Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν… χώνεψε την Αφρική η Coca Cola

Στις 717 μονάδες προσγειώθηκε ο Γενικός Δείκτης με βαρίδια την Coca Cola (-5,6%) και την Εθνική (-4,5%). Αντιστάσεις από ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα μετά τη νέα βουτιά. Στα 50 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές.

ΧΑ: Δεν… χώνεψε την Αφρική η Coca Cola

“Ότι δεν ανεβαίνει, πέφτει”, στις Αγορές και όχι μόνο, καθώς επικρατεί ο “Νόμος της βαρύτητας” και στο Χ.Α. η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, επέτρεψε στους λίγους πωλητές, να πιέσουν τις αποτιμήσεις, διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα και διαθέσεις.

Στο αρνητικό κλίμα, συνέβαλαν τα “κόκκινα” πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και του NYSE, ενώ ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 3,416% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, “με το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης να οδεύει προς εκλογές, που θα κρίνουν πολλά αναφορικά με το ποιες πολιτικές θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, επόμενο είναι οι Επενδυτές να επιλέγουν την στάση αναμονής, επιλέγοντας τα περιορισμένα ρίσκα και τις πιο αμυντικές επενδυτικές στρατηγικές”, την ώρα που το “Brexit” παραμένει στο προσκήνιο και οι εμπορικές “αντεγκλήσεις” ΗΠΑ – Κίνας δεν δείχνουν διαθέσεις εκτόνωσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σημερινή έκθεση της Credit Suisse, με τον Οίκο να εκτιμά πως “τα Λαϊκιστικά Κόμματα, και στις δυο πλευρές του πολιτικού φάσματος, αναμένεται να κερδίσουν έδαφος στις ερχόμενες Ευρωεκλογές και να αποσπάσουν ως και το 30% των εδρών στο νέο Ευρωκοινοβούλιο”.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση απλά ήλθε να επιβεβαιώσει, την εδώ και αρκετές συνεδριάσεις διαφαινόμενη κόπωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και να επαληθεύσει την εκτίμηση του Απόστολου Μάνθου (AENAON MARKETS), που φιλοξενούμενη στη στήλη και στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής ανέφερε, “κολλημένος’ πάνω στη κάλπη βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, προσπαθώντας να ‘αφουγκραστεί’ το εκλογικό αποτέλεσμα”, αλλά και τον πιθανό Νικητή των επόμενων Εθνικών εκλογών.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξαν σημαντικά πονταρίσματα, όσον αφορά το αποτέλεσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών, αλλά και την πιθανή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων Κομμάτων και τώρα πλησιάζει η ώρα που οι traders θα “κάνουν ταμείο”.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις και εκτιμούμε ότι αυτήν την εβδομάδα, ο ΓΔ θα παραμείνει, εν πολλοίς, εντός του εύρους τιμών των τελευταίων συνεδριάσεων και πιθανότατα λιγότερο επηρεαζόμενος από τις διακυμάνσεις στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, και εκτός απροόπτου, οριοθετούμε την κίνηση της Αγοράς μεταξύ των 710 και 750 μονάδων, με στενότερο εύρος τις 723 και 736 μονάδες. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, η μεταβλητότητα του οποίου ενδεχομένως να αυξηθεί σημαντικά από την επόμενη των εκλογών. Αποτελέσματα Α΄ τριμήνου ανακοινώνουν η ΕΧΑΕ (σήμερα) και οι Fourlis (αύριο), Τιταν (Πέμπτη). Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, σημειώνουμε ότι αυξημένη βαρύτητα θα δώσουμε στους μεταποιητικούς δείκτες PMI που δημοσιεύονται για Γερμανία και Ευρώπη την Πέμπτη, καθώς και στο ΑΕΠ Α΄ τριμήνου για την Γερμανία”, επεσήμαινε η Leon Depolas Sec.

“Στην εβδομάδα που ξεκινάει, τα βλέμμα όλων στρέφονται στο πολιτικό σκηνικό, ενόψει των Ευρωεκλογών της Κυριακής, αλλά και εκείνων για τους ΟΤΑ στη Χώρα μας, με την πιθανότητα ανάδυσης τάσεων λιγότερο Φιλοευρωπαϊκών, να συνιστά ορατή απειλή, εξέλιξη αρνητική για τις Αγορές. Η κίνηση του ΓΔ στην περιοχή ανάμεσα στις 710 - 750 μονάδες είναι, μέχρι νεωτέρας, το επικρατέστερο σενάριο. Η ατζέντα περιλαμβάνει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου για την ΕΧΑΕ (Δευτέρα), το Fourli (Τρίτη) και τον Τιτάνα (Πέμπτη)”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δεύτερη πτωτική εβδομάδα για το Χ.Α. αυτή που ολοκληρώθηκε με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, με το ΓΔ να χάνει 0,91% σε εβδομαδιαία βάση. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 740 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 720 μονάδες. Το Χ.Α. αναμένουμε να κινηθεί σύμφωνα με τις πορεία των Ξένων Αγορών αυτή την εβδομάδα. Ο κύριος καταλύτης για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τις επόμενες εβδομάδες, είναι αναμφισβήτητα το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών την επόμενη Κυριακή”, τόνιζε η Merit Sec.

“Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, περιμένουμε από τους Επενδυτές να τηρήσουν στάση αναμονής και να γίνουν πιο επιλεκτικοί” ήταν οι εκτιμήσει της Beta Sec.

“Άλλη μία συνεδρίαση με υψηλή μεταβλητότητα, την Παρασκευή, όπου ο ΓΔ, από το +1%, πέρασε και από αρνητικό έδαφος για να κλείσει τελικά στο +0,39%, με συναλλαγές 45 εκατ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 720 και αντίσταση στις 737. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1871 και αντίσταση στις 1910. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 585 μονάδες και αντίσταση στις 624. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιεί συσσώρευση, στα επίπεδα 720 - 740, με την κύρια τάση να παραμένει θετική. Η διάσπαση αυτής της ζώνης, θα μας δείξει και την διάθεση της Αγοράς”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το Δεικτοβαρές κομμάτι του Τραπεζικού ταμπλώ, μπορεί οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών να “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως ανεξάρτητα του τελικού προσήμου, η αίσθηση της κόπωσης ήταν περισσότερο από εμφανής και όλα δείχνουν ότι, πλην εξαιρετικού απροόπτου, ο Τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του “ταγού”, προκειμένου να “σπρώξει” τον Γενικό Δείκτη, προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Και τα δύο πρόσημα “είδε” και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 601,4 (+0,37%) και 588,81 μονάδων (-1,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και πιο συγκεκριμένα στις 588,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,84%.

Για τον ΔΤΡ, το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στις 617 μονάδες, ενώ αν χαθεί η απώλεια της πρώτης στήριξης στις 590 μονάδες, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρησης προς τις 545 και 470 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 617, οι επόμενες αντιστάσεις στις 655 και 670 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Eurobank ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω συγχώνευσης με απορρόφηση της Grivalia Properties. Οι σχέσεις ανταλλαγής είναι οι εξής: i) κάθε Μέτοχος της απορροφώμενης εταιρείας ανταλλάσσει κάθε 1 μετοχή που κατέχει με 15,80000000414930 νέες μετοχές της Eurobank, ii) οι Μέτοχοι της απορροφώσας Eurobank διατηρούν τον αριθμό μετοχών που κατέχουν. Διευκρινίζεται ότι βάσει του άρθρου 2.6.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των αποφάσεων 22 & 26 του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύουν, τα όρια διακύμανσης της τιμής της μετοχής μόνο για τη συνεδρίαση της 20/05/2019, ορίζονται ως εξής: +30% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης (17/05/2019): €0,7190 και -30% στην προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής που προκύπτει λόγω της αύξησης: €0,7160.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στασιμότητα παρατηρείται, τον τελευταίο μήνα, ως προς την προώθηση και έγκριση των δύο σχεδίων για την υποβοήθηση της ταχύτερης μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων, ενώ την ίδια στιγμή δύο από τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες υλοποιούν το δικό τους σχεδιασμό, που εδράζεται ελάχιστα στη, μελλοντική, χρήση των δύο, υπό συζήτηση, ‘εργαλείων”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “την ευκαιρία σε όσους Δανειολήπτες πληρούν τα κριτήρια να πάρουν πίσω τα σπίτια τους, εξοφλώντας ποσό χαμηλότερο από την τρέχουσα αξία του, ενεχυριασμένου, ακινήτου, δίνει η Εθνική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αποτελεσματικές ρυθμίσεις, εξυγιαίνοντας το χαρτοφυλάκιό της”.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που συνέχισε την επιφυλακτική κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι τίτλοι των Cenergy (+0,63%), ΔΕΗ (+3,11%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,81%) και ΟΤΕ (+0,18%).

Από εκεί και πέρα, την “μερίδα του λέοντος”, όσον αφορά τα σχόλια στα χρηματιστηριακά γραφεία, απέσπασε η σημερινή χρηματιστηριακή συμπεριφορά της ΕΕΕ (-5,64%), όπου σημειώθηκε αρνητικός αιφνιδιασμός και επιθετικές πωλήσεις στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, κίνηση που πίεσε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., προς χαμηλότερα επίπεδα.

