Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Κίνηση υψηλότερα για το Γενικό Δείκτη μετά την αιφνίδια διόρθωση της Δευτέρας, λόγω Coca Cola. Σε υψηλότερα επίπεδα τράπεζες, Coca Cola, ΔΕΗ. Οι τράπεζες και τα «βαριά χαρτιά» που καλούνται να σημάνουν «αντεπίθεση».

Θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Αιφνιδιαστική διόρθωση του ΧΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της Coca Cola, επίσπευσε και διευκόλυνε τις κινήσεις των short, που έφεραν την αγορά προς την περιοχή των 710 μονάδων, χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

Ακολούθησε αργότερα και η διόρθωση στη Wall Street, με τους πωλητές να αποκτούν, προσώρας βραχυπρόθεσμα, επιπλέον προβάδισμα, με συνέπεια οι άμυνες των αγοραστών να διαμορφώνονται τώρα στο εύρος προς τις 705 μονάδες για τον ΓΔ.

Με απώλειες 1,66% ο ΓΔ στις 717,21 μονάδες αλλά με 2,39% στις 1.852,29 ο FTSE25, καταδεικνύοντας την τεράστια βαρύτητα που έχει η μετοχή της Coca Cola στο... ρηχό χρηματιστήριό μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Με συναλλαγές 126.290 μετοχών, τζίρο 3,881 εκατ., η διόρθωση έως τα 30,04 από τα αρχικά 33 (ισοφάριση νέου υψηλού) και τελική τιμή στα 30,79 ευρώ. Αποτίμηση 11,45 δισ., σχεδόν μισό δισ. μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση, απόρροια της ισχυρής πίεσης που δέχτηκε ο τίτλος στο Λονδίνο -όπου και η αγορά κύριας διαπραγμάτευσης του ομίλου. Ο Σταμάτης Ζησίμου είχε όλο το ρεπορτάζ για το πώς διαχειρίζεται η διοίκηση την εξέλιξη, που εν πολλοίς αιφνιδίασε την πλειονότητα των funds, των αγορών σε Λονδίνο και Αθήνα. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσω πως ήταν το Euro2day.gr που όσο πιο έγκαιρα και προ πάντων έγκυρα έδωσε τις πρώτες πληροφορίες για το τι συνέβαινε σε Λονδίνο και ακριβώς ποιος ήταν ο λόγος για τη... βουτιά στο City. Αυτό, έτσι, για την... τρέλα της δουλειάς, που έχει η ομάδα του Euro2day.gr.

Πάμε παρακάτω, διόρθωση... ελέω Coca Cola η χθεσινή, που συν τω χρόνω θα δημιουργήσει ευκαιρίες επανατοποθέτησης στον «βαρύ» αυτόν τίτλο, πλην όμως το σήμα θα δοθεί από την κύρια αγορά διαπραγμάτευσης. Γι' αυτό και σήμερα και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει η όσο το δυνατόν ταχύτερη ενημέρωση και για την πορεία της μετοχής της Coca Cola/HBC στη λονδρέζικη αγορά.

Στο μείον 1,84% και στις 588,20 μονάδες ο ΔΤΡ, θυμίζοντας πως από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως οι κύριοι δείκτες και η πλειονότητα των μετοχών του 25άρη είχε διαμορφωμένη τάση short, γεγονός που δυσκόλευε την προσπάθεια των long να επιχειρήσουν ακόμη μία προσπάθεια προσέγγισης-υπέρβασης των 740 μονάδων.

Προσέγγιση, που ενισχύθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση και εκ των πραγμάτων ενεργοποίησε το σενάριο της διόρθωσης προς την περιοχή των 720-710 μονάδων, όπως είχε δοθεί ως κάτω όριο ενός εύρους που πιθανότατα θα κυμαινόταν ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο η διόρθωση της Coca Cola ή άμεση υποχώρηση χαμηλότερα των 720 μον. υποχρεώνει τους αγοραστές να αναζητήσουν άμυνες χαμηλότερα έως τις 705 μονάδες. Πτωτικό σενάριο, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να δώσει τιμές χαμηλότερες και προς τις 690 μον., αλλά ένα ένα, να δούμε κατ' αρχάς σήμερα πώς θα κινηθεί η CC/HBC στο Λονδίνο, τι περιθώρια αντίδρασης έχουν συγκεκριμένες μετοχές του δείκτη κ.λπ.

Ο ΟΤΕ, δεύτερη βαρύτερη εισηγμένη του ΧΑ, έβγαλε αντίδραση αλλά η αδυναμία υπέρβασης των 11,50 ευρώ δεν ήταν ενθαρρυντική ένδειξη. Οπως επίσης το γεγονός πως σε συγκεκριμένες μετοχές, λ.χ. Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Viohalco, οι πωλητές έχουν μικρό μεν, σταθερό δε, προβάδισμα εδώ και μέρες, με διακριτικές πωλήσεις από υψηλότερες τιμές. Μία εξήγηση που δίνεται, σχετίζεται με την πολιτική ρευστότητα, την αβεβαιότητα για την Κυριακή και για τις όποιες εξελίξεις θα δρομολογήσει από Δευτέρα κιόλας το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αυτό γιατί καθίσταται σαφές πως η επόμενη ημέρα -όποια και αν είναι αυτή- δεν θα είναι εύκολη για το οικονομικό επιτελείο.

Ηδη στις... ευγενικές οχλήσεις των ξένων για την κυβερνητική παροχολογία ήταν η σειρά του οίκου Fitch να προϊδεάσει για το κλίμα που θα συναντήσει η Αθήνα, ξεκινώντας από το EwG της 3ης Ιουνίου. Για να δούμε.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την Αναστασία Παπαϊωάννου από νωρίτερα να κάνει λόγο για μεταβίβαση 50.000 κατοικιών σε funds.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v