Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πορείες αντίθετες για Ευρώπη και ΧΑ

Με τον γενικό δείκτη σε θετικό έδαφος, αλλά τον όγκο των συναλλαγών και τον τζίρο να διαμορφώνονται σε μέτρια επίπεδα, συνεχίζεται η συνεδρίαση στο ΧΑ. Κινητικότητα σε μετοχές λόγω rebalancing. Υποχωρεί ο τραπεζικός δείκτης. Ανοδικά Coca Cola και ΟΤΕ.

Πορείες αντίθετες για Ευρώπη και ΧΑ

Στο μείον παραμένουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενδεικτική τη διεύρυνση των απωλειών για τον DAX στη Φρανκφούρτη. Νωρίτερα στις 12.183, διορθώνοντας από τις 12.270 μονάδες. Στο μείον 0,53% και από τις 2.863 μονάδες τα συμβόλαια του S&P 500.

Αυτά εκτός, γιατί εντός το κλίμα ήταν και παραμένει θετικό, με τους βασικούς δείκτες σταθερά στο συν από την αρχή μέχρι και λίγο μετά τις 14:35. Με μέτριες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο χαμηλότερα των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, η προσπάθεια συντήρησης δυνάμεων, με τον τραπεζικό κλάδο λίγο χαμηλότερα και οι όποιες απώλειές του να καλύπτονται από την υπεραπόδοση συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Η μετατόπιση του trading αποτυπώνεται στη θεαματική μείωση του ποσοστού του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο καθώς αυξημένος καταγράφεται σε μία ομάδα 6-8 μετοχών του δείκτη. Αποτέλεσμα; Ο FTSE25 με άνοδο 0,52% στις 1.895 μονάδες απορροφά το μείον 0,87% του Δείκτη Τραπεζών, που έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 595 μονάδων.

Σε εβδομαδιαία μέτρηση, ο ΓΔ έχει απώλειες 0,85%, οριακά αρνητικός ο FTSE25 και κατά 0,93% ο ΔΤΡ. Το... κράτει από την πλευρά της πλειονότητας των ισχυρών παικτών και των funds στο οποίο αναφερόμαστε από το σχόλιο της Κυριακής αποτυπώθηκε όλη αυτή την εβδομάδα στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Να δούμε και την επόμενη, τελευταία πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της Κυριακής.

Σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΤΙΤΑΝ, Grivalia, ΕΛΠΕ, Viohalco, Aegean, Autohellas έχει μεταφερθεί ένα ικανό μέρος συναλλαγών/τζίρου, μετατοπίζοντας λίγο το ενδιαφέρον από το intraday/trading σε λίγο πιο μεσοπρόθεσμες επιλογές.

Με Coca Cola και ΟΤΕ στο 1,56% και 0,71% υψηλότερα, αντίστοιχα στα 32,60 και 11,43 ευρώ η τάση για τον μεγάλο δείκτη είναι διασφαλισμένη. 

Από εκεί και πέρα, κινητικότητα σημειώνεται σε μετοχές που και λόγω rebalancing παρουσιάζουν ενδιαφέρον, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίς να έχει αναλύσει εκτενώς το θέμα.

Θέμα 24ώρων η... έξοδος της Grivalia από τον δείκτη και η αντικατάστασή της από τη Cenergy, με την τελευταία να κυμαίνεται στα 1,26-1,262 ευρώ. Στο 0,446 η μετοχή της ΑΒΑΞ, στο 0,3635 της Intralot σε μία προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα χαμηλά, στα 2,06 της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Στις 46/38 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη άνοδο για Σελόντα, Ελινόιλ, Δρομέα, Μουζάκη, Φιερατέξ, Μοτοδυναμική, Ελτράκ κ.α.

Λίγο πριν τις 15:00, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 25,2 εκατ., με το 38% να πραγματοποιείται στις τραπεζικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v