Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί σάλπισε αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο

Στις 733 μονάδες ο ΓΔ μετά την σημερινή αντίδραση με τον τζίρο στα 100 εκατ. ευρώ. Πειραιώς, Eurobank, Jumbo, Lamda τα blue chips με τη μεγαλύτερη άνοδο. Ανάσες πήρε η Coca Cola. Αποκλιμάκωση στα spreads.

Γιατί σάλπισε αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο

Η πρωτόγνωρη, σύμφωνα με Εγχώριους Αναλυτές, έκπληξη από πλευράς MSCI, σε συνδυασμό με την επιστροφή των θετικών προσήμων στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, αλλά και η μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών τίτλων στην Αγορά ομολόγων, έδωσαν την αναγκαία και ικανή αφορμή, για επιστροφή των αγοραστών στο ταμπλώ του Χ.Α., με την θετική έκπληξη να έρχεται από την σημαντική αναβάθμιση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων 50 συνεδριάσεων), έστω και αν η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ειδικών συνθηκών”, λόγω του rebalancing στην μετοχή της Eurobank (+6,05%), που απασχόλησε το 40,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, νωρίτερα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Μαΐου θα ενταχθεί η μετοχή της Eurobank στον βασικό δείκτη του MSCI. Αιτία για την επίσπευση, είναι η συγχώνευση της Τράπεζας με την Grivalia.

Στον συγκεκριμένο δείκτη επιστρέφει και η μετοχή της Εθνικής, με το rebalancing να γίνεται στην κανονική ημερομηνία (28/5).

Σύμφωνα με την συντριπτική πλειονότητα των Αναλυτών, η παραπάνω ανακοίνωση μπορεί να θεωρηθεί έως και πρωτόγνωρη, καθώς η αρχική ημερομηνία που είχε καθορίσει ο Οίκος ήταν η 28/5 και τότε ήταν απόλυτα γνωστή η επικείμενη συγχώνευση της Eurobank με την Grivalia, όπως και η σχέση ανταλλαγής.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, συνεχίστηκε η αργή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους, να διαμορφώνεται στο 3,389%.

Να σημειωθεί ότι μετά το χθεσινό κλείσιμο στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης είχε υποχωρήσει σε χαμηλά, περίπου, δύο μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/3 (713,66 μονάδες) και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη σημερινή αντίδραση, με το σύνολο των βασικών δεικτών, να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, που αιφνιδίασε θετικά τους περισσότερους από όσους παρακολουθούν τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α. “day by day”, η, περίπου, γενική κινητοποίηση και στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,04%) και Cenergy (-0,78%) και αμετάβλητη η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και η επιστροφή της “κανονικότητας” στην μετοχή της ΕΕΕ (+2,34%), μετά τους χθεσινούς σημαντικούς “κραδασμούς”.

Σύμφωνα με κάποιους Αναλυτές, θετικό ρόλο στην ψυχολογία των αγοραστών, έπαιξε και η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε μη Αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων στους μισθούς του Δημόσιου τομέα.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Επενδυτική Κοινότητα θα αξιολογήσει όσα ανακοίνωσε ο Οίκος Fitch, που προειδοποιεί για το πακέτο ελαφρύνσεων διαβλέποντας κινδύνους εντάσεων με τους Πιστωτές. Αλλά και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που έκρινε μη αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων στο Δημόσιο. Έτσι, αναμένονται διακυμάνσεις του ΓΔ, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς το τελικό του πρόσημο”.

“Περιμένουμε η Αγορά να ξεκινήσει σε θετικό έδαφος, ωστόσο μία συνεδρίαση μεταβλητότητας θα πρέπει να αναμένεται λόγω της Coca Cola”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Περιμένουμε ότι οι πιέσεις στις Διεθνείς Αγορές και το προεκλογικό κλίμα, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, μία αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί”, εκτιμούσε η Euroxx Sec.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (+2,67%) “είδε” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+1,93%), Eurobank (+6,05%) και Πειραιώς (+7,93%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, αναρριχόμενος μέχρι τις 612,68 μονάδες (+4,16%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 610,31 (+3,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα υψηλά και πιο συγκεκριμένα στις 613,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,29%.

Για τον εν λόγω δείκτη, απόλυτα αποφασιστική κρίνεται η αντίσταση στις 617 μονάδες, υπέρβαση της οποίας δίνει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, με επόμενους στόχους τις 655 και 670 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 5,44 ευρώ (κλείσιμο 5/4) η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,04%), ενώ σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 4,62 ευρώ (-3,55%).

Ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 4,90 ευρώ. Επόμενη στήριξη στα 4,53 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 4,90 ευρώ, μπορεί να δώσει “καύσιμα” κίνησης προς τα 5,08 και 5,45 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+2,30%), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος θα δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, μόνο με υπέρβαση των 8,47 ευρώ, ενώ δείχνει ισχυροποιημένη η πρώτη στήριξη στα 7,84 ευρώ.

