκε ραγδαία η πόλωση στην Ελλάδα και εάν αυτό συνεχίσει για πολλούς μήνες, τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις στην προσπάθεια μόνιμης επιστροφής στις Αγορές”.

Ανεξάρτητα από το παραπάνω ρεπορτάζ, είναι περισσότερο από πασιφανής η στάση αναμονής στην οποία έχει εισέλθει η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και δεν αποκλείεται η εικόνα στο Χ.Α. να επιδεινωθεί, σε περίπτωση υποτροπής του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Δεν είναι λίγοι οι Εγχώριοι Αναλυτές που εκτιμούν ότι οι Αγορές έχουν εισέλθει στην “ζώνη του Λυκόφωτος” και με δεδομένο ότι είναι “φορτωμένες” με σημαντικά κέρδη, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία γενικευμένη διόρθωση, αν δοθεί η “κατάλληλη αφορμή”.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο “αισιόδοξη σχολή σκέψης”, που σπεύδει να επισημάνει ότι “μπορεί η διόρθωση να αναφέρεται από όλο και περισσότερους Αναλυτές, όμως η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι όχι μόνο οι Αγορές αρνούνται να παραδώσουν τα κέρδη τους, αλλά μετά από βραχύβιες στάσεις, κινούνται προς νέα υψηλά, με ‘ταγό’ την Wall Street”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, επιφυλακτική επιστροφή των αγοραστών στον τίτλο της ΔΕΗ (+0,63%), όμως η μετοχή δείχνει να μην διαθέτει τα απαιτούμενα “καύσιμα” προκειμένου να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 1,448 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Πρώτη αντίσταση στα 1,32 ευρώ και επόμενες στηρίξεις στα 1,27 και 1,13 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+1,72%), με αισθητή υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 15,14 ευρώ (+4,41%). Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τις δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είχαν προηγηθεί έξι συνεχόμενες πτωτικές (!).

Πολύ σημαντική η αντίσταση στα 16,21 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πολλά θα εξαρτηθούν από την ζώνη στήριξης στα 14,32 – 14,10 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Mermeren (-3,21%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για Σελόντα (+14,29%) και Αλουμύλ (+0,24%), επιστροφή αγοραστών στον Δρομέα (+1,73%), ενώ θετικό κλείσιμο σημείωσε η Ελινόιλ (+3,09%) μετά από τέσσερις πτωτικές και πέντε αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες εννέα.

Δεν έχει “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 9/5 η Μοτοδυναμική (+2,53%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ελτράκ (+4,96%) και Νηρέα (+1,46%), ενώ η σημερινή εικόνα έφερε αμφιβολίες για την πιθανή αλλαγή “συμπεριφοράς” στον Κέκροπα (-2,26%).

Τεχνικά, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, το “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

“Την τελευταία βδομάδα, το Χρηματιστήριο σταθεροποιήθηκε στο εύρος 720 με 735 μονάδων του Γενικού Δείκτη και κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβεί και τις επόμενες μέρες. Εκτός αν έχουμε κάποια νέα που να επηρεάζουν την ψυχολογία”, αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Σε προεκλογικές περιόδους το Χρηματιστήριο συνήθως δεν είναι δυνατό, λόγω της αβεβαιότητας για το αποτέλεσμα και της χαλαρότητας που παρουσιάζει ο Κυβερνητικός μηχανισμός.

Οι Επενδυτές προτιμούν να παίρνουν αποφάσεις με πιο αξιόπιστα δεδομένα και θέση σε τέτοιες περιόδους παίρνουν συνήθως οι πιο Τζογαδόροι.

Τεχνικά, αν σε αυτή την προεκλογική περίοδο κρατηθούν οι 710 μονάδες του Γενικού Δείκτη, μπορούμε να ελπίζουμε σε συνέχιση της ανοδικής κίνησης μετά τις εκλογές. Για να πούμε ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και οι Επενδυτές πρέπει να βιαστούν να τοποθετηθούν, πρέπει να ξεπεράσουμε πάλι τις 750 μονάδες.

Από άποψη θεμελιωδών μεγεθών, πολλές εταιρείες παρουσίασαν κέρδη το 2018 και αρκετές από αυτές θα δώσουν και μερίσματα. Τα spreads των ομολόγων κινούνται σε καλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν δίνει κίνητρο στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων, οπότε κάτι φοβάται.

Τα Κυβερνητικά μέτρα έχουν αρχίσει να προκαλούν δυσαρέσκεια στους Δανειστές, αλλά και αυτοί βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο οπότε τα σχόλια είναι χαλαρά.

