Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η κρίσιμη αναμέτρηση στη ζώνη των 850 μονάδων

Στην έκδοση ομολόγου της Πειραιώς στραμμένο σήμερα το βλέμμα των επενδυτών. Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες και ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι. Κινητικότητα και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Η προσοχή και στη FED.

ΧΑ: Η κρίσιμη αναμέτρηση στη ζώνη των 850 μονάδων

Δια χειρός Ντράγκι η χθεσινή θεαματική αντίδραση των ευρω-αγορών. Κίνηση του κεντρικού τραπεζίτη, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε αθέμιτο ανταγωνισμό, την ίδια ώρα που η επικείμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του και οι εξελίξεις από τη Fed οδήγησαν σε υψηλά τη Wall Street.

Επαναφορά των long, με την προσοχή στραμμένη και στη διήμερη συνεδρίαση της Fed, που ολοκληρώνεται σήμερα Τετάρτη. Εύλογο το ερώτημα, εάν θα υπάρξει απάντηση της Fed στην εκδήλωση προθέσεων της ECB για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στα καθ' ημάς, η αλλαγή τάσης διεθνώς μπορεί να επηρέασε τους traders, αλλά σε ηπιότερο βαθμό απ' ό,τι σε Φρανκφούρτη και Νέα Υόρκη. Ωστόσο επιτεύχθηκαν 2-3 σημαντικές για τους long λεπτομέρειες: το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 850 μονάδων (σχετική αναφορά μας στον χθεσινό Εκηβόλο), η αξία των συναλλαγών στα 87,7 εκατ. ήταν επαρκής και δεν παρέπεμπε σε «διανομή χαρτιών», συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί... τζίρος ανόδου -ειδικότερα όσον αφορά συγκεκριμένες μετοχές- και τέλος, η εικόνα δεικτοβαρών μετοχών προϊδεάζει για προσπάθεια υπέρβασης και των 860 μον., με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για σήμερα έως Παρασκευή, συνεκτιμώντας το triple witching.

Η μερίδα του λέοντος, για πολλοστή συνεδρίαση, στον τραπεζικό κλάδο (44%), πλην όμως αυξημένος ο τζίρος και για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ και Coca Cola. Από τις αναφερόμενες μετοχές, όλες με θετικό πρόσημο (πλην ΤΙΤΑΝ) και μάλιστα σε ισχυρή ανοδική τάση (Jumbo, Motor Oil). Η χθεσινή εικόνα μετοχών όπως οι αναφερόμενες προοιωνίζεται προσπάθεια για κίνηση του FTSE25 προς τις 2.180, με στόχο την υπέρβαση των 2.200 μονάδων, με ορίζοντα την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Με την προϋπόθεση πως η Fed δεν θα σταθεί αφορμή για να αλλάξει και πάλι η (βραχυπρόθεσμη) τάση στο ΧΑ, οι ενεργοί traders θα έχουν λόγους για να «δουν» ψηλότερα, εκμεταλλευόμενοι το χθεσινό... discount του ΧΑ έναντι των ξένων αγορών. Σε κάθε περίπτωση, σήμα θα δώσει και το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς για το ομόλογο Tier II που ανοίγει σήμερα.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στις 791,42 και «βλέψεις» για επαναφορά προς τις 804,21 της Πέμπτης 13 Ιουνίου. Ενδεχόμενη υπέρβαση αλλάζει προς το επιθετικότερο την τάση, εξέλιξη που θα μας υποχρεώσει να αναθεωρήσουμε επί το θετικότερο την προσέγγισή μας έναντι του κλάδου. Ομως για τον κλάδο έχει σημασία και η προειδοποίηση της ΤτΕ, πως παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων (κατά 12,6 δισ. το 2018), λόγω απομόχλευσης, το ποσοστό τους παραμένει υψηλό, στο 45,4%, ενώ περισσότερα είναι τα νέα «κόκκινα» από αυτά που διευθετήθηκαν. Αρα, έχει δρόμο, δρόμο πολύ ο κλάδος για να θεωρηθεί πως έχει κάνει επαρκή βήματα για την εξουδετέρωση αυτής της... βραδυφλεγούς βόμβας. Συνεπώς, στα υπόψη.

Σημαντικές οι εξελίξεις στον κλάδο, με την HSBC να «μετρά» τρεις λόγους για το ράλι και να εξετάζει τα σενάρια, ενώ η Eurobank, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, δρομολογεί την τιτλοποίηση (μέσω των πακέτων Pillar και Cairo) 84.000 στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με προσημείωση ακινήτου.

Ωστόσο, η χθεσινή αντίδραση ήταν κίνηση κυρίως blue chips και μάλιστα της πρώτης ομάδας (Jumbo, Motor Oil), των δύο βαρύτερων του χρηματιστηρίου (Coca Cola, OTE), αλλά και συμπληρωματικών δυνάμεων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development).

Η αναστροφή της τάσης, το «γύρισμα» των μεγάλων σιγά μην αφηνόταν ανεκμετάλλευτο από όσες εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις ενεργούν από τη μεσαία και χαμηλότερα κατηγορίες.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 57/53, με 6 μετοχές με διψήφιο ποσοστό (Κυριακούλης, Attica Bank, Byte, Lavipharm, Intralot και Audiovisual), με 25 με ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και «τρέξιμο» μετοχών που είχαν κάποιο... story να πουν. Ενδεικτική θεωρήσαμε την περίπτωση Κυριακούλη, στο... story της οποίας αναφερθήκαμε εκτενέστερα στο χθεσινό ενδοσυνεδριακό σχόλιό μας. Τέτοια... stories κυκλοφορούν ή κυοφορούνται αρκετά στα χρηματιστηριακά γραφεία και όσα από αυτά έχουν τη στοιχειώδη βασιμότητα θα αναφέρονται είτε στα συνεδριακά σχόλιά μας είτε στον Εκηβόλο.

Σήμερα Τετάρτη ξεκινά η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της ΤΙΤΑΝ, με διάρκεια έως τις 17 Ιουλίου και ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό το 75% των εισηγμένων μετοχών της τσιμεντοβιομηχανίας.

Στα της ευρύτερης περιοχής μας, μόνο συμπτωματική δεν μπορεί να θεωρηθεί η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's 18 τουρκικών τραπεζών καθώς και της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες «συνετισμού» της γείτονος, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στις 28 ή 29 του μηνός στην Οσάκα, στο πλαίσιο της Συνόδου των G20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v