Με αυτή την ανοδική ένταση στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η εικόνα στα “χαμηλότερα στρώματα” του ταμπλώ, όμως συνεχίστηκε η επιφυλακτικότητα, αλλά και η έλλειψη “ισχυρών χεριών”.

Σε κάθε περίπτωση, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Βιοκαρπέτ (+10%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Δρομέα (+7,80%), αντέδρασαν μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι Ευρ. Πίστη (+7,14% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου) και Κέκροψ (+4,04%, με “ανοιχτές” εντολές στις τελικές δημοπρασίες), αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές η Ιντρακόμ (+0,96%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση πιστώθηκε η ΕΚΤΕΡ (+3,91%).

Με διαθέσεις αλλαγής, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, που “απέδρασαν” από τα πρόσφατα χαμηλά.

Για τον Γενικό Δείκτη, το ημερήσιο “stop short” παραμένει στις 785 μονάδες, όπως παραμένει ανοιχτό και το “gap” στις 768 – 772.

Θετική ένδειξη η επιστροφή υψηλότερα των 730 μονάδων, με τις πρώτες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 740 – 754 και 767 - 780 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραμένει ανοιχτό το “gap” στις 1986 – 1998 μονάδες και το ημερήσιο “stop short” στις 2020.

Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1913, 1920, 1943, 1950, 1968, 1980 και 1993 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Απέμειναν πέντε μόλις ημέρες για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, αλλά και των εκλογών για τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ στη Χώρα μας. Είναι επομένως εύλογο, τα βλέμματα όλων να έχουν στραφεί στην προεκλογική περίοδο, με το στοιχηματισμό για τη διαφορά ανάμεσα στους δύο Μονομάχους να κορυφώνεται”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η συζήτηση για την Ευρώπη έχει μάλλον υποβαθμιστεί, σε μια περίοδο που οι Φυγόκεντρες Δυνάμεις κλιμακώνονται από τις ακραίες τάσεις, με την προοπτική να υπάρξουν οι πολιτικές που θα βελτιώσουν τη συνοχή της να υπονομεύεται. Αν και στο Eurogroup του Ιουνίου αναμένονται αποφάσεις για την οικονομική εμβάθυνση της Ευρωζώνης (εγγύηση καταθέσεων, αύξηση προϋπολογισμού κοκ).

Το αποτέλεσμα είναι να μη υπάρχει πρόοδος σε ζητήματα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, με αιχμή τις Αποκρατικοποιήσεις. Αντιθέτως, οι εξαγγελίες παροχών ηχούν “παράταιρα” στα αυτιά των Δανειστών μας, με αποτέλεσμα να εισπράττουμε τις “κίτρινες κάρτες” από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και τον Οίκο Fitch που βλέπει προοπτική όξυνσης των σχέσεων με την Κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, οι αποφάσεις του ΣΤΕ για τα δώρα των Δημοσίων Υπαλλήλων ανακουφίζουν το Οικονομικό Επιτελείο, καθώς απομακρύνεται η απειλή ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που θα έθετε σε ανοικτή αμφισβήτηση την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Από την άλλη πλευρά, η επίσπευση της ημερομηνίας εισόδου της Eurobank στον MSCI Standard Greece, επαναφέρει στο προσκήνιο τον κλάδο - σηματωρό για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τον Τραπεζικό δηλαδή. Έτσι οι συναλλαγές βελτιώνονται, προκαλώντας μάλιστα γενικευμένη αγοραστική διάθεση και επαναφέροντας το θετικό πρόσημο στην επενδυτική ψυχολογία.

Χωρίς ωστόσο τα δεδομένα αυτά να μπορούν να ανατρέψουν τα όρια, στα οποία διαμορφώνει την κίνησή του ο Γενικός Δείκτης, με την περιοχή των 740 - 745 μονάδων να συνιστούν την αντίσταση και εκείνη των 715 - 710 μονάδων εκείνη της στήριξης.

Στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό των πολλαπλών απειλών συνεχίζει να είναι κυρίαρχο. Στη Βρετανία, ουδείς γνωρίζει αν, πότε και με ποιους όρους θα φύγει, ή θα παραμείνει η Χώρα στην Ε.Ε. Με την Τερέζα Μέι ωστόσο να ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Πρωθυπουργία. Στον Περσικό Κόλπο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός “θερμού επεισοδίου” με απρόβλεπτες συνέπειες για την τιμή του Πετρελαίου.

Οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, σε συνέχεια των αντιποίνων που αντηλλάγησαν, με την επιβολή δασμών σε σειρά Προϊόντων.

Η Τουρκική Οικονομία συνιστά πάντα μια απειλή, με τον απρόβλεπτο Τούρκο Πρόεδρο να έχει τον πρώτο λόγο στη λήψη των αποφάσεων. Και την Ευρώπη, να απεύχεται την ισχυροποίηση των Δυνάμεων που υπονομεύουν τη συνοχή της, με τις εξελίξεις στην Αυστρία, ωστόσο, να προβληματίζουν.