Στα θετικά της περιόδου πρέπει να καταγραφεί η εντατικοποίηση της προσπάθειας κάποιων Τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, καθώς το θέμα δεν βρίσκεται αυτή την περίοδο “στο φως της δημοσιότητας”.

Στο εξωτερικό δεν επιβεβαιώνονται όσοι προέβλεπαν δυνατή διόρθωση των Χρηματιστηρίων, αλλά ούτε βλέπουμε και διάθεση για άνοδο.

Στα γεωπολιτικά της Περιοχής υπάρχει κάποια ένταση και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει.

Με όλα τα παραπάνω, παραμένουμε με ρευστότητα πάνω από 30% στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

“Οι πιο τολμηροί μπορούν να κάνουν λίγο trading, πουλώντας αν βλέπουν ανοδικές εξάρσεις και αγοράζοντας αν βλέπουν πτωτικές”, εκτιμά ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

“Κολλημένος’ πάνω στη κάλπη βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να ‘αφουγκραστεί’ το εκλογικό αποτέλεσμα”, σύμφωνα με την άποψη του Απόστολου Μάνθου.

Διαγραμματικά το γεγονός αυτό έχει αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα ως μια πλάγια κίνηση αναμονής, στη κάτω πλευρά του καναλιού του Μαρτίου, μεταξύ της στήριξης των 722 με 718 μονάδων και της αντίστασης των 742 μονάδων.

Έτσι, ενώ η καθοδική διάσπαση της συσσώρευσης θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη προς το εύρος διακύμανσης των 700 με 690 μονάδων, προκαλώντας κραδασμούς στο ανοδικό σενάριο των 800 μονάδων, η ανοδική διαφυγή άνω των 742 μονάδων, με ισχυρό όμως τζίρο συναλλαγών, θα αποδεσμεύσει τους αγοραστές, σπρώχνοντας το Δείκτη προς την άνω πλευρά του καναλιού, μεταξύ των 760 με 768 μονάδων.

Στο πλάγιο ρυθμό της αναμονής, αρέσκεται τις τελευταίες μέρες και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως στήριξη τη ζώνη ταλάντωσης των 1875 με 1855 μονάδων. Έντονη αλλαγή στο υπάρχον βραχυχρόνιο σκηνικό θα προκληθεί, μόνο με την ανοδική αρπαγή των 1953 μονάδων.

“Σε στάση ‘οκλαδόν’, πάνω στο έδαφος στήριξης των 565 με 550 μονάδων, βρίσκεται και ο Τραπεζικός δείκτης, παρακολουθώντας τις ‘αψιμαχίες’ των αγοραστών και των πωλητών ανάμεσα στις επιλεγμένες για την είσοδό τους στον MSCI Eurobank και Εθνική, με τις υπόλοιπες δύο συστημικές Alpha και Πειραιώς να έχουν πέσει σε διαγραμματική ‘δυσμένεια’, καθώς η μεν πρώτη προσπαθεί να ορθοποδήσει στο επίπεδο των 1,20€, ενώ η δεύτερη παραμένει ασθενική κάτω από τα 1.50€”, σημειώνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

“Με την Αγορά να δέχεται την πίεση από την μεταβλητότητα του εξωτερικού, αλλά και τις πρόδρομες ρευστοποιήσεις ενόψει των αναδιαρθρώσεων του MSCI, ολοκληρώθηκε πτωτικά η εβδομάδα συνεχίζοντας για πρώτη φορά φέτος την πτωτική τάση της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο το σκηνικό μεταβλητότητας βελτιώθηκε, ως προς το μέγεθος των διακυμάνσεων, ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ένδειξη ενεργοποίησης ενδιαφέροντος στην γρήγορη πτώση από τα φετινά υψηλά”, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το ενδιαφέρον των Επενδυτών σταδιακά στρέφεται στο αποτέλεσμα των εκλογών, με τα σενάρια, πλέον, να αποτυπώνονται σε εταιρείες και κλάδους που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο πολιτικό ρίσκο. Μπορεί οι Ευρωεκλογές να μην βγάζουν Κυβερνήσεις, θα λειτουργήσουν ωστόσο ως μια αξιόπιστη μέτρηση για το που κινείται το Εκλογικό Σώμα, το οποίο εντός των επόμενων 4 μηνών, το αργότερο, θα κληθεί να εκλέξει Κυβέρνηση.

Ευρύτερα οι εκλογές στην Ευρώπη θα περιέχουν αναγνώσεις τάσεων σε ακραία στοιχεία, αποκτώντας και ένα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην σύγκλιση των Κρατών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής της Επενδυτικής Κοινότητας, η οποία θα τιμολογήσει ισχυρά το αποτέλεσμα.

