Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζώνη άμυνας στις 840 μονάδες για τον ΓΔ

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων από την πλευρά των επενδυτών. Καθοδικά κινούνται τα περισσότερα blue chips, ενώ άμυνες βγαίνουν από την Coca Cola, τη Σαράντης και τη Lamda Development.

ΧΑ: Ζώνη άμυνας στις 840 μονάδες για τον ΓΔ

Με πωλήσεις σε Ευρώπη και Αθήνα ξεκίνησε η συνεδρίαση. Χαμηλότερα κατά 0,65% ο DAX προς τις 12.000 μονάδες, απώλειες 1,13% για τον Γενικό Δείκτη προς τις 835 μονάδες, με τους πωλητές να υπερισχύουν στις τραπεζικές και στην πλειονότητα των blue chips. Εως τις 835 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 775 ο Δείκτης Τραπεζών και έως τις 2.125 μονάδες ο FTSE25.

Με μέτριες συναλλαγές το ξεκίνημα, ανάλογο τζίρο, ωστόσο μετά τα πρώτα 15'-20', οπότε και φάνηκε να παγιώνεται η διόρθωση, επιταχύνθηκε ο ρυθμός εντολών, με συνέπεια οι μεν εν δυνάμει αγοραστές να υποχωρήσουν χαμηλότερα, οι δε πωλητές να εντείνουν τις κινήσεις τους.

Σε διόρθωση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απόρροια και της αναμονής (και) λόγω Fed (αύριο Τετάρτη), συνακόλουθα το ΧΑ λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας και της διάθεσης των traders να κλειδώσουν μικρό μέρος των θέσεων τους.

Εικόνα ελεγχόμενης διόρθωσης έως τις 10:50, αλλά με επιβάρυνση της τάσης σταδιακά, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών, ενδεικτικά στο μείον 1,40% ο ΓΔ, με τον ΔΤΡ να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, υποχωρώντας πάνω από 3,40% λίγο πριν τις 11:00.

Το 67% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, που είναι αυτός ο οποίος έχει αποφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις σε διαστήματα μηνός, 3μήνου και συνολικά 75% από την αρχή του έτους. Εύλογα οι κινήσεις των traders επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο, όπου η κατοχύρωση θέσεων είναι αναπόφευκτη σε πτωτικά «γυρίσματα» της αγοράς, εν προκειμένω όπως αυτό που εξελίσσεται, αρχικά ήπια την Παρασκευή, με επιθετικότερο ρυθμό σήμερα.

Εως το 1,601 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, έως τα 2,41 της Εθνικής, έως το 0,812 της Eurobank και έως τα 3,05% της Πειραιώς. Μεγαλύτερες οι απώλειες για Αlpha Βank και Πειραιώς, στο επίκεντρο η δεύτερη λόγω του... ανοίγματος του βιβλίου για το Tier II, αύριο Τετάρτη. Στόχος η άντληση ενός ποσού 300 έως 350 εκατ. ευρώ και επιθυμητή η διαμόρφωση ενός επιτοκίου... μονοψήφιου, γύρω στο 9%, για ευνόητους λόγους.

Αφορμής δοθείσης, πωλήσεις έχουν ενεργοποιηθεί και στην πλειονότητα των blue chips, καθώς όπως σημειώναμε -εκ νέου- στο προσυνεδριακό, σε αρκετά από αυτά η φορά είναι προς την πλευρά των short, με διανομή τίτλων κοντά στις τελευταίες «τοπικές κορυφές». Επίσης θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το « κλείσιμο» του μήνα στα Παράγωγα, την Παρασκευή, που πιάνει και στα ΣΜΕ επί μετοχών.

Μέχρι τις 11:00, η μόνη από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη με θετικό πρόσημο ήταν η μετοχή της Aegean, για να ακολουθήσουν σταδιακά, με προσεκτικές κινήσεις, ΟΤΕ, Jumbo και Sarantis. Ημέρα γενικών συνελεύσεων σήμερα για Coca Cola, Sarantis και Κτήμα Λαζαρίδη, Mevaco, Πλαστικά Θράκης, Εθνική-Πανγαία.
Στις 25/56 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, σε μία φυσιολογική διαμόρφωση τάσης, με την αγορά να διορθώνει 1% και τις τράπεζες σχεδόν 3%.

Κυριακούλης, Intralot, Νηρέας, Profile, Πλαίσιο, ΕΚΤΕΡ, Ικτίνος, Βιοσώλ με θετικό πρόσημο από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Στα 10,8 εκατ. ο τζίρος στις 11:10.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v