“Έτσι, οι Διαχειριστές αναζητούν τρόπους να κατοχυρώσουν τις θετικές αποδόσεις, που ενδεχομένως έχουν καταγράψει μέχρι τώρα, καθώς η ρήση ‘sell in May and go away’ δείχνει να επανέρχεται στην σκέψη των περισσότερων”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικές μεταβολές στην Ευρώπη, και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στο NYSE.

Οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

“Το ευρώ απειλείται σήμερα περισσότερο από ποτέ, λόγω του κινδύνου να ξεσπάσει μια οικονομική κρίση από τους εμπορικούς πολέμους, αλλά και των Ευρωπαίων Ηγετών που θέλουν το τέλος του”, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

“Η British Steel, η δεύτερη μεγαλύτερη Χαλυβουργία της Βρετανίας, είναι στο χείλος της κατάρρευσης, εκτός κι αν η Κυβέρνηση αποφασίσει να της χορηγήσει έκτακτο δάνειο ύψους 30 εκατ. Λιρών ($38 εκατ.) έως αργότερα σήμερα”, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε κατά 0,8% τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη η Κομισιόν. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -6,5 μονάδες, από -7,3 τον Απρίλιο.

Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των -7,7 μονάδων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο -6,2 μονάδες.

Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, συγκεντρώνει πλέον περισσότερες πιθανότητες από ένα συντεταγμένο “Brexit”, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan.

Συγκεκριμένα, ο Διεθνής Οίκος μείωσε στο 15%, από 35% προηγουμένως, την πιθανότητα ενός “Brexit” με συμφωνία, ενώ παράλληλα αύξησε στο 25%, από 15% προηγουμένως, την πιθανότητα αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Την ίδια στιγμή, η πιθανότητα παράτασης του Άρθρου 50 ενισχύθηκε στο 60%, από 50%.

Παράταση τριών μηνών στη συνεργασία των Αμερικανικών Επιχειρήσεων με τη Huawei έδωσε η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες για την Κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, καθώς και για τους Πελάτες της από τον αποκλεισμό της από την Αμερικανική Αγορά.

Πτώση σημείωσαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, μετά από βουτιά 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τη “National Association of Realtors”, οι μεταπωλήσεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 0,4%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,19 εκατ. τον περασμένο μήνα. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν άνοδο στα 5,35 εκατ.

Τον Μάρτιο οι μεταπωλήσεις κατοικιών είχαν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2015.

Ο ΟΟΣΑ ενημερώνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με μόλις 3,2% φέτος, από 3,3% που προέβλεπε προηγουμένως, καθώς η ανάπτυξη του Εμπορίου έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τη φετινή χρονιά, σε μόνο 2,1%. Πρόκειται για τον πιο χαμηλό ρυθμό Παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από το 2016.

Επιστροφή στο ΧΑ

“H ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Χώρας να αυξάνεται με ρυθμό 2%, ή λίγο υψηλότερα το 2019 και το 2020, έναντι αύξησης 1,9% το 2018”, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ.

“Τον Μάρτιο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 352 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου του 2018, ως αποτέλεσμα της αύξησης στο έλλειμμα του ισοζυγίου Αγαθών και παρά τη βελτίωση στο ισοζύγιο Υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν”, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Νέα τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τιτάν στα 18,5, από 19 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της, στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή σε "neutral" από "reduce". Η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τη μετοχή, ώστε να αντανακλούν τις τελευταίες εξελίξεις σε Αίγυπτο και ΝΑ Ευρώπη. Η IBG έχει μειώσει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2019 κατά 3% και για τα καθαρά κέρδη κατά 20%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Αναρριχήθηκε μέχρι τις 733,33 μονάδες, στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 731,43 (+1,98%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 733,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,23%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 15,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Jumbo και Lamda Development.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα, από 73 ανοδικές έναντι 24 πτωτικών μετοχών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από αισθητή αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.493 συμβόλαια).

Στα 4.086 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.793 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.655, 1.618 για τον Ιούνιο και 37 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.899) κινήθηκε μεταξύ 1.862 και 1.900,75 μονάδων.

Μικρή αύξηση στον αξιοσημείωτο δανεισμό τίτλων (54.725 ΟΤΕ, 411.242 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.606), Alpha Bank (7.622), Πειραιώς (4.058), ΔΕΗ (487), Εθνική (3.876), ΕΧΑΕ (316), ΟΛΠ (219), ΟΤΕ (395), Ελλάκτωρα (227), Cenergy (168), Μυτιληναίο (286), ΟΠΑΠ (176), ΓΕΚ (139).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 77.047, Alpha Bank 53.494, Εθνική 35.506, MIG 71.570, ΔΕΗ 13.859, Πειραιώς 25.447.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                Name of Issuer                        NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,70%

2019-03-22

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

1,90%

2019-05-17

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,92%

2019-04-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.497.310 τεμ., (από 45.497.310 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.456.693 τεμ. (24.456.693), ΔΕΗ 6.683.111 τεμ. (6.683.510), Eurobank 79.347.503 τεμ. (85.072.352), Εθνική 19.841.495 τεμ. (17.147.655), ΟΠΑΠ 1.246.668 τεμ. (1.246.668), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v