Κατά τα λοιπά η παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου της Εθνικής Τράπεζας έδωσε ένα αισιόδοξο τόνο στην Αγορά, θέτοντας γραμμή προς γραμμή τους στόχους για την πορεία των μεγεθών της Τράπεζας ως το 2022.

Το πλάνο στοχεύει σε δείκτες που θα επαναφέρουν την Τράπεζα σε μεγέθη κανονικότητας, όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (5%) και ισχυρής κερδοφορίας (600 εκατ. ευρώ), από την αναδιάρθρωση κόστους και μείωση των πιστωτικών απομειώσεων.

Το πλάνο, σαν στόχευση, έχει πολλές ομοιότητες με το τριετές πρόγραμμα της Eurobank, η οποία θα κινηθεί με την άνεση της γρήγορης μείωσης των NPEs, μετά την συγχώνευση της με την Grivalia.

Ο κλάδος φαίνεται να έχει, πλέον, ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του στο να δώσει κάποια νούμερα για το μέλλον και ενδεχομένως οι εποπτικές αποφάσεις για την συμβατότητα του πλάνου του ΤΧΣ, ή της ΤτΕ να επιταχύνουν την δημοσίευση αντίστοιχων πλάνων και από τις άλλες δύο Τράπεζες.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό στις 721 μονάδες και εδώ και έξι συνεδριάσεις φαίνεται να είναι εγκλωβισμένος σε ένα στενό εύρος 20 μονάδων.

Η αλληλουχία των “μαύρων και λευκών σωμάτων” στις συνεδριάσεις της εβδομάδας είναι αξιοσημείωτη, υποδεικνύοντας την ισορροπία δυνάμεων που υπάρχει μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στα τρέχοντα επίπεδα.

Οι 710 μονάδες αποτελούν την επόμενη βραχυπρόθεσμη στήριξη, επίπεδο κατά το οποίο οι ταλαντωτές θα κατέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, για πρώτη φορά φέτος.

Από την άλλη πλευρά “το φρένο στην ταχύτητα της πτώσης” και το σταδιακό “μάζεμα” των διακυμάνσεων, δείχνει περισσότερο μια διάθεση αναμονής η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συσσώρευση και η ολοκλήρωση της διόρθωσης θα θεωρηθεί περαιωμένη μόνο σε ενδεχόμενο κλείσιμο πάνω από τις 750 μονάδες.

Η διόρθωση από τα υψηλά του Απριλίου δεν έχει χαλάσει το ανοδικό “κάδρο” και οι αγοραστές φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι, επί του παρόντος, να ελέγξουν το βάθος της πτώσης και λιγότερο να κινηθούν επιθετικά, κόντρα στην κατεύθυνση και την δυναμική των Διεθνών Αγορών.

Στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των πρώτων αποτελεσμάτων της χρονιάς. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την ίδια ημέρα η Autohellas θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018, ύψους 1,5 ευρώ ανά μετοχή. Την σκυτάλη στις ανακοινώσεις τριμήνου παίρνει την Τρίτη 21/5 η Fourlis.

“Την Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του α’ τριμήνου της Τιτάν, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street, παρά το αρνητικό ξεκίνημα.

Η άνοδος του Δολαρίου, πιέζει Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

“Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα κάνει την Κίνα πιο δυνατή και δεν θα κάνει ποτέ τη Χώρα να γονατίσει”, έγραψε η εφημερίδα “People’s Daily” του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας σε πρωτοσέλιδο άρθρο της, κάνοντας επίκληση στο πατριωτικό πνεύμα προηγούμενων πολέμων.

Όπως αναφέρει το Reuters, “το Πεκίνο δεν έχει ακόμα πει αν, ή πως θα απαντήσει στην τελευταία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, στο πλαίσιο της οποίας Ουάσιγκτον έβαλε σε ‘μαύρη λίστα’ την Huawei”.

Περιορισμό του τμήματος Επενδυτικής Τραπεζικής ζητούν εκ νέου οι Επενδυτές της Deutsche Bank, προμηνύοντας τεταμένο κλίμα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, “το μέλλον των δραστηριοτήτων επενδυτικής στρατηγικής της Deutsche Bank επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για συγχώνευση με την Commerzbank”.

Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε την αρχική της εκτίμηση. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 Χώρες που μοιράζονται το ευρώ, ενισχύθηκε 1,7%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, από 1,4% τον Μάρτιο.