Το “ντόμινο” πωλήσεων για την μετοχή, ξεκίνησε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “η ‘The Coca-Cola Company’ θα διατηρήσει το πλειοψηφικό μεριδίο της ‘Coca-Cola Beverages Africa. Με αυτή την αλλαγή, η TCCC θα παρουσιάζει τις οικονομικές καταστάσεις της CCBA στα αποτελέσματά της από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα των ΗΠΑ”.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα, η TCCC είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε refranchise της CCBA, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εμφιάλωσης της Coca - Cola στην Αφρική, με υπηρεσίες σε 12 Χώρες. Η εταιρεία είχε συζητήσεις με μία σειρά δυνητικών Συνεργατών, με τα σενάρια να εμπλέκουν και την Ευρωπαϊκή Θυγατρική.

Ανεξάρτητα εκτιμήσεων, εκείνο το οποίο είναι απολύτως σίγουρο, είναι πως στις συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής, είχε σημειωθεί μικρός – διακριτικός δανεισμός για τον τίτλο της ΕΕΕ, στο Χ.Π.Α., κίνηση η οποία είχε αναφερθεί στο βραδινό σχόλιο για την Αγορά Παραγώγων.

Σε κάθε περίπτωση και μετά τις σημερινές πιέσεις, ο τίτλος της ΕΕΕ έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται μόνο με κλείσιμο υψηλότερα των 33,00 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, ο τίτλος κινήθηκε με θετικό πρόσημο, έχοντας σαν υψηλό ημέρας τα 33,00 ευρώ (+1,13%), για να υποχωρήσει μέχρι τα 30,04 ευρώ (-7,94%). Ισχυρή δείχνει η στήριξη στα 30,10 – 29,40 ευρώ, όμως αν υπάρξει καθοδική διαφυγή, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 27,50 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Cenergy (+0,63%), συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο τίτλος, από σήμερα, πήρε την θέση της Grivalia στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 19%.

Η βραχυπρόθεσμη πορεία της μετοχής, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις Θεσμικών χαρτοφυλακίων, μετά την τελευταία εξέλιξη.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,326 ευρώ (+4,57%), για να υποχωρήσει αισθητά στην συνέχεια. Κλείσιμο υψηλότερα των 1,298 ευρώ δίνει ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, με επόμενη αντίσταση στα 1,3230 ευρώ και πρώτες στηρίξεις στα 1,274, 1,25 και 1,20 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της ΔΕΗ (+3,11%), αλλά υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 1,37 ευρώ (+6,37%). Πονταρίσματα και προσδοκίες στην υλοποίηση ενός πλάνου, το οποίο θα μπορέσει να βελτιώσει τα οικονομικά της Επιχείρησης, έστω και αν αυτά έχουν διαψευστεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν. Η πρώτη αντίσταση στα 1,35 ευρώ και το ημερήσιο “stop short” στα 1,448 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πρώτη στήριξη στα 1,26 και το τελευταίο “οχυρό” των “buyers” στα 1,13 ευρώ.

“Κατηφορίζοντας” σε κεφαλαιοποιήσεις, όπου το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλώ επέστρεψε στην “ζώνη του λυκόφωτος”, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την εμμονή των πτωτικών μετοχών να είναι περισσότερες από τις ανοδικές, στο μεγαλύτερο μέρος όλων των τελευταίων συνεδριάσεων και η εικόνα να αλλάζει, όχι πάντα, με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Autohellas (-5,62%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €1,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €1,35ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Σελόντα (+3,75%), διακριτική παρουσία αγοραστών στην Medicon (+6,59%), συνεχίζονται οι εναλλαγές προσήμων στην Centric (-0,52%), ενώ ούτε τα 1,60 ευρώ δεν μπόρεσε να κρατήσει ο Κέκροπας (-3,29% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ελτράκ (+5,51%) και Ιατρικό (+5,94%), από 9/5 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η Epsilon Net (+0,68%), που συνεχίζει να κινείται με “ανοιχτές” εντολές αγορών, ενώ “ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Δρομέας (+0,34%).

Επέστρεψαν οι πιέσεις σε Intralot (-2,21%), Καράτζη (-4,26%) και Περσέα (-6,54%), επιστροφή αγοραστών στον Παπουτσάνη (+3,47%, οι μετοχές της Cenergy αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη FTSEM/X.A. Mid Cap και αντικαθίστανται από τις μετοχές της Παπουτσάνης, με συντελεστή στάθμισης μετοχών 33%), ενώ έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχει να επιδείξει η μετοχή της Ιντρακόμ.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772. Οι στηρίξεις στις 716, 711, 697, 689 και 650 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 740 – 754 και 767 - 780 μονάδες

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1913, 1920, 1943, 1950, 1968, 1980 και 1993 μονάδες.

Χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στις 1873 και 1861 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1843, 1824 και 1758 – 1750 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Οι αλλαγές στον MCSI τέλος του μήνα, μας φέρνουν πιέσεις στους υπόλοιπους τίτλους και αντίστοιχα, σημαντικούς αγοραστές σε ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Θεωρητικά μέχρι 28/5, θα μπορούσε κάποιος να ‘ψαρέψει χαρτιά’ του MSCI”, αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μία εβδομάδα έμεινε για τις εκλογές, με την Αγορά να περιμένει το αποτέλεσμα που, κάλλιστα, θα μπορούσε να παίξει σημαντική ρόλο στην κίνηση. Ο τζίρος φανερά μειωμένος, προφανώς λόγω του στενού εύρους διακύμανσης, με τα Funds και τους Επενδυτές να κρατάνε περισσότερο στάση αναμονής.

Μεγαλύτερη πίεση υπέστη η μεσαία κεφαλαιοποίηση, έχοντας χάσει, προς το παρόν τουλάχιστον, τα σκήπτρα της απόδοσης μετά από πολλά χρόνια.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι και περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών και τις πιθανότητες εκείνες που μπορεί να φέρουν πιο κοντά και τις βουλευτικές εκλογές.

“Ο Τραπεζικός κλάδος καλύτερος από ποτέ σε χρηματιστηριακή συμπεριφορά, σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά κάτι που μένει να φανεί αν συνεχιστεί και αμέσως μετά το τέλος του τρέχοντος μήνα”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Σε ιστορικό χαμηλό έφτασαν οι μετοχές της Deutsche Bank σήμερα Δευτέρα, αφότου η UBS υποβάθμισε τη μετοχή της Γερμανικής Τράπεζας σε “sell” από “neutral”.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο για τη DB από €7,80, σε €5,70, λόγω των δύσκολων εξωτερικών γεγονότων και των χαμηλών επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι “οι δασμοί που επέβαλε στα Κινεζικά Αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, εξωθούν εταιρείες να μετακινήσουν την παραγωγή τους από εργοστάσια της Κίνας σε εγκαταστάσεις στο Βιετνάμ και άλλες Χώρες της Ασίας”, προσθέτοντας ότι “η όποια συμφωνία κλειστεί ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο για το εμπόριο δεν μπορεί να είναι ‘50-50”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το νέο δημοσιονομικό πακέτο αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της Ελλάδας και αναμένεται να δημιουργήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους Πιστωτές”, υποστηρίζει η Fitch.

H Eurobank Equities ανακοίνωσε ότι διακόπτει την κάλυψη του τίτλου της Frigoglass λόγω ανακατανομής πόρων. Σημειώνεται ότι η σύσταση για τον τίτλο ήταν "υπό αναθεώρηση", χωρίς τιμή - στόχο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “στο σύνολο της γενικής Κυβέρνησης, όπου αποτυπώνονται όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου τα μεγέθη κινούνται ανοδικά ως προς τα ‘φέσια’. Τα 1,574 δισ. ευρώ των οφειλών του Ιανουαρίου, διευρύνθηκαν σε 1,665 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ενισχύθηκαν περαιτέρω σε 1,790 δισ. ευρώ τον Μάρτιο. Οι πληρωμές στο ίδιο διάστημα, με το σταγονόμετρο. Μόλις 7 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, 3,4 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 47,3 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά πληρωμές Νομικών Προσώπων (24,7 εκατ. ευρώ) και υποχρεώσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (13 εκατ. ευρώ)”.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 731,38 (+0,28%) και 717,02 μονάδων (-1,69%), στις 17.00 βρέθηκε στις 717,95 (-1,56%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 717,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,66%.

Ο τζίρος στα 50 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΕΕΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 69% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ και CENER και με το θετικό οι ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό οι Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Viohalco, Lamda Development και Jumbo.

Κακή η τελική εικόνα με 49 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Με πτώση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.963 συμβόλαια).

Στα 3.793 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.384 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.140, 1.094 για τον Ιούνιο και 46 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.857) κινήθηκε μεταξύ 1.845 και 1.905,75 μονάδων.

Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (118.016 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.354), Alpha Bank (2.453), Πειραιώς (2.768), ΔΕΗ (945), Εθνική (7.947), ΕΕΕ (210), ΑΔΜΗΕ (133), ΟΤΕ (157), Ελλάκτωρα (281), Cenergy (312), Μυτιληναίο (544), ΟΠΑΠ (205), Viohalco (165).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 78.685, Alpha Bank 53.288, Εθνική 33.532, MIG 71.570, ΔΕΗ 13.653, Πειραιώς 25.997, Ελλάκτωρα 10.105.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                    Name of Issuer                         NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,80%

2019-05-07

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.497.310 τεμ., (από 45.298.300 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.456.693 τεμ. (24.459.720), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 85.072.352 τεμ. (84.669.664), Εθνική 17.147.655 τεμ. (18.663.021), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v