Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με πλεονέκτημα κινούνται οι long

Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να εστιάζουν στις ειδήσεις από τον τραπεζικό τομέα (Εθνική-Eurobank). Σε σχετικά καλά επίπεδα κινούνται οι συναλλαγές. Η προσοχή και στις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

ΧΑ: Με πλεονέκτημα κινούνται οι long

Οι εξελίξεις στο μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας πιέζουν λίγο χαμηλότερα τις ευρωαγορές. Σε ήπιο πτωτικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, ενδεικτικά του S&P 500 χαμηλότερα 0,19%, από τις 2.850 μονάδες.

Στο ΧΑ, όπως και χθες, οι traders επεδίωξαν να πάνε υψηλότερα τις τιμές, χαρακτηριστικό το ότι για τον Γενικό Δείκτη η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρό ανοδικό χάσμα (από τις 724,35), για να κερδίσει σταδιακά λίγους πόντους έως τις 732,15 μονάδες.

Σχετικά ικανοποιητικός ο τζίρος, θυμίζοντας πως τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν περί τα 140+ εκατ. (80+60 εκατ.), γεγονός που αφήνει ανοιχτά και τα δύο ακριβώς αντίθετα ενδεχόμενα. Και αυτό της «διανομής», για όσους βλέπουν χαμηλότερα (προς τις 705-680 μον.) αλλά και της αλλαγής θέσεων, για όσους θεωρούν πιθανότερη την επαναφορά προς τις 750 και ενδεχομένως... διερεύνηση ακόμη υψηλότερων τιμών. Και τα δύο ενδεχόμενα είναι 50%-50%, σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων χρηματιστηριακών παραγόντων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με απόδοση 35,97%, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλον χρηματιστηρίου χώρας της ευρωζώνης (είχε προηγηθεί βέβαια γερή «βουτιά»), όπου και επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του trading, με τα «γρήγορα/επιθετικά» χαρτοφυλάκια να διενεργούν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων συναλλαγών.

Τράπεζα/μετοχή-οδηγός η Εθνική, με τη σημερινή Investment Day στο Λονδίνο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον traders αλλά και επενδυτών. Το ταμπλό αποτιμά τις προοπτικές της Εθνικής, με κινητικότητα στον τίτλο από την αρχή της εβδομάδας. Ηδη νωρίτερα αντέδρασε έως τα 2,12 ευρώ, «τρέχοντας» ένα 12,18% σε διάστημα εβδομάδας και με 91,82% από την αρχή του έτους. Σημείο καμπής και ξεκάθαρης long τάσης η πειστική υπέρβαση των 2,15 ευρώ και «κλείσιμο» αύριο Παρασκευή όσο πιο κοντά γίνεται προς τα 2,20 ευρώ. Για να δούμε.

Στο 1,93 δισ. η αποτίμηση της ΕΤΕ, αφήνοντας πίσω την Alpha Bank που καθώς υποχωρεί προς το 1,214 ευρώ, αποτιμάται στο 1,88 δισ. Και να σκεφτεί κάποιος πως αρχές Φεβρουαρίου η σχέση των δύο ήταν 2/1,5 υπέρ της Αlpha Βank.

Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται και η Eurobank, που χθες έλαβε προσφορές για τις τιτλοποιήσεις που σχεδιάζει.

Στην περιοχή πέριξ των 600 ο ΔΤΡ, με τους long να θέλουν μία προσπάθεια προς τις 620 μον., αύριο σε «κλείσιμο». Στο συν 1,69% η Πειραιώς, στο 1,444 ευρώ, στο συν 0,63% και στο 0,7195 η Eurobank.

Στις 11:35 το 54% του τζίρου στις τραπεζικές και με συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia, Coca Cola, TITAN, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, όλες τους με θετικό πρόσημο. Στο συν 0,19% και τα 31,95 η Coca Cola και στο συν 0,18% και τα 11,37 ο ΟΤΕ.

Στις 43/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 123 αμετάβλητες. Μεγαλύτερη απόδοση για μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας: ΕΛΤΡΑΚ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, Intralot, AsCo, Attica Bank κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v