Υποχώρησε η παραγωγή στον Κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Η κατασκευαστική παραγωγή στις 19 Χώρες του Ευρώ κινήθηκε αρνητικά κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ ενισχύθηκε κατά 3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 Κρατών - Μελών, η κατασκευαστική παραγωγή μειώθηκε 0,7% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκε 2,6% σε ετήσια.

Οι μετοχές του Βρετανικού Ταξιδιωτικού Οργανισμού “Thomas Cook” κάνουν βουτιά, μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη Citi σε “sell” και την περικοπή της τιμής - στόχου της μετοχής στο μηδέν (!), την ώρα που η εταιρεία προχώρησε, μόλις χθες, σε νέα προειδοποίηση για τα κέρδη.

Ισχυρό άλμα πραγματοποίησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ενισχύθηκε στις 102,4 μονάδες, από 97,2 μονάδες τον Απρίλιο.

Οι Αναλυτές προέβλεπαν ανεπαίσθητη πτώση του δείκτη στις 97,1 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ τα ‘φρέσκα’ ληξιπρόθεσμα χρέη Ιδιωτών προς την Εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους (στοιχεία ΑΑΔΕ), με τον ρυθμό δημιουργίας νέων εκκρεμών υποχρεώσεων να κατεβάζει ταχύτητα σε σχέση με πέρυσι, χωρίς να δημιουργεί περιθώρια εφησυχασμού. Ειδικότερα, τον Μάρτιο, τα ‘φρέσκα’ ληξιπρόθεσμα χρέη Ιδιωτών, με εξαίρεση τα μη φορολογικά, έφτασαν τα 2,506 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα συσσωρευμένο ‘στοκ’ 101,868 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε έναν εφιάλτη απλήρωτων υποχρεώσεων συνολικού ύψους 104,315 δισ. ευρώ”.

“Χαιρετίζουμε τα φιλόδοξα σχέδια της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, αναμένουμε όμως πως οι Επενδυτές θα περιμένουν μέχρις ότου υλοποιηθεί η βελτιωμένη οργανική μείωση των NPEs, προτού προεξοφλήσουμε πλήρως το guidance της ΕΤΕ”, σχολιάζει η Morgan Stanley.

Όπως αναφέρει, το βασικό σενάριό της είναι σημαντικά πιο συντηρητικό από το guidance, αλλά με δυνητικό περιθώριο ανόδου περίπου 50% επί της τιμής - στόχου, η σύσταση για την Τράπεζα είναι “overweight” με τιμή - στόχο τα 3,10 ευρώ.

Στα 97,1 εκατ. ευρώ εκτιμά η Alpha Finance ότι θα διαμορφωθούν τα έσοδα της Fourlis για το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι προ φόρων ζημιές εκτιμώνται σε 3,1 εκατ., έναντι 3 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1.158 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 599 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ. Το πρωτογενές πλεόνασμα, σε ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε σε 1,456 δισ. ευρώ, έναντι 1,586 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Θετικά αποτιμά τον ΑΔΜΗΕ η Alpha Finance, που ανακοίνωσε πως ξεκινά την κάλυψη της μετοχής με πρώτη σύσταση “outperform” και τιμή - στόχο τα 2,7 ευρώ.

Επιστρέφοντας στα “υπόλοιπα” της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 733,4 (+0,95%) και 726,24 μονάδων (-0,04%), στις 17.00 βρέθηκε στις 729,64 (+0,43%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 729,31 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%.

Ο τζίρος στα 45,1 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με το θετικό ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Πειραιώς και Ελ. Πετρέλαια και στο χαμηλό Μυτιληναίος και Τιτάν.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση, η τελευταία της εβδομάδας, στην Αγορά Παραγώγων, που συνέπεσε με την λήξη των συμβολαίων Μαϊου.

Αισθητά χαμηλότερα οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.272 συμβόλαια).

Στα 3.384 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.094 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος.).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.261, 937 για τον Μάιο, 1.242 για τον Ιούνιο και 82 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.899,75) κινήθηκε μεταξύ 1.875 και 1.910 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική, 27.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.481), Alpha Bank (3.453), Πειραιώς (3.187), ΔΕΗ (201), Εθνική (5.393), MIG (317), ΑΔΜΗΕ (101), ΟΤΕ (210), Ελλάκτωρα (466), Τρ. Αττικής (100), Μυτιληναίο (138), ΟΠΑΠ (224).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 78.648, Alpha Bank 51.460, Εθνική 33.563, MIG 71.692, ΔΕΗ 13.734, Πειραιώς 27.173.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                          NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.298.300 τεμ., (από 43.513.300 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.459.720 τεμ. (24.460.720), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 84.669.664 τεμ. (83.224.664), Εθνική 18.663.021 τεμ. (18.454.463), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v