Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με βαρίδι την Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Η «βουτιά» για τον τίτλο της Coca Cola έως 8% χαμηλότερα αλλάζει τα δεδομένα, με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 720 μονάδες. Πτωτικά οι τράπεζες, σταθερή η Eurobank. Κίνηση υψηλότερα για ΔΕΗ.

Πτώση με βαρίδι την Coca Cola στο Χρηματιστήριο

Η Coca Cola «γυρίζει» και το ΧΑ, καθώς η αιφνίδια... βουτιά της μετοχής στο Λονδίνο ενεργοποιεί ντόμινο πωλήσεων και στην Αθήνα.

Κατακόρυφη διόρθωση του βαρύτερου τίτλου του χρηματιστηρίου αμέσως μετά τις 14:00, με αφορμή τη... βύθισή της έως 6,58% και στα 30,54 (σε ευρώ) στον FTSE100 στο Λονδίνο.

Σε... κόκκινο και βαθύτερο... κόκκινο βασικοί δείκτες, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 715 μονάδες, τον FTSE25 χαμηλότερα και των 1.850, ενεργοποιώντας μέρος εσπευσμένων πωλήσεων όχι μόνο στον συγκεκριμένο τίτλο αλλά και δευτερευόντως σε blue chips και βαριά χαρτιά του δείκτη.

Ενδεικτικό το ότι ενώ οι απώλειες για τον ΓΔ διαμορφώνονταν νωρίτερα (στις 14:50) στο 1,65%, για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προσέγγιζαν το 3%, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχάς, βραχυπρόθεσμα για δείκτες και μετοχές.

Εξελίξεις που φαίνεται να... πιάνουν στον ύπνο την αγορά, με ενδεικτικό το γεγονός πως ενώ οι πρώτες εντολές πώλησης από ξένα χέρια ενεργοποιήθηκαν μετά τις 14:00, για να ενταθούν μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι τις 14:50, δεν υπήρχε ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους και αφορμή που προκαλούσαν τη... βουτιά της μετοχής του ομίλου, κυρίως στο Λονδίνο. Συνακόλουθα σε Αθήνα, στη μετοχή αλλά και στο Συμβόλαιό της, όπου ανοίχτηκαν short θέσεις -προφανώς για κάλυψη- έως και 6,80% χαμηλότερα.

Στο μείον 1,23% ο Δείκτης Τραπεζών, με το μεγαλύτερο μέρος της αξίας συναλλαγών να πραγματοποιείται στις μετοχές του κλάδου, αλλά αυτά μέχρι τις 14:00 καθώς σταδιακά και μέχρι τις 15:00 οι συναλλαγές επικεντρώνονταν στη CC με 76.661 τεμάχια, αξίας σχεδόν 2,4 εκατ. ευρώ.

Στον απόηχο αυτής της αιφνιδιαστικής μεταβολής, θυμίζοντας πως η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει με την... ισοφάριση του τελευταίου υψηλού στα 33 ευρώ, εύλογα οι κινήσεις των traders προσαρμόστηκαν χαμηλότερα. Και σε μετοχές και σε συμβόλαια στα παράγωγα, με τον ΣΜΕ του δείκτη έως 2,54% χαμηλότερα.

Μία εξήγηση που δινόταν νωρίτερα από έγκυρους χρηματιστηριακούς κύκλους ήθελε τη... βουτιά της «ευρωπαϊκής» μετοχής να οφείλεται στο ότι το κομμάτι της Αφρικής θα περάσει στη μητρική TCCC (Wall Street) και όχι στην ευρωπαϊκή. Θυμίζοντας πως μέχρι πρόσφατα αγορά και traders θεωρούσαν ως επικρατέστερο το δεύτερο σενάριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v