Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστρέφει στις 730 μονάδες ο ΓΔ

Με σύμμαχο το θετικό κλίμα στις αγορές, η... ολική επαναφορά στο ΧΑ μετά τη χθεσινή διόρθωση. Η απορρόφηση των κραδασμών στην Coca Cola, η υπεραπόδοση Eurobank και Πειραιώς και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

ΧΑ: Επιστρέφει στις 730 μονάδες ο ΓΔ

Ανοδικά αντιδρούν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπεραποδίδει το ΧΑ.

Με τα futures στη Wall Street να παραπέμπουν σε ικανοποιητικό ανοδικό «άνοιγμα», στη Φρανκφούρτη οι traders επαναφέρουν τον DAX προς τις 12.150 και... μονάδες.

Με τις αγορές στο συν, στην ελληνική οι long όχι μόνο επιβεβαίωσαν, διατήρησαν το πλεονέκτημα που δημιούργησαν στην πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αλλά σταδιακά το ενίσχυσαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης από τις 720,35 να κερδίσει πόντους, να υπερβεί τις 730 και προ ολίγου να μετρά αντίδραση της τάξεως του (σχεδόν) 2%.

Κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, με τους βραχυπρόθεσμους να δίνουν δείγματα γραφής από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις καθώς η απορρόφηση των... κραδασμών λόγω Coca Cola απορροφήθηκε από τον πολύπαθο κλάδο-κλειδί και όχι τόσο από τα blue chips. Ενδειξη πως ο κλάδος -υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί και... αντασφαλιστικά για ανάλογες περιπτώσεις.

Αλλωστε το 70% του τζίρου που έγινε την πρώτη ώρα στις τράπεζες καταδεικνύει τη σημασία που έχει αποκτήσει πλέον για intraday κινήσεις και trading. Από τις 596,46 έως τις 611,96 μονάδες ο ΔΤΡ, με το 69% της αξίας συναλλαγών να επιμένει στις μετοχές του κλάδου και τη Eurobank να έχει κάνει το σχεδόν 50% του τζίρου, λίγο μετά τις 15:00. Στα 24 εκατ. η αξία των συναλλαγών μόνο στη μετοχή της Eurobank, με αφορμή την επίσπευση της ένταξής της στον δείκτη MSCI Greece Standard, από μεθαύριο Πέμπτη. Σταθερές εισροές στον τίτλο, με πάνω από 32 εκατ. μετοχές μέχρι πριν από λίγο σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των traders και δευτερευόντως των επενδυτών.

Στο συν 5% η μετοχή της Eurobank, στο 2,33% η Εθνική, στο 6,21% η Πειραιώς και στο 0,67% η Alpha Bank. Με τον επιθετικότερο συντελεστή βήτα η μετοχή της Πειραιώς, με τη βραδύτερη αντίδραση της Αlpha Βank, σε ανοδικές διορθώσεις και υποχωρήσεις του κλάδου, της αγοράς.

Ωστόσο πέραν των τραπεζικών, σημαντική για τους long ήταν η έγκαιρη αναστροφή τάσης για τους τίτλους της Coca Cola. Ξεκινώντας, από νωρίς στο Λονδίνο, για τη CCH που έβγαλε αντίδραση, διευκολύνοντας τα μέγιστα όσους long σχεδίαζαν να κινηθούν ανοδικά στη μετοχή. Από τα 30,93 έως τα 31,75 ευρώ νωρίτερα, με συναλλαγές περίπου 750 χιλ. ευρώ και πολλαπλάσιες για τη CCH στο Λονδίνο, όπου κατέγραφε απόδοση 3,93%. Αμεσα τα αντανακλαστικά στη βαρύτερη μετοχή του χρηματιστηρίου μας, με ό,τι αυτό σήμανε για την προσπάθεια των long να μη... φύγει η αγορά χαμηλότερα των 710 μονάδων.

Με τη Eurobank να έχει το σχεδόν 50% της αξίας συναλλαγών και ένα συγκριτικά σημαντικό μερίδιο σε ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, δικαιολογείται η σημερινή υψηλή, θυμίζοντας πως στα 50 εκατ. ευρώ έφθασε ο τζίρος συνολικά στη χθεσινή συνεδρίαση.

Με τις τράπεζες και την Coca Cola να διορθώνουν ανοδικά, η γενικότερα καλή εικόνα στη μεγάλη κατηγορία αλλά στις χαμηλότερες διαμορφώνεται απολύτως φυσιολογικά.

Ενδεικτικό το ότι στις 15:15, σε μόλις 2 μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι πωλητές. Σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απώλειες 0,73% και σε Τέρνα Ενεργειακή με μόλις 0,17%, θυμίζοντας πως ο όμιλος πήγες, χθες, κόντρα στη διόρθωση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στις 66/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με την Πειραιώς και τη Eurobank να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αντίδραση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v