Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσπάθεια αντεπίθεσης των αγοραστών

Να πάρει την σκυτάλη από τις διεθνείς αγορές επιδιώκει το Χρηματιστήριο μετά τις 14.00. Μηδένισαν οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη. Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα μετά και τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για την ευρωζώνη.

ΧΑ: Προσπάθεια αντεπίθεσης των αγοραστών

Παρέμβαση Ντράγκι αλλάζει το κλίμα στις ευρω-αγορές και (ξανα)βάζει σε θέση οδηγού τους long παίκτες.
Ευθεία και ξεκάθαρη η τακτική του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ, ο οποίος αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα -στη λογική του... whatever it takes- για το ευρωτραπεζικό σύστημα. Παρέμβαση μία ημέρα πριν τα νεότερα από τη Fed και σε μία κομβική για τις ευρω-αγορές συγκυρία.

Το μήνυμα το πήραν, εδώ και ώρα, οι traders από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, με ενδεικτικό το «γύρισμα»του DAX από τις 11.987 προς τις 12.192 μονάδες, αυξάνοντας το volatility της αγοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει -κατ' αρχήν- βραχυπρόθεσμα, μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αλλαγή σκηνικού στις ευρωπαϊκές αγορές, έστω και με μικρή καθυστέρηση, αλλά πτώση για το ΧΑ με τους αρχικά επιθετικότερους πωλητές να κάνουν λίγο... κράτει, με αποτέλεσμα να επανακάμπτουν οι αγοραστές με στοχευμένες κινήσεις.

Ετσι το έως μείον 3,43% για τον Δείκτη Τραπεζών, έως τις 766,63 μονάδες, σταδιακά περιορίστηκε, με αποτέλεσμα νωρίτερα να υποχωρεί 1,95% στην περιοχή των 777 μονάδων. Λίγο υψηλότερα, στις 780 μον., εάν επιχειρηθεί να τις υπερβεί, ενδεχομένως να έχουμε πιο καθαρή εικόνα για το πώς «παίζουν» τον κλάδο οι traders.

Ανοδικό «γύρισμα» στις αγορές μετοχών, νέα υποχώρηση στην απόδοση των κρατικών τίτλων, με σημαντική απόκλιση στους τίτλους χωρών του «νότου». Νωρίτερα, σε νέο χαμηλό διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού, με αναφορά μας στον Εκηβόλο.

Το 55% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, όπου συνεχίζεται η προσεκτική και ελεγχόμενη κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων. Στο 1,628 υποχωρεί η μετοχή της Alpha Bank, στα 2,418 της Εθνικής, στο 0,821 της Eurobank και στα 3,084 ευρώ της Πειραιώς. Μεγαλύτερες απώλειες για τη Eurobank, υψηλότερος τζίρος για Αlpha Βank, Πειραιώς και Εθνική.

Ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, TITAN, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ, Attica Bank, Intralot, Lamda Development και ΕΛΠΕ.

Βελτιωμένη η εικόνα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με την Coca Cola να ηγείται της προσπάθειας περιορισμού των απωλειών. Εως τα 33,09 ευρώ νωρίτερα, με μέτριες συναλλαγές-τζίρους και αποτίμηση στα 12,28 δισ. ευρώ.  Την Coca Cola ακολουθούν Motor Oil -στα 22,52 ευρώ-, Jumbo -στα 15,67 ευρώ- και ΟΠΑΠ, Sarantis.
Μετοχές εταιρειών με εξελίξεις, λ.χ. γενικές συνελεύσεις, σήμερα για Coca Cola, Sarantis, λειτουργούν υπέρ των αγοραστών.

Στις 39/68 η σχέση ανοδικών-πτωτικών. Με μεγαλύτερη απόδοση για τους τίτλους των Κυριακούλη, ΕΛΓΕΚΑ, Intralot, Ιντρακόμ, Intrakat κ.λπ.

Λίγο πριν τις 13:00, η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 25,6 εκατ., με σταθερές τις πωλήσεις κυρίως και στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v