Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθολική αντίδραση στο ΧΑ

Κίνηση υψηλότερα για το σύνολο των «βαριών χαρτιών», μετά τη χθεσινή βουτιά, επαναφέρει τον Γενικό Δείκτη προς τις 730 μονάδες. Υπεραποδίδουν Πειραιώς-Eurobank, άνοδος για Coca Cola, ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Καθολική αντίδραση στο ΧΑ

Προσπάθεια αντίδρασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και την τρίμηνη παράταση ζωής που έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη Huawei. Είναι η δεύτερη, τέτοιου χαρακτήρα και τακτικής, κίνηση Τραμπ μετά την αναβολή για έξι μήνες του ενδεχόμενου επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Στις 12.098 κατά 0,47% υψηλότερα ο DAX, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street. Ενδεικτικά, από 0,28% και τις 2.851 μονάδες τα futures του S&P 500.

Στα καθ' ημάς, εμφανής από την αρχή η σπουδή των traders να μην... ξεφύγει η αγορά χαμηλότερα από στηρίξεις που θεωρούνται σημαντικές για τη βραχυπρόθεσμη τάση, με αποτέλεσμα από τις πρώτες κιόλας εντολές να ενεργοποιηθούν αγορές με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά σε ομάδα συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Από τις 720,65 μονάδες ο ΓΔ, με αιχμή τον τραπεζικό και τον ΔΤΡ από τις 596,46 να ξεπερνά γρήγορα το όριο των 600 και από τις 1.860,12 για τον FTSE25. Συναλλαγές και τζίρος ανάλογα στοχευμένοι, με το 77% (!) να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί και ένα μικρότερο μέρος σε ΟΠΑΠ, Coca Cola εύλογα, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Jumbo, TITAN κ.α.

Τα ενδιαφέροντα στην αρχή της συνεδρίασης, η επικέντρωση στον τραπεζικό κλάδο και η συντονισμένη προσπάθεια αντίδρασης στην πλειονότητα των blue chips που έχουν short τάση και μόνο με «γύρισμά» τους θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα... μαξιλάρι ικανό να απορροφήσει μία ενδεχόμενη συνέχεια των πιέσεων στη μετοχή της Coca Cola σε Λονδίνο, συνακόλουθα σε Αθήνα. Το ότι θα ενεργοποιούνταν ως αντιστάθμιση των long -έναντι ενδεχόμενης περαιτέρω διόρθωσης της CC/HBC- είναι κάτι που μέχρι πρόσφατα θα ακουγόταν σαν... ανέκδοτο, κι όμως.

Το ότι όλες οι βαριές μετοχές θα «γύριζαν» (ακριβώς, όπως είχε αναφερθεί στο προσυνεδριακό σχόλιο) ήταν εντός σχεδιασμού, δεν μας προξενεί εντύπωση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, ωστόσο, μετοχή-σηματωρός η βαρύτερη του ΧΑ, με τη διακύμανσή της να επηρεάζεται από αυτήν της CCH στον FTSE100. Νωρίτερα «ανεβάσαμε» σχετικό διάγραμμα και εικόνα αρχής για τη μετοχή, σημειώνοντας πως η παρακολούθηση της πορείας μπορεί να γίνει σε (σχεδόν) ταυτόχρονο χρόνο, παραπέμποντας (δωρεάν) σε κάποια από τις διαθέσιμες σελίδες (ενδεικτικά, χρησιμοποιούμε το investing.com).

Προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή στο Λονδίνο, έως τα 31,10 ευρώ νωρίτερα στην Αθήνα, θυμίζοντας πως χθες, στην αρχή της συνεδρίασης είχε... ισοφαρισθεί το τελευταίο υψηλό, στα 33 ευρώ. Στα 30,93-31,10 ευρώ η διακύμανση για τη μετοχή, δηλαδή σε στενότατο πλαίσιο, πιθανότατα για να ελεγχθεί η σχέση πωλήσεων/αγορών.

Στην περιοχή των 600 μον. ο ΔΤΡ, με ζητούμενη την επιβεβαίωση της στήριξης των 580-590 μονάδων. Αυξημένες συναλλαγές και ανάλογος τζίρος σε Eurobank (και ενόψει της απορρόφησης/συγχώνευσης της Grivalia) και AlphaBank. Ακολουθούν Εθνική και Πειραιώς από απόσταση.

Στα 11,32-11,46 η μετοχή του ΟΤΕ, ξεκινώντας από το μείον, για να αντιδράσει στη συνέχεια. Στα 19,93 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 8,81 της Μυτιληναίος, στα 14,40 της Jumbo, στα 7,72 των ΕΛΠΕ, στα 17,06 ευρώ της ΤΙΤΑΝ.

Μεγαλύτερη άνοδος, από τις μετοχές του δείκτη, πέραν των τραπεζικών, για ΔΕΗ, Viohalco, Aegean κ.α.
Στις 51 έναντι μόλις 6 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, αλλά και με 123 χωρίς μεταβολή.

Στα 10,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος στις 11:20, αυξημένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Παραπέμποντας σε έναν συνολικό τζίρο που θα ξεπερνά τα 50 εκατ. της χθεσινής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v