Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα

Με πωλήσεις για την πλειονότητα των blue chips και σχετική ισορροπία στη σχέση ανοδικών και πτωτικών μετοχών συνεχίζεται η συνεδρίαση. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, ρευστοποιήσεις σε Πειραιώς και Εθνική. Καλύτερη η εικόνα για τον FTMidCap.

ΧΑ: Κυρίαρχη η επιφυλακτικότητα

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε οριακό συν τα futures στη Wall Street. Η προσοχή στις όποιες αποφάσεις της Fed, μία μέρα μετά την εκδήλωση προθέσεων της ECB και λίγες ώρες μετά την απάντηση Τραμπ σε Ντράγκι.

Αυξημένη η επιφυλακτικότητα και σε στενά εύρη το trading, με την τάση να εναλλάσσεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μεταβλητότητα και βαθμό επικινδυνότητας των βραχυπρόθεσμων κινήσεων.

Στο ΧΑ, μετά το αρχικό ημίωρο, με τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος και αντίδραση έως τις 856,19 μονάδες ανέλαβαν οι πωλητές, οι οποίοι σταδιακά πίεσαν την αγορά προς τις 847,67 και σημείο αναφοράς για τα ημερήσια long με stop στις 845 μονάδες.

Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς σήμερα να προχωρά στην έκδοση ομολόγου Tier II, κίνηση που δικαιολογεί τη μερική κατοχύρωση θέσεων/κλείδωμα ρευστότητας, σημαντικό μέρος της οποίας πιθανότατα μετακυλίεται προς το ομόλογο.

Στο 50% ο τραπεζικός τζίρος σε σχέση με τον συνολικό των 36 εκατ. (*), με συγκεκριμένα blue chips να πραγματοποιούν συγκριτικά υψηλή αξία συναλλαγών.

Πέριξ των 850 μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ, με απώλειες 0,48%, στην περιοχή των 2.150 ο FTSE25 κατά 0,70% και διορθώνοντας 0,87% στις 785 μονάδες.

Πρακτικά, με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της συνεδρίασης, η προσφορά -σε λογικά επίπεδα- απορροφάται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, στον τραπεζικό κλάδο η μερική κατοχύρωση θέσεων -μετά από ένα 30% σε διάστημα μηνός- θεωρείται απόλυτα φυσιολογική, για να μην πω επιβεβλημένη, για κάποιον που σε αυτή τη χρονική περίοδο αποκομίζει ένα 32% από την Alpha Bank, από την Εθνική 17%, τη Eurobank 16,90% και 111,31% από την Πειραιώς, πάντα σε διάστημα μηνός.

Εύλογες οι ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς, όπου και η μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, πάνω από τα 6,5 εκατ. έναντι 3,7 εκατ. της δεύτερης Εθνικής.

 Με πωλήσεις/απώλειες για την πλειονότητα των blue chips, αλλά σχετική ισορροπία στη σχέση ανοδικών/πτωτικών, ένδειξη πως οι... χαμηλότερες κατηγορίες (όπου περιορισμένη έως μηδενική η έκθεση σε «ξένα κεφάλαια») δεν επηρεάζονται ανάλογα από τη διόρθωση κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και σε μικρό βαθμό στη μεσαία.

Με αγοραστές σε ΑΔΜΗΕ στα 2,075 ευρώ, Aegean στα 8,11, Viohalco στα 3,94, ΕΛΠΕ στα 8,81, ΕΧΑΕ στα 4,855, Lamda στα 8,24 και ΤΙΤΑΝ στα 17,52 ευρώ.

Καλύτερη η εικόνα για τις μετοχές του FTMidCap, με την Attica Bank κατά 18,89% στο 0,598 ευρώ, με αποτίμηση στα 275,83 εκατ. και απόδοση 211,46% σε διάστημα μηνός. Στο 436,74% από την αρχή του έτους.

Υπεραπόδοση για τις μετοχές των MIG (στο 0,116), Intralot (στο 0,453 ευρώ), ενώ ακολουθούν Πλαίσιο, ΚΛΜ, Ολυμπιακή, Ιντρακόμ, Ιντρακάτ.

(*) στις 14:30, με την απόδοση του benchmark 10ετούς σε νέα χαμηλά, στα 2,492% (!).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v