Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 720 μονάδες κατηφορίζει το Χρηματιστήριο

Πτωτική κίνηση για τον ΓΔ καθώς η προσφορά στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζεται από την άνοδο σε ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Πιέσεις στην Coca Cola. Μέτριος ο τζίρος. Εισροές στη Cenergy, που εισήλθε στον FT 25. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Στις 720 μονάδες κατηφορίζει το Χρηματιστήριο

Συγκρατημένοι traders, μεικτές τάσεις στις ευρω-αγορές. Περιορισμένης έκτασης κινήσεις από την πλευρά των traders, με την προσοχή στραμμένη στις... γεωπολιτικές εντάσεις. Στις 12.220 μονάδες λίγο χαμηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, ενδεικτικά από τις 2.868 μονάδες, κατά 0,28% υψηλότερα.

Επιφυλακτικά κινούνται και στο ΧΑ, κατ' αρχάς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες και δευτερευόντως οι επενδυτές, με τους τελευταίους να έχουν... χαμηλώσει ταχύτητα σταδιακά πριν κιόλας από τις δύο εβδομάδες εορτών του Πάσχα.

Προς τις 720 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 590 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, στην περιοχή των 1.900 ο FTSE25, με το 50% της μέτριας αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Με προσφορά σε Εθνική και Eurobank, αμφότερες οι μετοχές χαμηλότερα στα 2,01 και 0,717 ευρώ αντίστοιχα. Με πωλήσεις στο 1,409 ευρώ η Πειραιώς, στο 1,20 ευρώ η Alpha Bank.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, αρκετά όσον αφορά στην τάση του δείκτη θα εξαρτιούνταν από το momentum της Coca Cola, της βαρύτερης εισηγμένης του ΧΑ. Στο -1,13% ο τίτλος της Coca Cola, που ευνοείται και από το ιδιότυπο... arbitrage με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στον δείκτη FTSE100. Στα 33,05 (σε ευρώ) πριν λίγο η μετοχή της CC/HBC στο Λονδίνο.

Ωστόσο, χρηματιστηριακοί αναλυτές εστιάζουν περισσότερο στην εικόνα του τραπεζικού κλάδου όπως αυτή διαμορφώνεται αρνητική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται από την αρχή της συνεδρίασης κυρίως οι ιταλικές τραπεζικές, επιβαρύνοντας την απόδοση των κρατικών τίτλων. Μάλιστα δεν αποκλείεται όσο πλησιάζουμε προς την Κυριακή (σε πρώτη φάση) να υπάρξουν αναταράξεις και ενδεχομένως από Δευτέρα και μετά. Θα δείξει.

Πέραν των τραπεζικών και των blue chips, όπου η δεικτοβαρής Coca Cola επηρεάζει αναλογικά τη διαμόρφωση του δείκτη, οι traders επικεντρώνονται σε τίτλους εταιρειών για τις οποίες «τρέχουν» εξελίξεις. Και η ΔΕΗ είναι μία από αυτές, με απόδοση 6,37% στο 1,37 ευρώ. Με αφορμή μία έκθεση οίκου, που αφορά στην προοπτική... hedgαρίσματος, οι traders είχαν πραγματοποιήσει συναλλαγές αξίας μεγαλύτερης των 200 χιλιάδων ευρώ, λίγο μετά τις 11:35. Βέβαια το ότι στην Επιχείρηση κάποιοι... ανακαλύπτουν την... αντιστάθμιση, όταν λ.χ. η Μυτιληναίος την εφαρμόζει -ως αυτονόητη ενέργεια/πρόνοια- εδώ και χρόνια είναι άλλου... παπά Ευαγγέλιο, τέλος πάντων.

Στα 4,04 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ, με τη διοίκηση να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα μετά το πέρας της συνεδρίασης, αύριο ακολουθεί ο Fourlis και έπεται ο ΤΙΤΑΝ.

Στις 40/27 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τη Cenergy να ελκύει εισροές έως το 1,322 ευρώ. Στα 251,4 εκατ. η αποτίμησή της και είναι προφανές πως η εισηγμένη στον FTSE25 θα πρέπει να «προσέξει» τη χρηματιστηριακή αξία της.

Ομως σε γενικές γραμμές το κλίμα και στα μεσαία-χαμηλότερα είναι υποτονικό, ενδεικτικό το ότι για 124 μετοχές η τιμή παρέμενε αμετάβλητη στις 11:35 ενώ από τον FTMid Cap δεν είχαν «ανοίξει» καν ΙντραΚάτ και Space.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v