Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιστροφή στις 850 μονάδες για τον ΓΔ

Ακολουθεί τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ο Γενικός Δείκτης επιστρέφοντας σε θετικό πρόσημο στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης. Σε ρόλο οδηγού οι Jumbo, Motor Oil, Coca Cola. Συνεχίζεται η πίεση στις μετοχές των τραπεζών.

ΧΑ: Επιστροφή στις 850 μονάδες για τον ΓΔ

Δια χειρός Ντράγκι το «γύρισμα» και η σημαντική άνοδος στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, που από τις 14.15 και σταδιακά παρασύρει υψηλότερα και το ΧΑ.

Καταλυτικές για την αλλαγή κλίματος/τάσης στην Ευρώπη, συνακόλουθα στο ελληνικό χρηματιστήριο με τους long να αναλαμβάνουν τα ηνία από τους short σε ένα κομβικό σημείο των αγορών και εν αναμονή των κινήσεων της Fed. Ηρθε όμως ο ιταλός επικεφαλής της ΕΚΤ για να «ταράξει» για ακόμη μία φορά την κατάσταση δημιουργώντας κύμα νέων αγορών σε ευρωπαικές μετοχές με παράλληλες πωλήσεις κρατικών ομολόγων κατά κάποιο τρόπο προλαβαίνοντας τον ομόλογο του της Fed.

Στο σχόλιο μας, που εύλογα ανεβάσαμε με αφορμή το «γύρισμα» της Φρανκφούρτης κ.λπ. γινόταν λόγος για αλλαγή κλίματος και στο ΧΑ, που αναπόφευκτα σε κάποιο σημείο της συνεδρίασης θα ακολουθούσε τον ρυθμό των ευρωπαϊκών.

Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει, παρότι ορισμένοι short επιχείρησαν να «εκβιάσουν» χαμηλότερες τιμές (ενδεχομένως για να κλείσουν ανάλογες θέσεις πώλησης στο ΧΠΑ εν όψει triple witching) με συνέπεια η αντίδραση του ΧΑ να έρθει με καθυστέρηση 30-45' σε σχέση με την αλλαγή τάσης στην Φρανκφούρτη. 

Ομως από τις 14.45΄που ο Γενικός Δείκτης πέρασε σε θετικό έδαφος, με τις απώλειες του Δείκτη Τραπεζών σχεδόν να μηδενίζουν και τους long να ενεργοποιούνται στην πλειονότητα των blue chips η τάση παραμένει long. Και όπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο για τον ΓΔ ζητούμενη ήταν η επιβεβαίωση των σημαντικών 843 μονάδων. Αυτό φαίνεται, πως επιτυγχάνεται, οι πωλητές έχουν μειώσει αισθητά τις εντολές τους με αποτέλεσμα οι αγοραστές να έχουν ανεβάσει τον πήχη για τον δείκτη στις 2.165 μονάδες. Και με την πλειονότητα των μετοχών σε θετικό πρόσημο καθώς επανεργοποιούνται αγορές σε δεικτοβαρείς τίτλους (η αρχή έγινε με την Coca Cola συνεχίστηκε με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ κ.ά.) συμβάλλοντας στην επαναφορά του FTSE25 σε εβδομαδιαία long τάση.

Αυξημένες οι συναλλαγές, με ταχύτερο ρυθμό εντολών μετά τις 14.30¨ κυρίως στον τραπεζικό κλάδο- όπου και το μεγαλύτερο volatility- με το 47% να πραγματοποιείται σε Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς. Στο μείον και οι 4 συστημικές τραπεζικές αλλά με σημαντική απόκλιση από τα χαμηλά στην αρχή της συνεδρίασης.

Από τα blue chips ξεχωρίζουν πέραν της Coca Cola- με 1,22% στα 33,10 ευρώ -του ΟΠΑΠ- με 1,42% στα 9,98 ευρώ -η επίσης βαριά Jumbo- με 4,22% στα 10,21 ευρώ, ο Sarantis, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Motor Oil- με 2% στα 22,94 ευρώ- η Lamda Development, η ΔΕΗ.

Στις 61-62 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να ενεργοποιούνται ζωηρότερα μετά τις 14.00' ανεβάζοντας ακόμη και σε διψήφια ποσοστά την απόδοση συγκεκριμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας.

Στην κορυφή η μετοχή της Κυριακούλης- με 20,42% στα 1,71 ευρώ- με αφορμή τις επαφές της διοίκησης με τον όμιλο Dogus προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγοράς από τον όμιλο του Ferit Sahenk της συμμετοχής του στις μαρίνες Καλαμάτας, Λευκάδας, Κέρκυρας και Ζέας), καθώς ο τουρκικός όμιλος βρίσκεται σε φάση αποεπένδυσης από ελληνικά assets. Προφανές, πως εάν έκλεινε ένα deal Κυριακούλη- Dogus η τρέχουσα αποτίμηση των 12,99 εκατ. θα...σήκωνε σχετικό premium.

Το διψήφιο της μετοχής ακολουθούν άλλες 6 εισηγμένες με σημαντικότερα το 11,47% της Attica Bank (με αξία συναλλαγών 675.679 ευρώ, στις 16.08΄) το 10% της Intralot. Ακολουθούν, με μονοψήφια ποσοστά- μεγαλύτερα του 3%- Ξυλεμπορία, ΕΛΓΕΚΑ, Byte, ΑΕΓΕΚ, Μινέρβα, Asco, Centric.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v