Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποχώρηση προς τις 830 μονάδες

Στο ομόλογο της Πειραιώς, στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες περιμένουν τη FED, είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες και ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν.

ΧΑ: Υποχώρηση προς τις 830 μονάδες

Σε στάση αναμονής η Wall Street, ενόψει Fed -αύριο- αλλά και εξελίξεων λόγω Ιράν. Στις 2.889,67 μονάδες ο S&P 500, σε μία μάλλον ασφαλή περιοχή για τους long, οι οποίοι διατηρούν μικρό προβάδισμα.

Στα καθ' ημάς, οι εξελίξεις (με επίκεντρο την Τουρκία) προφανώς και επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό (και) τη χρηματιστηριακή... καθημερινότητά μας. Προσώρας η ΕΕ προχωρά (;) σε σχέδιο δήλωσης με αυστηρή προειδοποίηση προς τη γείτονα. Κλίμα έντασης, που εύλογα αυξάνει τη ρευστότητα, γενικώς, επιτείνει την αβεβαιότητα, ειδικώς, και θέτει σε εγρήγορση traders και funds.

H εβδομάδα ξεκινά μεν με τον... αέρα της προηγούμενης και θετική απόδοση για ΓΔ και FTSE25 και για τον ΔΤΡ με μείωση συναλλαγών/τζίρου και διάχυση ενδιαφέροντος/ρευστότητας προς τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, πρακτικά από σήμερα μέχρι και Παρασκευή αλλά από την άλλη, η μεταβλητότητα είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμάται αυστηρά σε κάθε συνεδρίαση.

Τεχνικά οι long διατηρούν προβάδισμα, με τον ΓΔ στις 847,36 και όσο παραμένει πάνω από τις 840 διατηρεί την τάση, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει προς τις 867 μονάδες. Υψηλότερα αντίσταση στις 888, ενώ το stop έχει ανέβει στις 809 μονάδες.

Ενθαρρυντικά αυτά, με την προϋπόθεση πως δεν θα έχουμε περαιτέρω όξυνση της κατάστασης, σε βαθμό που θα μπορούσε να δημιουργήσει μη προβλέψιμες εξελίξεις. Προσώρας φαίνεται πως η κατάσταση έχει ενταθεί τόσο... όσο...

Στα της αγοράς, η για ακόμη μία εβδομάδα ανοδική πορεία, με υψηλές αποδόσεις για μετοχές-σηματωρούς αλλά και new entries συντήρησε το ενδιαφέρον κυρίως των βραχυπρόθεσμων αλλά μεγάλο μέρος των funds παρέμεινε θεατής. Η μείωση συναλλαγών/τζίρου δεν επιτρέπει διαφορετική ανάγνωση των όσων διαδραματίστηκαν την τελευταία εβδομάδα, με ορισμένους να προχωρούν Πέμπτη-Παρασκευή σε μερική μείωση θέσεων, σε «κλείδωμα» ακόμη και διψήφιων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Και πολύ ορθά έπραξαν.

Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το stock picking επιχειρήσαμε να εστιάσουμε χθες, με γνώμονα και τις γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούν οι εισηγμένες. Από αυτή την άποψη, η προσοχή στρέφεται, κατ' αρχήν σήμερα σε Coca Cola και Sarantis. 

Στα 32,70 η μετοχή της πρώτης, με μικρές απώλειες 0,64% σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά με 20,62% από την αρχή του έτους και μία αποτίμηση στα 12,18 δισ. Στα 7,39 η μετοχή της Sarantis, με απώλειες 1,60% σε εβδομαδιαίο και αποτίμηση στα 516 εκατ. ευρώ.

Για τη συντήρηση ή όχι της τάσης αρκετά θα κριθούν από τις τράπεζες, με τον ΔΤΡ long και τα blue chips, σε αρκετά εκ των οποίων καταγράφονται κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων.

Στις 794,39 μονάδες ο ΔΤΡ, με ζητούμενη την υπέρβαση των 805-810 μονάδων, στις 2.148 ο FTSE25, με αντίσταση στις 2.170 μονάδες.

Εβδομάδα λήξης στα Παράγωγα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 21 Ιουνίου, που ενδεχομένως να αυξήσει τη μεταβλητότητα σε δεικτοβαρείς μετοχές και ΣΜΕ επί μετοχών στο ΧΠΑ. Μάλλον για μεθαύριο Πέμπτη θα πρέπει να περιμένουμε (και αν...) κάτι τέτοιο.

Στον τραπεζικό κλάδο, ξεχωρίζει η κίνηση της Πειραιώς να προχωρήσει, όπως σημείωνε ο Χρήστος Κίτσιος, στο... άνοιγμα βιβλίου για το Tier II.

Στα επιμέρους και από ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών, long τάση έχουν Alpha Bank, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ , Eurobank, Aegean, Viohalco, αλλά και από χαμηλότερες κατηγορίες, Quest, ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Entersoft, ElvalHalcor κ.ά

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v